Joi,
13.06.2024
Ploi
Acum
17°C

Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție

Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție

Timbrul de mediu a fost declarat ilegal astăzi, printr-o hotărâre definitivă a Curții Europene de Justiție. Este pentru a patra oară când Curtea elimină o taxă auto impusă de statul român. Decizia de astăzi le dă dreptul proprietarilor români de mașini care au plătit această taxă, începând cu 2013, să își ceară banii înapoi.

Hotărârea pronunțată astăzi este în cauza C-586/14 Budișan, care se referea la un caz din Cluj. Proprietarul unei mașini și-a cerut banii înapoi de la Administrația Finanțelor Publice Cluj. Astăzi, Curtea Europeană de Justiție i-a dat dreptate șoferului.

Potrivit Hotărârii, "Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că: –        nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă; –        se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Avocatul sibian Dragoș Târșia explică hotărârea de astăzi, despre care spune că era previzibilă. "În esență, Curtea a reținut, ca efect al reglementării timbrului de mediu, orientarea cumpărătorilor din punct de vedere fiscal/economic spre autoturismele aflate pe piaţa naţională, cu fostele taxe auto achitate și nerecuperate, în timp ce achiziţia autovehiculelor înmatriculate în alte state membre cu aceiași vechime şi uzură este descurajată prin aplicarea timbrului pentru mediu. Soluția pronunțată era previzibilă, fiind similară cu jurisprudența sa anterioară din cauza C-76/14 Manea, invalidând (a câta oară) refractaritatea instanțelor interne de contencios administrativ în a aplica direct dreptul Uniunii – cu precădere jurisprudența Manea - în contenciosul intern generat de acțiunile în restituirea timbrului/obligarea la înmatricularea fără plata timbrului", spune avocatul.

Potrivit avocatului, decizia dată astăzi desființează prevederile interne, începând cu data de astăzi. Efectul direct al hotărârii este obligația statului român de a restitui și timbrul de mediu colectat nelegal cu începere de la data de 15.03.2013.

Hotărârea poate fi consultată aici: curia.europa.eu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

48 comentarii

Marian

Acum 8 ani

Referitor la aceasta hotarare cum ne putem recupera timbrul de mediu? Este obligatorie actionarea in instanta a Finantelor Publice? Sau se poate recupera pe baza de cerere la ANAF ca si vechea taxa?
Raspunde

Avocatul

Acum 8 ani

Da. Strict prin Sentinta judecatoreasca.
Raspunde

Iubaretu de Sibiu

Acum 8 ani

dar ce se intamplade acum cu taxa asta ? Se mai plateste sau nu ? Ca am o masina de inmatriculat.
Raspunde

Gigi

Acum 8 ani

In prezent, trebuie sa platesti taxa. Binenteles reprezentantii fiscului se fac ca nu au auzit de hotararea aceasta. Eu am platit in data de 07.06.2016.
Raspunde

Cristi

Acum 8 ani

Ce inseamna aceasta hotarare ? Am cumparat o masina noua, si circul cu numerele rosii, vroiam sa o inmatriculez definitiv luna viitoare. Voi mai plati taxa de mediu la ANAF sau nu ?
Raspunde

Avocatul

Acum 8 ani

Taxa actuala ramane in vigoare. Istoria ne-a invatat ca de la acest moment pana cand vor schimba legea poate dura de la jumate de an la 3 ani. Cei care achita de azi si cei care am achitat din 2013 si pana azi inclusiv, isi pot recupera banii. Cei care vor sa isi inmatriculeze, au doua variante. Sa achite si sa redupereze sau sa dea in judecata si sa obtina o sentinta care practic tine loc de chitanta in dosarul de inmatriculare.
Raspunde

ady

Acum 8 ani

Pai daca este declarata ilegala Noi dc sa platim taxa asta ? Ca vor hoti de la guvern bani?
Raspunde

Ovi

Acum 8 ani

Ai eu inmatriculez acuma masina... am 2000 ron de plata... e aiurea dar daca asa vor hotii... nu pre stiu ce e de facut.
Raspunde

Avocatul

Acum 8 ani

Plateste si recuperezi. Cea mai simpla varianta
Raspunde

cititor

Acum 8 ani

folositi cu incredere apa minerala Borsec,cu gust sarat ,amarui si transparentisare deosebita capabila de a va face sa simtiti gustul intern al sub -taranei timbru .,.,.,.,.,.,.,.,.,.,., \\_-_O believe me '94 .,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.
Raspunde

Laurentiu

Acum 8 ani

Si recuperarea cum se poate face?eu am platit acum 2 luni.la un logan taxa de 6 mi de lei si daca vreau sa o recuperez imi da banii in 5 ani sau i primesc toti odata?
Raspunde

Dragos

Acum 8 ani

Salut. Daca am cumpărat o masina adusa in 2006, cu vama platita, (asa era atunci, era taxa in vigoare), cum pot trece pe numele meu fără sa mai plătesc? Proprietarul de atunci a plătit, iar acum cer taxa actuala. Multumesc.
Raspunde

Avocatul

Acum 8 ani

Raspuns la fiecare in parte: @Laurentiu - banii se recupereaza toti odata. OUG 8 cea cu plata in transe nu vizeaza si timbrul de mediu @ Dragos - trebuie ori sa achiti si sa recuperezi ori sa dai in judecata , sa astepti sa se termine procesul Sibiu, plus Alba si ulterior sa inmatriculezi.
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

buna ziua, este necesara plangerea prealabila in acest caz? Avand in verere, mai ales, ca este depasit termenul de 30 de zile in care se poate face plangere impotriva actului administrativ care este decizia de impunere. multumesc.
Raspunde

Andy

Acum 8 ani

Salutare. Ma puteti ajuta cu info/consiliere in vederea inmatricularii unei masini prin metoda darii statului in judecata? Multumesc
Raspunde

Sica

Acum 8 ani

Am dat statul în judecata la curtea de apel au suspendat decizea pana se primește sentința de la curtea de justiție a uniuni europene ,acu ca sa dat sentința aceasta voi avea câștig de cauza sa nu plătesc taxa?
Raspunde

cristian

Acum 8 ani

Potrivit Hotărârii, “Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că: – nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă; – se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”. ... se opune ca statul sa scuteasca...!!! Daca legea se modifica in sensul eliminarii scutirii si introduce obligativitatea platii pentru toate autovehiculele la fiecare schimbare a proprietarului ??? Si uite asa se elimina inechitatea taxei !
Raspunde

Laurentiu

Acum 8 ani

Bun.si ca sa i recuperez ce trebuie facut?adica merge cu cerere de la anaf sau trebuie dat in judecata ?multumesc
Raspunde

Cineva Curios

Acum 8 ani

Buna! Mi-am inmatriculat masina prin decembrie 2015. Acum pentru a-mi recupera banii, in baza hotararii, teoretic trebuie sa dau in judecata. Ce acte doveditoare trebuie? Multumesc!!!
Raspunde

Capsa Andreea

Acum 8 ani

Am platit taxa luna trecuta la ANAF? Cum pot recupera banii?
Raspunde

Bacila Marius

Acum 8 ani

Buna ziua! Am cumparat o masina inmatriculata in jud. Alba, dar care nu are platita taxa de prima inmatriculare. Daca as vrea sa mi-o trec pe nume , pana acum ar fi trebuit sa platesc taxa. Dar in lumina acestei decizii, mai este necesar? Multumesc!
Raspunde

claudiu

Acum 8 ani

Cum pot sa o recuprez am plstito anul trecut ce acte imi trebuie
Raspunde

Ovidiu

Acum 8 ani

Cum ramane cu masinile pentru care s-a platit taxa de prima inmatriculare si a fost recuperata , in cazul revanzarii?
Raspunde

Pavel Serghe

Acum 8 ani

Am cumparat masina in anul 2006 ,am locuit in Madrid 15 ani ,unde mai sunt rezident si acum.Vreau sa-mi matriculez in Romania.Momentan circul in tara cu matricola de Spania .Masina a fost cumparata de mine in leasing, sunt unic propietar.Mai platesc taxa de prima matriculare ? Cum procedez ?
Raspunde

Hai la vot

Acum 8 ani

Votati-l pe Tariceanu. Ca e taxa lui!
Raspunde

Dragoi Danut

Acum 8 ani

Salutare!! Poate ma pute-ti ajuta, am o masina inmatriculata pe judetul Gorj, masina cumparata in leasing din Romania fara vreo taxa de mediu sau timbru sau mai stiu eu ce platita. Se mai percepe vreo taxa daca vreau sa o inmatriculez pe numele meu? Maine o sa ma prezent la ANAF pentru mai multe informatii.
Raspunde

Ionut

Acum 8 ani

Sa mi spui si mie ce ti au spus cei de la anaf ca in aceeasi situatie sunt. Cand are prima inmatriculare masina?Mersi
Raspunde

Liviu

Acum 8 ani

Buna... Abia am platit si eu taxa,si din cele citite mai sus am inteles ca se poate recupera doar prin hotarare judecatoreasca,dar nu a-am lamurit daca ti-i da toti deodata,sau in termen de 5 ani...???
Raspunde

vali

Acum 8 ani

M-am judecat, am castigat la tribunal ,am pierdut la curtea de apel si m-am adresat cedo.Acum mai pot deschide alt proces pe acceiasi speta? Conform legislatiei Romaniei, nu mai pot deschide alt proces
Raspunde

Elena

Acum 7 ani

Buna ziua! Ma poate ajuta cineva sa imi spuna ce acte am nevoie ca sa merg in instanta, pentru a inmatricula masina fara sa platesc taxa timbrului pentru mediu? Multumesc anticipat,
Raspunde

Elena

Acum 7 ani

Buna ziua! Ce acte mai exact ati depus? sunt si eu in aceeasi situatie. Multumesc,
Raspunde

ady

Acum 8 ani

Pai daca a fost declarata ilegala , de ce sa o platim ?
Raspunde

Emy

Acum 7 ani

Salut.am si eu o nelamurire!am inmatriculat recent(23 iunie) o masina adusa din afara si am dat 2900 lei taxa de mediu.am inteles ca se poate recupera insa nelamurirea mea este daca eu recuperez taxa si pe viitor vreau sa vand masina noul proprietar o sa trebuiasca sa plateasca inapoi taxa?!
Raspunde

Dumitrescu robert

Acum 7 ani

Salut trebuie sa platesc si eu taxa de 2030 de lei dupa ce platesc in cat timp pot recuperea bani ? ai primesc toti o data ? Cat trebuie sa mai platesc la avocat
Raspunde

Marian

Acum 7 ani

Este vreun avocat care se ocupa de recuperare timbru de mediu? As fi interesat...un numar de telefon sau un email ca sa pot contacta...va multumesc
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Buna! O sa vreau sa inmatriculez o masina din 2005 sau 2006, iar taxa e intre 300-700 euro. Cum sa procedez sa fie mai bine? O sa-i mai pot recupera?
Raspunde

Marin Furatu

Acum 7 ani

Nu mai plangeti dupa o consultatie a unui avocat pe gratis. La ei nu e nimic pe gratis. Situatia e de felul urmator: te duci si paltesti taxa dupa vreo saptamana sau 2 cat le iau celor de la ANAF (acolo se lucreaza cu abacu), inmatriculezi masina la Biroul de Politie dupa care te duci cu tupeu la registratura ANAF si ceri formularul de retituire si in 45 de zile trebuie sa-ti dea un raspuns oficial. De aici daca nu esti multumit de solutionare mergi mai departe in instanta. Cum am aflat asta? Azi am aflat cu stupoare ca masina cumparata in urma cu 3 ani din Ardeal (Cj) pe cand eram proprietar (pe contract V-C vanzatorul a specificat ca-i taxa platita si nerecuperata si nu are in intentie a o recupera) a fost restituita taxa vanzatorului de catre ANAF fara a mi se aduce la cunostinta decat cand am vrut sa o vand la randul meu. Ma consider furat avand ca complice acest ghimpe numit ANAF. Mi s-a spus de la ghiseu ca PIERD BANI DACA MA ADRESEZ INSTANTEI IN ACEASTA SPETA ! Din pacate in aceasta tara traim in care o institutie te fura pe fata si-ti promite ....fara a se tine de cuvant ca-ti da bani-n 5 ani cand iei ti-i iau in 5 secunde dupa un calcul de 5 zile! HALAL LEGE !!!!
Raspunde

yo

Acum 7 ani

bravo boss , ca cica avocatzi "e desteptzi , a citit multe carti bre ei " e ca la doctor pui 100 ron in buzunar si incepe sa vb , 5 min , apoi tre sa bagi fisa din nou
Raspunde

Nicu

Acum 7 ani

Ce se întâmplă pica taxa auto sau nu as vrea sa îmi înscriu masina
Raspunde

Nicu

Acum 7 ani

Masina mea e din 2002 si ma cost cam 830 de euro as vrea sa stiu ce se întâmplă cu taxa
Raspunde

Gaby

Acum 7 ani

Pentru cei care doresc sa isi recupereze taxa de timbru sau să înmatriculeze un autoturism fără să achite taxa de timbru va stau la dispozitie. Cabinet de avocat Szabo Andreea Gabriela. 0756328993. O seara frumoasa!
Raspunde

Silviu Mirica

Acum 7 ani

Buna Gaby, cat este onorariul pentru a recupera o taxa platita in iunie-iulie 2016? Si a doua intrebare daca ai idee cat dureaza acest magnific proces? Multumesc anticipat. Silviu M.
Raspunde

Cata

Acum 7 ani

Daca taxa e ilegala de ce sa o mai platesc.. ca aa recuper taxa in instanta trebuie sa pun un avocat iar acesta costa bani evident. Recuperez taxa de la stat si cu ce ma aleg pentru ca o parte ii cheltui pe taxa de timbru judiciar drumuri facute la tribunal si tot asa .. cine iese in pierdere tot noi platitori de taxe. A venit vremea sa ii punem cu botul pe labe pe acesti talhari sin guvern care nu platesc nici o taxa catre stat ei si neamurile lor. Trezitiva cu toti.
Raspunde

Balu

Acum 7 ani

Vorbe, vorbe atat avem .... discutii inutile si pierdere de timp intradevar ! Se pare ca fiecare isi doreste un trai mai bun si fara taxe .... mutati-va in jungla ! Sa ne trezim sa facem ce ? Hotii sunt la bucuresti " prea multi " sa-i omoram cu vorbe baieti ... domnul ministru se scarpina in f... O speranta vor avea copii copiilor nostri poate ....
Raspunde

Balu

Acum 7 ani

In legatura cu procesul impotriva mafiotilor pentru recuperarea taxei .... care este onorariul unui avocat ? Multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus