Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
12°C

Județul va avea un nou administrator public. Poate fi cetățean al statelor UE: jurist, economist, inginer sau funcționar

29 Iunie 2016 14:50

Județul va avea un nou administrator public. Poate fi cetățean al statelor UE: jurist, economist, inginer sau funcționar

Pentru că noul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat intenția de a numi un nou administrator public al județului, în prima ședință a CJ Sibiu este supus dezbaterii un proiect referitor la ”criteriile, procedurile și atribuțiile specifice în baza cărora se numește și eliberează din funcție administratorul public”.

Acest post a fost creat la Sibiu în perioada președinției lui Martin Bottesch (fiind ocupat de Iosif Moldovan), dar după alegerea lui Ioan Cindrea postul a devenit vacant. Celui numit, în urma unui concurs, pe acest post îi pot fi acordate responsabilități destul de mari, inclusiv cele de direcționare și cheltuire a banilor județeni (dar nu pentru contracte cu o valoare mai mare de un milion de lei). ”Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu președintele Consiliului Județean, atribuții de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor de interes județean. Președintele Consiliului Județean poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre referitor la administratorul public. Contractul de management poate fi încheiat pe o perioadă cuprinsă între unu și patru ani, dar nu pe o perioadă mai mare decât cea a mandatului președintelui CJ în funcție. Eliberarea din funcție a administratorului poate fi făcută la expirarea contractului de management, în urma demisiei, dar și în urma revocării din această funcție pe baza unei dispoziții emise de președintele CJ Sibiu.

Criteriile

Potrivit proiectului care va fi supus votului în ședința de joi, postul de administrator public al județului va fi ocupat în urma unui concurs. Cei care vor să promoveze acest concurs trebuie să fie cetățeni ai statelor membre UE sau Spațiului economic european , cu domiciliul în România, să cunoască limba română și să aibă capacitate deplină de exercițiu. Trebuie să facă dovada unei stări de sănătate corespunzătoare (atestată de adeverința medicală) și a faptului că nu a fost condamnat definitiv ”pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul”.

În ceea ce privește criteriile specifice, cei care aspiră la o astfel de funcție trebuie să aibă studii universitare în domeniul științelor juridice, administrative, economice sau inginerești. Vechimea în specialitatea urmată trebuie să fie de minim cinci ani, iar în ceea ce privește cerințele specifice postului se menționează ”disponibilitatea pentru deplasări și disponibilitatea pentru program flexibil”.

Concurs

Concursul pentru ocuparea acestui post va fi organizat pe baza unei bibliografii aprobată de președintele CJ Sibiu, bibliografie care poate cuprinde legi și articole de specialitate relevante pentru un administrator public. Anunțarea concursului va fi făcută pe site-ul CJ Sibiu și în Monitorul oficial al României cu 15 zile înainte, iar comisia de concurs va fi desemnată tot de către președintele CJ Sibiu. La fel și cea de contestații. Clasic, acest concurs va avea trei etape: selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă și interviul, iar la următoarea etapă se pot prezenta doar candidații admiși la etapa precedentă. Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări și/sau rezolvarea unor teste grilă și nu poate depăși trei ore. În cadrul interviului vor fi verificate, printre altele, abilitățile și cunoștințele impuse de funcție, capacitatea de analiză și sinteză, motivația, comportamentul în situații de criză și capacitatea de a lua decizii, precum și capacitatea managerială.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 4 ani

Ce păcat că nu mă încadrez!
Raspunde

blat

Acum 4 ani

speram nu tot comunisti!
Raspunde

Roling

Acum 4 ani

Asta explică demisia lui Șovăială? ANFP-ul și DGA -ul vor monitoriza concursul ? Bla blaul cu experienta acumulata in CJ nu se pune!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus