Cinci partide au teoretic șansa de a trimite din Sibiu cel puțin un reprezentant în Parlamentul României. Cu prima șansă, PSD și PNL susțin că vor recruta viitorii candidați de la baza partidului. Cu șansa a doua, PMP și ALDE propun lideri pentru a impulsiona campania. USR se va înființa oficial și în Sibiu, cel mai probabil săptămâna viitoare și se bazează pe o eventuală efervescență a societății civile.
PNL. Listă, sondaj, selecție
Lista liberalilor pentru alegerile generale se va face etapizat, după modelul aplicat și la alegerile locale. În primul rând, fiecare membru ăși poate exprima dorința de a candida. De aici, se face un sondaj de opinie care va stabili cine sunt cei mai bine cotați dintre cei care și-au manifestat dorința de a candida. În final, se face lista pentru alegerile parlamentare, după ce se ia în calcul activitatea politică, imaginea în societate și potențialul electoral al candidaților.
”Listele vor fi definitive în luna octombrie, atunci când ele trebuie depuse, dar procesul de selecţie va începe în interiorul partidului undeva în jurul datei de 15 august, atunci vor fi primele discuţii, dar nu vă aşteptaţi ca 15 august să fie data la care PNL discută public aceste liste", susține purtătorul de cuvând al PNL, Adriana Săftoiu, într-un interviu acordat RFI.Adriana Săftoiu a precizat însă că membrii cu probleme în justiţie nu se vor regăsi pe liste: "Sunt aceleaşi criterii, s-ar putea să mai adăugăm câteva, de integritate, pe care le-am avut în vedere şi la alegerea candidaţilor pentru alegerile locale. E vorba despre persoane care sunt în atenţia justiţiei, deci care au anchete în derulare, acuzaţi de fapte de corupţie, e plagiatul, sunt toate cele zece criterii pe care le-am făcut publice. Sigur că se va ţine cont şi de activitatea în Parlament pentru cei care sunt parlamentari. Propunerile vor veni dinspre organizaţii şi desigur vor fi validate în Biroul Politic. Eu vreau să cred că aceste liste vor fi foarte bine gândite, că sper, vom avea colegi care vor înţelege că e un moment foarte bun, în care trebuie să facem un pas în spate, în lateral. Ştiu că e destul de greu să renunţi la un moment dat la ideea că eşti parlamentar, mai ales după ce ai trei-patru mandate, dar eu cred că ar trebui să fie şi o alegere a unor colegi care se află deja la al patrulea mandat şi când spun lucrul acesta mă refer la faptul că, zic eu, 16 ani pe care i-ai avut, uneori chiar 20 la dispoziţie să arăţi ţării ce poţi să faci pentru ea sunt suficienţi. Nu sunt susţinătoarea ideii că oamenii tineri ca vârstă neapărat sunt cei mai buni, ba chiar cred că ai nevoie de experienţă parlamentară, dar în egală măsură, suntem într-un moment în care e limpede că cetăţenii au o reacţie nu foarte bună la figuri pe care le consideră deja erodate, de prea mult timp pe scena politicii, prea obişnuite în comoditate şi în privilegii (...). Cred că PNL va trebui să aibă curaj şi să abordeze aceste liste parlamentare aşa cum o cer cetăţenii", a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.
Până în acest moment și-au manifestat intenția de a candida în cadrul PNL Sibiu următoarele persoane: Raluca Turcan, Mircea Cazan, Ioan Tămâian, Nicolae Neagu, Constantin Șovăială, Diana Pavelescu și Virgil Popa.
PSD. Selecție și sondaj de opinie
Social democrații susțin la rândul lor că vor aplica aceleași principii ca și până acum la alegerile locale. Ca și la liberal se face o listă cu persoanele care doresc să candideze, se fac sondaje de opinie și se face o selecție finală în funcție de gradul lor de implicare și de potențialul politic al fiecăruia. Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susține că nu a luat încă decizia de a candida la alegerile parlamentare ce se vor desfășura la sfârșitul anului.
”Este prematur să spun acum dacă voi candida, e un proces de selecție amplu și nu pot spune acum. Vor fi sondaje de opinie, vor fi reprezentate zonele județului și se are în vedere profesionalismul oamenilor care vor candida ca viitori parlamentari. Ei trebuie să fie niște profesioniști în domeniul în care vor activa, în comisiile de specialitate, să poată să susțină programul PSD”, a declarat Cindrea pentru Turnul Sfatului.Se pare că din actualii parlamentari PSD doar Ioan Cindrea și Viorel Arcaș mai au șanse să fie din nou pe listele electorale. Ioan Axente și Gheorghe Frăticiu au avut o activitate slabă în cadrul parlamentului și nici nu mai sunt în grațiile conducerii. Cel mai probabil, cei doi vor fi înlocuiți pe locuri eligibile cu fostul rector al Universității Lucian Blaga, Constantin Oprean și cu fostul prefect și candidat al PSD la alegerile locale pentru funcția de primar al Sibiului, Ovidiu Sitterli.
ALDE. Singuri pe liste
Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a anunțat că partidul va candida singur la alegerile locale și speră să obțină pragul de 5%.
”Niciodată nu am anunțat public obiectivele pe care le avem, dar eu zic că am avut un scor bun la locale, care ne oferă o bază, un punct de plecare pentru alegerile parlamentare. Nu vreau să estimez în momentul de față, dar ne așteptăm la un scor mult mai bun decât am obținut la locale, pentru că acesta este progresul. ALDE nu s-a născut pentru alegerile locale sau pentru parlamentare, va fi un proiect pe termen mediu și lung și atunci așteptăm rezultate. Din punctul de vedere al guvernării, sigur că avem un acord cu PSD — cu care am guvernat bine — și vom vedea ce se va întâmpla după alegerile parlamentare. În momentul de față, categoric vom merge separat. Vom avea program de guvernare separat, vom încerca să prezentăm candidații noștri pentru funcțiile de parlamentar”, a declarat Daniel Constantin.În județul Sibiu, la alegerile locale pentru Consiliul Județean, ALDE a obținut 6.325 de voturi, în procente: 3.99%. Ca și candidați, este de așteptat ca ALDE Sibiu să apară pe liste cu copreședintele Constantin Sofrone.
PMP. A treia forță
”În urma fuziunii PMP- UNPR, PMP a devenit a treia forță politică ca număr de aleși locali din România și formațiunea politică cu șanse reale de intrare în Parlamentul României”, a anunțat președintele PMP Sibiu, Diana Popa, după alegerile locale.Alături de UNPR, la alegerile locale PMP ar fi intrat cel mai probabil în Consiliul Județean. PMP a obținut la locale 4,93% și cu câteva zeci de voturi în plus ar fi avut un consilier județean. Acum, pentru alegerile parlamentare, noul PMP își propune cel puțin un parlamentar.Pe liste pot apărea copreședinții Diana Popa și Virgil Orlandea, dar și candidați ai PMP, respectiv UNPR de la locale, Florin Staicu și Ioan Gligor.
USR. Acum se formează și în Sibiu
Nicuşor Dan a anunţat că Uniunea Salvați România (USR) a fost înscrisă în Registrul Partidelor Politice, urmând ca la jumătatea lunii august să aibă loc un congres de fuziune între USR şi USB, noua formaţiune având drept ţinte 10% pentru alegerile parlamentare şi un cuvânt de spus în formarea Guvernului.
''Ţinta noastră este 10% la alegerile parlamentare. (…) Nu facem alianţe înainte de alegerile parlamentare. Vrem ca numirea Guvernului să depindă de mandatele noastre. (…) Vrem să fim o sperietoare pentru Guvern ca dacă nu îndeplineşte ceea ce şi-a asumat să îi retragem sprijinul'', a subliniat Nicuşor Dan, conform Mediafax.Liderul USR a anunțat de asemenea că partidul va avea liste pentru alegerile parlamentare în toate judeţele. El a criticat alianţele politice făcute recent, afirmând că este vorba despre un mod vechi de a face politică. ''Vedem înainte de alegerile parlamentare uniuni între oameni care s-au înjurat ani de zilele. Este vorba despe un vechi mod de a face politică pentru care accesul la resurse şi putere se permite orice.(…) Noi vrem să venim ca să servim cu adevărat cetăţenii care ne dau mandatul'', a accentuat Nicuşor Dan, spunând totodată că organizațiile locale vor avea deplină libertate în formarea listelor pentru alegerile parlamentare. ''Conform statutului, filialele judeţene ale USR vor avea o foarte mare autonomie. Centrul nu poate să impună candidaţi în judeţ. Atribibuţiile revin organizaţiilor judeţene. Centrul poate doar să cenzureze anumite persoane pe care le cosideră nepotrivite'', a precizat liderul USR.
Nicușor Dan este așteptat săptămâna viitoare și în Sibiu, cu această ocazie urmând a fi prezentată și organizația județeană care va avea rolul de a pregăti alegerile parlamentare.
Bani pentru parlamentare
În rectificarea bugetară de acum câteva săptămâni au fost incluse 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate de Parlament. Este vorba despre majorarea salariilor personalului din autorităţile publice la nivelul serviciilor parlamentare, creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocaţiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social; diferite majorări de indemnizaţii, pensii militare. Pentru organizarea alegerilor parlamentare, Ministerul Afacerilor Interne a primit în plus 367,9 milioane de lei din care 182 milioane de lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor.
PSD peste PNL în sondaje
PSD ar obține 38% din voturi, iar PNL - 37,2%, singurele formațiuni care ar mai depăși pragul electoral fiind ALDE, PMP și UDMR, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research și citat de Agerpres.
Potrivit sondajului, elaborat la sfârșitul lunii iulie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 38% dintre români ar vota cu PSD (față de 36,3% în noiembrie), pe locul al doilea în clasamentul intenției de vot se situează PNL cu 37,2% dintre opțiuni (față de 40,1% în noiembrie), urmat de ALDE cu 5,3% intenție de vot (față de 4% în noiembrie), PMP cu 5,1% (față de 4,4% în noiembrie) și UDMR cu 5% (față de 5,2% în noiembrie).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Viorel Arcaș , Nicușor Dan , Diana Pavelescu , Ioan Cindrea , Constantin Șovăială , Mircea Cazan , Raluca Turcan , Ioan Tămâian , Daniel Constantin , Turnul Sfatului , Nicolae Neagu , Diana Popa , Virgil Orlandea , Uniunea Salvaţi România , Parlamentul României , alegeri , Politică Externă , Consiliul Județean , Constantin Oprean , Ovidiu Sitterli , Virgil Popa , Universităţii Lucian Blaga , parlamentari , Biroul Politic Central , Ioan Axente , Gheorghe Frăticiu , partide , Pentru Sibiu , Adriana Săftoiu , preselectie , Ministerul Afacerilor Interne , Ioan Gligor , Florin Staicu , Constantin Sofrone , Registrul Partidelor Politice
Vizualizari: 8174
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
???
Acum 2 ore
Mioara
Acum 2 ore
Zzz
Acum 2 ore
Sibian