Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Cât timp vorbim, în medie, la telefon zilnic şi de câte ori atingem ecranul acestuia

Cât timp vorbim, în medie, la telefon zilnic şi de câte ori atingem ecranul acestuia

Sociologul Alfred Bulai, şeful departarmentului Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA), susţine că tehnologiile noi creează dependenţă şi noi categorii sociale.

"Dependenţa este o afecţiune, iar noile tehnologii produc această dependenţă. Există această fascinaţie pentru tehnologia nouă, pentru telefoane şi în România, şi în alte părţi. Dar la noi e atât de populară fiindcă abonamentele sunt ieftine, aproape gratis. Nu e o mândrie că e ieftin, există efecte negative cum ar fi scăderea funcţiilor cognitive, fiindcă nu mai dezvoltăm memoria, avem totul pe tabletă, precum şi formarea nativilor digitali. Copiii sunt nativi digitali, care trăiesc cu tableta în faţă. Noi, generaţia noastră, suntem imigranţi digitali. Şi mai sunt şi extratereştrii digitali", a declarat pentru MEDIAFAX, sociologul Bulai.

Omul modern ajunge să atingă ecranul telefonului de peste 5.000 de ori pe zi şi petrece 225 de minute în conversaţii telefonice, relevă un studiu făcut pe un eşantion de 100.000 de utilizatori Android şi realizat de platforma de sondaje online Dscout.

Utilizatorii de top ating ecranul, potrivit studiului, de 5.427 de ori telefonul pe zi, iar un utilizator obişnuit de 2.617 ori. Interesant este că oamenii nu estimează corect modul în care interacţionează cu dispozitivele mobile, participanţii la sondaj apreciind că îşi ating ecranele telefoanelor de doar 500 de ori pe zi. Pe ore, terminarea programului de muncă, la 5 după-amiază, marchează şi o explozie a interacţiunilor cu telefonul, care cresc de la circa 10.000, pentru eşantionul studiat de 100.000 de persoane, la 70.000 la orele serii.

În topul aplicaţiilor utilizate se află Facebook, responsabil pentru 15% dintre atingeri, Mesgeria cu 11%, Chrome - 5%, Textra - 4%, Google Apps - 3%, Instagram - 3%, Messenger (Facebook) - 3%, WhatsApp- 3%, Gmail - 3%, HangOuts - 3%, Galerie Foto - 1%, Youtube - 1%, Internet Browser - 1%, Email - 1%, SnapChat - 1%, Twitter - 1%. Cu totul, aplicaţiile Facebook şi cele al Alphabet atrag cele mai multe atingeri de ecran, adică 43% din total, notează aceeași agenție de presă.

Pe categorii, jocurile solicită cele mai multe interacţiuni cu ecranul telefonului, 80 pe sesiune, fiind urmate de reprizele de cumpărături online (60 de atingeri), aplicaţile pentru sănătate şi fitness – 57, social media – 55, mesagerie – 48, internet – 46, fotografii – 45 şi ştiri şi meteo, cu 37 de atingeri.

Din cei 100.000 de utilizatori monitorizaţi, 94 au fost şi intervievaţi cu privire la obieceiurile lor. După ce li s-au prezentat rezultatele sondajului, iată răspunsurile lor: 41% - "Probabil, nu o să-mi schimb obiceiul de folosire a telefonului", 27% - "Mi-aş dori să-l folosesc mai puţin, dar probabil voi face la fel şi pe viitor", 24% - "Voi încerca să îl folosesc mai puţin', 5% - "Îl voi folosi mai mult", 4% - alte răspunsuri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Lăsând la o parte credibilitatea acestui "sociolog" lingău al "icoanelor pe sticla" reprezentate de televiziunile romanești in mentalul colectiv, mi-as permite o sugestie directionata către IT-istii sibieni, pentru conceperea unui joc de societate interactiv Intitulat sugestiv "Bătălia identității de sine in rândul prostimii" cu ajutorul căruia sibienii dintr-o anumită categorie socială ,constituiti in doua "tabere" funcție de afinități sa aibă posibilitatea de-a elibera frustrarea acumulata.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Daca "Omul modern ajunge să atingă ecranul telefonului de peste 5.000 de ori pe zi şi petrece 225 de minute în conversaţii telefonice,", inseamna ca unul atinge de 10000 de ori si vorbeste 450 de Minute. Pentru ca io nu vorbesc si nu ating. Care esti, ba?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus