Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Nicușor Dan: Ținta noastră e de 10%. Din Sibiu avem așteptări mai mari

Nicușor Dan: Ținta noastră e de 10%. Din Sibiu avem așteptări mai mari

Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a fost prezent la Sibiu, la sfârșitul săptămânii trecute pentru a se întâlni cu grupul care vrea să constituie aici o filială a partidului. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului a vorbit despre argumentele USR și despre țintele partidului. Pe scurt, e vorba de ”o altfel de politică” și nu de ”tot felul de șmecherii”

Reporter: Care e ținta USR pentru alegerile parlamentare de anul acesta, pe plan național și pe plan local?

Nicușor Dan: Ținta noastră pe plan național este de 10%. Ideal ar fi ca formarea guvernului să depindă de mandatele noastre și în felul acesta să impunem un program de guvernare. Vrem ca puncte din viitorul program de guvernare să fie impuse acolo, să amenințăm, să punem presiune pozitivă pe guvern, astfel încât lucrurile să se și întâmple cu termene prevăzute deja în programul de guvernare. Dacă lucrul acesta nu se va întâmpla, atunci este util ca în parlament să existe o forță politică care să reprezinte cu adevărat cetățeanul pe chestiuni rușinoase pentru parlament în care s-a votat cu unanimitate pensii speciale pentru parlamentari, pensii speciale pentru aleși, dezincriminarea conflictului de interese. E foarte util pentru democrația românească să spună nu, asta e total imoral și nerezonabil.

La nivelul județului Sibiu am așteptări mai mari față de așteptările de la nivel național pentru că ceea ce s-a întâmplat cu grupul de inițiativă care s-a format deja, îmi transmite responsabilizarea zonei.

Rep.: Nu e foarte târziu?

N.D.: Așa s-a întâmplat și la alegerile locale. Practic am început în februarie un partid nou și totuși am luat 25-30% la alegerile locale din București. Este o chestiune ce ține de diferența de resursele materiale dintre noi, față de competitorii politici care au fost direct abonați la banul public de atâția ani. Dacă ar exista o egalitate de resurse între noi și partidele care s-au aflat deja la guvernare cred că alegerea ar fi destul de simplă între oameni care au făcut politică în modul în care au făcut-o și oameni noi care o fac prima oară. Ținând cont de diferența de resurse, cred că un procent de 10% este rezonabil.

nicusor dan 2

Fără PSD, fără PNL. Fără alianțe

Rep.: Ipotetic vorbind, au trecut alegerile parlamentare, ați intrat în parlament și sunteți exact partidul de care are nevoie PNL sau PSD să creeze o majoritate. Ce veți face?

N.D.: Nu formăm majorități. Nu formăm alianțe, asta e evident. Așa cum am spus, vrem ca prin mandatele noastre să influențăm numirea guvernului și în situația cea mai fericită e cea în care există un guvern votat de parlament cu voturile noastre, inclusiv, alături de alte partide cu care noi nu vom face alianță. Singura legătură va fi cu guvernul pe care îl vom vota și noi.

Rep.: Ați spus că nu veți fi nici un partid de stânga, nici de dreapta, nici conservator, nici reformator. Oamenii care vor forma USR vor avea cel mai probabil o tendință politică, fie de dreapta, fie de stânga. Concret, e posibil să vi se ceară în parlament să votați un buget în care să fie acordați mult mai mulți bani pentru protecția socială, de exemplu. O veți face? Sau veți lăsa fiecare parlamentar să judece de capul lui în funcție de cultura politică pe care o are?

N.D.: În situația în care guvernul depinde de mandatele noastre o să chemăm ministrul de resort să ne spună care este utilitatea, o să chemăm ministrul de finanțe să ne spună care este echilibrul sau dezechilibrul pe care o astfel de decizie îl produce și vom lua soluții punctuale de la caz la caz.

Nu întâmplător am spus înainte interviului de suma de 4 miliarde de euro, bani negri, bani care dispar, pentru că diferența de politici între stânga și dreapta, diferența nu este mai mare de câteva sute de milioane de euro și eu prefer să mă uit la cele patru miliarde, decât la cele câteva sute de milioane.

”Cu oamenii selectați vom avea un viitor bun”

Rep.: De ce aș vota USR?

N.D.: Probabil că în campania electorală veți auzi aceleași mesaje: «știm ce-i de făcut în România», se va vorbi de transparență, spitale, autostrăzi și așa mai departe. Diferența va fi făcută de calitatea oamenilor și atunci veți găsi oameni onești. N-o să găsiți tot felul de oameni onești, fără afaceri cu statul.

Rep.: De unde știți asta?

N.D.: Vom avea grijă să se întâmpla asta.

Rep.: Ați spus că centrul nu se va implica foarte mult în organizațiile locale. Există riscul să se formeze o clică într-un județ, în filiala USR.

N.D.: O să vedeți oameni onești pe de-o parte, o să vedeți oameni cu un CV profesional în spate și o să vedeți oameni care s-au implicat în comunitatea lor și au făcut ceva pentru comunitate. Va fi important testul de șase luni pe care îl vor da consilierii din București. Eu cred că dovedim o altfel de politică, arătăm că ne interesează interesul public și nu facem tot felul de șmecherii.

În ceea ce privește constituirea filialelor punctul principal va fi aprobarea fișelor de înscriere în partid de către Biroul național. Eu am convingerea că oamenii pe care îi vom selecta nu vor avea probleme. Sunt convins că cu oamenii selectați, oameni pe care ulterior îi vom aduce, vom avea un viitor bun.

Rep.: Cum credeți că va arăta România peste 10 ani, cu sau fără USR?

N.D.: Prefer să mă uit peste doi, trei ani și prefer să mă uit la câteva chestiuni foarte concrete. La o administrație publică în care să existe proceduri, să existe sisteme informatice, să existe transparență. La un sistem performant de achiziții publice, la o depolitizare a administrației publice, inclusiv sistemul de învățământ. Cred că sunt chestiuni concrete la care societatea știe răspunsul și e de bun simț ca ele să fie implementate.

Rep.: Și de aici decurg altele.

N.D.: Da, atunci când acestea sunt rezolvate, atunci putem intra în dezbateri ideologice să ne separăm, să ne rupem…

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2389

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

geo

Acum 7 ani

Țintiți prea sus!
Raspunde

Bogdan

Acum 7 ani

Te votez Nicusor. Totusi, nu-ti face prea mari sperante in privinta Sibiului. Acest oras, ca de altfel tot judetul, a fost impanzit de imigranti flamanzi care voteaza cu PSD.
Raspunde

Gruia

Acum 7 ani

Da prietene, exista o mare diferenta intre alegatorii PSD si cei ai lui Nicusor. Cea mai mare deosebire este ca alegatorii lui Nicusor Dan vor sa voteze un om sarac si cinstit si un partid de stanga.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Dac-ar fi câte-un Nicsuor in fiecare județ, ca-i idealist..... Ca dac-ar fi sa-i alegi pe cei ce-au fost in sala, la "constituire" ....
Raspunde

Dorin Pintea

Acum 7 ani

Iar tu, cucoana obsedata? Parca data trecuta ziceai ca Nicusor Dan nu-i ok, ca nu stiu cum v-a sfidat. Hai sictir, din nou!
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 7 ani

multi tembeli in Sibiu bag seama...
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Succes ! Necazul nu e "ideologia" ci selecţia candidaţilor . Aşteptăm minunea ,speranţrle îndreptăţite fiind aproape nule .
Raspunde

hop

Acum 7 ani

la asa varietate de patrioti care-si dau la gioale sa ajunga la capitala....cred ca Nicusor este singura varianta in care se marita sa investiti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus