Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
33°C

,,De la predică la discurs motivațional” în bisericile fortificate din Ardeal

,,De la predică la discurs motivațional” în bisericile fortificate din Ardeal

Cinci biserici fortificate din Sibiu au fost scena școlii de vară ,,De la predică la discurs motivațional”, care a avut loc între 11 și 15 august. Cursul a fost susținut de fostul ministru al culturii Theodor Paleologu, care a ales, la inițiativa Fundației Biserici Fortificate, cetățile fortificate medievale ca locație pentru prima ediție a școlii de vară.

Pornind de la rădăcinile biblice și tehnica retoricii greco-romane, Theodor Paleologu alături de participanți au analizat exemple de discursuri începând de la Predica de pe Munte, continuând cu Ioan Chrisostomul, Martin Luther, Martin Luther King, Nicolae Steinhardt, până la Billy Graham și Steve Jobs. Grupul a fost cazat în  Cisnădioara de unde a vizitat, în cele cinci zile, Alțâna, Cristian, Cisnădie, Sibiu, Cârța și Șeica Mică. În fiecare zi, cursul a fost ținut într-o altă biserică fortificată.

Ardealul ca repetiție generală

Numărul participanților a depășit cu mult așteptările organizatorilor, ceea ce a pus coordonatorul logistic al evenimentului, Fundația Biserici Fortificate, în fața unei provocări.

,,La început ne-am așteptat la circa jumătate din numărul participanților. Însă, atât organizatorii și tema, cât și locul de desfășurare al cursului au stârnit un interes mult mai mare decât am anticipat. Acest lucru mă bucură în mod deosebit, căci bisericile noastre fortificate au putut servi din nou unuia dintre scopurile lor inițiale, anume acela de a fi un for pentru schimbul intelectual dintre oameni”, a declarat Ruth István, referentul Fundației pentru turism.

Cursul de cinci zile  nu va rămâne un eveniment singular, școala de vară de anul acesta reprezentând o ,,repetiție generală” pentru anul următor. ,,Pentru 2017 pregătim un eveniment similar la bisericile fortificate din zona Sibiului, dar la nivel internațional și bilingv”, a spus Theodor Paleologu.

Theodor Paleologu a fost, printre altele, ambasadorul României la Copenhaga și Reykjavik, ministru al culturii și cultelor în primul cabinet condus de Emil Boc, iar din 2008 este deputat de București. Din 2013 organizează cursuri private pe teme filozofice și culturale precum și seminarii de retorică în ,,Casa Paleologu" din centrul capitalei. În această casă a trăit și a activat și tatăl său, scriitorul, diplomatul și omul politic Alexandru Paleologu (1919-2005). Prin școala de vară ,,De la predică la discurs motivațional", cursurile fostului ministru au făcut un prim pas dincolo de Carpați.

Sursă foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, "sa faci ce face popa, nu ce zice popa" poate fi socotit ca mostra de discurs motivațional ?.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus