Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Concluziile proiectului de revitalizare a Pieței Aurarilor

Concluziile proiectului de revitalizare a Pieței Aurarilor

Vreme de aproape două luni Fundația Heritas a desfășurat proiectul ”O comunitate pentru Orașul de Jos”, dedicat Pieței Aurarilor. Fiecare locuitor în parte a avut ocazia să-și spună problemele, au fost implicate toate autoritățile locale cu putere de decizie și experți din diverse domenii le-au arătat locatarilor ce pot face pentru a trăi într-un loc mai curat, îngrijit și frumos.

83% dintre locatarii Pieței Aurarilor chestionați de reprezentanții Fundației Heritas spun că nu doresc să se mute într-o altă zonă și peste 80% dintre ei ar fi dispuși să lucreze voluntar la reabilitarea clădirilor din piață. Doar 11 procente dintre cei chestionați au declarat că revitalizarea zonei prezintă un interes mic pentru ei. O primă concluzie a proiectului este aceea că oamenii sunt conștienți că lucrurile pot fi îmbunătățite și sunt dispuși să facă ceva în acest sens.

La finalul săptămânii trecute, în mijlocul locuitorilor s-au aflat, printre alții, viceprimarul Răzvan Pop, șeful Poliției Locale, Adrian Aldea, și șeful Serviciului Public pentru Administrarea Fondului Locativ al municipiului Sibiu, Ioan Tătar. Problemele semnalate pot fi împărțite în două categorii: cele cu soluționare imediată și cele pe termen lung. Spre exemplu mizeria și liniștea publică au un orizont scurt de timp.

”Primăria dorește și înțelege că trebuie să facem demersuri pentru revitalizarea acestei comunități mici. În zilele următoare o să aducem câteva coșuri de gunoi aici. Lucrăm, în această perioadă, și la o modalitate prin care orice cetățean din Sibiu să fie obligat să strângă după animalul de companie. Cine nu va face asta va fi amendat. Și vor fi amenzi destul de mari”, a spus viceprimarul Răzvan Pop, la întâlnire.
Poliția Locală a împărțit tuturor pliante în care se găsesc atribuțiile polițiștilor locali și un număr de telefon pentru contact.
”De o lună de zile, de când avem aceste discuții, vine cineva zilnic pe aici, în patrulare. Unii văd asta, alții nu. Sunt probleme care țin de Poliția Locală și probleme care țin de Poliția municipiului”, a spus Adrian Aldea.
De asemenea, piața este mult mai curată acum decât a fost în ultimii ani. Acestea ar fi o parte dintre nemulțumirile cu rezolvare în timp scurt.

dsc_7514 (2)

Alte probleme nu pot fi soluționate de azi pe mâine. Iar cele mai des menționate se referă la starea clădirilor istorice, a parcărilor și a locatarilor complet dezinteresați de comunitate.

”Scopul nostru a fost să-i strângem pe oameni, să fie uniți și să le arătăm că pot să lupte pentru problemele lor. Toate concluziile acestui proiect au fost prezentate autorităților locale și împreună am căutat soluții pentru a vedea cum pot fi ele rezolvate. O recomandare ar fi aceea ca locatarii să se organizeze într-o asociație pentru a avea puteri sporite atunci când cer ceva, indiferent de probleme. În plus, noi ca și fundație putem oferi sfaturi legate de pașii necesari pentru obținerea unor avize și autorizații, putem oferi consiliere pe astfel de probleme”, a declarat și Adelina Cristea, expert în cadrul Fundației Heritas.
Festivalul Medieval va avea anul acesta câteva evenimente în Piața Aurarilor, tocmai pentru a arăta locuitorilor că zona poate fi animată cultural. În paralel, tot pentru locatari au fost organizate câteva ateliere și demonstrații practice de tencuieli și zugrăveli, precum și pentru prelucrarea lemnului. Din multe puncte de vedere, comunitatea din Piața Aurarilor este reprezentativă pentru multe alte spații din centrul istoric al Sibiu. Astfel, problemele ridicate aici au rezonanță și pe alte străzi ale Sibiului, tocmai de aceea soluțiile găsite acum, sau preconizate pentru viitor, depășesc cu mult ”granițele” Pieței Aurarilor.

dsc_7618 (2)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

TRANS AGAPE= O ALTA FIRMA TOXICA DIN SIBIU!
Raspunde

tudor

Acum 6 ani

In pta. Aurarilor nu exista Trans Agape :))
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Te rog, fa o lista completa !..
Raspunde

ciorapel

Acum 6 ani

Trans Pocaiti :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus