Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Experiența Erasmus+. Poate fi și altfel

Experiența Erasmus+. Poate fi și altfel

Cătălina Stanislav și Vlad Pojoga. El masterand, ea studentă. Ambii la Litere. Împreună de câțiva ani. Ambii, printre cei cunoscuți și prin Zona Nouă, cercul literar devenit revistă (Vlad fiind redactorul șef) și, mai nou, festival internațional de poezie. De curând, au bifat și statutul de ”studenți Erasmus”. Adică bursieri ai acelui program al Uniunii Europene, despre care se spune că ”schimbă minți”.

”Eu voiam de mai demult. Știam de la vară-mea care a fost în Bordeaux despre acest program și «mi s-a pus pata»”, deschide Cătălina discuția. ”Eu am ales să merg pentru că suntem împreună. Altfel, nu cred că mergeam singur, pentru că nu mă adaptez tocmai repede cu oameni noi. Așa că aveam nevoie să mai merg cu cineva. De aceea cred că experiența noastră a fost diferită de a altora, pentru că noi am mers împreună, am trăit practic împreună timp de patru luni. A fost un pas nou pentru noi, în același timp cu experiența Erasmus”, continuă Vlad. În primul semestru al actualului an universitar, prin intermediul programului Erasmus+ cei doi au urmat cursurile Universității ”Fernando Pessoa”, din Porto (Portugalia). ”Nu ne gândeam că nu au o facultate de literatură. ”Așa că am mers pe studii culturale, sociale, lucruri de acest gen”. Partea birocratică a obținerii unei burse Erasmus+ nu a fost deloc dificilă. ”A fost chiar ok, am comunicat și lucrat foarte bine și cu oamenii de aici și cu cei de acolo”, spune Cătălina. ”Când am ajuns acolo, deja aveam pe card toți cei 80% din bursă - așa am înțeles că s-a procedat de anul acesta -, deci din punct de vedere financiar nu ne-a fost greu. Cazarea am găsit-o dând mesaje pe airbnb, căminele universității fiind în renovare. Dar a fost ok, pentru că nu e o țară foarte scumpă. Am avut o cazare centrală, așa ne-am dorit”, se completează cei doi.

”Am ieșit din zona de confort”

Cursurile au fost organizate în limba engleză pentru ei, ca studenți Erasmus. ”Uneori împărțeau cursurile în jumătate. Iar la un alt curs, unde eram singura studentă Eramus, se oprea și îmi traducea profesorul în engleză”. Vlad se arată încântat despre metodele de predare. ”Toată lumea lucrează cu prezentări power-point, la toate cursurile. Au și o platformă on-line foarte bine pusă la punct, unde găsești toate aceste prezentări, uploadate de către profesori. Ceea ce mi s-a părut foarte ok e că aveau și table albe pe care erau proiectate prezentările. Cu markerele mai și făceau notări suplimentare pe tabla albă unde erau proiectate power-pointurile, ceea ce mie mi s-a părut foarte tare. E un mod interactiv de a preda, nu doar o simplă prezentare”.

Printre lucrurile care i-au încântat pe cei doi a fost și varietatea cursurilor. ”Eu, de exemplu, am avut și un curs de crimă sexuală și alte probleme de gen: egalitatea între sexe, comunitățile de homosexuali, lesbiene, transexuali și așa mai departe. Pe de o parte era și stânjenitor când erai întrebat cum sunt abordate aceste chestiuni la noi în țară. Cum să le spun că profesoara mea de religie credea că este vorba de o boală care se tratează și vindecă?”, zâmbește Cătălina. Una peste alta, cursurile de unde aveau de ales cei doi în Portugalia nu semănau foarte mult cu cele din România. Fapt pozitiv, consideră Vlad. ”Am ieșit din zona de confort, am putut să experimentăm și altceva. De exemplu, eu am avut și cursuri de marketing. Marketing pe care l-am aplicat cu profesorii de acolo pe revista Zona Nouă, pe care o facem aici, la Sibiu. Este un lucru care pe mine m-ajutat foarte mult: să văd cum poate fi percepută de public, să stăpânesc o oarecare terminologie din marketing, să cunosc câteva tehnici”.

Erasmus Cătălina Stanislav și Vlad Pojoga (2)

Note de la 1 la 20

Fiecare a urmat câte cinci cursuri (după cum are fiecare student din Portugalia), iar evaluarea a fost una continuă. ”Se dau foarte puține examene. Și, oarecum, ești ținut constant în procesul de învățare. Dar nu ni s-a părut deloc aglomerat. Iar acolo cursurile durează o oră și jumătate, spre deosebire de cele două ore de la noi”. În fine, una dintre diferențele care le-a rămas în minte este cea legată de sistemul de notare, care în Portugalia este de la 1 la 20. ”Și din ce mi-am dat seama, ei nu prea sunt obișnuiți să dea nota 19 sau 20. Adică 16, 17 și 18 iau studenții foarte buni. 20 nu cred că a avut nimeni la nici un curs pe care l-am urmat. Cel mai mult, noi am luat 19”, descrie Vlad.

Viața socială

”Având în vedere că nu prea erau mulți studenți Eramus acolo, ne-am apropiat de cei portughezi. Ceea ce nu e deloc dificil, pentru că sunt atât de calzi și prietenoși încât nu ai nicio problemă. Dar noi am abordat această bursă și ca pe o perioadă de dezvoltare personală. Să citim, să vizităm… a fost foarte-foarte bine”, rostesc, pe rând, cei doi.

Erasmus Cătălina Stanislav și Vlad Pojoga (3) Vlad devine mai direct. ”Pentru mine a fost o experiență foarte-foarte bună. Care m-a ajutat foarte mult. Nu neapărat numai din punct vedere academic. Adică: eu sunt din Sibiu, încă locuiesc cu ai mei, stau la cinci minute de orice în Sibiu și, practic, a fost prima dată când am fost plecat de acasă atât de mult timp. În cele patru luni nu ne-am întors deloc acasă, am ales să stăm și de Crăciun acolo. Am vizitat mult. Noi nu ne dăm seama de aici, din România, dar între principalele orașe europene există rețeaua Ryanair, prin care cu 15 euro poți zbura lejer de la Porto la Barcelona. Noi am făcut un tur Porto – Edinburgh – Stockholm – Londra și de acolo am venit direct acasă, iar biletele de avion au avut o valoare cumulată de cam 160 de euro. Am ales zboruri scurte, dar a mers și a fost ok”. Unde au văzut cei doi că Sibiul este superior? ”Sibiul este greu de bătut la capitolul cultură. În orice oraș ai fi. Sibiul are, cumva, foarte multe evenimente culturale și e foarte variată oferta. Și sunt mai accesibile: acolo dacă mergeam la o lectură de poezie, nu se obosea nimeni să pună o proiecție în spate, cu traducerea în engleză, pentru ca și cei care nu vorbesc portugheza să poată înțelege. Ce am văzut foarte bun acolo a fost sistemul de transport public. Foarte bine pus la punct”

”Studenții să se gândească serios la asta. Eu cred că fiecare poate să găsească o variantă prin care să profite de Erasmus+. Este păcat ca studenții să nu profite de fondurile și parteneriatele din program.”, Vlad Pojoga
Un program ”de succes”

Erasmus+ este descris drept cel mai de succes program al Uniunii Europene pe partea de mobilități destinate studenților. Este destinat studenților din 33 de țări (cele 28 membre ale UE și altele) și oferă posibilitatea de a alege să studiezi și în alte țări unde există încheiate parteneriate în acest sens. Petru studenții care participă la mobilitățile Erasmus+ există burse de studiu, dar și burse de practică în domeniul studiat. Aceste mobilități pot fi accesate atât de cei înscriși la licență, cât și de cei care urmează cursurile de master sau doctorale. Granturile lunare oferite studenților care pleacă să studieze prin intermediul Erasmus+ sunt împărțite pe trei categorii, în funcție de țara-destinație. Cele mai mici sunt de 450 de euro pe lună, iar cele mai mari de 700 de euro lunar. Pentru studenții cu o situație socială dificilă se acordă un supliment de 200 de euro lunar. În timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

eu

Acum 7 ani

Tot pe pile, tot pe pile... Criteriile de plecare sunt clare: doar cei care au nai fost au voie să plece (la staff și teaching). La studenti, doar odraslele profesorilor si angajatilor au prioritate. Si bineinteles studentii informatori ai directoarei, cei "alesi" in CA si Senat si prin alte organe ale ULBS. La astia se mă adauga prietenii, familiile unora si altora care n-au nici o legătură cu universitatea. Pe bune, chiar ca unii sunt orbi...
Raspunde

Cristi

Acum 7 ani

Erasmus e destrabalare,sex si cam atat!
Raspunde

pt. eu

Acum 7 ani

Pt. Eu: Ai uitat ziaristii, neamurile sefei de la international, familia prietenului fiicei, fiicele etc. E muuult de spus acolo. Poate , nu se stie, cineva va spune odata. Comisia europeana, dna, unii vor lya masuri sa schimbe ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus