Marţi,
01.12.2020
Cer Senin
Acum
-7°C

Lista datornicilor la stat se transformă în lista incompetenței statului

11 Mai 2016 09:15

Lista datornicilor la stat se transformă în lista incompetenței statului

Reprezentanții tot mai multor companii incluse de Fisc pe lista datornicilor la stat arată că, de fapt, lucrurile sunt tocmai pe dos. Și că, în loc ca ei să fie datornici la stat – după cum se arată în listele publicate de către Guvern -, funcționarii statului sunt cei incapabili să țină ritmul cu compensările cu TVA de rambursat sau întocmirea situațiilor.

Spre exemplu, din rândul marilor contribuabili din județul Sibiu, Continental Automotive Systems SRL figurează cu datorii totale de peste 3,5 milioane de lei. Însă potrivit reprezentanților companiei (cea mai mare din Zona industrială vest) lucrurile nu sunt deloc așa. ”Sumele cu care Continental Automotive Systems figurează pe tabelul ANAF reprezintă obligații ale companiei, aferente lunii februarie 2016, scadente la 25 martie 2016 și care sunt în curs de compensare cu TVA de rambursat, aferent lunii februarie 2016. Documentația necesară pentru rambursarea TVA a fost depusă de companie în timp util, conform procedurii definite de ANAF, însă datele sunt în curs de procesare de către ANAF. Așadar, nu putem vorbi de datorii la stat ale companiei, iar situația se datorează faptului că datele (lista datornicilor publicată de Guvern – n.r.) au fost preluate într-un moment în care procesul de regularizare a sumelor nu este finalizat”, arată Sami Krimi, directorul general al Continental Automotive Systems SRL pentru Turnul Sfatului.

”Ne creează prejudicii de imagine”

Din rândul companiilor mijlocii din Sibiu, în lista datornicilor publicată de funcționarii români apare și numele SC Flaro Prod SRL, una din cele mai vechi companii sibiene, care s-a reprofilat după 1990 în zona industriei auto. Puțin peste 100.000 de lei sunt datoriile pe care cei de la Fisc la contabilizează în dreptul celor de la Flaro Prod. Banii, însă, au fost plătiți încă din martie, înainte de scadență. Pe ordinul de plată al celor de la Flaro Prod a fost trecut un cod fiscal eronat (cel al sediului secundar, în loc de cel principal). Prin urmare, la jumătatea lui aprilie, cei de la Flaro Prod au solicitat corectarea erorii materiale a viramentului. De atunci, reprezentanții ANAF Brașov (unde mai nou sunt administrați contribuabilii mijlocii din județul Sibiu) nu au efectuat corecțiile. ”Trecerea Flaro Prod pe această listă ne creează un prejudiciu de imagine față de clienți, preponderent externi, față de furnizori și bănci”, arată Ștefan Almășan, managerul general al companiei sibiene.

În fine, chiar pe primul loc al companiilor mijlocii din Sibiu cu datorii la stat figurează Maurer Imobiliare Sibiu, cu peste 3,8 milioane de lei. Reprezentanții firmei care dezvoltă ansamblul imobiliar de lângă Sibiu arată, însă, că situația este similară celei în care se află și alte companii: compensările cu TVA-ul de rambursat aferent lunii februarie nu au fost realizate de Agenția națională de administrare fiscală. ”În ceea ce privește lista ce urmează a fi publicată de ANAF, trebuie să precizăm faptul că în urma ultimului raport fiscal, suma pe care o avem de recuperat acoperă suma pe care o datorăm statului, însă încă nu s-a efectuat compensarea sumelor de încasat cu cele de plată. În urma acestei compensări, datoria va fi zero”, arată Oana Păun, PR-ul celor de la Maurer Imobiliare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

eu

Acum 4 ani

datoriile astea nu au aparut peste noapte, statul ce a facut pana acuma? in loc sa urmareasca evolutia firmelor si sa-i ajute unde aveau probleme trecea cu vederea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus