Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
6°C

Noul Centru de Spectacole și Congrese se va întinde de la Cazarma 90 până la fosta berărie

Noul Centru de Spectacole și Congrese se va întinde de la Cazarma 90 până la fosta berărie

În perioada Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc întâlnirea de lucru a arhitecților, organizată în parteneriat cu Ordinului Arhitecțior din România – filiala Sibiu-Vâlcea, iar scopul principal a fost trasarea principalelor direcții necesare întocmirii Caietului de Sarcini, document care va sta la baza concursului internațional de proiecte pentru Noul Centru de Spectacole și Congrese din Sibiu.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor a subliniat faptul că deși Sibiul are multe alte priorități și prioritatea numărul unu rămâne infrastructura, consideră că ne aflam în etapa în care avem nevoie ca acest proiect să meargă mai departe.

„De la nevoia de a avea un teatru s-a ajuns la nevoia de a avea un centru de spectacole și conferințe. Sunt foarte multe motivele pentru care Sibiul are nevoie de acest centru, în primul rând după 2007, Sibiul și-a câștigat de drept statutul de oraș al culturii și noi tindem ca Sibiul să devină un pol de prim rang în această regiune a Europei, iar pentru asta ai nevoie de o infrastructură culturală. Sibiul a devent extrem de atrăgător pentru organizatorii de evenimente și de aceea avem nevoie de acest centru. Este un mega proiect care nu se va finaliza într-un singur mandat, dar e important să pornim acest proiect acum”, spune Astrid Fodor.

Pentru a obține un produs de calitate, în urma discuțiilor la care au participat Claudia Hertrich, Jean Guy Lecat (designer de spatii de joc), Șerban Țigănaș – Președinte OAR România, Ana Maria Zahariade – Vice Președinte OAR România, Vlad Gaivoronschi – Președinte OAR Timișoara, reprezentanții OAR Sibiu-Vâlcea: Alexandru Gavozdea, Mihai Tuca și Gabriel Roșca, precum și reprezentanți ai Primăriei Sibiu, s-a ajuns la concluzia că organizarea unui concurs internațional de arhitectură este cea mai bună soluție.

„Prin acest concurs internațional de arhitectură ne dorim să primim proiecte cu o temă foarte precisă. Noi zilele acestea am discutat despre lucruri concrete, ce suprafețe vor avea încăperile, ce funcționalitate, ce capacități vor avea sălile, câte săli vor fi, pentru ca acest centru să găzduiască cât mai multe activități. E important de subliniat că o astfel de investiție trebuie atent pregătită, este de părere Serban Țigănaș, președintele Ordinul Arhitecților din România.

Prin acest proiect se urmărește realizarea unui complex teatral experimental foarte bine dimensionat la ceea ce înseamnă public local și festival.

„Aceste spații trebuie să aibă și întrebuințări publice care să facă teatrul și mai atractiv. Avem așteptări și de la ceea ce înseamnă construcție contemporană și ne dorim o combinație de eficiență, tehnologie de ultimă generație în ceea ce privește actul teatral și calitatea spațiului combinată cu ceea ce înseamnă modestia și știința lucrului simplu și bine făcut. Totodată, trebuie să fie un construcție care să respecte stilul urbanistic” , mai spune Șerban Țigănaș.

Proiectul s-ar întinde pe o suprafață mai mare, fiind vorba de terenurile de lângă fosta Cazarmă 90 și de terenul de lângă Teatrul „Radu Stanca”, iar acest proces ar trebui să dureze în mod normal între 5-7 ani. După primirea proiectelor se va forma un juriu care va alege câștigătorul, iar apoi se va lua o hotărâre în Consiliul Local, acolo unde se va vorbi despre conținut, despre buget și despre termenele de finalizare.

„Cel care câștigă trebuie să-și asume și riscurile a tot ceea ce înseamnă un astfel de proiect, pentru că nu ne putem permite să ne jucăm cu banul public și nici cu comunitatea care este prezentă la aceste schimbări”, spune și Constantin Chiriac.

Comentarii

12 comentarii

Săndel

Acum 5 ani

Da, e momentul să facem un pas înainte! Sibiul are nevoie mare de un astfel de centru.
Raspunde

localnic nemultumit

Acum 5 ani

Sibiul n-are bani sa construiasca obsala de teatru . De saraci ce suntem trebuie sa ne construim singuri din bani publici orice centru recreational , nu avem nici macar un cinematograf si noi facem proiecte de un nou Lincoln Center!!!! Mai tineti minte cum acum 4 ani in plina fervoare regionala vedeam o superstatiune de schi Paltinis Arena cu o investitie de 250 milioane de euro. Ia vedeti cum au evoluat si ce au realizat rivalii din Brasov in acest interval , injurati si apoi aplaudati Primarul Pensionar pentru noul vis frumos dar irealizabil. Cat priveste circulnde la FITS cineva spoteste ca cele 9 milioane(NOUA MILIONE) cheltuite in acest an au devenit subiect DNA asadar poate ne distram un pic mai incolomcand o sa vedeam culisele adevaratului teatru!
Raspunde

Johan Straus

Acum 5 ani

Cu Astrid Fodor in functie, nu se vor putea afla dedesupturile afacerii Festivalului de Circ in Strada a lui Chiriac. De ce? Fiindca in toata murdaria asta este implicat direct Johannis iar bunicuta nu are k-oaie sa poata verifica. Aceste asa-zise spectacole sunt de toata jena iar megalomanul popo-Chiriac le umfla si le prezinta ca pe adevarate opere de arta...
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

"Sibiul are multe alte prioritati" spune doamna primar? Chiar? Cum ar fi Aquapark-ul? Daca noi defilam ca oras al culturii dar noi nu avem o sala decenta de spectacol, oare care era prioritatea numarul 1 de atatia ani de zile? Daca se pornea cand trebuia, acum ar fi fost terminat nu sa trebuiasca sa mai asteptam 7 ani. Daca vrem sa fim un oras touristic si cultural (pentru ca in alte domenii este exclus sa mai concuram cu alte orase) atunci va spun eu care sunt prioritatile din Sibiu: 1. Renovarea cladirilor istorice 2. Solutii moderne de parcare si interzicerea masinilor in centrul istoric (cu exceptia locatarilor) 3. Construirea unui centru de spectacole, sau cel putin o sala de spectacole decenta 4. Reabilitarea statiunii Paltinis 5. Repararea si asfaltarea strazilor 4. Repararea si asfaltarea strazilor
Raspunde

-

Acum 5 ani

mai strange otara curea la cultura ca este o sala de teatru, cate iti mai trebuie sau vrei acum sa-ti mai vina si Plesu din capitala sa ti le inaugureze pe toate ca l-a prins acum pasiunea de dizertatii poetice critice in arta pentru arta ,cu pietarul de blana pe fata sau pe dos ?, daca nu-i sti masura si asteapta cadou un pieptar,ca oricum, altfel ,nu te cunoaste ori nu vezi ca si-o murdarit pantofii din colbul stelelor si te asteapta pe tine sa-ti dai cu parerea ca vorba aceea ,,munte cu munte se intalneste ,darmite om cu om...''stie sa aprecieza mana de lucru si are nevoie de bada adeziva la cutiile ,,destinatie pentru Europa de est'' de cat era Plesu ,excelenta sa,domnul ministru,din cea de vest
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Scump doamna scump...! Adevarul e ca daca luam in considerare prioritatile Sibiului, asfalarea strazilor de pamant este mai importanta decat o editie a FITS, din bugetul careia s-ar putea asfalta 40 de strazi de pamant, adica jumatate din necesarul ca sibiul sa scape de praf si noroi. Cred ca acesti conducatori nu stiu ce inseamna viziunea si victimele colaterale benefice. Adica se putea 'sacrifica' o singura editie de festival, iar beneficiile erau net superioare. Dar probabil ca ministerul culturii nu ar fi acceptat sa dea bani de asfaltare, asa ca ideea mea e utopica, iar primaria are bani garla, de aceea sunt curatate de praf+nisip in draci strazile deja asfaltate; misuna masinile cu perii rotative, mai ceva ca furnicile dupa ploaie.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

-Domnghiule, orice om e prost cel puțin 5 minute pe zi, important este sa nu depășești aceste minute ! Nu te obosi sa replici , treci direct la bucti.
Raspunde

Ilie

Acum 5 ani

Dar de infrastructura medicala ce parere aveti? Nu mai bine renovam sectiile spitalului judetean si le dotam cu apratura necesara? Fiecare sibian va ajunge la un moment dat sa aiba nevoie de o consultatie/investigatie/interventie. Pentru noul teatru se poate face un proiect la semimaraton unde sa alerge toti "artistii" si cine doreste sa doneze, deci invers cum este acum cand pentru sectia de nou nascuti se alearga an de an pt a se strange bani pt aparatura.
Raspunde

...

Acum 5 ani

de acord, dar sa se renoveze si spitalul 3 pentru ca nu stiu cum a evadat de acolo Olingpia Gafosdea. poate era gardul rupt..nu stiu, in fine, pentru linistea cetatenilor trebuie facut un efort
Raspunde

dorel

Acum 5 ani

Festivalul de teatru inghite mult mai multi bani decat beneficiile ramase de pe urma sa. Din pacate nimeni nu calculeaza asta. Mai bine era ceva mai mic si de calitate decat "cel mai mare festival..."., in care 90% este circ de prost gust. Dar pt asta trebuie o minima cultura. Oare de ce marile orase occidentale nu se inghesuie sa organizeze ... Cel mai mare festival de teatru... Oare nu au fonduri?
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Interesant articolul, dar mai interesante sunt comentariile. Multi nici nu stiu sa scrie dar au pareri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus