Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Micile afaceri din Sibiu. Cu o seră de flori poți ieși la pensie

Micile afaceri din Sibiu. Cu o seră de flori poți ieși la pensie

Soții Nicoleta și Dan Vasile sunt doi bucureșteni care au renunțat la viața agitată a Capitalei și au hotărât să se mute în Sibiu pentru a-și deschide o seră de flori. Au renunțat la joburile bine plătite din București pentru a avea parte de liniște și pentru a-și pune pe picioare o afacere.

La câțiva kilometri de Sibiu, în Poplaca, se află „Sera de flori - Camelia’s” a celor doi soți, care întotdeauna și-au dorit să aibă o afacere în agricultură. Dar cum asta nu le-a ieșit prea bine, s-au orientat spre flori. „La început am investit într-o ciupercărie, am făcut rost de bani și am investit tot în agricultură. M-am asociat cu un sibian, dar primul an s-a dovedit a fi un dezastru, iar când am văzut că nu merge am oprit toată afacerea și am decis să facem ceva frumos și așa ne-am hotărât să facem o seră de flori. Întotdeauna mi-am dorit să mă retrag în Sibiu, iar de doi ani suntem aici”, spune Dan Vasile.

Sera de flori - Camelia s (2)

Acum e cam goală sera, pentru că au vândut 90% din tot ce au avut, dar se pregătesc deja pentru sezonul de toamnă. Anul acesta a fost unul bun și au mărit producția de șase ori, iar vânzarea s-a făcut mult mai repede decât ar fi estimat aceștia că se va întâmpla. „Sperăm ca anul viitor să fie mult mai bine, dar noi nu ne așteptam ca atât de mulți oameni din Sibiu să vină aici să cumpere flori, noi eram pregătiți să facem distribuție, dar ne-am trezit că toți oamenii vin aici. Când e sezonul avem câte 150 de clienți zilnic, se blochează parcarea. Cred că ne-am găsit ocupația să ieșim la pensie”.

Zeci de specii de flori se găsesc în sera celor doi, iar aceștia spun că folosesc doar produse de calitate. Cel mai important lucru este acela că nu folosesc semințe pentru producere, pentru că, spun ei, din semințe nu iese o plantă de calitate. „Există firme specializate pentru producția de butași, din Olanda sau Germania. Noi le creștem și le aducem la stadiul de plantă matură. În ciuda aparențelor nu e muncă ușoară, pentru că dacă vrei să ai niște flori de calitate, trebuie să folosești și produse de cel mai înalt nivel. De ce am ales florile? E de ajuns să te uiți în jur și să-ți dai seama cât poate fi de frumos să ai priveliștea asta în fiecare zi”, povestește Dan Vasile.

La anul vor cultiva și legume

Pentru că își doresc să se extindă, soții Vasile vor să pună la punct și o seră de legume. „Acum am început să facem niște teste pentru a produce și legume, iar anul viitor ar trebui să ne apucăm și de acest lucru. Noi mai avem o seră de legume în Teleorman de care ne ocupăm de patru ani și pe care vrem să o aducem tot în Sibiu”.

Sera de flori - Camelia s (6) Cel mai greu lucru pentru cei doi a fost adaptarea la un nou stil de viață, dar și de activitate. „Eu am fost director la mai multe companii, dar am renunțat la costum și cravată pentru a face un lucru care îmi oferă liniște și satisfacție. Noi suntem corporatiști, am lucrat în companii foarte mari, iar schimbarea este incredibil de grea și când intri într-un bussines mic, practic tu trebuie să faci totul. Ne-a trebuit un an doar ca să ne adaptăm și să înțelegem cum trebuie să facem lucrurile”.

Își doresc dublarea suprafeței de producție

În prezent au cinci angajați, dar nu se feresc să muncească și ei cot la cot cu angajații pentru că la anul își doresc să se extindă. „Ca suprafață sunt 2.000 de metri pătrați, dar mi-aș dori să ajungem anul viitor la dublul acestei suprafețe. Avem deja investiția făcută, trebuie doar să fie pusă pe picioare, o să mai construim sere. Pe partea de vânzări, probabil vom începe să colaborăm cu marii retaileri unde relațiile sunt mai corecte din punct de vedere al promovării”.

Sera de flori - Camelia s (5) În ceea ce privește prețurile, acestea sunt întotdeauna mai mici decât ce se găsește la retailerii mari. „Nu am încercat să intrăm în concurență cu ceilalți. Am încercat să lucrăm cu distribuitori, dar ei vor să cumpere marfa sub prețul de achiziție și am renunțat să fac asta. Nu mi se pare corect ca eu să muncesc, iar altul să ia 80% din preț. Cea mai ieftină plantă pornește de la 2,5 lei, iar un ghiveci mare cu patru plante în interior ajunge la 40 de lei. Anul acesta am mers foarte mult pe mix-uri, pentru că mulți clienți merg pe clasica mușcată roșie, dar trebuie să se știe că se pot aranja balcoane superbe cu mixturi de flori. Noi facem chiar și acest lucru, avem și jardiniere și aranjăm florile pentru clienții care vor acest lucru”.

Pe lângă pagina de facebook unde pot fi găsiți, cei doi soți au creat și un blog în care sunt postate articole care să vină în ajutorul celor care au flori și au diverse întrebări legate de întreținerea corectă a florilor.

Foto: Silvana Armat

Sera de flori - Camelia s (4) Sera de flori - Camelia s (3) Sera de flori - Camelia s (2) Sera de flori - Camelia s (8)

Dacă aveți propuneri sau sugestii de subiecte pentru rubrica ”Micile afaceri din Sibiu”, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa [email protected]

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

laslea ioan elvis

Acum 7 ani

wow ,este cea mai frumoasa afacere bravo ,anul acesta o sa vin cu ......surpriza sa vada ce frumos este sa iubesti florile ,numarul meu de mobil 0771522843, cele mai frumoase ganduri ps. daca deranjeaza numarul de mobil scuze felicitari un exemplu foarte frumos pentru toti oamenii cu suflet bun
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus