Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Auchan Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul și nordul țării în luna iunie

Auchan Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul și nordul țării în luna iunie

Hypermarketul Auchan Sibiu este cea mai ieftină unitate comercială din centrul și nordul țării, potrivit studiului Shopping Basket, care analizează, lunar, prețurile principalelor bunuri de larg consum din cele mai importante rețele comerciale din România. Valoarea coşului de cumpărături a fost calculată în funcţie de produsele disponibile la raft în toate magazinele monitorizate de Shopping Basket în luna iunie.

Astfel, valoarea cea mai mică a coșului de cumpărături format din opt produse  de bază (lapte, bază pentru mâncăruri, apă minerală, bere, tabletă de ciocolată, salam, hârtie igienică și detergent pentru vase) găsite în toate cele 11 hypermarketuri, supermarketuri și unități cash&carry monitorizate în iunie a fost de 39,75 lei. Următorii clasaţi în topul celor mai ieftine magazine după unitatea Auchan Sibiu au fost hypermarketul Carrefour Brașov și magazinul cash&carry Metro Cluj, cu o valoare a coșului de cumpărături de 40,23 lei,  respectiv 41,18.

La polul opus, primele poziții în topul celor mai scumpe unități comerciale sunt ocupate magazinul Selgros Târgu Mureș și supermarketul Profi Satu Mare, unde coșul de cumpărături format din cele opt produse găsite în toate cele 11 rețele de magazine s-a ridicat la 45,89 de lei, respectiv 44,42 de lei.

Cât despre magazinele online, cea mai ieftină unitate comercială în luna iunie a fost CoraDrive, unde valoarea coșului de cumpărături pentru cele opt produse disponibile și în magazinele fizice a fost de 56,96 de lei (41,96 de lei cumpărăturile și 15 lei transportul). Aceasta a fost urmată în topul celor mai ieftine magazine online de carrefouronline.com și Mega Image (www.emag.ro/supermarket), cu o valoarea a coșului de cumpărături de 63,06 de lei (43,06 lei + 20 lei transport), respectiv 65,12 (45,12 lei + 20 lei transport).

Dacă ne referim însă la disponibilitatea produselor la raft, în ziua în care a fost realizată cercetarea (6 iunie n.r.), în unitățile Market Sibiu, Mega Image Bran, Metro Cluj și Selgros Târgu Mureș s-au găsit toate produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket. Cele mai dese situații de out-of-stock s-au întâlnit în hypermarketul Kaufland Alba Iulia, unde cinci din cele 20 de produse de pe listă nu au fost găsite.

În ceea ce privește magazinele cu cele mai multe produse cu prețul cel mai mic, pe segmentul hypermarketurilor, în Carrefour Brașov au fost găsite opt astfel de produse. La polul opus se situează unitatea Real Oradea care a avut 10 produse cu cel mai mare preţ.

Pe segmentul de supermarket, Profi Satu Mare a avut 10 produse cu cel mai mic preţ, iar magazinul Mega Image Bran a avut 11 produse cu cel mai mare preț. În cazul unităților cash & carry, magazinul Metro Cluj a înregistrat cele mai multe produse cu prețul cel mai mic (15).

Despre analiza Shopping Basket

Pentru al 12-lea an consecutiv, Revista Progresiv publică analiza Shopping Basket, un studiu de tip mystery shopping realizat de agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360, care monitorizează prețurile din rețelele internaționale de magazine alimentare.

În al doilea trimestru al acestui an, sunt monitorizate prețurile din magazinele din centrul și nordul țării, fiind monitorizate hypermarketurile Auchan Sibiu, Carrefour Brașov, Cora Baia Mare, Kaufland Alba Iulia și Real Oradea, supermarketurile Market Sibiu, Mega Image Bran, Profi Satu Mare, unitățile cash&carry Metro Cluj și Selgros Târgu Mureș, precum și magazinele de discount Penny Market Hunedoara și Lidl Zalău. De asemenea, începând de anul acesta, sunt monitorizate și prețurile din cele mai importante trei magazine online: carrefouronline.ro, coradrive.ro și emag.ro/supermarket (Mega Image).

Lista de produse, care include 20 de articole alimentare și nealimentare, este comună la hypermarketuri, supermarketuri și cash&carry, pentru formatul discount fiind monitorizate alte articole. Produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket sunt SKU-uri (articole) lider în comerțul modern pe categoriile vizate, potrivit datelor de cercetare disponibile în piață. Produsele sunt achiziționate la începutul fiecarei luni, iar data la care se realizează vizitele în magazine variază de la o lună la alta. Prețurile publicate sunt cele afișate pe bonul de cumpărături.

În studiul calitativ din secțiunea Shopping Basket există o scară de notare pentru a stabili nivelul de curățenie și de mercantizare al magazinului vizitat. În ceea ce privește mercantizarea magazinului, criteriile urmărite sunt: disponibilitatea la raft a produselor, aranjarea pe raft și accesibilitatea acestora, precum și curățenia și integritatea produselor. Dacă două din cele trei criterii nu sunt îndeplinite pe deplin, se va nota „insuficient" în dreptul nivelului de mercantizare al magazinului.

Sursa: magazinul progresiv

SB-iunie01 SB-iunie02 SB-iunie03 SB-iunie05

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

anonim

Acum 7 ani

Probabil ca cei de la Shopping Basket traiesc cu apa. bere ,ciocolata dar relevant ar fi fost sa ia in calcul:painea, carnea,fructele,legumele, lactatele...Cam irosesc timpul si banii pe studii de doi lei sau au ales produsele intentionat astfel ca Auchan sa iasa cel mai bine?
Raspunde

cipi

Acum 7 ani

mancarea stricata ar trebui sa o arunce nu sa o revanda cum au facut si fac cu carnea din vitrinele incalzite. poate si de-asta sunt ieftine...
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Multe lucruri ar trebui sa se intample la ''noi'' intr-un anume fel si se intampla taman pe dos... Spre exemplu, ce parere ai de comportamentul nostru, al tuturor ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus