Marţi,
17.09.2024
Innorat
Acum
16°C

Cum nu se fac angajările în Spitalul Județean Sibiu

Cum nu se fac angajările în Spitalul Județean Sibiu

Dacă săptămâna trecută se petrecea un eveniment nefericit și un sibian oarecare, de pe stradă, avea o urgență vasculară, erau mari șansele ca el să fie tratat la Târgu Mureș, sau la Cluj-Napoca, decât în Sibiu. În această situație poate fi oricare dintre noi. În plus, bolnavii de cancer din Sibiu care au nevoie de tratament cu citostatice sunt nevoiți să apeleze la serviciile unei clinici private. Totul pentru că în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, de mai bine de opt luni, nimeni nu organizează un concurs pentru a angaja personal nou.

Doctorul Dan Stoia are 37 de ani și este sibian. Și ca orice sibian are acea mândrie a locului ștampilată undeva în subconștient. A terminat Lazăr-ul, a studiat medicina la Cluj-Napoca și și-a încheiat specializarea la Târgu Mureș, după trei ani și jumătate petrecuți în mai multe clinici din Franța, inclusiv în Strasbourg. Cu experiența acumulată în străinătate, de vreun an a revenit în România. ”M-am întors, în parte, și din mândrie, ca în teoriile acelea stupide care circulă pe internet cu tinerii – viitorul țării, sau postările acelea pe facebook cu noi schimbăm țara și o facem cum vrem noi. O prostie, așa o văd acum”. Dezamăgirea din discursul lui are o sursă clară și ține de atitudinea managementului de la Spitalul Județean.

Dr. Dan Stoia este chirurg cardio-vascular și o dată întors în Sibiu, din discuțiile cu alți medici, a aflat că la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sibiu ar fi nevoie de cineva cu specializarea lui. În Clinica Chirurgie II, condusă de dr. Dan Sabău, Compartimentul de Chirurgie Vasculară are, în prezent, un singur medic specialist angajat. Este vorba de dr. E. Silivășan, chiar șeful compartimentului. Până la data 1 februarie, alături de dr. Silivășan a mai lucrat aici și dr. Ioana Matei, care a plecat la Polisano, postul ei fiind temporar scos spre ocupare. Realitatea este că după plecarea dr. Matei, activitatea compartimentului a scăzut foarte mult. Spre exemplu, în ultimul trimestru din 2015 aici s-au făcut 74 de intervenții chirurgicale și au existat 77 de pacienți internați. În primul trimestru din 2016, când după a o lună a rămas dr. Silivășan singur, s-au mai făcut doar 28 de operații. Iar în al doilea trimestru activitatea a scăzut dramatic, la doar 13 intervenții chirurgicale. Pe scurt, aici ar trebui să ajungem oricare dintre noi, așa cum spuneam la început, dacă apare vreo urgență vasculară.

”Știam că nu există personal în Spital și m-am dus să vorbesc cu ei, m-am prezentat, l-am spus ce știu să fac, au părut încântați. Mi-am spus că au nevoie de mine în spital. Cea mai bună variantă, mi-au spus ei, ar fi să mă angajez pe un post temporar, urmând ca pe urmă să vedem dacă se poate găsi un post definitiv. Concursul a fost fixat în data de 8 martie și eu am fost singurul înscris. Trebuia să fie doar o formalitate, ca să fim sinceri. Cu două ore înainte primesc un sms că s-a anulat concursul. Atât, fără nicio explicație. M-am dus la d-l Spinean (managerul spitalului n. r. ), la d-l dr. Sabău, oamenii care îmi spuseseră că au nevoie de mine. Acum toți se uitau la mine și nu știau ce să zică”, povestește dr. Stoia, care în urma acestei experiențe a luat decizia de a se întoarce în Franța.

Oficial, conducerea Spitalului nu a putut întruni o comisie de specialiști în domeniu care să-l audieze și evalueze pe dr. Stoia. Neoficial, lumea medicală e plină de mândrii și orgolii. ”Secția Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu are o capacitate de 50 de paturi dintre care 10 sunt alocate Compartimentului de chirurgie vasculară. În cadrul compartimentului sunt două posturi de medic cu specialitatea chirurgie vasculară, din care un post este temporar vacant. Concursul din data de 8 martie 2016 nu s-a desfășurat întrucât nu s-a reușit stabilirea unei comisii de specialiști pentru organizarea concursului, în termen legal. Conform reglementărilor în materie (Ordinului Ministerului Sănătății 869/2015), în comisia de examinare trebuie să fie cuprinși 3 specialiști în specialitatea postului”, a explicat pentru Turnul Sfatului managerul Vasile Spinean, într-un răspuns scris.

Turnul Sfatului a întrebat și cum explică managementul spitalului scăderea evidentă a activității Compartimentului de chirurgie vasculară, ale cărui efecte se resimt apoi asupra sibienilor și a posibililor pacienți. ”Scăderea activității se poate datora și numărului de pacienți mai mic, poate fi o perioadă cu adresabilitate mai scăzută. Referitor la concurs, se analizează posibilitatea organizării, dar fiind vorba de o perioada foarte scurtă pentru care postul e disponibil (până în ianuarie anul viitor) este greu de găsit cineva disponibil pentru un interval așa redus. În plus, procedurile de organizare sunt destul de complexe, prin prisma numărului de specialiști necesar pentru comisie”, a mai transmis, în scris, conducerea spitalului. Trist pentru sibienii care pot ajunge bolnavi aici este  că ”persoana disponibilă greu de găsit” s-a aflat în fața șefilor din spital și și-a manifestat dorința de munci, iar ”perioada scurtă de timp” este un an, în care se puteau ajuta sute de bolnavi.

Turnul Sfatului a prezentat situația și conducerii Consiliului Județean Sibiu. Care s-a arătat îngrijorată și a anunțat măsuri. ”Reprezentantul nostru în Consiliul de Administrație, domnul doctor Grosu, a cerut conducerii Spitalului Județean să precizeze care este situația din Secția de Chirurgie II. I s-a răspuns că postul doamnei doctor Matei este temporar vacant și încă nu se cunoaște dacă se va întoarce sau nu. Domnul doctor a întrebat și de ce concursul organizat nu s-a finalizat și de ce nu s-a organizat un concurs nou. I s-a răspuns că acel concurs nu a putut fi dus până la capăt pentru că nu au putut să întrunească o comisie de specialiști, deși era înscris la concurs un medic chirurg. Este clar că Spitalul are nevoie de un chirurg vascular pentru că am aflat și noi că oamenii sunt trimiși la Târgu Mureș de regulă, la care se mai adaugă situația bolnavilor de cancer care este mult îngreunată atâta timp cât doamna doctor Matei, spre exemplu, când era în spital monta niște camere de administrare a citostaticelor. Aceste proceduri se făceau gratuit în Spital iar acum bolnavii din Sibiu sunt nevoiți să meargă în mediul privat, unde costurile sunt destul de mari”, a declarat președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean.

În plus, conducerea CJ Sibiu anunță și câteva măsuri concrete. ”Am discutat această situație cu reprezentantul Consiliului Județean în Consiliul de Administrație și cu colegii de la departamentul care se ocupă de spitale și am decis să solicităm spitalului să mărească organigrama pentru chirurgi vasculari în această secție, astfel încât să putem organiza un nou concurs, independent de postul care acum este temporar vacant. În Spital este clar nevoie de încă un chirurg pe specializarea chirurgie vasculară”, a concluzionat Daniela Cîmpean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Tanar sibian

Acum 8 ani

Sa le fie rusine...!!!! Ce scuze sunt astea? Vine un medic bun din Franta si nu mai organizati concurs? Numai la interesele voastre personale va ganditi! Nu aveti deloc constiinta? Rusine sa va fie...
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Ar fi trist daca nu ar fi fost sadic.
Raspunde

necajitul

Acum 8 ani

A fost posibil sa obțină aprobare de la CJ pt postul de SEF seviciu juridic, era fffff importat...deși aveau si posibilitatea să apeleze la astfel de servicii în baza unui contact când situația o impune
Raspunde

dancp

Acum 8 ani

ca la noi la nime! sefa de judet nime! nustie nimic numai sa cinte la filarmonica!pe post de jurist,avocat,polituc avem nevoie de doctori nu de politicieni
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 8 ani

Păi ce să faci, dacă don' doctor n-a băgat plicu' în buzunaru' care/cui trebuia?
Raspunde

Niki Frauda

Acum 8 ani

Exact. Cel mai realist comentariu. Dar oare nu e peste tot aşa la concursuri şi la licitaţii?
Raspunde

Bogdan

Acum 8 ani

Ar fi interesant sa se ia la puricat cati dintre chirugi au intrat pe concurs Si cati pe doctorate obținute pe sest
Raspunde

Bogdanel

Acum 8 ani

2 ,3 au luat examenul de rezidentiat - chirurgia, cei care au învățat serios. Restul, zig zag uri prin preparatoriat\ asistențiat etc. Așa s a mers.
Raspunde

Gabi.I

Acum 8 ani

Din pacate la noi medicii sunt invatati de mici sa nu imparta nimic. In rezidentiat cu greu inveti pt ca nimnei nu vrea sa-ti arate "smecheria" ca sa nu cumva sa primesti grosul spagii. In afara tarii.... cand vor sa te invete, iti spun tot numai sa lasi sefii sa stea acasa si sa muncesti in locul lor....
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 8 ani

Ne miram ca nimic nu merge cum trebuie...
Raspunde

Roland

Acum 8 ani

Nu sunt pregătiți, desigur, pentru ca nu știu sa angajeze pe bune pe cineva.
Raspunde

yomis

Acum 8 ani

Și cineva răspunde? Alo ... cineva..? (sunt în vacanță...) De ce toate se termina asa fară sa înceapă?
Raspunde

stanca mihai emil

Acum 8 ani

Sa va fie rusine!!!!in tara noastra tineretul nu are un viitor din cauza coruptiei,din cauza de bine stare a unor nenorocitii din cauza nepasari si a dezinteresului total pt viitorul nostru ca popor!suntem umiliti in propria noastra tara si obligati sa traim in RUSINE.....
Raspunde

Dr. B

Acum 8 ani

1. De ce ar vrea Muresul sa isi piarda multi bani permitand sa se faca intervenii in alte centre? 2. De ce ar vrea o sectie se piarda din paturi, mai pe scurt multi bani cu pacientii care stau internati pe acele paturi. 3. De ce sa se faca in sistemul de stat care este mai iefin la final pt pacientul care poate a platit 30 de ani la CAS, cand se poate face la Polisano, in curtea spitalului, in privat. Cine are bine, cine nu... face rost ca nu are de ales. Multe posturi se scot la concurs imediat dupa examenul de rezidentiat, nu inainte cum ar fi normal. Si milte posturi sunt ocupate prin concurs cu un singur candidat, pentru ca numai acela este informat deapre concurs. Daca afla mai multi sunt eliminati pentru formalitati care se plica preferential.
Raspunde

sibianul

Acum 8 ani

Rusine , rusine .......in loc sa se bucure ca asa medic bun scolit la Tg Mures si -n strainatate vrea sa faca ceva ptr Sibiu , s-au gandit jigodiile numai la spaga .........pai de ce sa ddea spga cand e f bun si specialist Pai le e frica la babalicii plafonati ca vine unul ca dr Stoia si le arata o alta fata meseriei de medic De ce sa nu avem si la Sibiu specialisti ......mai bine sa trimita bolnavii la Mures ptr tot felul de interventii Intai bolnavul merge aici la Sibiu apoi i-l trimit la Mures sau Cluj si dupa interventie se intoarce tot la ei si uite asa toti isi primesc partea .....deci de asta nu vor ca peste tot primeaza spaga Problema asta ar trebui sa ajunga la ministerul sanatatii si la presedintele Romaniei sa-i scuture pe toti si sa fie pedepsiti cei care au anulat concursul fara nici un motiv serios Asa ceva numai in Romania corupta se intampla Si te mai miri ca pleaca toti copiii buni din tara ........pai sant alungati fratilor si asta e cel mai concret caz si ar trebui sa ajunga in toate ziarele din tara sa vada lumea de ce pleaca toti specialistii din tara asta mizerabila
Raspunde

muculetcelmic

Acum 8 ani

Spitalul Jedetean Sibiu e spital de 2 lei cu medici de 2 lei si rahaturi de cadre universitare .....Posturile libere se dau doar cu dedicatie pentru anumite persoane, ba mai mut spitalul le plateste al doilea rezidentiat unor medici astfel incat sa ajunga sa ocupe functii cheie. Nu se accepta oameni destepti si cu pregatire in alte centre findca depasesc cu mult "marii profesori sibieni", profesori ce si-au castigat gradul universitar inventand cazuri si modificandu-si intentionat in articole si teze de doctorat nmarul de pacienti si cazuistica studiata (cazuistica ce in realitate nu exista, aparatura). Medicii rezidenti sunt prost pregatiti asa ca fugiti cat puteti de rahatul asta de spital. Iar la congrese se cam rade de prezentarile sibienilor care nu aduc nici o inovatie si sunt prost facute, doar ziarele sibiene isi lauda ciorile. Pacientii mor cu zile din prostia marilor profesori..... sunt multe cazuri de malpraxis. Un alt punct sensibil in frumoasa familie a spitalului judetean sibiu este preacurvenia dintre masculii universitari si studentele sau rezidente ale spitalului de care toata lumea stie.. protagonisti fiind: Tanasescu, Badescu, Barbulescu, Chelcea, Kiss junior, Teodoru, Fagetean, Morar, Boicean, etc.... e lunga lista ca un catastif. Lucru pentru care ar trebui sa cam fie dati afara din facultate. Nu mai vorbim de mafia doctoratelor in care sunt admisi la buget doar fii de medici sau pilosi, nu este respectata metologia de concurs, nu se fac publice rezultatele desi este examen pe bani publici. Si cei admisi la cu taxa ar trebui sa va feriti sa va incurcati cu astfel de oameni si profesori de proasta calitate care in final nu va vor sustine in realizarea tezelor de doctorat si o sa va treziti ca ati platit ca fraierii 6500ron/an am 2 prietene care au patit asta.
Raspunde

Armenciu

Acum 8 ani

Într-un cuvânt, puteți murii, sau mai bine zis sa vă ia dracu sibieni . Plătiți CAS şi nu mai comentati! Această este atitudinea ministerului sănătății din Romania. Un minister condus de tot felul de jigodii care nu-și urmăresc decât interesele lor meschine. CAS este cea mai puternică bancă din România,o banca condusă de un director cu mii de Euro ,în defavoarea contribuabililor. Dar ce să mai, ne merităm soarta. Nu luăm nicio atitudine așa cum fac cetățenii din alte țări.
Raspunde

voy

Acum 7 ani

AS DENUMI CAS=RETEAUA de finantare politica !
Raspunde

SOCANT

Acum 8 ani

SOCANT!
Raspunde

rodica sarlea

Acum 7 ani

Tara lui Papura-Voda...nu mai intelegem nimic..cum zicea cineva..si cata dreptate avea..trebuie dat jos..incepand de la matura...schimbati...sa vina cei care stiu sa-si asume responsabilitati..mare pacat ca nu s-a putut angaja si ramane in oras..un tanar care a muncit pe branci,s erios...!
Raspunde

Rokko

Acum 7 ani

Un spital din Franta are 19 cardiologi specialisti nu ciurucuri,11 radiologi adevarati nu ghicitori in stele,si atunci ce sa faca sibianul bolnav?nu are decat sa astepte la coada vreo 3 luni sa poata fi consultat la repezeala de unul din cei 6-7 cardiologi din judet care mai au si ei concediu,sau nu mai fac fata cu nivelul de solicitare si consulta pentru bani dormind pe bolnav...Ce calitate a actului medical?,ce operatii,?ce diagnostice pot sa creeze acesti "zombii"??
Raspunde

simil

Acum 7 ani

afaceri politice , liste aranjate pt angajari , schimbari de fatada .........totul numai pe interese! Listele de concurs , oricat s-ar modifica si imbunatatii, gasesc variante de aranjare !!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus