Miercuri,
17.08.2022
Thunderstorm
Acum
21°C

Taxe mai mari la ULBS. Cel mai mult cresc la Facultatea de Medicină

Taxe mai mari la ULBS. Cel mai mult cresc la Facultatea de Medicină

Învățământul superior devine mai scump în fiecare an. Cel puțin în ultimii 2 ani de studii taxele la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-au majorat la unele facultăți. În acest an, Senatul instituției a decis să crească sumele anuale pe care cei înmatriculați în anul I vor trebui să le plătească dacă nu vor obține un loc bugetar la toate programele de studii, cu mici excepții.

Astfel, potrivit hotărârii privind cuantumul taxei de școlarizare pentru studenții înmatriculați în anul I de studii pentru anul universitar 2019-2020, cele mai scumpe cursuri rămân în continuare a fi cele din cadrul programului de studii aferente domeniului Artele Spectacolului din cadrul Facultății de Litere și Artă (FLA). Un contract pentru anul universitar 2019-2020 costă 10.000 de lei, la fel ca și în ultimii ani. Tot neschimbate față de anul trecut mai rămân contractele la programul „Muzică religioasă” din cadrul Facultății de Teologie, 6.000 de lei, precum și programele de Master de la frecvență redusă din cadrul Facultății de Drept, „Drept judiciar privat” și „Administrație publică europeană”, care rămân să coste 3.000 de lei. În rest, taxele de la toate programele de studii de la toate facultățile se scumpesc - unele cu 50 de lei, iar altele - cu 650 de lei.

Prorectorul ULBS pentru Strategie Organizaţională şi Financiară, prof.univ.dr. Livia Ilie, ne-a explicat că la baza deciziei de a majora taxele se află un criteriu economic și că acestea „nu sunt la un nivel adevărat al costurilor”.

„În ajustarea din acest an, pentru că în ultimi ani n-au prea fost creșteri în zona de taxe, este o creștere destul de mică - undeva în jur la 3% față de taxele anterioare, pentru că s-a luat în calcul indicele de inflație pe ultimul an. Adică indicele creșterii prețurilor în august față de august trecut. Știți că pe partea de costuri sunt creșteri semnificative în ultimul an - creșteri care sunt pe zona de utilități, consumabile, bunuri și servicii, în zona salarială. Și universitățile, ca orice entitate, trebuie să funcționeze pe principii economice și să încerce să asigure acoperirea acestor costuri, care sunt de neevitat. Deci, creșterea din acest an s-a decis doar la nivelul inflației, nu este altceva (...) Este și o recomandare de la minister, ca să existe o armonizare între alocația bugetară și taxele care se percep. Suntem încă departe de această armonizare”, a declarat Livia Ilie pentru Turnul Sfatului.
Medicina, cea mai mare scumpire

În acest an, senatul ULBS a decis să aprobe taxe noi pentru programele de la Facultatea de Medicină, aici înregistrându-se astfel cele mai mari majorări din acest an. Astfel, dacă anul trecut studiile de licență la Medicina generală și la cea dentară costau 7.150 de lei anual, atunci în anul universitar 2019-2020 studenții din anul I vor trebui să achite 7.800 de lei. Cu 450 de lei mai mult vor costa și programele Asistență Medicală Generală - de la 4.850 la 5.300 de lei, respectiv de la 6.050 la 6.500 de lei. Tot la medicină studenții care vor fi admiși la programul „Tehnica dentară”, vor trebui să achite pentru anul de studii 6.800 de lei, anul trecut taxa aici fiind de 6.600 lei, iar la „Farmacie” contractul se majorează de la 7.150 de lei la 7.400 lei. Din acest an cu 500 de lei va fi mai scump și programul de master „Management sanitar” de la aceeași facultate - 3.500 de lei.

„Într-adevăr, la Medicină este o creștere ușor mai mare. Toate aceste creșteri s-au decis în consiliul facultăților, la recomandarea CA-ului, de a acoperi măcar indicele de inflație. La Medicină s-a mers pe o creștere ușor mai mare, pentru că s-a încercat și o armonizare cu taxele care sunt și în alte centre universitare și cu costurile reale. La Medicină oricum sunt costuri mai mari pentru pregătirea unui student”, a explicat prorectorul ULBS.

Studenții străini și teologii, următorii care achită cel mai mult

În continuare, printre facultățile care au cele mai scumpe programe de studii la Licență se numără Teologia (cu programul „Muzică religioasă”), precum și Litere și Arte, cu programul de pregătire preliminară pentru studenții străini (an pregătitor) - 5.150 de lei față de 5.000 de lei în anul universitar 2018-2019.

Taxele sunt majorate și la una dintre cele mai mari facultăți - Inginerie - după ce în ultimii cel puțin 2 ani acestea au fost neschimbate, 3.400 de lei. Cei care vor fi admiși la programele acestei facultăți vor plăti din acest an cu 80 de lei mai mult. Tot la Inginerie, la programele de Master, taxele au fost majorate cu 60 de lei, cuantumul anual fiind de 3.660 lei.

La cealaltă facultate mare, din punctul de vedere al numărului de studenți, Științe Socio-Umane, contractele anuale la programele de licență au fost majorate cu 50, 90 și 100 de lei. Studiile la Jurnalism s-au scumpit de la 2.600 la 2.700 de lei, iar cele de la Sociologie, Științe Politice și Aisistență Socială - de la 2.500 la 2.600 de lei.

Tot cu 100 de lei au fost majorate taxele la programele de Licență de la Facultatea de Științe - de la 3.100 la 3.200; iar cele de la Master, de la 3.200 la 3.300 lei. La fel și cele de la Facultatea de Științe Agricole, Industria Alimentară și Protecția Mediului - de la 3.500 la 3.600 lei pentru „Ingineria produselor alimentare”, „Controlul și expertiza produselor alimentare” și „Inginerie și management in alimentație publică și agroturism”, respectiv de la 2.900 la 3.000 lei pentru „Montanologie”, „Biotehnologii în industria alimentară” și „Inginerie și protecția mediului în agricultură”. De asemenea, la Facultatea de Drept taxele programelor de Licență, cu frecvență, s-au majorat de la 3.000 la 3.100 lei, iar la Științe Economice - de la 3.200 la 3.300, în timp ce programele de la Master - de la 3.600 la 3.700 lei.

Cele mai ieftine programe, cu excepția celor din domeniul Artelor Spectacolului amintite deja, rămân la Facultatea de Litere și Arte. Aici taxele au fost stabilite în cuantum de 2.780 de lei pentru studenții care vor fi admiși în anul I de studii, cu 80 de lei mai mult decât erau anul trecut. Pentru Master, taxele au fost majorate cu 100 de lei (Filologie), 150 de lei (anul pregătitor pentru studenții străini) și 200 de lei (Artele Spectacolului).

Studii mai scumpe la Doctorat

Senatul ULBS a decis să majoreze și taxele programelor de studii doctorale - 6.500 de lei în loc de 6.300 de lei cât erau anul trecut.

Veniturile ULBS din taxele de școlarizare

Menționăm că potrivit datelor ULBS, veniturile din taxe de școlarizare au fost în anul 2018 de 27,7 milioane lei, iar în anul 2019 - de 25,5 milioane lei. „Față de anul trecut am estimat mai puține venituri, pentru că pe anumite zone vor fi mai puțini studenți, pleacă unii. Undeva o scădere cu vreo 8% am estimat noi că anul acesta nu realizăm venituri din taxe de școlarizare și alte taxe”, a delarat recent rectorul ULBS, Ioan Bondrea, într-un interviu pentru Turnul Sfatului.

Rata veniturilor din taxele de școlarizare reprezintă 14-16% din veniturile totale ale universității.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Student

Acum 3 ani

Dar nu se spune nimic de faptul că acum 5 ani taxa era 4800 de lei pe an la medicină. Un student pentru care în anul 1 taxa era 4800, acum, în anul 6, taxa este cu 3000 de lei mai mult, adică cu 62.5% mai mult, în condițiile în care pentru stagii studenții cumpără singuri chiar şi mânuşi şi măşti pentru că "nu sunt bani". Săpun la baie poate există în zilele de luni şi marți, la laboratoare multe aparaturi sunt depăşite şi există materiale expirate, unii profesori nu îşi țin orele, dar sunt plătiți în continuare, se fac materii în plus doar ca să iasă normele. Banii unde se duc? Şi nu am enumerat adevăratele probleme, care nu țin de partea financiară, dar care afectează enorm calitatea învățământului. Mulțumim ULBS.
Raspunde

Alt student

Acum 3 ani

Este interesant cum se preferă să se țină în post profesori pensionari depășiți, sa fie plătiți pe oră cu sume astronomice, și să se facă materiile lor pe unele baze care nu mai sunt de actualitate și de 50 de ani. Sa nu mai vorbim de profesorii care oferă "meditații" in loc să facă ceea ce trebuie in timpul cursurilor, seminariilor sau a laboratoarelor. De ce nu sunt angajați profesori tineri? De ce nu se reinvestesc banii ceruți de la studenți pentru a fi în folosul lor dacă tot plătesc o căruță de bani. Sa nu uitam totuși și câți bani primește universitatea pentru locurile bugetate. Unde sunt toți acei bani? Că dacă nu ar fi marile companii care ar mai sponsoriza cate un laborator, ar fi văi și amar de ea universitate
Raspunde

Europeanul ne-ntrebat

Acum 3 ani

Invatamantul superior e un fel de SRL. Sau un .Ltd sa sune mai cosmopolit..... Pe de alta parte trendul general isi are si el contributia lui. Adica 9 din 10 studenti la medicina declara public sau particular ca dupa absolvire vor s-o roiasca "dincolo" acolo unde laptele, mierea si bănetul curg suvoaie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus