Duminică,
14.08.2022
Parțial Noros
Acum
23°C

Cum îmbogățește Aspen Ideas oferta culturală a Festivalului Internațional de Teatru

Cum îmbogățește Aspen Ideas oferta culturală a Festivalului Internațional de Teatru

Aspen Ideas a debutat ieri la Fabrica de Cultură și reprezintă o ocazie unică pentru sibieni de a lua parte la unul dintre cele mai importante festivaluri al ideilor inovatoare și proceselor transformatoare care modelează societatea contemporană.

Directorul executiv al Institutului Aspen România, Andrei Țărnea, a declarat pentru Turnul Sfatului organizarea în premieră a evenimentului la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, reprezintă o îmbinare fericită a atmosferei creatoare a FITS cu ideologia celebrului festival din Colorado, SUA.

”Am venit la Festivalul Internațional de Teatru în repetate rânduri, ca spectator. De fiecare dată bucuros și fericit. Fenomenul de ansamblu al festivalului este ceea ce-l face interesant. Nu este vorba doar de o piesă de teatru extraordinară, sau de cinci piese de teatru, ori 50 de piese de teatru extraordinare, ci de această atmosferă extraordinară, de creuzet creativ pe care o face adunarea în același loc a unui număr spectaculos de regizori, actori, oameni de scenă, scriitori, dramaturgi, critici, jurnaliști… toată această adunare face din festival mult mai mult decât suma părților. Festivalul în sine e un mare spectacol”, a declarat Andrei Țărnea.
Similitudinile între cele două festivaluri continuă.
”Toată lumea spune despre festivalul de idei de la Aspen, din Colorado, că există o componentă care-l face cu adevărat de succes. Este experiența în afara scenei, festivalul se întâmplă pe scenă, dar important este și ce se întâmplă în ansamblul festivalului, în coadă la hot-dog, în discuția de la o bere, ce se întâmplă pe scenă e doar declanșatorul. Distincția între cine este pe scenă și cine e în public e foarte mică. Ceea ce este valabil și în Festivalul de Teatru de la Sibiu”, completează Țărnea.
Aspen Ideas este la prima ediție și întregul concept a fost gândit special pentru ceea ce se întâmplă în Sibiu.
”Fiind prima ediție, oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este un eveniment de scenă, prezența lui între festival de teatru este logică. Dar el are o cronologie în spate, se întâmplă de zece ani în Statele Unite, la o scară foarte mare, în creierul munților, unde aproape o mie de oameni călătoresc tocmai pentru că la înălțimea a 3000 de metri ideile capătă o altă semnificație. Am testat metodologia în Festivalul Internațional de Muzică ”G. Enescu” de la București, în ultimele două ediții, am văzut că public reacționează bine la acest tip de conversații, de discuții pe idei, și atunci, cu ajutorul Unicredit și a Festivalului de Teatru de la Sibiu ne-a propus nu să copiem modelul modelul american ci să creăm un model sui generis românesc, sibian. Din start a fost clar că e important să fie încă un eveniment la București. Recunoaștem că am folosit forța Festivalului Internațional de Teatru ca o pârghie pentru un festival de idei. Fiziologia evenimentului este să nu discute cu medici despre medicină, cu oameni de știință despre știință pură, ci să discute cu oameni de știință, cu politicieni, cu lideri comunitari, șefi de ONG-uri, oameni de afaceri, finanțatori, exact implicațiile care trec dincolo de știință, organizație comunitară, democrație sau cultură și artă”, a mai explicat Andrei Țărnea.
Detalii despre programul complet al festivalului și invitații prezenți puteți găsi aici.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

@@@

Acum 6 ani

USA??? Bleah....raus !
Raspunde

-

Acum 6 ani

apropo,daca nu te- ai vopsit inca blond si ai venit sa te imblonzesti la noi,ca pana erai la bruneti si te dadeai caprior ca atunci cand iti vin marile idei nu-ti mai vin decat pe noi,vorba aceea in functie de region and style,si in functie,,destinat pentru europa de est'' trebuie oamenii de la noi sa-i manace toate porcariile ,cand de fapt si de drept, macaroanele lor le mancam sau cu snitele cu ceapa sau cu branza si ne cere sa mancam macaroane cu suc de rosi, ieh ,impposible...
Raspunde

-

Acum 6 ani

sau nu sti unde iti este El Arien pe trilion si ati venit sa vi-l cautati pe Richard al III sau v-ati gresit in sibiu ,tara destinului sau tara de destinatie sau v-ati gresit trilionul?
Raspunde

-

Acum 6 ani

taci tu! ca asta-i o pesoana sensibila si mananca numai prajitura cu spuma de capsuni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus