Răspunsul nu pare a fi tot atât de ușor, comparabil cu rundele electorale anterioare. Și de această dată continuatorii lui Iohannis pot invoca argumentul faptic, chiar dacă combinat cu realizări ale fostei administrații. „Șantierele” sibiene s-au deplasat mai spre periferie, sunt teritorial mai cuprinzătoare, cartierele mai stimulate.
Sibiul rămâne totuși dator cu ceva promisiuni în privința reabilitărilor asfaltice, ale fațadelor anumitor străzi (chiar centrale), sau izolat, ale unor imobile de mare valoare arhitecturală. Amenajarea spațiilor verzi precum și parțial curățenia ar lăsa loc unui efort suplimentar. Dezvoltarea urbanistică în coordonate așa zis moderne nu pare a face excepție comparativ cu orașe sau municipii asemănătoare. Nu mai puțin însă, Sibiul este un oraș frumos, sănătos, atractiv, primitor, elevat, animat și vesel, atribute la care și-a adus prinosul inclusiv administrația actuală.
Suntem de asemenea socotiți de talie culturală europeană. Instituții culturale cum sunt muzeele, teatrele, filarmonica, mișcarea universitară, bibliotecile, librăriile, bisericile, se înscriu în acest registru. Sibiul e prea mic pentru o anvergură prea mare. Cu toate acestea, îi lipsește o casă de cultură de înaltă ținută, focar al mișcării culturale care ipotetic ar putea cuprinde pe lângă ceea ce avem și o trupă de operetă dacă nu de operă.
Sibiul este marcat istoricește și evolutiv de influența a doi factori: de fosta populație săsească și de mărginime. Administrarea orașului în ultimele trei intervale electorale poartă amprenta precumpănitor nemțească. Deși emigrați masiv din oraș ca și din județ, au rămas o mână dintre ei apreciați de restul populației ca oameni de ispravă, de încredere, buni gospodari, care au îndreptățit alegerea în fruntea administrației locale. Concurează și acum. Pot invoca realizările de până acum. Se ivesc totuși și priviri critice la rampă.
Așa spre exemplu se spune că au depus prea mult zel în a-și fi restituit masiv proprietățile deținute de etnia săsească. Nu de alta, dar proprietățile foloseau unui număr de sute de mii, iar de restituiri profită câțiva rămași. Ce vor fi făcând de pildă cu chiriile percepute pe multiplul zecilor de imobile restituite din orașul vechi? Este adevărat, a greșit și legea. Multe proprietăți, în special în Ardeal, s-au edificat la nivelul necesităților statale în regimul maghiar și austro-ungar. Ele ar fi trebuit să rămână statului român. Ținând seamă de modificările survenite în structura dreptului de proprietate începând cu 1945, restituirile în natură trebuiau mărginite la cerințele decente de viață ale foștilor proprietari sau urmașilor acestora. Idem restituirile către asociații, fundații, biserici și mănăstiri. În timp, mărginimea a influențat tot mai mult viața Sibiului. În lupta pentru emancipare culturală și națională de sub dominația străină, Sibiul a ocupat un loc fruntaș atât în cuprinderea instituțiilor cultural-politice cât și cu personalități de seamă. Exemplu mișcarea Astrei sau implicarea în Marea Unire. Scrutând necesitățile prezentului, se pare că partidele sibiene sunt pregătite cu garnituri proaspete pentru treburile administrative. Ar fi argumente pentru ca sibienii să-și îndrepte privirile înspre ei. Odată pentru speranțele ce le oferă tinerețea și o bună pregătire, de altă parte pentru că închegarea unei administrații competente și valoroase care să asigure o gestionare tot mai bună pe viitor se face pe practică exercitată în timp.
Personal aș vedea necesitatea unui echilibru, a unei îmbinări între experiența pozitivă a administrațiilor de până acum și energia debordantă a generației tinere. Tot astfel socot că ar fi necesară asigurarea unei conlucrări echilibrate între factorii principali ai administrației, respectiv consiliile decidente de o parte și aparatele executive de cealaltă parte, la toate nivelele : comunale, orășenești, municipale, județene. Greu, se va zice, pentru un simplu buletin de vot. Greu dar nu imposibil, dacă stampila se pune pe valoare : pregătire, inițiativă, devotament, cinste, corectitudine. Este momentul, odată la 4 ani, când votantul este dator să citească printre rânduri, cu efort de informare și cunoaștere, pentru a avea conștiința că a ales în deplină cunoștință de cauză.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2684
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 5 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan