Marţi,
14.01.2025
Cer Senin
Acum
-9°C

Viața în Sibiu. Barăci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnădiei

Viața în Sibiu. Barăci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnădiei

Cei de la supermarketul Profi nu-i lasă să-și izoleze apartamentele în condiții normale, cei la Ioneda ar afuma carne, aprozarul Legume-Fructe și barul de lângă lasă paleții și lăzile în drum. Acestea sunt câteva dintre nemulțumirile locatarilor din blocul nr. 86 de pe Calea Cisnădiei. La parterul imobilului în care locuiesc ei există mai multe barăci improvizate, lipite de bloc și folosite pe post de depozit.

”Uitați-vă sub geam cum se vede înnegreală de la fum. Nu am fotografii sau dovezi, dar uneori miroase de nu poți să ții geamul deschis, intră miros de carne și de fum. Sub geam este depozitul celor de la Ioneda”, spune un locatar.

Altul spune că vara miroase urât de la marfa aflată sub tabla bătută de soare. Un altul a încercat să izoleze termic apartamentul și nu a putut de cei de la Profi.

”Izolația existentă a fost afectată de un incendiu, acum câțiva ani, pornit tot din depozitul lor din bucăți de lemn și tablă încropite. Urmările se văd clar și azi. Și acum poate să apară un incendiu în orice clipă, uitați-vă cum stau împrăștiate pe depozit cablurile de curent, fără nicio protecție. Tot ei acoperă și conducta de gaze, dacă apare vreo scurgere nimeni nu poate să ajungă la ea. Eu i-am rugat pe cei de la Profi să lase muncitorii plătiți de mine să pună schela pe baraca lor ca să putem lucra la izolație. Să ne dea voie. După ce m-au amânat câteva zile cu răspunsul, mi-au spus să aduc alpiniști utilitari și să coboare de pe bloc”, spune alt locatar.

Viata in Sibiu Baraci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnadiei 4

Oamenii se tem că ar putea exista repercusiuni în urma acestui articol și preferă să nu-și dea numele. Același locatar, văzând că nu există niciun pic de bunăvoință din partea Profi, a început să se adreseze autorităților și a prezentat problema primăriei Sibiu, Prefecturii, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției Locale etc. Într-o formă sau alta, cam toți l-au trimis la plimbare.

isu

”Am fost în audiență la doamna Fodor și mi-a recunoscut în față că aceste construcții sunt ilegale, dar că sunt de mult timp acolo, de peste 20 de ani și că nu prea pot să le dea jos. La Poliția Locală mi-au spus că există act de la cadastru că sunt intabulate. M-am dus la ei în sediu să le cer actul respectiv, o copie, și m-au dat afară urlând la mine că n-am nici un drept să fac asta.

prefectura

Am angajat pe banii mei un specialist topo, a făcut măsurătorilor, a verificat la cadastru și noi toți, locatarii, suntem proprietari pe o bucată pe care e construit în jurul blocului. Noi toți plătim taxe și impozite pe o parte din terenul pe care au ei depozit. Și eu nu pot să-mi izolez apartamentul? Eu o să-i dau în judecată, le cer să le demoleze și le cer cheltuieli de judecată”, mai spune același locatar.

Viata in Sibiu Baraci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnadiei

Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Profi au declarat că acum sunt deschiși la discuții cu locatarii. Și sunt de acord că spațiul de depozitare este un țarc improvizat.

”În spatele acelui magazin există un mare țarc de depozitare împărțit între magazinul nostru, o măcelărie și un bar. Partea ocupata de magazinul nostru măsoară aproximativ 10 m lungime. Ne aflăm în faza în care primim oferte de refacerea în condiții civilizate a părții din țarc ce ne revine”, a declarat Gabriel Pâslaru, manager PR la Profi Rom Food SRL.

Viata in Sibiu Baraci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnadiei 3

Reprezentanții Ioneda sunt mai puțin împăciuitori și spun că locatarii nemulțumiți nu au dreptate.

”Nu iese nici fum și nici miros din ele. Există extras de carte funciară pe ele, sunt intabulate, nimeni nu are acolo depozite făcute ilegal. Au venit de la Poliția Locală și le-am arătat toate actele. Am mai avut astfel de probleme și în trecut și credeam că le-am lămurit. Acum văd că tot la trei, patru ani se găsește cineva să o ia de la capăt. Cei care vor să izoleze să pună schelă, să aducă alpiniști, e problema lor. Noi avem spațiul nostru. Sunt echele cu trepte mai înalte care pot să vină peste acoperișul nostru. Să se descurce”, a declarat patronul firmei Ioneda.

În data de 29 februarie, în urma unei sesizări a cetățenilor, Poliția Locală a făcut un control la depozitele respective și a sancționat societatea Profi Rom Food SRL pentru că ”a depozitat ambalaje pe un spațiu care nu-i aparține”.

Primăria Sibiu spune că depozitele au fost construite înainte de anul 1995 și că au intrat în proprietatea celor care folosesc spațiile comerciale prin Hotărâre de Guvern. Dar că toate modificările aduse ulterior sunt ilegale.

politia locala

”Locuitorii imobilului situat pe Calea Cisnădiei, la nr. 86 au sesizat Primăria Sibiu în legătura cu acest caz încă din 2013. În urma verificării în teren și a documentelor existente, agenții Poliției Locale au constatat faptul că toate anexele aflate în spatele magazinelor de la parterul imobilului menționat au fost construite înainte de anul 1995, acestea apărând în planurile de situație deținute de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu. Dreptul de proprietate asupra anexelor au fost dobândit de către proprietarii spațiilor comerciale în baza HG 834/1991. Anexa din tablă zincată care apare în fotografiile transmise de cetățeni a fost refăcută fără autorizație de construire în anul 2013. În consecință, în anul 2013, Poliția Locală Sibiu, prin Serviciul Disciplina în Construcții, a aplicat proprietarului spațiului comercial o amendă pentru nerespectarea Legii 50/1991”, a explicat conducerea Primăriei Sibiu într-un răspuns Turnul Sfatului.

Viata in Sibiu Baraci improvizate lipite de bloc pe Calea Cisnadiei 7

Dincolo de problemele punctuale semnalate de locatari, un lucru este evident. Aspectul fizic al barăcilor. Într-un oraș european este trist să la parterul blocului încropeli din lemn și tablă în care să depozitezi marfa pe care urmează să o vinzi oamenilor.

”Eu locuiesc în acest bloc de câțiva ani și vă spun sincer că nu mă așteptam să văd așa ceva în Sibiu. Adică ne mândrim cu orașul acesta, nu e nici Craiova, nici București, nici vreun orășel mic… sunt foarte dezamăgit”, spune un alt locatar.

Primăria Sibiu a transmis societăților comerciale care dețin aceste construcții recomandarea de a lua măsuri prin refacerea anexelor, cu respectarea legilor în vigoare, ”astfel încât acestea să nu mai producă disconfort locatarilor din punct de vedere estetic și fonic, prin zgomotul produs când plouă”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

el

Acum 8 ani

Nu este un caz izolat. La fel este în ștrand, terezian, tiglari. Asa zise garaje dar fără mașini, ci depozite insalubre. Solutie, Dărâmarea lor și parcări pentru toată lumea.
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Rusine! Rusine!
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Deci, conform articolului bărcile sunt ale comercianților! Locatarii din păcate nu prea au ce face....
Raspunde

Petre

Acum 8 ani

Cand insusi Consiliul Judetean in frunte cu Cindrea au lasat sa se intample acelasi lucru la Sala Transilvania, va mira niste baraci alipite blocurilor? Aceasta practica a cinstructiilor parazitare vine din Evul Mediu si se mai intalneste astazi doar in tarile din lumea a treia.
Raspunde

Mariana

Acum 8 ani

O sa-i raspund domnului locatar car a facut sesizarea. Conform L/7/96, astfel de improvizatii nu se intabuleaza in CF ca si constructii, cel mult se noteaza. Deci singura solutie ar fi sa- dati in judecata si veti obtine o hotarare judecatoreasca care va ramane in final definitiva si va fi titlu executoriu. Pt.aceasta actiune taxele nu sunt mari..Dar, atentie, societatile comerciale nu sunt toate proprietare ale spatiilor. Ele sunt in chirie.Deci trebuie sa actionati in judecata proprietarii tabulari. Poate ca acestia le vor pune conditii chiriasilor lor sa reglementeze situatia, iar daca nu sa-i scoata afara din spatii(ceea ce ma indoiesc). In ceea ce priveste S.C.Ioneda, mergeti la Asociatia de proprietari si vedeti ca sunt mereu restanta la plata cheltuielilor de intretinere. Acestia sunt rau platnici din nascare. Deci nu ma mira tupeul cu care v-au raspuns. Si Asociatia de proprietari are un cuvant de spus aici.
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

cam asta-I teoria...in general in Romania practica ne omoara...locatarii respective trebuie sa fie foarte hoarati altfel n-o sa rezolve ABSOLUT nimic!!!
Raspunde

David Werner

Acum 8 ani

URAT!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus