În urma publicării de către Turnul Sfatului a articolului despre scoaterea la vânzare a hotelului construit pe dealul de la ieșirea din Bradu către Avrig, comentariile publicate de către sibieni au determinat-o pe Raluca Morar să scrie un text despre istoria acelei clădiri. Raluca Morar este fiica lui Constantin Morar, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu, care împreună cu fiul său, Costin Morar, au demarat investiția Ramada Resort Avrig, în 2007.
Reproducem mai jos, integral, textul publicat de Raluca Morar, pe blogul său (nanamorar.wordpress.com). Facem precizarea că intertitlurile aparțin redacției.
”Hotelul din «vârful dealului» este al familiei mele. Deocamdată! Probabil că nu aș fi început să scriu această poveste dacă comentariile acestui articolul apărut într-un editorial sibian, pe care îl apreciez de altfel, nu ar fi fost atât de tendențioase. De cele mai multe ori atunci când lucrurile sunt «calbradume», nu ai motive să scrii, să analizezi, să povestești pentru că domnește așa un fel de pace și ai senzația că pacea aceea va dura o veșnicie.
Nu o dată mi s-a întâmplat să simt nevoia să scriu despre «hotelul din vârful dealului», dar acum am cel mai bun motiv să o fac: să vă povestesc vouă, dragi sibieni, cum stau lucrurile fie pentru a vă surescita curiozitatea, fie pentru a vă răspunde la anumite întrebări (de unde au venit banii, ce garanții au fost depuse, a fost o spălare de bani, întrebări de altfel legitime dacă ținem cont de ce se întâmplă în țara în care trăim), fie pur și simplu pentru că este o poveste pe care simt nevoia să o spun. Cei care mă cunosc, știu că nu îmi place să epatez cu «averea» familiei mele. Mulți poate nici nu știu de fapt de relația mea cu «hotelul din vârful dealului», dar acum aș vrea să vă spun povestea următoare”.
A fost odată…
”A fost odată ca niciodată un chelner. Pentru că așa a fost numit tatăl meu de unii dintre voi. Așa e! A început să lucreze ca și chelner când probabil cei mai mulți dintre voi nici nu erați născuți. Și viața, munca, circumstanțele i-au fost favorabile și a urcat pe o scară socială pe care au urcat foarte mulți oameni care au fost consecvenți în domeniul lor de activitate. Și așa după vreo 25 de ani de muncă serioasă în turism (chelner, șef de sală, șef de unitate în final la Împăratul Romanilor) și de pregătire temeinică în domeniu, a reușit sa deschidă o afacere: hotelul «Casa Moraru», primul hotel privat apărut în Sibiu după revoluția din 89.
Așa au intrat «afacerile» în familia noastră și cei care au o gândire logică știu că o afacere nouă înseamnă muncă, muncă și din nou muncă. Iar această afacere a rezistat cu brio mai bine 15 ani, printre toate noile hoteluri, pensiuni și «hotelașe» care apăreau peste noapte în Sibiu.
Așadar după vreo 40 de ani de activitate în turism, alături de fiul lui și de fratele meu, au pus la cale afacerea aceasta cu «hotelul din vârful dealului» și au muncit enorm acolo, nu a venit nimic de-a gata. Pentru curioși, banii au venit din credite bancare! Credite care au fost garantate cu toate proprietățile familiei noastre, inclusiv ale bunicilor, proprietăți pe care spre «deliciul» vostru le-am pierdut din cauza acestui proiect mare în care ne-am aruncat. Inclusiv casa în care am crescut eu și fratele meu. Și tot spre «deliciul» unora mai spun că acum și eu și fratele meu locuim în chirie, dar suntem cei mai fericiți oameni din lume pentru că viața ne-a binecuvântat enorm pe alte planuri.
Iar pentru cei care își amintesc, în 2007, în plin boom imobiliar nu era prea greu să obții un credit cu atât mai mult cu atât am prezentat un plan de afaceri și de fezabilitate care era aprobat de una dintre cele mai importante firme la nivel internațional în acest domeniu.
Vă spun sigur că de spălare de bani nu putea fi vorba, iar asta o poate verifica oricine și oricând, dar atunci când nu ai răspunsuri e mai simplu să inventezi unele”.
Implicarea în politică
”Iar politica nu a adus niciun beneficiu familiei noastre, dimpotrivă: consum de energie și foarte mulți nervi, consum de timp de calitate petrecut de noi, ca familie, și consum de bani pe care tatăl meu i-a investit în partid, nicidecum invers. Nu vreau să-i ridic nicio statuie pentru că eu cred că sunt cea mai critică persoană cu el, dar pot să vă spun (multă lume poate confirma asta) că atâta vreme cât a fost la CJ nu a pus mână pe niciun leu din banii publici. Îmi amintesc că, studentă fiind la vremea, aceea i-am cerut niște tichete de benzină pe care le foloseau la CJ și răspunsul lui a fost un NU categoric care mi-a rămas multă vreme în minte. Evident că la vremea aceea nu înțelegeam, iar valorile mele morale și etice erau în curs de formare.
Așadar, dragii mei sibieni, vă scriu aceste rânduri pentru că prea multă vâlvă s-a făcut în jurul acestui proiect și prea multă lume știe mai bine decât noi cum stau lucrurile”.
Gânduri albe
”Am găsit poza aceasta veche în care eu alergam prin zăpadă în fața hotelului… pot să vă mai spun, fără a face o melodramă sau a face pe poeta, că intențiile familiei mele și munca noastră la acest hotel sunt la fel de albe și curate precum zăpada aceasta.
Poate și gândurile voastre se mai «albesc» și dacă ne trimiteți gânduri bune poate lucrurile se schimbă. Cei mai mulți dintre voi nu știți, dar conștiința voastră a fiecăruia, influențează conștiința cosmică, universală și fiecare gând de-al nostru are repercusiuni enorme asupra a tot ceea ce se întâmplă. Citiți ceva fizică cuantică și veți înțelege toate astea, dacă pe mine nu mă credeți:)
Sunt tot mai convinsă că puțini au fost cei care de câte ori treceau pe lângă hotelul «din vârful dealului» ne-au trimis gânduri bune, să terminăm acest hotel, să oferim locuri de muncă și să așezăm Sibiul pe o hartă pe care orașul nostru are ceva lacune.
Ar fi fost o investiție 100% românească, dar deja suntem atât de îndoctrinați încât nici asta nu ar mai fi contat pentru majoritatea dintre voi. Cele mai multe investiții cu capital majoritar românesc nu prea au șanse în țărișoara noastră minunată.
Și ar fi fost un paradis de care multă lume s-ar fi bucurat, chiar dacă acum e simplu să aruncați cu noroi în arhitecții noștri și să fiți toți experți în design și arhitectură.
Probabil că nu suntem nici primii, nici ultimii care trecem prin greutățile astea, dar dacă majoritatea celor care au mai trecut pe aici preferă în general să nu «dea apă la moară» sibienilor curioși, eu, pentru că mă numesc Morar, prefer să o fac:)
Gânduri bune și albe ca zăpada pentru toată lumea! Și pentru hotelul nostru «din vârful dealului»!”
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/08/hotel-de-fost-presedinte-cj-varf-de-deal-la-bradu-ramada-resort-avrig-scos-la-vanzare-pentru-30-de-mil-de-lei-foto/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Constantin Morar , Împăratul Romanilor , Hotel Ramada Uniunea Social , Raluca Morar , Geratimusz Morar , Casa Moraru , Pentru Sibiu , Costin Morar , Ramada Resort Avrig , hotelul din varful dealului , Gospodaria Oraseneasca Avrig , Bradul Ciobanului
Vizualizari: 24610
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Cosmin
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 3 ore
Mioara