Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Strada Zăvoi a ajuns în nori. Imenși nori de praf | Foto și video

Strada Zăvoi a ajuns în nori. Imenși nori de praf | Foto și video

Primele lucrăril de întreținere a străzilor de pământ din noul contract încheiat de Primăria Sibiu cu o firmă din Hunedoara au ajuns să scoată din minți o parte din locuitorii străzii Zăvoi, din cartierul Turnișor.

Dacă acum două săptămâni un locuitor lansa un inedit apel către primarul Sibiului (”Sper că v-am enervat într-atât de tare cât mă enervați dvs. zilnic”), pentru ca strada Zăvoi să fie reabilitată fiind plină de gropi, dar – mai ales – ridicând un praf fin la fiecare trecere a mașinilor, astăzi mai toți locuitorii aproape că își doresc gropile înapoi. Căci în urmă cu câteva zile, strada a fost supusă unor lucrări, în urma cărora gropile au dispărut. Doar că materialul folosit de muncitorii de la Intralpin SRL din Hunedoara pentru a acoperi strada generează un praf și mai mare.

Viteza recomandată: sub 10 km/h

La intrarea dinspre strada E.A. Bieltz, pe un stâlp de electricitate al străzii Zăvoi a fost montat un indicator de limitare a vitezei la cel mult 30 de km/h. Însă la o asemenea viteză, chiar și o mașină mică stârnește haosul pe stradă. După cum au testat și reporterii Turnul Sfatului, viteza recomandată pentru a nu ridica nori de praf este de sub 10 km pe oră.

praf strada zavoi 3Oricum, după cum se plâng cei care stau pe strada Zăvoi, limita de 30 de km/h nu este respectată adeseori, iar mizeria fină acoperă totul în jur 24 de ore din 24. ”Peste tot e numai praf, praf, praf. Nici noaptea nu poți deschide geamul, căci și atunci circulă mașini și îți intră praful în casă. E bine că e îndreptată strada, dar era bine dacă dădeau și cu niște emulsie și apoi cu sort și atunci se termina cu praful. Căci așa nu se mai poate trăi cu praful acesta. Geamurile sunt maro. Nu mai poți să trăiești aici de praf”, spune Vasile Muntean, locuitor al străzii.

”Înainte, când erau gropile, nu puteau mâna cu viteză căci își rupeau mașinile. Acum, că au nivelat cât de cât, e prăpăd”, Vasile Muntean, locuitor al străzii Zăvoi
praf strada zavoi 6

Astrid Fodor: nu a fost respectat caietul de sarcini

Sibianul care acum două săptămâni îi scria primarului că speră să o enerveze, a reînceput seria e-mailurilor, doar că de data aceasta tonul este unul virulent pe alocuri. Invitată să vadă rezultatul lucrărilor, primarul Sibiului a răspuns că a vizitat strada refăcută. ”Direcția Tehnica va lua măsurile ce se impun pentru realizarea lucrărilor conform caietului de sarcini, care nu a fost respectat”, i-a mai răspuns Astrid Fodor.

”Ce să deschizi geamul? Nu ai cum, nici măcar noaptea. Iar ziua e dezastru. Trec și mașinile pentru construcții (la unul din capetele străzii se construiește un nou ansamblu – n.r.), trec autobuzele… e dezastru”, Ioan Gerheș, locuitor al străzii Zăvoi
Ce spune caietul de sarcini

”Să vă descriu eu soluția asta miraculoasă: s-a «bărbierit» Zăvoiul, în nici un caz scarificat. Nici măcar 2 cm n-au rupt din stradă. După care au adus câteva basculante de piatră concasată de 0,25, amestecată cu un nisip, au întins-o cu grederul, după care au cilindrat-o. Bomboana de pe colivă a fost o imensă cisterna care a udat. Nici dacă «plantați văcuța»,până la anu' în Zăvoi și tot o să fie praf”, i-a descris sibianul cu mesajul inedit primarului Astrid Fodor. Acesta spune că a discutat cu muncitorii, care i-au povestit că piatra nu era amestecată cu niciun fel de liant, iar ceea ce curgea din cisterna care a stropit mai apoi strada era apă din Cibin.

praf strada zavoi 5

Potrivit caietului de sarcini asumat de Intralpin în cadrul licitației, Primăria poate comanda pentru întreținerea unei străzi de pământ una din cele șase tipuri de intervenții: nivelarea suprafeței drumului fără adaos de material, nivelarea suprafeței drumului cu adaos de balast, scarificarea și reprofilarea suprafeței străzii fără adaos de material, scarificarea și reprofilarea străzii cu adaos de material optimal sau întreținerea străzii prin completarea manuală cu amestec optimal.

Cum de scarificare în cazul străzii Zăvoi nu poate fi vorba (scarificarea presupune ”afânarea” pământului prin utilizarea autogrederului cu dinți scarificatori pe o adâncime de zece centimetri), muncitorii de la Intralpin au executat – cel mai probabil – tipul doi de lucrări, adică nivelarea suprafeței drumului cu adaos de balast.

În acest caz, caietul de sarcini prevede ca, înainte de începerea nivelării propriu-zise, să fie curățat de pe stradă și de pe marginile acesteia, până la limita proprietăților, tot ”pământul excedentar, noroiul, pământul vegetal și vegetația”. ”Prin nivelarea cu lama autogrederului se vor tăia părțile mai înalte ale drumului și se va deplasa materialul excedentar în porțiunile mai joase sau cu gropi. Porțiunile de drum cu denivelări și cele aflate la cota inferioară se vor corecta prin așternerea de balast (…). Cantitatea de balast adăugată și nivelată pe drum va fi în medie de 5 mc/100 de mp (…). Nivelarea va fi urmată de compactarea cu cilindrul compactor, cu treceri repetate, până la asigurarea compactității și stabilității materialului nivelat. Operația de compactare se continuă până la realizarea gradului de compactare Proctor modificat de minim 98% pentru cel puțin 93% din punctele măsurate și minim 95% în celelalte puncte de măsurare”, se mai arată în caietul de sarcini. De altfel, în niciuna din cele șase proceduri enumerate în caietul de sarcini nu se amintește de vreun eventual liant sau soluție care să ”lege” materialul adăugat pentru a împiedica ridicare prafului.

praf strada zavoi

De menționat, totuși, că în răspunsul transmis de Primăria Sibiu ziarului Turnul Sfatului în urmă cu două săptămâni era menționat că pe strada Zăvoi trebuie executate lucrări de scarificare. ”Până când va fi modernizată această stradă, Primăria Sibiu va interveni cu lucrări de scarificare”, preciza atunci Primăria Sibiu, prin biroul de presă. Același răspuns anunța că licitația pentru modernizarea străzii este programată pentru 2017.

Descarcă aici Caietul de sarcini pentru lucrarile de intretinere si reparatii strazi de pamant si balast in municipiul Sibiu

Un contract mai ieftin, pentru suprafețe mult mai mari

Contractul pentru lucrări de întreținere și reparații a străzilor de pământ și balast în municipiul Sibiu a fost semnat pe 15 iunie 2016 cu firma SC Intralpin SRL din Deva (Hunedoara) pentru suma de 723.000 de lei, fără TVA. Firma a fost aleasă în cadrul unei proceduri de achiziție publică la care au mai participat alte cinci societăți: BMT Trans Construct SRL din Mediaș, Comtram SA din Sibiu, MyTroy SRL din Sibiu, Terra Uti Trans SRL din Sibiu – cu DPC susținător – și Terra Building SRL, cu sediul social în comuna Orlat. Înainte de licitație, contractul a fost estimat la 1,55 de milioane de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut. Pe care l-au ofertat cei de la Intralpin SRL. Contractul este unul de tip cadru, dar din estimările Primăriei Sibiu trebuie realizate șase tipuri de lucrări pe mai bine de 132.000 de mp: nivelarea suprafeței drumurilor fără adaos de material (16.000 mp), nivelarea suprafeței cu adaos de balast (26.000 mp), scarificare și reprofilarea suprafeței drumurilor fără adaos de material (20.000 de mp), scarificarea și reprofilarea cu adaos de ”material optimal” (30.000 mp) și scarificarea și reprofilarea cu adaos de piatră spartă (20.000 mp). Cel de-al șaselea tip de intervenție este cel de întreținere a suprafeței drumurilor cu completarea manuală cu ”amestec optimal” (20.000 de mp). În plus, printre altele, mai trebuie curățate rigole, repoziționate și montate noi guri de scurgere, ridicate capacele căminelor de vizitare sau refăcute fundații din balast compactat.

Anul trecut, pentru întreținerea străzilor de pământ, Primăria Sibiu a avut cu SC Geiger Transilvania SRL un contract în valoare de aproximativ 900.000 de lei, fără TVA, pentru lucrări pe aproximativ 80.000 de mp. Contractul de anul acesta, cu cei de la Intralpin are o valoare de 723.000 de lei, fără TVA, dar pentru lucrări pe o suprafață mult mai are: 132.000 de mp, în total.
Și lucrările executate anul trecut pentru întreținerea străzilor de pământ au generat, în primă fază, nemulțumirea locuitorilor Sibiului. Asta pentru că, după îndreptarea străzilor, pe acestea a fost așternută piatră spartă, peste care a fost turnat un strat de praf. Care praf, odată cu topirea zăpezilor s-a transformat într-o mocirlă greu de suportat. Lucrările fiind în termenul de garanție, cei de la Geiger Transilvania au revenit și au așternut un nou strat de piatră spartă. Acum, la luni bune după așternerea noului strat de piatră spartă, pe străzile respective praful nu se mai ridică precum se întâmplă pe strada Zăvoi (vezi video de mai jos cu strada Ecaterina Varga).

 

praf strada zavoi 9 praf strada zavoi 8 praf strada zavoi 7 praf strada zavoi 4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Micul Muci

Acum 8 ani

Intrebari:S-a receptionat lucrarea?S-a platit?
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Inca ceva,pentru cei creatori ai caietelor de sarcini si pentru frau:balastul se foloseste exclusiv pentru fundatia drumului,desteptilor.Calea de rulare se realizeaza din piatra sparta 0-64,nu neaparat amestec optimal,si se verifica cu pirghia Benkelman sau placa Lukas,in niciun caz prin Proctor modificat.Sunt curios citi dintre cei patru sunt drumari iar daca niciunul de ce nu au solicitat consultanta de la cineva de meserie.Oricum,dl Deleanu,daca va platiti taxele si impozitele sper ca stiti sigur ca sunt pe miini bune.
Raspunde

Ioana

Acum 8 ani

Si cu gropi se facea praf,dar acum e teroare.cum plimbam noi copiii in carucioare sau cu bicicletele prin asa praf??ii nenoricim si pe ei sarmanii.daca nu sunt in stare sa asfalteze,mai bine lasa gropile.mai nou se fac "raliuri" :( degeaba vin ei si mai stropesc cu apa,ca pe caldurile astea in 2-3 min e totul uscat ....
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Sugerez urmatoarea solutie: ''https://www.youtube.com/watch?v=85bPL1tgsGA''.
Raspunde

Laura

Acum 8 ani

Si noi locatarii strazii VIORELELOR suntem in aceasi situatie , la noi inca mai sunt gropi ca acea piatra sparta ce au pus-o in toamna s-a facut nisip , ba mai mult avem pe stada si o carmangerie "Muvi" unde soferii si toti cei care vin la carmangerie, vin cu mare viteza , strada este ingusta poate cea mai ingusta dintre stazile invecinate , strazi care toate sunt asfaltate de anii trecuti. Oare noi nu suntem platitori de impozite . In numele tuturor locatariilor va rog cine e in masura FACETI CEVA !!!!!!!!
Raspunde

Carbunaru M

Acum 8 ani

"În acest caz, caietul de sarcini prevede ca, înainte de începerea nivelării propriu-zise, să fie curățat de pe stradă și de pe marginile acesteia, până la limita proprietăților, tot ”pământul excedentar, noroiul, pământul vegetal și vegetația”". Nivelarea nu s-a facut niciodata pana la limita propietatilor ci la vreo 5m de aceasta limita (intodeauna) adica unde ar fi trebuit sa fie drumul si nu unde ar trebui sa fie si trotuarele. Asta ar dubla cantitatea de munca depusa desi pun ramasag ca plata s-a facut si pentru asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus