"Să divorțeze, să-l părăsească, de ce mai stă cu el?". Așa obișnuim să luăm vina de pe umerii bărbaților care își bat soțiile și să le încărcăm tot pe ele cu povara unui nou început.
Cazul unei familii din Sibiu este încă o demonstrație că legislația din România este ineficientă, iar victima rămâne mereu singură, fără apărare, în fața agresorului.
Paraschiva a început să fie bătută de soț la scurt timp după ce s-au mutat împreună, acum mai bine de 12 ani. De atunci au ajuns să aibă o familie frumoasă, cu șase copii. Băiatul cel mai mare are 12 ani, iar cea mai mică fetiță are un an. În afară de mezină, toți merg la școală sau la grădiniță. Toți învață bine și au activități extrașcolare. Una dintre fetițe face gimnastică la un club din Sibiu și a obținut deja câteva medalii. Ca să îi apere de pumnii soțului, Paraschiva îi încuie noaptea într-o cameră. Pentru că după 10 seara, femeia merge la muncă - este angajată la o societate de salubrizare, iar până la 3 dimineața, curăță străzile din centrul orașului. Da, pentru ca sibienii și turiștii să facă poze frumoase cu centrul istoric, o femeie care mănâncă bătaie de la soț își încuie copiii în casă și pleacă la serviciu.
Strigăt de ajutor
Sibianca este asistată de Asociația Mâini Unite, singurul ei sprijin. De fiecare dată când este amenințată, sună mai întâi la reprezentanții Asociației, cei în care și-a pus toată încrederea. Povestea ei a fost publicată astăzi de Ana-Maria Micu, membru al Asociației. " M-am gândit să ridic din umeri și să spun că nu-s problemele mele și că nu pot rezolva problema lor. Dacă și noi le-am întoarce spatele, dacă și noi ridicăm din umeri, atunci ea și copiii rămân fără alternative viabile. Vreau să-i scot de acolo, dar nu am unde să-i duc! Niciun proprietar de casă, apartament nu-i primește, pentru că sunt mulți... Bani să cumpărăm ceva nu avem și iese din discuție. Pentru că au primit un imobil din fondul locativ și stau în chirie, nu se pot încadra la o altă locuință socială. Și, după toate astea, mă simt ca într-un joc de ȘAH... fără nicio "piesă" pe tabla mea, cu multe pericole în jur și fără posibilități de mutare. Nu m-aș ierta niciodată dacă lor li s-ar întâmpla ceva... Astăzi (n.r. - ieri) la ora 6,47 m-a sunat disperată și, pentru că dormeam, nu am auzit telefonul. La ora 9,27 m-a sunat iar... plângea și mă implora să o ajut. El se auzea pe fundal... țipa și striga "stai liniștită, doamnă, încă e în viață"...", notează Ana Maria Micu, pe pagina sa de Facebook.
Paraschiva a depus cerere de divorț și a obținut deja, în luna martie, un ordin de protecție. Emis de Judecătoria Sibiu, acesta stipulează să soțul nu are voie să se apropie la mai mult de 100 de metri de ea și de copii. Îl încalcă zilnic. Ieri, Paraschiva a sunat din nou la 112, după ce a fost amenințată de soț. Polițiștii de la Ordine Publică l-au condus la sediu, i-au întocmit dosar penal pentru încălcarea ordinului de protecție, după care l-au lăsat să plece înapoi acasă. "Da, avem din luna martie un ordin de protecție cu care ne putem șterge fix la fund. Ordinul prevedea foarte clar că agresorul trebuia să părăsească domiciliul și să nu se apropie de ei la o distanță mai mică de 100m... și multe alte lucruri pentru protecția mamei și a copiilor. Pe lângă faptul că NU a plecat de acasă, a continuat să spargă uși, să-și terorizeze familia cu topoare, cuțite și amenințări la adresa lor. Au urmat și alte bătăi... și alte terori și alte scandaluri. Când începe scandalul, ea pune mâna pe telefon și sună la 112... Cei de la 112 vin, completează câteva hârtii cu agresorul și acesta se întoarce cu mai multă forță și poftă de scandal și iar îi sună și ei iar vin și mai completează o tură de hârtii", mai notează reprezentanta Asociației Mâini Unite.
Ordin de protecție încălcat de zeci de ori
Reprezentanții IPJ i-au întocmit și de această dată dosar penal. "În urma apelului la 112, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție din sistemul de ordine și siguranță publică al Poliției Municipiului Sibiu. În urma verificărilor, polițiștii au constatat încălcarea ordinului de de protecție emis de Judecătoria Sibiu prin sentința civilă nr. 1712/CC, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea hotărârilor judecătorești", explică purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Balteș.
Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, la Cap. IV privind Ordinul de Protecție, prevede: "(1) Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligații sau interdicții: a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei; c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, încât agresorul să nu vină în contact cu victima; d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; e) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima; (...) (2) Prin aceeași hotărâre, instanța poate dispune și suportarea de către agresor a chiriei și/sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască, din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială"
NOTĂ: Numele complet al familiei nu va fi publicat, din dorința de a-i proteja mai ales pe copii. Cei care vor și pot să-i ajute pot însă cere toate detaliile de la Asociația Mâini Unite sau pot trimite un e-mail pe adresa [email protected]
Foto: Gazeta de Cluj, Arhivă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ordine publică , Asociaţiei Mâini Unite , Asociația Mâini Unite , Poliției Municipiului Sibiu , Judecătoria Sibiu , Luciana Balteș , Ana Maria Micu , violenta in familie , femeie batuta , ordin de protectie , agresor , Maria Micu
Vizualizari: 10585
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Ger
Acum 22 minute
Ciobanu Ion
Acum 23 minute
Adina
Acum 27 minute
Barosanu
Acum 33 minute
Ghita