Dacă săptămâna trecută se petrecea un eveniment nefericit și un sibian oarecare, de pe stradă, avea o urgență vasculară, erau mari șansele ca el să fie tratat la Târgu Mureș, sau la Cluj-Napoca, decât în Sibiu. În această situație poate fi oricare dintre noi. În plus, bolnavii de cancer din Sibiu care au nevoie de tratament cu citostatice sunt nevoiți să apeleze la serviciile unei clinici private. Totul pentru că în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, de mai bine de opt luni, nimeni nu organizează un concurs pentru a angaja personal nou.
Doctorul Dan Stoia are 37 de ani și este sibian. Și ca orice sibian are acea mândrie a locului ștampilată undeva în subconștient. A terminat Lazăr-ul, a studiat medicina la Cluj-Napoca și și-a încheiat specializarea la Târgu Mureș, după trei ani și jumătate petrecuți în mai multe clinici din Franța, inclusiv în Strasbourg. Cu experiența acumulată în străinătate, de vreun an a revenit în România. ”M-am întors, în parte, și din mândrie, ca în teoriile acelea stupide care circulă pe internet cu tinerii – viitorul țării, sau postările acelea pe facebook cu noi schimbăm țara și o facem cum vrem noi. O prostie, așa o văd acum”. Dezamăgirea din discursul lui are o sursă clară și ține de atitudinea managementului de la Spitalul Județean.
Dr. Dan Stoia este chirurg cardio-vascular și o dată întors în Sibiu, din discuțiile cu alți medici, a aflat că la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sibiu ar fi nevoie de cineva cu specializarea lui. În Clinica Chirurgie II, condusă de dr. Dan Sabău, Compartimentul de Chirurgie Vasculară are, în prezent, un singur medic specialist angajat. Este vorba de dr. E. Silivășan, chiar șeful compartimentului. Până la data 1 februarie, alături de dr. Silivășan a mai lucrat aici și dr. Ioana Matei, care a plecat la Polisano, postul ei fiind temporar scos spre ocupare. Realitatea este că după plecarea dr. Matei, activitatea compartimentului a scăzut foarte mult. Spre exemplu, în ultimul trimestru din 2015 aici s-au făcut 74 de intervenții chirurgicale și au existat 77 de pacienți internați. În primul trimestru din 2016, când după a o lună a rămas dr. Silivășan singur, s-au mai făcut doar 28 de operații. Iar în al doilea trimestru activitatea a scăzut dramatic, la doar 13 intervenții chirurgicale. Pe scurt, aici ar trebui să ajungem oricare dintre noi, așa cum spuneam la început, dacă apare vreo urgență vasculară.
”Știam că nu există personal în Spital și m-am dus să vorbesc cu ei, m-am prezentat, l-am spus ce știu să fac, au părut încântați. Mi-am spus că au nevoie de mine în spital. Cea mai bună variantă, mi-au spus ei, ar fi să mă angajez pe un post temporar, urmând ca pe urmă să vedem dacă se poate găsi un post definitiv. Concursul a fost fixat în data de 8 martie și eu am fost singurul înscris. Trebuia să fie doar o formalitate, ca să fim sinceri. Cu două ore înainte primesc un sms că s-a anulat concursul. Atât, fără nicio explicație. M-am dus la d-l Spinean (managerul spitalului n. r. ), la d-l dr. Sabău, oamenii care îmi spuseseră că au nevoie de mine. Acum toți se uitau la mine și nu știau ce să zică”, povestește dr. Stoia, care în urma acestei experiențe a luat decizia de a se întoarce în Franța.
Oficial, conducerea Spitalului nu a putut întruni o comisie de specialiști în domeniu care să-l audieze și evalueze pe dr. Stoia. Neoficial, lumea medicală e plină de mândrii și orgolii. ”Secția Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu are o capacitate de 50 de paturi dintre care 10 sunt alocate Compartimentului de chirurgie vasculară. În cadrul compartimentului sunt două posturi de medic cu specialitatea chirurgie vasculară, din care un post este temporar vacant. Concursul din data de 8 martie 2016 nu s-a desfășurat întrucât nu s-a reușit stabilirea unei comisii de specialiști pentru organizarea concursului, în termen legal. Conform reglementărilor în materie (Ordinului Ministerului Sănătății 869/2015), în comisia de examinare trebuie să fie cuprinși 3 specialiști în specialitatea postului”, a explicat pentru Turnul Sfatului managerul Vasile Spinean, într-un răspuns scris.
Turnul Sfatului a întrebat și cum explică managementul spitalului scăderea evidentă a activității Compartimentului de chirurgie vasculară, ale cărui efecte se resimt apoi asupra sibienilor și a posibililor pacienți. ”Scăderea activității se poate datora și numărului de pacienți mai mic, poate fi o perioadă cu adresabilitate mai scăzută. Referitor la concurs, se analizează posibilitatea organizării, dar fiind vorba de o perioada foarte scurtă pentru care postul e disponibil (până în ianuarie anul viitor) este greu de găsit cineva disponibil pentru un interval așa redus. În plus, procedurile de organizare sunt destul de complexe, prin prisma numărului de specialiști necesar pentru comisie”, a mai transmis, în scris, conducerea spitalului. Trist pentru sibienii care pot ajunge bolnavi aici este că ”persoana disponibilă greu de găsit” s-a aflat în fața șefilor din spital și și-a manifestat dorința de munci, iar ”perioada scurtă de timp” este un an, în care se puteau ajuta sute de bolnavi.
Turnul Sfatului a prezentat situația și conducerii Consiliului Județean Sibiu. Care s-a arătat îngrijorată și a anunțat măsuri. ”Reprezentantul nostru în Consiliul de Administrație, domnul doctor Grosu, a cerut conducerii Spitalului Județean să precizeze care este situația din Secția de Chirurgie II. I s-a răspuns că postul doamnei doctor Matei este temporar vacant și încă nu se cunoaște dacă se va întoarce sau nu. Domnul doctor a întrebat și de ce concursul organizat nu s-a finalizat și de ce nu s-a organizat un concurs nou. I s-a răspuns că acel concurs nu a putut fi dus până la capăt pentru că nu au putut să întrunească o comisie de specialiști, deși era înscris la concurs un medic chirurg. Este clar că Spitalul are nevoie de un chirurg vascular pentru că am aflat și noi că oamenii sunt trimiși la Târgu Mureș de regulă, la care se mai adaugă situația bolnavilor de cancer care este mult îngreunată atâta timp cât doamna doctor Matei, spre exemplu, când era în spital monta niște camere de administrare a citostaticelor. Aceste proceduri se făceau gratuit în Spital iar acum bolnavii din Sibiu sunt nevoiți să meargă în mediul privat, unde costurile sunt destul de mari”, a declarat președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean.
În plus, conducerea CJ Sibiu anunță și câteva măsuri concrete. ”Am discutat această situație cu reprezentantul Consiliului Județean în Consiliul de Administrație și cu colegii de la departamentul care se ocupă de spitale și am decis să solicităm spitalului să mărească organigrama pentru chirurgi vasculari în această secție, astfel încât să putem organiza un nou concurs, independent de postul care acum este temporar vacant. În Spital este clar nevoie de încă un chirurg pe specializarea chirurgie vasculară”, a concluzionat Daniela Cîmpean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean , Urgență Sibiu , Consiliului Județean , Târgu Mureș , Spitalul Clinic Judeţean , doctori , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Dan Sabău , angajari , Urgențe Sibiu , Daniela Cîmpean , Secţia Clinică Chirurgie , Vasile Spinean , În Spitalul Județean , Chirurgie Vasculară , Spitalului Județean , Pentru Sibiu , Bulevardul Spitalelor , Doctorul Dan Stoia , Ioana Matei , Ordinului Ministerului Sănătăț , În Clinica Chirurgie , Bogdan Stoianovici
Vizualizari: 26042
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Marko
Acum 4 ore
Adybady
Acum 4 ore
M
Acum 5 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Flo