Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
27°C

FOTO/VIDEO Constantin Chiriac: Merită să fim așa terfeliți? Se proliferează minciuni…

FOTO/VIDEO Constantin Chiriac: Merită să fim așa terfeliți? Se proliferează minciuni…

Directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, a organizat în această dimineață o conferință de presă în care a luat atitudine în urma afirmațiilor făcute zilele trecute de psihologul Mihai Copăceanu.

Directorul teatrului a explicat faptul că spectacolul ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, a fost conceput ca un spectacol cu valori creștine, în care forțele răului luptă cu cele ale binelui.

https://youtu.be/_LA3wbxwD48

”Este foarte grav că se proliferează minciuni și ne-a deranjat că acest domn a spus minciuni și că în alte cazuri s-au folosit actrițe. Toate fetele au trecut printr-un casting serios, iar părinții  au participat și-au dat acordul. Fetele ilustrează inocența și curățenia în spectacol, dacă am folosi fete de 18 ani nu ar mai fi vorba despre asta”, a declarat Constantin Chiriac.
Conducerea teatrului sibian a mai arătat și că toate fetele implicate în spectacol au avut parte de consiliere la Clinica Polisano.

DSC_0248

 

La conferința de presă au fost prezenți atât părinții cât și fetele care au jucat rolurile ”Margaretelor” în trecut și în spectacolele recente.

DSC_0297

”Ne luptăm să aducem în oraș spectacole importante și avem parte de un atac infam, venit după nouă ani?! Merită să fim așa terfeliți?! Aș vrea ca acest om, așa cum a venit la mine să-mi ceară ajutorul pentru Școala 6, să vină și să spună că a greșit. Să vină să mai vadă o dată spectacolul și să spună că a înțeles totul gresit. După festival vom avea suficient timp să rezolvăm acest lucru și juridic”, a mai declarat Chiriac.
Și actrița Ofelia Popii, care care o joacă pe Mefisto este de părere că au fost aruncate niște vorbe care nu au niciun sâmbure de adevăr.

DSC_0280

"Acest domn a aruncat cu noroi în noi, a făcut publice niște impresii personale care nu sunt adevărate și care ar putea să constuitie un pericol pentru fete, pentru că nu cred că e plăcut să se discute atât de violent prestația lor pe scenă, iar lumea află astfel niște informații eronate. Cred că au nevoie de protecție și acest lucru trebuie făcut de noi, de societate, de public. Acesta a  fost la spectacol în public, iar una e ce vezi din public și alta e ceea ce se întâmplă pe scenă. Acel act sexul de care a pomenit se petrece în felul următor, se stinge lumina nu se vede nimic, iar eu și domnul Ilie, actor profesionist scoatem niște sunete, nu facem niciun gest față de această fetiță. Ideea spectacolului duce în acea direcție, ți se creează această imagine în minte, dar nu se întâmplă așa ceva. Ceea ce se întâmplă pe scenă e safe pentru fetițe".
 
"Joc de la 18 ani în acest spectacol, iar acela a fost momentul în care mi-am dat seama că vreau să fiu actriță și nu am simțit niciodată că aș fi abuzată sau lucruri de genul acesta. Nu a fost niciodată vreun moment traumatizant", spune și Tania Anastasov, una dintre Margarete.
https://youtu.be/2IFrB6HymLU

Ana Maria Telebuș a jucat în 151 de spectacole, iar acum la 22 de ani este studentă în anul trei la Medicină, dar spune că ceea ce s-a scris a fost o exagerare.

„Eu  de atunci am trecut prin toate etapele și am învățat numai lucruri bune, m-am maturizat, am crescut în teatru și nici vorbă de vreo situație traumatizantă. Nu sunt de acord cu ceea ce s-a scris și pentru nici o altă fetiță care a jucat sau care va mai juca nu va fi vorba de o experiență traumatizantă. Am știut tot ce presupune acel text, încă dinainte cu un an, atunci când începuseră repetițiile, mereu ni s-a explicat ce trebuie să facem ca pe joc”, spune Ana Maria Telebuș.
Nici părinții fetelor nu sunt de acord cu ceea ce psihologul Mihai Copăceanu a afirmat, iar Mirela, mama unei fetițe care joacă în Faust de trei ani spune că fetița nu s-a simțit niciodată afectată și că întodeauna a mers la repetiții cu plăcere.
"Ele se bucură că se întâlnesc cu asemenea actori și nicidecum nu sunt afectate psihic, mai ales dacă vor să devină actrițe. Ne-a afectat acest articol pentru că nu este adevărat ceea ce s-a spus, doamnul psiholog poate nu a înțeles că din interior, copiii și actorii altfel văd piesa decât un spectator la prima vedere. Pentru copii este o joacă, ei se bucură să fie lângă acești artiști, se mimează anumite lucruri, dar nici vorbă de ceea ce a spus domnul psiholog. Spectacolul lasă imaginația spectatorului să continue o idee care, de fapt, se oprește acolo unde trebuie", este de parere mama uneia dintre fetite".

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

22 comentarii

Un spectator "lamurit"!

Acum 6 ani

Deci treaba e foarte simpla!Actiunea nu are nici o legatura cu ceea ce vezi pe scena sau cu ceea ce auzi!Iar cu subiectul gandit si scris de autor nu are nici atat.Cred ca multi autori vazand piesele lor transpuse modern in scena s-ar sinucide!Dar lumea asta e carcotasa si rea,domnule Chiriac!Daca te vede intrand seara intr-o casa si iesind dimineata,e in stare sa spuna ca ai dormit acolo!
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

nota 10
Raspunde

Mefisto

Acum 6 ani

Nu mi-am dat numele să fiu ca onanistul dinaintea mea, ăla lămurit! Întrebare: ce are sula cu prefectura, sau te mănâncă cancerul invidiei, măi nimeni în drum?!
Raspunde

Marius Dobrin

Acum 6 ani

Cand vad asemenea acuzatii pur si simplu ma blochez, pentru ca ma descumpaneste atata rautate, atata prostie... Sunt cuvinte pe care nu le spun cu placere. Poate sa fie o uriasa neintelegere. Dar e de domeniul absurdului. Si aici clar este raspunderea societatii de a rejecta asemenea viziuni ale unuia sau altuia. O solidaritate responsabila a tututor celor care pretuiesc cultura, spectacolele Teatrului National Radu Stanca, in special aceasta creatie care a intrat pe drept in patrimoniul cultural national. Echipa care a creat sectacolul este una profesionista si care de-a lungul timpului a demonstrat probitate si profesionalism. Mai presus de orice banuiala. Cu toata increderea, publicul sa vina si sa vada.
Raspunde

Geo

Acum 6 ani

Deci nu se intampla nimic, numai se sugereaza, m-am linistit. Dar, apropo, ce faceci tu si dl Ilie, pe intuneric, de scoateti acele zgomote care sa sugereze din culise ceea ce nu se intampla pe scena? In alta ordine de idei, pana la procesul cu care ameninti poate le spui ceva cititorilor din perioadele cand matele erai clientul penal.
Raspunde

Misu

Acum 6 ani

Faust se joaca mereu cu aceiasi snobi spectatori..
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

...pentru ca si Goethe e etern...
Raspunde

ig

Acum 6 ani

chiriac ar trebui sa inteleaga caibertatea de expresie ar trebui sa fie absoluta, nu asa cum vor jegurile care cer de ciecare xata pedepsirea celui care le-a zis exct ceea e i-a deranjat. oprimarea, linsarea si incitarea la linsarea libertatii de exprimare si a opinentului trebuie sa fie pedepsite penal
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

O fi, n-o fi, nu stiu, e teatru....ca de aia e TEATRU ! :) Nu ma intereseaza piesa, nu m-am dus, nici nu o sa ma duc. Totusi un lucru usor suspect, piesa se joaca din AD 2007 din cate am inteles, de ce tocmai acum in AD 2016 s-a trezit acel psiholog/psihiatru sa denunte? Pana acum ce Doamne iarta a facut? Nu i se parea ''abuzul'' destul de abuz? Sau a asteptat sa devina destul de ''abuz'' :) Un lucru e si mai cert, si de faptul asta se face misto si in anumite seriale americane: Psihologul nu este disponibil, este la psihiatru ! Putem pune problema si mai simplu, mai ales ca vorbim de TEATRU: una e cand un amic mimeaza ca iti da o palma, alta cand chiar primesti una, in circumstante, nu fericite.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Ecuatia e una simpla: cand se ajunge destul de sus, se trezesc si dusmaneii, giga contra si vegan, ecologisti, asociatii pt. drepturile omului etc. Se intampla in ABSOLUT orice business !
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 6 ani

Unu și cu unu fac doi. Supermodernism și aluzii sexuale în toate piesele montate la /sibiu... Altceva nu se vinde, decât goliciunea, scenele de sex, înjurăturile? Curat postmodernism!
Raspunde

spectator

Acum 6 ani

Dacă un profesor i-ar spune unei feta pe care în pauze o înghesuie vreun coleg într-un colț că așa ceva nu se face, imediat s-ar sesiza Protecția copilului că fata a fost jignită și alte blablauri.... De ce nu se sesizează și acum când in Calătoriile lui Gulliver un copilul din piesă care are 8 sau 9 ani asistă la o scenă, simulată desigur, de sex oral?!
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Ar fi bine sa se sparga buba asta dar eu cred ca de maine vom intra in ''normalitate''. Cat despre ofelia popi ... n-am vazut ceva mai urat si mai gretos. Faptul ca e vedeta teatrului spune toul despre teatru. Dar de din banii mei, ca si contribuabil, se finanteaza asa ceva? Asta e de fapt intrebarea.
Raspunde

glykos

Acum 6 ani

Au proliferat proferările ?Sau limba română suferă... Altfel, teatrul - asemeni tv - curtează excentricul , ca sa nu zic altceva ; vezi ochelarii din expozitia snobilor di California .
Raspunde

Huidu

Acum 6 ani

Fostul (Flonda) cat si actualul director (Chiriac) au inclinatii (homo)sexuale. Asta spune totul despre Teatrul Radu Stanca.
Raspunde

huiduma

Acum 6 ani

"Fostul" (Flonda) nu are inclinatii homosexuale pentru ca e mort din 2006! Eventual avea... dar nici asta nu o prea cred pentru ca a fost casatorit 20 de ani... Asta spune totul despre postacii imbecili care comenteaza pe aici fara sa aiba o minima decenta
Raspunde

tolerantul

Acum 6 ani

Nu contează ce fac ei și ce preferințe au! Nu-i putem ataca atât timp cât nu deranjează pe nimeni. Trăim în libertate, dar asta nu înseamnă că trebuie să aplaudăm orice aberație și dacă spunem că nu ne place suntem proști și inculți!
Raspunde

tolerantul

Acum 6 ani

Nu contează ce fac ei și ce preferințe au! Nu-i putem ataca atât timp cât nu deranjează pe nimeni. Trăim în libertate, dar asta nu înseamnă că trebuie să aplaudăm orice aberație și dacă spunem că nu ne place suntem proști și inculți!
Raspunde

mitica

Acum 6 ani

Majoritatea pieselor de la Festivalul de Teatru sunt ieftine, nu au nici o valoare artistica; fac parte din curentul Abstract, greu de inteles de marele public. Festivalul ar trebui sa se adreseze acestui public, pacat de banii publici risipiti.
Raspunde

artist

Acum 6 ani

Cred ca nu sa inteles ce a vrut sa spuna acest psiholog, adica piesa da teatru este pentru cei de peste 16 ani si uni actori au sub 16,din ce am inteles 12ani.asta nu mi se pare corect.
Raspunde

Je

Acum 6 ani

Un psiholog care vrea sa Isi faca un nume si Isi da cu parerea pe orice. Mai putin pe psihologie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus