Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Când Sibiul e mai bogat decât sibienii

Sibiul etatist și-a permis construirea unui aeroport. Unul de 77 de milioane de euro, bani luați cu împrumut și rambursați din bugetele construite din banii sibienilor. Aeroport care să folosească – printre altele – atragerii de turiști și de investitori. Care să aducă bani și să contribuire la creșterea nivelului de trai al sibienilor. Doar că la mai bine de opt ani de la finalizarea imensei investiții, aeroportul tot nu atinge jumătatea de milion de pasageri - despre care se vorbea la tăierea panglicilor - și care ar transforma aeroportul într-o investiție profitabilă (acum aeroportul e subvenționat). Conducerea instituției recunoaște deschis faptul că e nevoită să tragă de mânecă reprezentanții companiilor pentru a se uita, măcar, înspre ampla investiție. Și companiile vin, dar numai momite cu ajutoare de stat, tot din buzunarul sibienilor scoase. La întrebarea de ce nu se înghesuie aceste companii la Sibiu, răspunsul este simplu: cei mai mulți sibieni nu au suficienți bani să zboare. Ori au bani de un zbor, dar nu și de cheltuit în city-break-ul pe care l-ar putea accesa cu acest mijloc de transport.

Anul trecut a fost încheiat de Primăria Sibiu cu un excedent bugetar de peste 157 de milioane de lei, dintr-un buget total de 535 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, mai bine de o treime din banii de rulat într-un an au devenit economii. Câți dintre sibieni și-au permis să pună deoparte o treime din tot ceea ce a câștigat în 2015? Bine, vorbim de o contraperformanță administrativă sau de o decizie politică, dar în acest context merită evidențiată.

Sunt doar două situații. Sigur, în spatele lor pot sta politici publice profunde, înalte definiții ale circuitului economic în capitalism, logica ”return of investment”-ului și alte teorii cât mai ample care să justifice o atare realitate. Dar când privim la oamenii din Piața Mare, din Broscărie sau din Hipodrom imaginea este alta. Aceea a unui Sibiu mult mai bogat decât majoritatea sibienilor care îl alcătuiesc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

a

Acum 7 ani

Catre Traian Deleanu - fi atent de ce Sibiul e varza DPDV economic si nu mai are rost sa ne plangem pana nu scapam de cei mai incapabili din administratie: - facultatile nu mai produc cine stie ce elite, au ramas doar niste fabricute de diplome - toti elevii cu potential migreaza spre facultatile mai bine cotate (nu neaparat mai bune calitativ) iar la sibiu raman cei mediocrii sau vin doar cei mediocrii care oricum pleaca peste hotare dupa terminarea studiilor universitare - primaria nu face absolut nimic sa atraga investitori, doar investitii de fatada de care se pot spala pe maini foarte rapid - cu mult peste jumatate din angajatii orasului lucreaza pe salarii mai mici decat mediu pe economie; degeaba se face statistica pe judet unde cativa smecheri ridica rezultatul - investitii turistice in judet/oras nu au mai avut loc din 2007 (aceleasi festivaluri statute + festivaluri noi si prost facute =/= flux de turisti iar de locuri de vizitat, mai sunt atatea care stau sa cada) - primaria noastra scumpa si draga (toti nu doar primarul) prezinta lucrari de mentenanta ca fiind investitii si asa mai castiga si la alegerile viitoare, in timp ce ei fac excedent bugetar imens (vezi imprumut de 30 mil euro de la BERD in timp ce bugetul era pe excedent de 30 mil euro), bani care vor ajunge la aceeasi smecheri ca intotdeauna (apropiatii politicienilor locali si nu numai) - avem o primarie mai incapabila si mai corupta decat vrem sa recunoastem (cel putin arhitecta orasului + idiotul de la infrastructura care nu stia ca exista ambuteaje infernale in oras, trebuiesc demisi cat mai rapid)
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Nu stiu ce fumezi, dar îți dau un sfat, lasă-te!
Raspunde

Catre a

Acum 7 ani

Draga a, ma bucur ca te simti rau in sibiu. Pleaca draga inapoi in sud, unde ti-e mai bine. Asa ca parerea mea: - tu nu stii ce-s alea ambuteiaje: mergi la Buc, Cluj, Timisoara, etc.. - tu nu stii ce-s alea investitii. Mersi in sud. - tu nu stii ce venituri au sibienii: vezi in statistici ca nu stam rau - tu nu stii cati oameni au de lucru: vezi cum sta treaba in alte locuri si compara cu Sibiul - primarul si primaria isi fac treaba, nu fac scandal pentru tine ca sa te simti mai bine Sunt unul din "smecherii" aia care ridica nivelul salariului din Sibiu. Lucrez la privat, in IT si aduc bani in Sibiu din alte locuri. E ceva ce nu-ti convine? Nu traiesc pe banii statului (sau a sibienilor). Mai vedeti si partea plina a paharului si nu mai ascultati toate mascotele astea platite sa posteze mizerii. Multumesc.
Raspunde

a

Acum 7 ani

Ma bucur ca mai exista idioti in Sibiu, defapt ne umplem incet incet. Te anunt ca nu sunt sudist ci sibian 100% de vreo cateva generatii. - stiu ce sunt alea ambuteaje, aparent tu nu le cunosti pe cele de la intrarile in oras si strazile cu care se conecteaza intrarile; nici desteptul din primarie nu le cunoaste si n ucred ca a facut o ora si aproape 30 de minute de la aeroport pana in centru vreodata. - cred ca tu nu cunosti cuvantul ala si presimt un frustrat in spatele ecranului; - "nu stam rau" - tocmai de aia am mentionat ca sunt cativa cu salarii foarte mari care ridica media in timp ce majoritatea au salarii mici (si nu, nu esti unul dim smecherii aia, esti echivalentul unui gandac, tu cu salariul tau de maxim 1000 de euro) - tu te-ai interesat vreodata de coruptia si smecheriile care se fac in primaria Sibiu? Hai nu mai fi idiot ca te faci de ras. Cat pentru partea plina a paharului, idiotule uita-te putin la investitile primariei, sunt majoritatea din acelea de prostit prostii, fara nicio baza logica. Fac 10 lucruri mici, ieftine sa prostesc prostii dupa care fac 10 din care fur de 2-3 ori cat au fost cele mici. Eu iti sugerez sa taci din gura sau sa te documentezi putin in privinta asta.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

N-ar fi fost rău articolasu' daca ar fi fost "emanația" gândirii autorului...
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Imi permit sa va luminez eu,dl Deleanu:Aeroportul International Sibiu a fost conceput ca cel mai mare terminal Cargo din Transilvania ,prin pozitia geografica.In jurul lui trebuiau construite depozite(Zona Industriala Sura Mica,Cristian,Zona Vest Sibiu) si acces auto facil spre Vest si Sud(A1); traficul de calatori a fost secundar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus