Turnul Sfatului continuă seria dezvăluirilor legate de păgubosul – din punctul de vedere al Camerei de conturi Sibiu – contract încheiat de Romgaz pentru modernizarea unei stații de comprimare. Contract din care ar trebui recuperată mai bine de jumătate din suma achitată.
Săptămâna trecută, Turnul Sfatului dezvăluia motivele pentru care Camera de conturi Sibiu (prin intermediul Curții de conturi a României) solicită încă din 2010 celor de la SNGN Romgaz SA să recupereze 21 de milioane de lei de la Condmag SA (firma medieșeanului Gheorghe Călburean) și Cameron International Corporation (producător american de echipamente din industria gazului). Cei 21 de milioane au fost achitați în cadrul contractului cu o valoare totală de 89,8 mil. de lei (fără TVA) pentru modernizarea Stației de comprimare a gazelor Filitelnic. Stație în care au fost folosite agregate produse de Cameron, aduse în țară pentru 24 de mil. de lei, vândute apoi Industrial Trading (firma lui Nicolae Șandru, ginerele fostului director general al Romgaz, Avram Pantelimon) cu 38,6 mil. de lei. Care Industrial Trading le-a vândut mai departe cu 67,4 mil. de lei Condmag-ului asociat cu Cameron pentru modernizarea stației Filitelnic. În final, Condmag-ul a facturat respectivele agregate către Romgaz cu 78,14 mil. de lei. Însă cei de la Camera de conturi cer - în total – recuperarea a 43,05 milioane de lei, din contractul pentru stația Filitelnic. Pe lângă cele 21,09 milioane legate de agregatele ”plimbate”, cei de la Camera de conturi susțin că sunt și alte probleme.
Skiduri vechi, refacturate ca noi
În cadrul controlului la Romgaz, auditorii Camerei de conturi Sibiu au cerut mai multe lămuriri și asupra a patru ”skiduri răcitoare” (adică suporți pentru instalațiile de răcire), care au fost facturate celor de la Romgaz cu suma de 11,4 milioane de lei. Cei de la Camera de conturi susțin că aceste sume trebuie recuperate de la Condmag și asociații lor americani, deoarece acești suporți au mai fost plătiți o dată. Și că, de fapt, erau în exploatare la data lansării licitației pentru modernizarea stației de comprimare, fiind identificate ”pe baza plăcuțelor producătorului american și a certificatelor de origine”. Potrivit Camerei de conturi, aceste skiduri au fost cumpărate de Romgaz tot de la Condmag, dar în 2007. Mai mult, cei de la Camera de conturi au descoperit două facturi în acest sens, datate 8, respectiv 31 octombrie 2007. ”Prin urmare, valoarea acestor skiduri a fost achitată de două ori”, mai susțin în instanță reprezentanții Curții de conturi. Alte 10,5 milioane de lei sunt cerute de către Curtea de Conturi a fi recuperate deoarece ”respectivele surse de generare și alimentare cu curent electric nu au fost prevăzute în caietul de sarcini și nici în oferta tehnică depusă de asocierea Condmag SA – Cameron International Cooper”. Mai mult, în demersurile din instanță, reprezentanții Camerei de conturi Sibiu susțin că nu au găsit nici în teren aceste surse de generare a curentului electric, care au costat 10,5 mil. de lei.
Finalul – un proces de cinci ani
De cinci ani, raportul prin care Camera de conturi cere recuperarea celor 43 de mil. de lei este discutat în instanță. Romgaz-ul a pierdut de două ori acest proces, dar la Înalta Curte a obținut rejudecarea speței. În care, intervenienți sunt acum și cei de la Condmag și Cameron. Reprezentanții firmelor susțin în instanță că generatoarele în discuție (cele de 10,5 mil. de lei) nu au fost cuprinse în caietul de sarcini și nici în oferta tehnică, deoarece contractul prevedea predarea modernizării stației de la Filitelnic ”la cheie”. ”Este greșită reținerea și analizarea distinctă de către organele de control a prețului componentelor utilizate. (…) Romgaz nu a achitat către subscrisele nicio sumă în plus față de prețul ofertat. Romgaz a fost beneficiarul unei lucrări complexe, obiectul achiziției neconstituindu-l piesele componente, ci realizarea unei lucrări, cu toate implicațiile pe care aceasta le presupune”, arată companiile aflate acum în proces cu Curtea de conturi a României. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Sibiu a fost solicitată și o expertiză contabilă. Referitor la neregulile semnalate de Camera de conturi, expertiza oferă o altă opinie, după analizarea documentelor care puse la dispoziție de Romgaz. ”Nu s-au efectuat plăți fără contraprestație pentru achiziția unor surse de generare și alimentare electrică și skiduri răcitoare”, arată experta contabilă cooptată. Opinia acesteia este contestată în instanță de Curtea de conturi, care susțin că expertiza este viciată deoarece a analizat întreaga chestiune doar prin prisma plăților efectuate de Romgaz, fără a fi verificate și actele întocmite de organele de control ale ANAF și de cele emise de auditorii Camerei de conturi.
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/15/romgaz-in-afacerea-agregatul-sau-cum-se-pot-face-milioane-din-plimbatul-unor-hartii/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Tribunalului Sibiu , Turnul Sfatului , Condmag Braşov , Gheorghe Călburean , Avram Pantelimon , Industrial Trading , Sala Auditorium , Pentru Sibiu , Cameron International Corporat , Filitelnic , Romgaz Mediaș , stașie de comomprimare , skiduri , Nicolae Șandru , Cameron International Cooper , Care Industrial Trading , Potrivit Camerei
Vizualizari: 3452
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
QWERTY
Acum 4 ore
A
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Un sibian vero
Acum 5 ore
Rob