Liberalii pregătesc câteva mișcări spectaculoase pe listele pentru alegerile parlamentare. Sunt spectaculoase doar din perspectiva ”rotirii cadrelor”, așa cum se obișnuia în regimul trecut. Social-democrații au intrat în alegerile locale cu gândul la parlamentare. Nu mai puțin de patru candidați de la locale vor fi fruntași pentru alegerile de la toamnă. La FDGR nu se schimbă nimic, în timp ce ALDE, UNPR și PMP, așa cum s-a văzut la alegerile locale, contează prea puțin.
Adio uninominal, din nou pe liste
Parlamentul a luat decizia anul trecut ca alegerile parlamentare din 2016 să se desfășoare pe liste propuse de partidele politice. la alegerile parlamentare din toamnă, românii nu vor mai vota uninominal, ca până acum, ci vor avea în faţă o listă propusă de fiecare partid sau alianţă în parte. Noua legislaţie electorală va duce şi la scăderea numărului de parlamentari. În noul Legislativ vor fi 466 de senatori şi deputaţi faţă de 588 câţi au fost aleşi în 2012. Totuși, votul pe liste lasă la decizia partidelor să stabilească practic persoanele care vor face parte din viitorul parlament.
După alegerile din toamnă Sibiul va avea șase deputați și trei senatori. Este foarte probabil ca cei nouă parlamentari să se împartă între social-democrați și liberali, iar primele două- trei nume de pe lista de la camera deputaților și primul de pe lista de la senat de la ambele partide să aibă un grad de siguranță de peste 80% să ajungă în viitorul parlament. Al treilea senator al Sbiului va fi decis probabil între PSD și PNL în funcție de redistribuirea voturilor la nivel județean, apoi la nivel național.
PNL. Rocada
Liberalii vor propune cel mai probabil pentru alegerile generale o nouă configurare a locurilor pentru Camera Deputaților și Senat. Astfel, președintele organizației, Raluca Turcan, va opta pentru Senat, în timp ce Mircea Cazan și Nicolae Neagu vor candida pentru Camera Deputaților. Din rândul vechilor parlamentari PNL doar Ioan Tămâian e posibil să prindă un loc eligibil. Ion Ariton nu va mai fi pe liste și nici senatorul Sorin Ilieșiu, plecat de mult timp din partid. Un nou nume ce va apărea pe liste va fi fostul viceprimar al Sibiului, Virgil Popa. Astfel, vârful listelor PNL pentru alegerile parlamentare vor arăta cam așa: Senat – Raluca Turcan, Virgil Popa, iar la Camera Deputaților – Mircea Cazan, Nicolae Neagu, Ioan Tămâian. În cel mai bun caz pentru liberali, aceștia pot fi viitorii parlamentari ai PNL Sibiu pentru viitorul parlament.
Reciclare la PSD
În urma alegerilor locale, social-democrațiii vor avea cel puțin patru candidați care vor umple listele importante de la alegerile generale. În primul rând, președintele organizației, Ioan Cindrea, își dorește un nou mandat în Camera Deputaților, după cel avut în legislatura 2008-2012. El va candida cel mai probabil primul pe listă la Camera Deputaților. Candidatul PSD la Primăria Sibiu, Ovidiu Sitterli, va fi un alt nume care va fi pe lista PSD Sibiu la alegerile generale. Sitterli a anunțat deja de mult timp că renunță la mandatul de consilier local și este cert că partidul îi este dator pentru rezultatul bun realizat de acesta la alegerile locale din municipiu. Un alt nume este fostul rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu, Constantin Oprea. Și el a candidat la alegerile locale cu gândul la cele parlamentare. El poate fi o propunere pentru Senat, însă asta depinde foarte mult și de felul în care vor decurge negocierile cu liderul PSD Mediaș, Viorel Arcaș, în ceea ce privește ordinea pe liste. Locul doi pe lista PSD la Senat, la fel ca și în cazul liberalilor, nu înseamnă că va trimite cu certitudine în parlament. Totul depinde de restul voturilor rămase după împărțirea mandatelor ”pline”. Un alt social-democrat care și-a făcut datoria față de partid și a încercat să câștige un mandat de primar, Gheorghe Frăticiu, va fi probabil recompensat cu un loc pe liste la alegerile parlamentare. Ioan Axente, în schimb, nu mai este în cărți pentru un loc eligibil, el având, dealtfel, la fel ca Frăticiu, un mandat de parlamentar extrem de sărac.
FDGR merge pe mâna lui Ganț
Forumul Democrat al Germanilor a anunțat deja că pentru alegerile parlamentare nu vor schimba numele pe care îl vor propune pentru reprezentarea minorității germane din țară. Astfel, Ovidiu Ganț va fi aproape 100% cel care va reprezenta FDGR la alegerile parlamentare.
Restul partidelor, PMP, ALDE sau UNPR au șanse mici să prindă un mandat în județul Sibiu, astfel că jocurile politice de aici sunt foarte puțin animate. În acest sens, șefii organizațiilor locale vor ocupa probabil primele locuri pe liste și se așteaptă o minune la vot sau la redistribuirea națională de după. Însă șansele sunt extrem de mici.
Cine vor fi viitorii parlamentari
Cindrea. Pentru al treilea mandat
Ioan Cindrea s-a născut în 25 septembrie 1957 în Sibiu. Este președintele organizației județene Sibiu a PSD din 1996 până în prezent, cu o mică paucă luată în urmă cu un an, atunci când a demisionat în urma sentinței la condamnare la închisoare cu suspendare. A fost deputat de Sibiu între 2000-2001 și din 2004 până în 2012. A renunțat în 2001 la mandatul de deputat, după ce a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în guvernul Adrian Năstase. În anul 2012 a fost ales președinte al Consiliului Județean Sibiu, pe vot uninominal. La alegerile locale din anul 2000 a candidat din partea PSD la fotoliul de primar al municipiului Sibiu. În turul al doilea de scrutin a întrunit 30,81% din voturile valabil exprimate, fiind astfel înfrânt de Klaus Johannis (FDGR), care a obținut 69,18% din preferințe. Este profesor de economie la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Constantin Oprean. Din Spring, în China
Constantin Oprean s-a născut în 13 octombrie 1948 în comuna Spring din județul Alba. În 1971 a absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașni, iar în 1976 a încheiat studii postuniversitare de Cercetare Operațională și modelare matematică. Din 1985 este doctor inginer. A fost inginer proiectant a Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb Sibiu, iar din 1981 a îmbrățișat cariera universitară. Este unul din pionierii apropierii universitare dintre România și China, iar în 2004 a primit de a președintele Traian Băsescu Ordinul ”Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer.
Ovidiu Sitterli. Prefecul mut
Ovidiu SItterli a ieșit din anonimat în 2012, cînd a fost numit prefect de Sibiu în timpul mandatului premierului Victor Ponta. Pînă atunci fusese director al Direcţiei de Prestaţii Sociale și consilier juridic la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu. În timpul mandatului de prefect, Sitterli s-a remarcat prin tăcere, fiind unul din cei mai slabi prefecți ai Sibiului din punct de vedere al comunicării cu media. La alegerile locale din iunie, Sitterli s-a situat pe poziția a doua, după Astrid Fodor, însă peste candidatul PNL, Răzvan Pop.
Raluca Turcan. Din Rusia până-n SUA
Raluca Turcan s-a născut în 2 aprilie 1976, în Botoşani. În perioada 1996 – 1999, deputatul liberal a absolvit Institutul Puskin, Moscova, fiind licențiată în rusă comercială. În 1999 a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, iar în același an s-a înscris la master în Comunicare și Relații Publice la SNSPA București. Are mai multe burse în Statele Unite, alături de ACYPL și Fellowship German Marshall Fund. Pe plan profesional, Turcan a fost cadru didactic la Universitatea Transilvania din Brașov, apoi la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. A lucrat deasemnea la Togan Grup, unde a fost consultant de relații publice. În politică a intrat în anul 2000, când s-a înscris în PNL.
Mircea Cazan. Viitorul învățător, devenit IT-ist
Născut la întâi iunie1962, în Sibiu, Mircea Cazan este absolvent al Liceului Pedagogic Sibiu, secția învățători. În perioada 1981-18986 a urmat cursurile Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Biologie-geografie-geologie, secţia inginerie geologică şi geofizică. Timp de un an, din 1988, până în 1989, Mircea Cazan a cursurile de analist programator la Centrul Teritorial de Calcul Sibiu. Într-un singur an, 2007, Cazan a absolvit cursurile Academiei Naționale de Informații și ale Universității Naționale de Apărare „Carol I”. S-a anagajat în 1986 la Centrala gazului Metan, la Mediaș, unde a fost inginer geolog până în anul 1990. Câte un an a lucrat la SC Electromontaj SA, unde a fost încadrat ca analist programator, iar apoi la Fabrica de cuține ICOS SA, pe același post. Din 1992 și-a făcut prima firmă, SC Verena SRL, apoi SC Consulting Networking SRL. În perioada 2005 – 2008 a ocupat poziția de președinte al SN Radiocomunicații SA.
În plan politic, s-a înscris în 1999 în APR, a devenit președinte al APR Sibiu în 2001. Din 2001 a ajuns în PNL prin alianță, iarr din 2008 este lider al organizației județene a partidului și deputat de Sibiu.
Ioan Tămâian. Artistul din Satu Mare
Deputat în Colegiul 1, Ioan Tămâian scrie în biografie că s-a născut în 23 iunie 1954, în comuna Pomi, județul Satu Mare. În perioada 1969-1973 a fost licean la Liceul de Arte Plastice Satu Mare, iar în 1982 a absolvația Academia de Arte Plastice şi Decorative “Ion Andreescu” Cluj-Napoca. În 1982 a ajuns în județul Sibiu, în Avrig, unde a fost angajat designer la secția de creație la fabrica Sticla. Din 1985 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din 2010 este președintele fialialei Sibiu. Din 1992 și-a făcut propria afacere, Ion Art Glass, care s-a dezvoltat în timp și și-a extins activitatea. În 2007 s-a înscris în Partidul Ecologist Român, iar din 2010 este membru al PNL.
Nagu și Arcaș. Carieră la indigo
Senatorii Nicolae Neagu și Viorel Arcaș au urmat aproape identic aceeași carieră profesională și politică. Ambii s-au angajat imediat după ce au terminat facultatea și au sfârșit în a deveni numărul unu în societatea unde și-au început cariera profesională. S-au înscris destul de devreme în partid și au urmat pașii până au ajuns senatori. Unde s-au și plafonat.
Viorel Arcaș s-a născut în 12 iunie 1958 în satul Alămor, Sibiu. A terminat Facultatea de Științe Economice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în 1983, iar din 2007 este doctor în economie, cu specializarea Management. În 1983 se angajează la Automecanica SA Mediaș și ajunge – până în 2004, când devine senator: economist, șef birou prețuri, șef serviciu financiar, director economic și director general. Este membru PSD din 1995, iar din 2004 este președinte al organizației PSD Mediaș.
Nicolae Neagu s-a născut în 6 decembrie 1959. În 1983 a terminat Facultatea de Mecanică, secţia TCM în Sibiu. La fel ca și Arcaș, în anul 1983 se angajează la primul său loc de muncă, Metalurgica Sibiu. Este șef atelier proiectare. În 1990 este inginer șef la Metalcar, așa cum a fost redenumită fabrica după revoluție, iar în 1993 devine director general. Până în 2004, când devine senator. La fel ca Arcaș. Amândoi au mai avut și o perioadă de activitate în Consiliul Județean Sibiu.
Gheorghe Frăticiu. Avrigean 100%, master la 48 de ani
Deputatul Gheorghe Frăticiu s-a născut în 6 decembrie 1958, în Avrig. A absolvit aici școala generală, Liceul Industrial, iar apoi a plecat la Brașov, la Facultatea T.C.M. În 2006 a absolvit un master la Facultatea de Drept a ULBS în specializarea Managementul administraţiei publice în procesul integrării europene. Din 1984 s-a angajat la Mecanica Mîrșa, ca inginer, iar din 1989 până în 1994 a fost profesor la Gruppul Șoclar Industrial Mîrșa. În perioada 2000-2004 a fost viceprimar al Avrigului, iar din 2000 până în 2008 a fost primar al orașului. Din 1995 este președinte al PSD Avrig.
Ovidiu Ganț. Profesorul
Deputatul FDGR s-a născut în 18 august 1966, în localitatea Deta, județul Timiş. În 1989 a absolvit Universitatea de Vest Timişoara, specializarea matematică și a devenit în același an, în urma repartiției, profesor la Liceul “Coriolan Brediceanu” din Lugoj. În 1992 până în 2001 a fost profesor la Liceul “Nikolaus Lenau” din Timişoara. În perioada 1992 – 1997 a fost colaborator extern Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea Politehnică Timişoara, iar în perioada 1998 – 2001 a fost numit director la Liceul “Nikolaus Lenau”. Timp de doi ani a fost referent Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, iar din 2001 până în 2004 a fost numit subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Din 2004 este deputat, reprezentant al minorității germane, cu o scurtă pauză de doi ani, între 2005 și 2006, când a fost observator la Parlamentul European și în 2007 când a fost membru în Parlamentul European.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: universitatea lucian blaga , Parlamentul European , Prestații Sociale Sibiu , Viorel Arcaș , Camera Deputatilor , PSD , Guvernului României , Razvan Pop , Adrian Năstase , Astrid Fodor , Ovidiu Ganț , Ioan Cindrea , Consiliul Judetean Sibiu , Victor Ponta , Mircea Cazan , Sorin Ilieșiu , Primăria Sibiu , Statele Unite , Ion Ariton , Raluca Turcan , Vest Timisoara , Ioan Tămâian , Uniunii Artiștilor Plastici , Ministerul Muncii , Arte Plastice , Satu Mare , Consiliului Județean Sibiu , Nicolae Neagu , Klaus Johannis , Universitatea Româno , alegeri , PNL , Relaţii Publice , Ion Andreescu , Ştiinţe Economice , Constantin Oprean , FDGR , Ovidiu Sitterli , Direcția Generală , Virgil Popa , Universităţii Lucian Blaga , Finanțelor Publice Sibiu , Studii Economice , Partidul Ecologist Român , europarlamentare , Universitatea Transilvania , Solidarității Sociale , Ioan Axente , Alexandru Ioan Cuza , Gheorghe Frăticiu , Centrul Teritorial Brasov , Liceul Industrial , Forumul Democrat German , Pentru Sibiu , Judecătoria Sălişte , Universităţii Babeş , Universității Naționale , Universitatea Politehnică Timi , Mare Ofiţer , Relaţii Interetnice , Ion Art Glass , Deputatul Gheorghe Frăticiu , Academiei Naționale , Arte Plastice Satu Mare , Calcul Sibiu , Consulting Networking , Coriolan Brediceanu , Din Rusia , Fellowship German Marshall Fun , Gruppul Șoclar Industrial Mîrș , Industrie Româno , Institutul Puskin , Liceului Pedagogic Sibiu , Mecanica Mîrșa , Metalurgica Sibiu , Nikolaus Lenau , Senatorii Nicolae Neagu , Togan Grup , candida'i , uninominal , Cercetare Operațională , Din Spring , Facultatea Tehnologia Construc , Institutul Politehnic Bucureșt , Schimb Sibiu , Traian Băsescu Ordinul
Vizualizari: 6034
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Nonick
Acum 5 ore
Cichicean
Acum 6 ore
Cichicean
Acum 6 ore
@@Adina
Acum 7 ore
Herr