Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Cum vor vota sibienii pe 5 iunie?

Răspunsul nu pare a fi tot atât de ușor, comparabil cu rundele electorale anterioare. Și de această dată continuatorii lui Iohannis pot invoca argumentul faptic, chiar dacă combinat cu realizări ale fostei administrații. „Șantierele” sibiene s-au deplasat mai spre periferie, sunt teritorial mai cuprinzătoare, cartierele mai stimulate.

Sibiul rămâne totuși dator cu ceva promisiuni în privința reabilitărilor asfaltice, ale fațadelor anumitor străzi (chiar centrale), sau izolat, ale unor imobile de mare valoare arhitecturală. Amenajarea spațiilor verzi precum și parțial curățenia ar lăsa loc unui efort suplimentar. Dezvoltarea urbanistică în coordonate așa zis moderne nu pare a face excepție comparativ cu orașe sau municipii asemănătoare. Nu mai puțin însă, Sibiul este un oraș frumos, sănătos, atractiv, primitor, elevat, animat și vesel, atribute la care și-a adus prinosul inclusiv administrația actuală.

Suntem de asemenea socotiți de talie culturală europeană. Instituții culturale cum sunt muzeele, teatrele, filarmonica, mișcarea universitară, bibliotecile, librăriile, bisericile, se înscriu în acest registru. Sibiul e prea mic pentru o anvergură prea mare. Cu toate acestea, îi lipsește o casă de cultură de înaltă ținută, focar al mișcării culturale care ipotetic ar putea cuprinde pe lângă ceea ce avem și o trupă de operetă dacă nu de operă.

Sibiul este marcat istoricește și evolutiv de influența a doi factori: de fosta populație săsească și de mărginime. Administrarea orașului în ultimele trei intervale electorale poartă amprenta precumpănitor nemțească. Deși emigrați masiv din oraș ca și din județ, au rămas o mână dintre ei apreciați de restul populației ca oameni de ispravă, de încredere, buni gospodari, care au îndreptățit alegerea în fruntea administrației locale. Concurează și acum. Pot invoca realizările de până acum. Se ivesc totuși și priviri critice la rampă.

Așa spre exemplu se spune că au depus prea mult zel în a-și fi restituit masiv proprietățile deținute de etnia săsească. Nu de alta, dar proprietățile foloseau unui număr de sute de mii, iar de restituiri profită câțiva rămași. Ce vor fi făcând de pildă cu chiriile percepute pe multiplul zecilor de imobile restituite din orașul vechi? Este adevărat, a greșit și legea. Multe proprietăți, în special în Ardeal, s-au edificat la nivelul necesităților statale în regimul maghiar și austro-ungar. Ele ar fi trebuit să rămână statului român. Ținând seamă de modificările survenite în structura dreptului de proprietate începând cu 1945, restituirile în natură trebuiau mărginite la cerințele decente de viață ale foștilor proprietari sau urmașilor acestora. Idem restituirile către asociații, fundații, biserici și mănăstiri. În timp, mărginimea a influențat tot mai mult viața Sibiului. În lupta pentru emancipare culturală și națională de sub dominația străină, Sibiul a ocupat un loc fruntaș atât în cuprinderea instituțiilor cultural-politice cât și cu personalități de seamă. Exemplu mișcarea Astrei sau implicarea în Marea Unire. Scrutând necesitățile prezentului, se pare că partidele sibiene sunt pregătite cu garnituri proaspete pentru treburile administrative. Ar fi argumente pentru ca sibienii să-și îndrepte privirile înspre ei. Odată pentru speranțele ce le oferă tinerețea și o bună pregătire, de altă parte pentru că închegarea unei administrații competente și valoroase care să asigure o gestionare tot mai bună pe viitor se face pe practică exercitată în timp.

Personal aș vedea necesitatea unui echilibru, a unei îmbinări între experiența pozitivă a administrațiilor de până acum și energia debordantă a generației tinere. Tot astfel socot că ar fi necesară asigurarea unei conlucrări echilibrate între factorii principali ai administrației, respectiv consiliile decidente de o parte și aparatele executive de cealaltă parte, la toate nivelele : comunale, orășenești, municipale, județene. Greu, se va zice, pentru un simplu buletin de vot. Greu dar nu imposibil, dacă stampila se pune pe valoare : pregătire, inițiativă, devotament, cinste, corectitudine. Este momentul, odată la 4 ani, când votantul este dator să citească printre rânduri, cu efort de informare și cunoaștere, pentru a avea conștiința că a ales în deplină cunoștință de cauză.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

23 comentarii

Pagan

Acum 7 ani

Dle Dejeu , ce s-o mai dam la intors ?! Fara populatia saseasca ,Sibiul era un fe de Caracal sau Alexandria. Asta e adevarul.
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Nu sunt de acord. Au venit si ne-au gasit aici -bine-. Au plecat oben cand ne-a fost rau aici. Acum vor sa ne faca bine cu forta??
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Dupa o zi de la lansarea sondajului ziarul dvs ”a aflat” ca si eu EUGENIA FLORESCU candidez. Sunt consternata de felul in care procedati. Comunistii mai lucrau astfel dar sunt sigura ca nu sunteti comunisti. Am inteles ca Eugenia Florescu nu are dreptul sa participe la sondajul vostru!! Nu-i nimic, am sa va redau : ZECE PRINCIPII PE CARE ZIARUL DVS NU LE CUNOASTE: 1. Fair-play-ul este expresia unei atitudini umane, care denotă comportamentul plin de consideraţie faţă de sine, faţă de alţii. Fair-play-ul se manifestă cel mai vizibil în mass media. 2. Fair-play-ul este calitatea esenţială care trebuie să definească relaţia inter-umana. Interdicţia, invidia, înșelatoria, nu sunt căi pentru a-l impune pe altul într-o sferă mai largă şi de durată. 3. Un comportament în spirit de fair-play presupune ca oamenii să aibă anumite calităţi. Atenţia, cinstea, încrederea în sine, consideraţia, capacitatea de a pierde şi empatia sunt condiţiile necesare în acest sens, care trebuie promovate şi dezvoltate. 4. Comportamentul fair-play nu se învață, se trăiește și se APLICĂ . 5. Principiul succesului, exprimat în termeni de concurenţă, victorie şi înfrângere, trebuie SĂ FIE cultivate de jurnalisti, altfel sunt la fel ca cei care insala. 6. Fair-play se vede în ce facem dar mai ales cum facem. 7. Credibilitatea se pierde din acelasi motive pentru care se pierde onoarea. Va multumesc pentru ca veti publica mesajul.
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Pardon!! lansarea sondajului a fost in 23 mai si ziarul de fata ”a aflat” de candidatura mea azi 30 mai 2016. Sa cred ca dragilor mei jurnalisiti le este tema de ceea ce au doresc pentru sibieni ”legalitate, dreptate si adevar”?? ca ar trebui sa se rataseze celor cinstiti nu celor condmnati sau care au furat bunurile Sibiului?? Oricum, a fost o cale de a cunoaste mentalitati si profesionisti!
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Ca profesor si judecator la Sibiu, ZERO barat! Doar pile, ifose si aere, fara legalitate sau legitimitate.
Raspunde

Fodor

Acum 7 ani

Mass-media este corupta , iar turnul sfatului se vede clar ca sustine pe cine are mai multi bani . Sa uiti un candidat sa il introduci in sondaje este o greseala intentionata la ordinele celor care le este frica sa vada realitatea. Eugenia Florescu merita din plin aceasta functie de primar al Sibiului!
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Multumesc Fodor, ai permis un 1 la 1 !!!
Raspunde

Pravale Baba

Acum 7 ani

@FLORI: Stimata doamna, in cazul in care sunteti intr-adevar candidatul la primaria Sibiu Eugenia Florescu imi permit sa fac o remarca. Un candidat serios nu intra in polemici cu cititorii unui ziar la sectiunea de comentarii.
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Stimat/a este parrea dvs pe care din nefericire nu o respect. 26 de ani au facut ce au vrut cu noi. nu ne-a intrebat nimeni ce vrem .Nimeni NU A INTRAT IN POLEMICA cu cetatenii, COMUNCIAREA INSEAMNA POLEMICA STIMAT/A !! Dictatura insemana ca cei care vor sa fie ”alesi” sunt mai presus de cei care l-au ales. Eu invat din polemica. Mi se pare o reala COMUNCARE si resepect pentru celcu celalalt. Asa ca stimabil/a PRAVALE BABA nu simti ca te respect pentru faptul ca iti raspund. ITI DORESC SA AI CU CINE DIALOGA SI POLEMIZA !! Vei simti ca esti un cetatean care participa la viata Sibiului.
Raspunde

Pravale Baba

Acum 7 ani

Stimata doamna, in primul rand cu participantul la discutii "sibian" ati avut o discutie in contradictoriu ( https://dexonline.ro/definitie/polemica). In al doilea rand comunicarea inseamna informare, prezentare si nu polemica. Imi pare pentru situatia cu care va confruntati (de a fi omisa din sondaj), iar afirmatia mea vis-a-vis despre ce nu ar trebui sa faca un candidat a fost bine intentionata. Succes duminica.
Raspunde

FLORI

Acum 7 ani

Prezint scuze pentru erorile textului. Din graba de a raspunde !!
Raspunde

Dan capitan de plai

Acum 7 ani

Incredibil,socant ,de-a dreptul halucinant cum unii doua saptamani in acest mirific sondaj nu au avut decat 20 de voturi iar in ultimele 2 ore au reusit sa stranga 500....trezireaaaa !!!!!!!!!!!! Hallooooo,chiar ne luati de imbecili si indrazniti sa ne insultati inteligenta ... Sunt curios cine creste maine dupa ora 16:00 .......Despre faza cu doamna Florescu nici nu mai discutam,penibil ....
Raspunde

-

Acum 7 ani

iti place poza din articol, magestate de HH of JORD. cu collar of order of rom. 20-XXII,daca nu-ti place poza schimbam sau poza sau the order
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Vom vota românește!!!
Raspunde

Dani

Acum 7 ani

Vom vota romaneste si vom numara ruseste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus