Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

”Hotelul din «vârful dealului» este al familiei mele!”

”Hotelul din «vârful dealului» este al familiei mele!”

În urma publicării de către Turnul Sfatului a articolului despre scoaterea la vânzare a hotelului construit pe dealul de la ieșirea din Bradu către Avrig, comentariile publicate de către sibieni au determinat-o pe Raluca Morar să scrie un text despre istoria acelei clădiri. Raluca Morar este fiica lui Constantin Morar, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu, care împreună cu fiul său, Costin Morar, au demarat investiția Ramada Resort Avrig, în 2007.

Reproducem mai jos, integral, textul publicat de Raluca Morar, pe blogul său (nanamorar.wordpress.com). Facem precizarea că intertitlurile aparțin redacției.

”Hotelul din «vârful dealului» este al familiei mele. Deocamdată! Probabil că nu aș fi început să scriu această poveste dacă comentariile acestui articolul apărut într-un editorial sibian, pe care îl apreciez de altfel, nu ar fi fost atât de tendențioase. De cele mai multe ori atunci când lucrurile sunt «calbradume», nu ai motive să scrii, să analizezi, să povestești pentru că domnește așa un fel de pace și ai senzația că pacea aceea va dura o veșnicie.

Nu o dată mi s-a întâmplat să simt nevoia să scriu despre «hotelul din vârful dealului», dar acum am cel mai bun motiv să o fac: să vă povestesc vouă, dragi sibieni, cum stau lucrurile fie pentru a vă surescita curiozitatea, fie pentru a vă răspunde la anumite întrebări (de unde au venit banii, ce garanții au fost depuse, a fost o spălare de bani, întrebări de altfel legitime dacă ținem cont de ce se întâmplă în țara în care trăim), fie pur și simplu pentru că este o poveste pe care simt nevoia să o spun. Cei care mă cunosc, știu că nu îmi place să epatez cu «averea» familiei mele. Mulți poate nici nu știu de fapt de relația mea cu «hotelul din vârful dealului», dar acum aș vrea să vă spun povestea următoare”.

A fost odată…

”A fost odată ca niciodată un chelner. Pentru că așa a fost numit tatăl meu de unii dintre voi. Așa e! A început să lucreze ca și chelner când probabil cei mai mulți dintre voi nici nu erați născuți. Și viața, munca, circumstanțele i-au fost favorabile și a urcat pe o scară socială pe care au urcat foarte mulți oameni care au fost consecvenți în domeniul lor de activitate. Și așa după vreo 25 de ani de muncă serioasă în turism (chelner, șef de sală, șef de unitate în final la Împăratul Romanilor) și de pregătire temeinică în domeniu, a reușit sa deschidă o afacere: hotelul «Casa Moraru», primul hotel privat apărut în Sibiu după revoluția din 89.

Așa au intrat «afacerile» în familia noastră și cei care au o gândire logică știu că o afacere nouă înseamnă muncă, muncă și din nou muncă. Iar această afacere a rezistat cu brio mai bine 15 ani, printre toate noile hoteluri, pensiuni și «hotelașe» care apăreau peste noapte în Sibiu.

Așadar după vreo 40 de ani de activitate în turism, alături de fiul lui și de fratele meu, au pus la cale afacerea aceasta cu «hotelul din vârful dealului» și au muncit enorm acolo, nu a venit nimic de-a gata. Pentru curioși, banii au venit din credite bancare! Credite care au fost garantate cu toate proprietățile familiei noastre, inclusiv ale bunicilor, proprietăți pe care spre «deliciul» vostru le-am pierdut din cauza acestui proiect mare în care ne-am aruncat. Inclusiv casa în care am crescut eu și fratele meu. Și tot spre «deliciul» unora mai spun că acum și eu și fratele meu locuim în chirie, dar suntem cei mai fericiți oameni din lume pentru că viața ne-a binecuvântat enorm pe alte planuri.

Iar pentru cei care își amintesc, în 2007, în plin boom imobiliar nu era prea greu să obții un credit cu atât mai mult cu atât am prezentat un plan de afaceri și de fezabilitate care era aprobat de una dintre cele mai importante firme la nivel internațional în acest domeniu.

Vă spun sigur că de spălare de bani nu putea fi vorba, iar asta o poate verifica oricine și oricând, dar atunci când nu ai răspunsuri e mai simplu să inventezi unele”.

Implicarea în politică

”Iar politica nu a adus niciun beneficiu familiei noastre, dimpotrivă: consum de energie și foarte mulți nervi, consum de timp de calitate petrecut de noi, ca familie, și consum de bani pe care tatăl meu i-a investit în partid, nicidecum invers. Nu vreau să-i ridic nicio statuie pentru că eu cred că sunt cea mai critică persoană cu el, dar pot să vă spun (multă lume poate confirma asta) că atâta vreme cât a fost la CJ nu a pus mână pe niciun leu din banii publici. Îmi amintesc că, studentă fiind la vremea, aceea i-am cerut niște tichete de benzină pe care le foloseau la CJ și răspunsul lui a fost un NU categoric care mi-a rămas multă vreme în minte. Evident că la vremea aceea nu înțelegeam, iar valorile mele morale și etice erau în curs de formare.

Așadar, dragii mei sibieni, vă scriu aceste rânduri pentru că prea multă vâlvă s-a făcut în jurul acestui proiect și prea multă lume știe mai bine decât noi cum stau lucrurile”.

Gânduri albe

”Am găsit poza aceasta veche în care eu alergam prin zăpadă în fața hotelului… pot să vă mai spun, fără a face o melodramă sau a face pe poeta, că intențiile familiei mele și munca noastră la acest hotel sunt la fel de albe și curate precum zăpada aceasta.

bradu nana morar

Poate și gândurile voastre se mai «albesc» și dacă ne trimiteți gânduri bune poate lucrurile se schimbă. Cei mai mulți dintre voi nu știți, dar conștiința voastră a fiecăruia, influențează conștiința cosmică, universală și fiecare gând de-al nostru are repercusiuni enorme asupra a tot ceea ce se întâmplă. Citiți ceva fizică cuantică și veți înțelege toate astea, dacă pe mine nu mă credeți:)

Sunt tot mai convinsă că puțini au fost cei care de câte ori treceau pe lângă hotelul «din vârful dealului» ne-au trimis gânduri bune, să terminăm acest hotel, să oferim locuri de muncă și să așezăm Sibiul pe o hartă pe care orașul nostru are ceva lacune.

Ar fi fost o investiție 100% românească, dar deja suntem atât de îndoctrinați încât nici asta nu ar mai fi contat pentru majoritatea dintre voi. Cele mai multe investiții cu capital majoritar românesc nu prea au șanse în țărișoara noastră minunată.

Și ar fi fost un paradis de care multă lume s-ar fi bucurat, chiar dacă acum e simplu să aruncați cu noroi în arhitecții noștri și să fiți toți experți în design și arhitectură.

Probabil că nu suntem nici primii, nici ultimii care trecem prin greutățile astea, dar dacă majoritatea celor care au mai trecut pe aici preferă în general să nu «dea apă la moară» sibienilor curioși, eu, pentru că mă numesc Morar, prefer să o fac:)

Gânduri bune și albe ca zăpada pentru toată lumea! Și pentru hotelul nostru «din vârful dealului»!”

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/08/hotel-de-fost-presedinte-cj-varf-de-deal-la-bradu-ramada-resort-avrig-scos-la-vanzare-pentru-30-de-mil-de-lei-foto/

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

53 comentarii

florin

Acum 7 ani

e asa si nu prea,bani sau terminat cam odata cu iesirea din activitatea politica a investitorului ...??? iar hotelul faraonic probabil mult timp va fi in faliment indiferent cine il cumpara ,pozitia,dotarile,dezvoltarea prevazuta il recomanda pt alpi elvetieni nu pt Bradu !!!!
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Megalomania se manifesta plenar cand urci putin pe scara sociala. Adevarata valoare a investitiei se vede acum, cand este scoasa pe piata. Daca este buna investitorii si marile lanturi hoteliere o sa isi rupa hainele la licitatie.
Raspunde

Eka

Acum 7 ani

Sunt conplet de acord cu tine. Iar povestea lacrimigena de mai sus poate fi partial adevarata dar ascunde multe umbre. Chiar si in 2007 un asemenea credit era foarte greu de luat.
Raspunde

DD

Acum 7 ani

In calitate de simplu cetatean, nu stiu ce s-a intamplat si nu prea are sens sa stiu. Va doresc succes in a vedea afacerea deschisa si hotelul plin. Va aduce beneficii zonei Sibiului.
Raspunde

tica

Acum 7 ani

Mi se rupe inima. Vă rog daca se poate un cont de donatii.
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

****
Raspunde

pieton_ecologist

Acum 7 ani

grand hotel budapest
Raspunde

George

Acum 7 ani

1. Efectiv ati plantat acolo cel mai urat hotel din Transilvania! 2. Nici Cristos nu avea dreptul sa va dea autorizatie de a contrui asa o mostruozitate arhitecturala, pusa in varful dealului, unde strica absolut toata frumusetea zonei. 3. Ar fi mai bine demolat si platata o padure acolo!
Raspunde

!

Acum 7 ani

Ai dreptate ! insa care case cladite dupa ceasca nu sunt urate ?
Raspunde

mda

Acum 7 ani

un text care se vrea la "corazon", nimic mai mult...
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 7 ani

Asta este absolut genial si mai ales Reprezentativ pentru o natie de cretini cum sunt aceste fami(g)lii de investitori-politicieni ... <> ... Copilu de chelner si in studentie inca mai are valorile morale si etice in curs de formare si inca nu ii este clar daca tichetele CJ sunt sau nu pentru fami(g)lie.... EXEMPLARA educatia de acasa
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Domnule Deleanu, ce cuvant din comentariul meu nu era in dictionar? Si inca am indulcit pastila lasand spatii intre litere la cuvantul care te-a deranjat.
Raspunde

Easy

Acum 7 ani

a fost.... nu mai este !
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Pe lângă cele scrise " hotelul " este o bijuterie miniaturală .Lăsaţi fătuca să scrie : e o mostră vie a speciei ! Merită publicitate centrală : a umilit şi beizadelele din Dorobanţi ,şoferiţa cu tichete CJ refuzate !
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

@George, ai dreptate... Absolut toti cunoscutii mei considera cladirea din varful dealului o mega tiganie care nu are ce sa caute acolo pentru ca efectiv te face sa vomiti cand te uiti la ea! P.S. Penibil acest articol; sau e doar lipsa de material **** (editat)
Raspunde

manu

Acum 7 ani

decat sa va pierderi vremea aruncand cu noroi in niste oameni care au avut un vis si au facut tot ce au putut sa il realizeze... mai bine faceti voi o afacere de succes, sa va laude pe voi lumea... asta daca sunteti in stare bineinteles!... sau nu sunteti in stare nici sa visati?!
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Noi închidem ochii când visăm, nu stricăm banii și priveliștea de pomană!
Raspunde

Anca

Acum 7 ani

Felicitari Raluca pentru povestea impresionanta de mai sus! Constat ca ai talent la scris. Candva drumurile noastre s-au intersectat. Am fost impresionata, la vremea respectiva, de modestia de care ai dat dovada. In ciuda dusmanilor, sper sa treceti cu bine peste toate greutatile. Ganduri bune si albe ca zapada tie si familiei tale.
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Hotel-hotel, investiție , investiție, dar mă întreb: după 40 de ani lucrați în turism, dl. Morar nu avea o idee clară despre ce înseamnă un hotel în vârful dealului? Ce clienți spera să atragă? Oricum, construcția e de un gust îndoielnic, nu arată că investitorul a lucrat în turism...
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Doar Ceausescu ar mai fi facut asa ceva, poate dintr-o scuturare de mana... O asemenea monstruozitate in varf de deal... undeva... nicaieri. Nu e zona turistica, nu e nimic acolo...
Raspunde

jonyjon

Acum 7 ani

A cerut tichete de benzina de la CJ, adica furt din banii nostri? Si ea zice (in alt articol de pe blog) "datorită trecutului meu foarte apropiat de biserciă și cu o solidă educație religioasă". A facut si ea ce a vazut ca fac popii...
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Nu mai fiti carcotasi, castelul nu este urat si nu asta este problema. Problema consta in atitudinea beizadelei cu pedigree de "nouveaux riche" care nu digera usor caderea in dizgratie a taticului ajuns pe canale obscure, numai de el stiute, in "elita" de conducere a Sibiului. Crescuta in puf si suficienta, ametita de aerele de superioritate semidocta a familiei de parveniti, este pur si simplu socata de schimbarea pe care n-o intelege si de aici aceasta "emotionanta" epistola.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 7 ani

Genial ....
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Habar nu aveam ca presedinte al CJ Sibiu a fost un chelner...In ce tara putem trai...Nu ca meseria de chelner nu ar fi una super-onorabila. Dar ăsta toata viața lui nu a scris pe hârtii mai mari decat palma.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Mi-a placut aia cu marimea hartiei...!
Raspunde

Popescu

Acum 7 ani

Ma bucura faptul ca din ce in ce mai mult, unele comentarii denota un IQ peste medie....
Raspunde

UN LOCUITOR DIN BRADU

Acum 7 ani

cheelnerul asta a terminat sala TAHLIA,si a facut mai multe lucruri bune decit inaintasii de la CJ care aveau diplomE dinainte de asa zisa revolutie,daca a avut puterea sa se ridice de ...,voi astia de improscati cu noroi CE ATI REALIZAT LA VIATA VOASTRA ?ATI CONSTRUIT UN COTET,DE CIINE MACAR?SE VEDE CEVA DUPA VOI? IN AFARA DE A JIGNI SINTETI IN STARE DE ALTCEVA?
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Nu doar chelner ,ci şef de protocol la Palatul Victoria ( Năstase ) ,apoi subminarea lui Costei ( vecinul din Porceşti ).
Raspunde

n-ai inteles lectiile, d-soara

Acum 7 ani

A fost coleg si cu alt chelner faimos, ajuns jeneral ? Ca avand in vedere ca monstruozitatea e intr-o zona de vanatoare se cam leaga de amatorul de arme si munitie Joprea si de vanatorul care si-a ratat jugulara. De acolo e energia negativa, de la animalele omorate de betivi, nu de la oamenii care va privesc cu mila. Auzi la ea, "a urcat pe scara sociala" ! Fatoo, ti-a coborat neamurile neparvenite la nivelul poalelor din Bradu!
Raspunde

Anais

Acum 7 ani

Nota bene: nu doar intertitlurile apartin redactiei, ci si corecturile prea multelor greseli gramaticale din textul original. Dincolo de ce a facut fam. Morar si afacerile sale (nu "afaceriile"), textul mi se pare irelevant in context (iar unele argumente care se vor justificatoare se pot usor transforma in contrariul lor). Afacerea nu a mers, se vinde, viata merge inainte. Restul e ...cancan.
Raspunde

Săndel

Acum 7 ani

Așa e, articolul de pe blogul distinsei scriitoare este plin de greșeli, i-am atras atenție legat de acest lucru, dar nu a aprobat comentariul meu. A cotizat ceva doamna pentru corectură, redacția?
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Se ascunde un lucru, cat au fost ratele si din ce venituri au fost platite....restul e cancan.
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

Aceasta Raluca ne crede prosti! In realitate ea este proasta cu crengi! Tac-su -un fost chelner a condus CJ Sibiu ca un sef de sala! .Groaznic! Mai bine tacea!
Raspunde

unuqa

Acum 7 ani

Aceast cimentariu de pe blog este facut sa distraga ayentia de la altceva: 1. Acest hotel este facut in 2 etape; una când Tăriceanu a fost prim ministru, dupa care a fost stagnat, apoi imediat dupa ce a ajuns presedintele Senatului in era Ponta. 2. Proiectul a fost facut pe fonduri europene ( care se deconteaza daca dovedești cheltuielile cu harti). 3. Furnizor principal de materiale de constructii a fost Ambientul ( apropo acolo au plătit tot , nu? - pentru ca nu vad pe lista creditorilor). 4. Din cele 3 puncte de mai sus trage- ti concluzia - este o mare escrocherie cu fonduri europene, nici măcar nu-i intreseaza acest hotel.
Raspunde

hai-hui

Acum 7 ani

Draga Raluca, am o singura obiectie, si anume legata de castigarea cinstita a averii... Nu insinuez nimic... Dar cam toti marii din PSD/PDSR/etc s-au dovedit a fi niste penali, nimic mai mult... Ajunsi in politica pentru a se imbogati sau a isi apara furturile de dinainte de politica... Imi poti spune un PSD-ist de vaza care nu a ajuns sa aiba dosar penal ? Poate doar taica-tau...
Raspunde

Calin Blaga

Acum 7 ani

E plin de comentarii anonime critice a unor neica nimeni. La o discutie fata in fata fac toti pe ei.... Felicitari Raluca!
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

CĂLINE, CUM A FOST CU ARAPAMESU?
Raspunde

un neica nimeni

Acum 7 ani

Hopa. S-o apucat si marele jurnalist sa comenteze. A încercat si el saracu' sa intre in politica ca sa schimbe fundurile pe care le pupa dar nu i-a iesit. Esti penibil.
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Călin Blaga Vezi ca te murdaresti de "felicitari" pe la gura. Si miroase. Treaba ta...Eu te-am avertizat
Raspunde

Cititor 13

Acum 7 ani

Uimitor câtă nesimțire si tupeu.....ar trebui să le plângem de milă ca nu au "furat"? Sau ca nu au apucat? Sau ce ar trebui? Să donam ????
Raspunde

Cititor 13

Acum 7 ani

Iar Calin cam "uita" niște treburi...
Raspunde

Goran

Acum 7 ani

citeste comentariile si masoara invidia :)) nau avut multi noroc sa investeasca banii in altceva decat o masina scumpa
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Dacă "mucoasa" a îndrăznit sa ne înfrunte, cred ca cel mai potrivit ar fi sa "sărim"cu toții, ca niște potai ce suntem si sa-i facem "praf" inclusiv pe cei ce le țin parte...
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Totusi , cine e arhitectul ? Daca e asa "frumos" , ar trebui sa se laude , sa stie tot poporul cine e artistul !
Raspunde

Francisc

Acum 7 ani

Fratilor, am auzit zilele trecute o discutie intre 2 angajate de la Sevis ca acolo la ferma, vacile au paratuberculoza.Nu stiu ce inseamna asta dar eu am mai cumparat de la sevis produse si am dat si la copil.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Mulțam de "informație". Ma gândesc serios la un "articol" pe aceasta tema... Probabil "i-a venit timpul" si acestei afaceri. Dar promit, cand pe ambalaj va scrie D..... ca exemplu, "paratuberculoza, nu prea știu ce înseamnă asta" va dispărea ca prin minune....
Raspunde

RE ardelean 100%

Acum 7 ani

Si nu uita Caline Cand vreu eu ma p.ș pe tine Stergete de nutela la gura
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Penibil articol,penibila epistola acestei fiice de penal traita in puf...bleah...
Raspunde

Darth Vader

Acum 7 ani

Chelnerii! Da! Acestia sunt categoria din care s -au dezvoltat "oamenii de afaceri si politicienii" din 90 incoace. Bani facuti din vanzari cu lipsa la masuratoare, ciubucuri si alte jecmaneli. Protectie asigurata de seCURISTII, la care turnau in pahare pe gratis si informatii despre clienti . Au dat de mancat si baut la milogii din aparatul de stat care pt un gratar si o bere le-au acordat privilegii. Asa au ajuns sa aibe bani pt hoteluri de cinci stele si sa ocupe functii de stat. Si nu e vb doar de dl. Moraru. Mai sunt si altii , chiar in Sibiu. Asa ca au facut in continuare , nu afaceri, ce au stiut ei mai bine...jecmaneala de la clienti si imbogatire.
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

a fost doar o afacere care nu a iesit bine ca nu au mau avut sustinerea de sus a lui Nastase (implicat si el in aceasta afacere dar asa subtil) si a lui Tariceanu si alti PSD-isti majiti pana peste cap si carora le-a ajuns acum cutitul la os. acest Morar cu toata familia lui inclusiv aceasta fata plangacioasa care era obisnuita in puf ca doar daca tata a fos chelner a facut bani la negru cat incape... nu a fost intrebat ne nimeni de sanatate si apoi cand a intrat in partid normal ca a trebuit sa pupe multe cururi si sa dea bani ca sa fie sustinut. chiar daca era 2007 nimeni nu iti dadea o suma asa de mare de bani pentru un proiect fara niste garantii solide (toata averea familiei Morar nu acopera acel credit nici macar pe jumatate) dar cu interventie la nivel politic inalt orice se poate rezolva... Asa ca sa nu le plangem noi de mila la familia Morar ca nu sunt muritori de foame si sigur au bani pusi deoparte pe undeva... Toti s-au trezit afaceristi dar sunt niste inculti fara scoala doar cu impresii de afaceristi dar sunt niste oameni fara scrupule si cat le merge le merge iar apoi vor vedea...
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

interesant ca a tinut mortis sa precizeze ca locuieste in chirie si "nu are nimic pe nume"....o fi un mesaj pentru piureus bank sa nu se mai agite sa investeasca avalul si fidejusiunea ca toate bunurile personale au fost mutate pe alte persoane....
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Sunt multi chelneri care au facut cariera datorita calitatilor indiscutabile si a pregatirii lor profesionale . Am auzit ca si proprietarul unui hotel de 5 # din SB are aceeasi evolutie ca a lui Morar si acum are o cariera de succes fiind promovat de Ponta in Guvern .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus