Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Câți sibieni știu de unde le vine mâncarea din farfurie?

Câți sibieni știu de unde le vine mâncarea din farfurie?

Sibiul a depus deja dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019, iar organizatorii Festivalului Transilvania Gastronomică (1-4 septembrie) cred că acest proiect ar putea da orașului un impuls similar precum cel oferit de titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007.

Specialiști în turism și gastronomie sunt de părere că proiectul din 2019 ar putea reconecta sibienii la produsele locale, ar sprijini economia locală și ar scoate în fața turiștilor o nouă latură atractivă.

”Eu am văzut ce au făcut în Catalunia, care este o zonă foarte bogată din Spania pe partea aceasta de gastronomie, unde există foarte multe legi privitoare la producția, procesarea și consumul produselor locale. Scopul este să profite toată lumea, și cei de sus și cei de jos. Așa s-a ajuns ca aproape în toate broșurile să ți se recomande vizite la oameni acasă, să stai la ei, să muncești cu ei, să guști din produsele lor, ți se spune exact care este sezonul pentru diferite produse. Promovează produsele locale la un nivel incredibil, inclusiv în restaurante foarte mari. Noi suntem într-o altă zonă a Europei și o să fie mai greu, dar așa cum a funcționat bine proiectul Sibiu Capitală Culturală Europeană și a dat o inerție pentru zece ani Sibiului, așa ar putea funcționa și 2019 Regiune Gastronomică Europeană”, a declarat pentru Turnul Sfatului Cristian Valentin Cismaru, unul dintre organizatorii "Transilvania Gastronomică - Food Culture Festival".
Festivalul Transilvania Gastronomică are trei componente mari. Prima va avea loc la Piața Cibin.
”O să le povestim oamenilor care vin și cumpără în Piața Cibin despre istoria pieței și o să le oferim rețete autentice din zona Sibiului culese din cărți. Vrem să le arătăm cum se folosesc produsele de sezon în funcție de tematică, avem fructe și dulceață, legume, zacuscă, murături și conserve. Îi încurajăm practic să nu cumpere conserva gata făcută din supermarket, ci să cumpere produse locale și să facă ei acasă. Acesta este unul din rolului. Al doilea este să le arătăm celor care vizitează Sibiul că poți mânca niște produse și acolo unde le cumperi. În foarte multe piețe din alte regiuni ai ocazia de a mânca, de a degusta din ceea ce cumperi. O să avem niște mese unde un ajutor de bucătar o să porționeze ceea ce cumpără lumea, în special turiștii. Ei foarte important să-i ajutăm să prindă gustul și să afle povestea în momentul în care degustă”, explică Valentin Cismaru.
O a doua componentă mare o reprezintă o serie de evenimente organizate în restaurante din Sibiu.
”Vom prezenta rețete și concepte cu produse din teritoriu. În oraș, în Sibiu, nu creștem nimic și atunci trebuie tot timpul să aducem din teritoriu, din afara orașului. Evenimentele sunt destul de diverse, avem și bucate boierești din Transilvania – cum este supa de raci de la Jules Bistro, dar o să avem la Syndicat Gourmet și un meniu bazat doar pe câteva produse locale. O să venim și cu un eveniment nou prin care încercăm să legăm meniul de istoria unei clădiri din cetate, încercăm să facem cunoscută oamenilor această latură a Sibiului. Exemplu în acest caz este restaurantul Hochmeister”, mai spun organizatorii.
Programul complet al festivalului îl puteți vedea aici.

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/18/sibiul-depus-dosarul-de-candidatura-pentru-regiune-gastronomica-europeana-2019/

Foto: Gabriela Cuzepan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Micul Muci

Acum 6 ani

Interesanta ideea de a lega un meniu de istoria unei cladiri.Nu vi se pare interesant un meniu de nunta pe care sa-l legati de ''Drumul Presedintelui''?Pariez ca va avea un succes monstru iar titlul de Capitala Gastronomica Europeana ne e asigurat.
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

poate ar fi bine sa apreciezi ideile si munca unora care incearca sa infrumuseteze si sa imbogateasca orasul. dar na, muci mancam, muci suntem...
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

"Pita si circ" in stil pur românesc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus