Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, alături de Serviciul de investigare a criminalității economice din cadrul IPJ Sibiu, instrumentează un dosar în cadrul căruia sunt verificate contractele de descărcare de sarcină arheologică pe care Muzeul Național Brukenthal le-a încheiat cu constructorii autostrăzii Sibiu – Orăștie.
Informația a fost făcută publică pentru Turnul Sfatului de către conducerea Muzeului. ”Dosarul a fost deschis ca urmare a formulării unei plângeri de către instituție la data de 25 martie 2016”, arată managerul muzeului, Sabin Luca. În răspunsul transmis de acesta se arată că procedura judiciară împiedică instituția muzeală să facă publice documentele în discuție.
Surse judiciare au arătat, însă, pentru Turnul Sfatului, că aceste dosare sunt verificate de către procurori și ca urmare a unei sesizări penale depusă la DNA, structură care și-a declinat competența către procurorii sibieni.
Contracte neonorate până la capăt
Procurorii sibieni sunt chemați să verifice mai ales modul de derulare a trei dintre contractele Muzeului din Sibiu, încheiate pentru serviciile de descărcare arheologică pe lotul I al autostrăzii Orăștie – Sibiu, lotul III și lotul IV. Pentru aceste servicii, Muzeul a încheiat contracte cu firmele de construcții angajate să realizeze loturile amintite: Strabag SRL, Impregilo SpA și Astaldi SpA. Și deși certificatele de descărcare arheologică au fost emise de către specialiștii Muzeului, constructorii nu au plătit întreaga sumă prevăzută în contracte. Mai mult, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, pentru o parte din aceste contracte, sumele restante nu mai pot fi facturate, deoarece eventualele datorii s-au prescris.
Contracte suplimentare pentru angajații Muzeului
În paralel cu contractele de descărcare arheologică încheiate de către constructori cu Muzeul, au mai fost încheiate contracte și direct cu specialiștii Muzeului care au lucrat pe șantier. Constructorii au arătat pentru Turnul Sfatului că au ales această variantă pentru a ”grăbi” această etapă. ”Pentru noi era important ca descărcarea arheologică să fie făcută cât mai repede. Dar angajații Muzeului nu puteau lucra mai mult de opt ore. Prin urmare, am încheiat noi contracte direct cu ei, pentru ore suplimentare. De la patru până la lăsarea întunericului mai putea lucra, iar interesul nostru era să termine cât mai repede pentru a începe să lucrăm la construirea autostrăzii”, explică unul dintre constructori pentru Turnul Sfatului.
Printre cei care au beneficiat de astfel de contracte pentru ore suplimentare se numără și Sabin Luca, managerul Muzeului și responsabil, totodată, de derularea contractelor de descărcare arheologică ale Muzeului. Potrivit declarațiilor de avere completate de manager, de pe urma acestor contracte pentru ore suplimentare lucrate Sabin Luca a încasa 64.000 de lei în 2011, 69.0000 de lei în 2012, respectiv 31.000 de lei, în 2013.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Muzeul Național Brukenthal , Sabin Luca , Salini Impregilo Sp , Judecătoria Sibiu , Turnul Sfatului , Astaldi Sp , autostrada A1 inchisa , contracte , dosar penal , descarcare arheologica
Vizualizari: 1773
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Mihai Tanase
Acum 8 ore
Carcotel
Acum 8 ore
Carcotel
Acum 8 ore
Mike
Acum 9 ore
Radu