Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Filmul descinderii. Cum au fost transformați în sclavi  40 de copii şi tineri/VIDEO

Filmul descinderii. Cum au fost transformați în sclavi  40 de copii şi tineri/VIDEO

40 de copii şi tineri au fost răpiţi, ţinuţi în lanţuri, înfometaţi şi obligaţi să cerşească. Erau puşi la munci grele şi ilegale şi forţaţi să-şi distreze stăpânii bătându-se între ei. A fost nevoie de sute de poliţişti, jandarmi şi mascaţi care să intre peste clanuri şi să salveze tinerii, notează Digi24.

În spatele ororilor care trimit România în Evul Mediu se află mai multe clanuri din Berevoeşti. Trăiau din agricultură şi tăiatul ilegal de lemne. Racolau şi răpeau tineri pe care-i transformau în sclavi.

Oamenii legi au scos astăzi din cuştile de la fermă trei copii şi 2 tineri. 90 de torţionari şi complicii lor au fost duşi la audieri. Anchetatorii susţin că tinerii erau folosiţi ziua pentru muncile câmpului sau pentru defrişări ilegale, iar seara pentru distracţia stăpânilor. Erau legaţi cu mâinile şi de picioarele la spate şi obligaţi să mănânce din boluri foarte mici.

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: „La percheziţii s-au găsit în toate locaţiile suma totală de 228.000 de lei, în conturi 600.000 de lei, de asemenea trei autoutilitare care erau folosite la transportul lemnului. Mai multe certificate de naştere şi cărţi de identitate care provin de la alte victime”.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro cum erau recrutate victimele. În unele situaţii, suspecții le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor.

În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă. Astfel, a fost identificat un bărbat care în 4 iulie 2015 a fost răpit de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii ”Sfântul Ioan” din Piteşti, a fost luată pe sus şi băgată cu forţa într-o autoutilitară, fiind dusă al muncă forţată. Acesta nu este singurul caz de răpire. O altă victimă, un adolescent în vârstă de 16 ani, a fost de asemenea răpită şi obligată să muncească.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

sclavie-2

Conform surselor citate, a fost identificată o victimă care ”era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane”. Într-un alt caz, una dintre persoanele ţinute în sclavie era bătută, ameninţată şi înţepată cu cuţitul în picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.

”Metodele prin care victima era forţată să presteze muncile respective constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimei în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care aceasta era supravegheată permanent de membrii familiei, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodăria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare (era pus să danseze,  i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbrăcată spre amuzamentul familiei Bădală)”, au precizat sursele judiciare.

Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arată că un bărbat ”era pus să stea afară, dezbrăcat complet, în timpul iernii şi udat cu apă rece spre amuzamentul familiei Feraru”.

sclavie-1

Au fost identificate şi situaţii în care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, fie definitiv.

Spre exemplu, anchetatorii au identificat un bărbat recrutat în anul 2011, căruia i s-a spus că va lucra ca şofer pe o autoutilitară de transport de lemne şi că va fi plătit cu suma de 200 de lei plus cazare şi masă pentru fiecare cursă pe care o va face. În realitate, timp de doi ani, bărbatul a fost folosit la munci în gospodăria celui care l-a recrutat, dar şi ca şofer, noaptea fiind nevoit să doarmă într-o cameră neîncălzită. După doi ani, în 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe bărbat altei familii care a continuat să îl exploateze în acelaşi mod, iar în 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus să conducă maşina, să cerşească în beneficiul lor, să spele vase, rufe, să măture, să încarce, să descarce şi să spargă lemne.

”Victima a fost supravegheată permanent, alimentaţia zilnică era una precară sau lipsea cu desăvârşire deşi era forţată să muncească zilnic şi nu a fost remunerată pentru munca prestată”,  spun sursele judiciare

O altă metodă folosită de suspecţi era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care îi angajau, obligându-i la muncă în schimbul pretinselor pagube.

Astfel, anchetatorii au identificat un bărbat care a lucrat ca şofer pe o autoutilitară deţinută de către suspecţi, iar la un moment dat o piesă a autovehiculului s-a defectat, şoferul fiind acuzat că este vinovat pentru defecţiune şi pus la executarea de munci în mod forţat, pentru stingerea pretinsei datorii. Un alt bărbat, care iniţial a fost angajat pentru suma de 500 de lei să facă o lucrare de renovare a unei bucătării, a fost pus la muncă forţată după ce unul dintre suspecţi l-a acuzat că un cal de-al său s-a accidentat din cauza sa.

Procurorii au identificat de asemenea un alt bărbat, recrutat în anul 2011 şi care a fost exploatat timp de patru ani, când a murit.

Sursele judiciare au mai declarat că în anul 2013 unul dintre exploatatori a recrutat un copil căruia i-a promis că îl plăteşte cu 50 de lei, un pachet de ţigări şi mâncare pentru o zi de spart lemne. Cel care l-a recrutat i-a dat minorului 500 de lei pentru a-i da mamei sale pentru ca aceasta să fie de acord să-şi lase copilul la muncă. În contul acestor bani, copilul a fost exploatat timp de mai multe luni. Ulterior, prin aceeaşi metodă, tânărul a fost recrutat de rude ale primului exploatator, care l-au pus la muncă forţată timp de peste doi ani, până în vara acestui an.

Anchetatorii au identificat de asemenea un bărbat care a fost exploatat timp de câţiva ani, iar după ce acesta a plecat, suspecţii au mers la el acasă şi l-au băgat cu forţa într-o maşină, ducându-l înapoi la muncă. Potrivit surselor citate, bărbatul a muncit pentru unul dintre suspecţi timp de trei ani, între 2006 şi 2009, când mama victimei a murit. Cel pentru care muncise l-a împrumutat pe bărbat cu 2.000 de lei pentru a-şi înmormânta mama, cerându-i acestuia ca în schimbul banilor să efectueze 20 de curse cu maşina de transport material lemnos şi interzicându-i să mai plece acasă. După aproape patru luni, timp în care a făcut 17 dintre cele 20 de curse, bărbatul a plecat acasă, însă exploatatorul a mers după el şi l-a răpit din curtea sa.

La două zile de când victima a ajuns acasă Feraru Costel, Grancea Ionuţ Dragoş, Grancea Marian şi Furdui Cătălin, au intrat fără drept în curtea casei victimei de unde, prin forţă, au luat-o pe aceasta şi au băgat-o în maşina cu care veniseră şi au transportat-o înapoi în gospodăria lui Feraru Costel, unde victima a fost bătută cu pumnii şi cu biciul. După ce starea de sănătate a victimei s-a ameliorat, Feraru Costel i-a impus victimei să muncească şi pentru o presupusă dobândă la suma împrumutată iniţial. Întrucât pentru cursele ce au fost efectuate victima nu mai primea niciun ban întrucât aceasta muncea în contul datoriei şi al dobânzii, îi mai solicita lui Feraru Costel sume de bani pentru a-şi cumpăra alimente şi ţigări, bani în schimbul cărora Feraru Costel îi adăuga un număr de curse la cele ce trebuiau efectuate, modalitate prin care restituirea datoriei devenea irealizabilă”, mai arată sursele citate.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova au făcut, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Potrivit DIICOT, în acest dosar a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane care vor fi duse la audieri. Poliţia Argeş precizează că în total 90 de persoane sunt vizate în acest dosar.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/13/tineri-tinuti-in-lanturi-traficanti-de-persoane-ar-fi-recrutat-sau-rapit-40-de-oameni-pe-care-ii-sechestrau-si-torturau/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

lut

Acum 7 ani

Ar fi... ar fi dres... ar fi fost. Bai, jurnalistilor, nu stiu care-i mai criminal: tiganu' cu sclavia, sau voi cu prostia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus