Marţi,
02.06.2020
Innorat
Acum
12°C

Ședință cu locatarii din Piața Aurarilor. De la câini la restaurare

17 Iunie 2016 19:58

Ședință cu locatarii din Piața Aurarilor. De la câini la restaurare

Fundația Heritas a invitat în această seară la o ședință publică pe toți locatarii Pieței Aurarilor. Scopul a fost să afle problemele lor și împreună să găsească soluții astfel încât să nu ne mai fie rușine atunci când trecem prin zonă sau când turiștii ajung la plimbare.

Încă de la început s-a văzut că cei care locuiesc în piață nu formează deloc un grup omogen, dimpotrivă, sunt oameni cu un statut social foarte diferit. La început au venit doar vreo 6-7 persoane și deja le erau greu să vorbească pe rând.

”Sunt mari probleme cu gunoiul, toată lumea aruncă gunoiul pe stradă. Iar măturătorii când ajung aici trag mătura după ei”, spune o doamnă nervoasă. ”Gunoiul cine-l face?”, o întreabă cineva. ”Tot cine locuiește aici. Cum să fie curat când oamenii nu își plătesc gunoiul, îl aruncă?”, răspunde femeia.
Prin spate, oamenii scot capul pe la geam, se uită plictisiți și pleacă. Alții trec nepăsători prin mijlocul adunării și intră în curte. Nici măcar nu-i interesează ce se discută. Majoritatea sunt sceptici.
”Toate mașinile care trec de pe Movilei vin cu viteză și nu putem nici să lăsăm copiii în fața casei, la joacă”, spune altă femeie. ”În fața casei nu putem, în piață nu putem că sunt numai mașini”, continuă ea. Altcineva îi răspunde. ”Aici trebuia să fie o piațetă, accesul mașinilor a fost restricționat. Tot locuitorii au dat la o parte pietrele care îngrădeau accesul și și-au parcat mașinile”.
Se mai adună câțiva locatari. Unii se plâng de turiștii care își fac nevoile pe scări, la intrarea în Piața Mică. Alții de mizerie. Puțini vorbesc despre autorizații și restaurări.

Cu un lucru toți sunt de acord. E plin de rahat de câine. Nimeni nu face curat după câini și se poate vedea cu ochiul liber că sunt mulți pe aici. Unii arată cu degetul către colțul pieței, și dau vina pe ”cei cu pitbull-ii”. Tot în această parte a pieței ar fi multe scandaluri noaptea.

20160617_184551

La poarta ”cu pitbull-ii” iese un tânăr fumând și bând bere. Râde și salută din cap dar nu se apropie. Îl abordez și pare foarte deschis. Începe să-și spună el of-ul.

”Unu la mână. În 2007 aici s-a făcut o treabă. Tot ce s-a făcut s-a stricat. Fântâna din mijloc, bolovanii care blocau accesul mașinilor, zidurile, totul. Cineva ar trebui să vadă de ele, că nu punea nici dracu mâna dacă lua amendă, dar dacă nu le zice nimeni nimic?! Doi la mână. Cu rahatul chiar e o problemă. Eu am pitbull, dar al meu își face nevoile în curte. Apoi ies cu el afară. Nu mă duc cu în Piața Mică să facă pe acolo. Toți au curte aici și toți scot câinii afară să-și facă nevoile”, spune Cosmin Preda.
El mai ridică două probleme concrete. În curtea lui e plin de pietre amestecate cu nisip și buruieni. Are voie să foarte o șapă și să niveleze? Apoi, poarta lui stă să cadă. A tot peticit-o. Are voie să o schimbe?

20160617_184725

La ședință a fost și Eugen Vaida, unul dintre cei mai cunoscuți experți în restaurare din Transilvania. Imediat s-a oferit să-i inspecteze curtea și poarta și a venit cu o soluție practică.

20160617_184610

”Curtea poate fi pavată cu piatră de râu în cant. Poarta, în mod normal se restaurează și se face una identică. Cum aceasta nu este într-o stare foarte proastă de degradare, ea poate fi reparată. În urma acestor întâlniri vreau să discut la primărie pentru ca la lucrări de mentenanță, cum sunt acestea, să nu mai fie nevoie de autorizații. Vine un specialist care spune exact ce se poate face și toată lumea are de câștigat. Altfel, e 500 de euro numai proiectul și nu costă atât toată lucrarea”, a explicat, pe înțelesul tuturor, arhitectul Eugen Vaida.
Reprezentanții Fundației Heritas au demarat și un sondaj în rândul locatarilor din Piața Huet pentru a vedea, mai în detaliu, care este situația reală și care sunt cele mai grave probleme.

20160617_185316

O primă concluzie este că nu toți se înțeleg între ei și că sunt multe încurcături în privința fondului locativ. Altora nu le pasă, pur și simplu. Degeaba unii vor dacă pe alții nu-i interesează. Exact aici intervine proiectul Fundației Heritas, are scopul de a crea o legătură între toți locatarii și administrația locală, din care să aibă toată lumea de câștigat. Rămâne de văzut…

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

SpeedVet

Acum 3 ani

Animalelor de companie ar trebui sa li se ofere un trai decent, o masa sanatoasa, dragoste si consultatii periodice la cabinetul veterinar.
Raspunde

baba

Acum 3 ani

Sigur este de caine ?Mai ales ca in alte zone femeile isi pun copii sa isi faca nevoile si barbatii vin si isi fac pe cladiri .
Raspunde

LaFlemme

Acum 3 ani

Adevarul e ca Piata Aurarilor e foarte frumoasa dar de fiecare data cand merg pe-acolo e plin de rahat de caine.
Raspunde

-

Acum 3 ani

asta doar din cauza ca ai gresit locu' filmarii,in piata de bucate de la cibin era mai instructiv,acum e luna iunie, cu cat se vinde paharul de afine si Kg de visine?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 3 ani

Triplu cod de maimuț , sigur imaginile inserate in articol, nu reprezintă Oswiecim in urma cu 70 de ani, selecționate fiind in desele tale călătorii virtuale ?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 3 ani

Si primăria ce? Dar "opinia publica" ? Dar "nativii "sibieni cu amintirile lor, cu aspirațiile si orgoliile lot ? Sigur, sigur, tot oltenii sunt de vina !
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

Esti olteanca?
Raspunde

Popa Radu

Acum 3 ani

Primăria nimic?
Raspunde

gică

Acum 3 ani

Piața Aurarilor este una dintre cele mai frumoase zone ale Sibiului. merită să fie restaurată!
Raspunde

Săndel

Acum 3 ani

Bravo Heritas!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus