Blocurile din capătul străzii Oțelarilor arată ca favelele de la Rio, deși Primăria Sibiu a investit milioane bune în ultimii ani aici. Infracționalitatea e în floare în această parte a orașului, în vreme ce municipalitatea anunță că va construi un loc nou de joacă. Viața în Sibiu înseamnă și geamuri sparte, blocuri cu baie comună, gunoaie peste tot și oameni săraci.
Chiar în capătul străzii Oțelarilor, ultimul bloc pe partea dreaptă, pare desprins din imaginile de la Cernobîl. După accidentul nuclear. Vandalizat este un eufemism în acest caz. Toate ferestrele au fost luate la țintă cu pietre, ușile sunt blocate cu bucăți de tablă, placaje și cartoane, iar pe acoperiș crește o mică pădurice. Totul e înconjurat de gunoaie și pute când te apropii. ”Până acum vreo trei-patru ani a fost locuit. Aparține de unii de la București, fostul Romtelecom, și aveau chiriași în bloc, dar i-au evacuat și s-a ales praful de el. A fost distrus”, spune un locatar din blocul vecin, pe care l-am găsit bătând cuie într-o bancă.
În fața blocului este o cruce mică, neagră, acoperită de coroane cu flori din plastic. ”AVRAM C-TIN” scrie pe ea. Peste stradă este o firmă de reciclare, al cărei paznic știe povestea. ”S-a întâmplat acum câțiva ani, stătea la etajul doi și a ieșit să întindă rufele. S-a aplecat prea mult și a căzut în cap. A murit pe loc”. Lângă fosta scară a blocului, actuală poartă spre iad, stă o pancartă nouă, roșie, pe care care scrie că imobilul este proprietate privată a SC Teleconstrucția SA. Am luat legătura cu ei, la Cluj. ”Blocul nu ne mai aparține de vreun an, întrebați la Cadastru dacă vreți să vedeți cine îl are acum. Din ce știm noi pot să vă spun că există planuri pentru reabilitarea lui”, a spus reprezentantul companiei.
Blocul vecin este locuit, dar nu arată cu mult mai bine. Pe orice scară intri miroase a ceva între rânced, mucegai și zeamă de gunoi stătută. Mizerie este pe toate scările iar pereții sunt loviți și mâzgăliți. Majoritatea ușilor apartamentelor de la primul etaj nici nu se închid bine. Prin una se vedea fără efort cum cineva stă la masă și mănâncă zacuscă dintr-un borcănel. Când am ciocănit la ușă a înghețat pur și simplu. Cred că nici nu a înghițit ce avea în gură. Nici un sunet n-a mai scos. Nici gând să deschidă sau să întrebe cine e. Alte uși au lacăte mari în loc de încuietori. Dintr-o locuință iese un om la vreo 50 de ani, cocoșat și trist. ”Mai duceți-vă-n p*** mea cu ziarele voastre. Ce ****”, spune el nervos când încerc să-l abordez. La capătul holului, presărat cu televizoare vechi, canapele și dulapuri, e baia comună. Care arată exact ca o baie comună dintr-un bloc răpciugos, locuit de oameni amărâți. Are duș cu un palet din lemn pe jos și afiș care îndeamnă la curățenie. Un prosop ud pus la uscat pe calorifer arată că e folosită.
În fața blocului, un domn încearcă să ne lămurească. ”Parterul și primul etaj țin de stadion și baza sportivă Compa, cu tot ce vedeți pe aici. Ultimele etaje sunt locuite de alți oameni. El arată așa pe coridoare, dar să știți că garsonierele au băi, au fost modernizate, nu este chiar atât de rău”, spune el. La parter există un atelier mecanic de unde se tot aude, ascuțit și strident, un fel de utilaj de prelucrare a metalelor.
Astă primăvară, exact în zona aceasta dintre blocuri, niște copii au dat foc la două mașini. Din joacă. Incendiul s-a extins de la microbuz, un Volkswagen Transporter, și la o mașină din apropiere, o Dacie 1310. Ambele autoturisme, spun autoritățile, erau dezafectate și nu mai fuseseră mutate de pe domeniul public de foarte mult timp. Proprietarii au fost somați să le ridice și să le predea unui centru de colectare. O statistică a IPJ Sibiu, de acum doi ani, arăta că strada Oțelarilor se află în topul străzilor din Sibiu unde se sparg mașini. Tot acum doi ani, pe Oțelarilor primăria a anunțat investiții de aproape 3,3 milioane de lei pentru refacerea rețelei de apă, canalizare și modernizarea carosabilului. Strada este imaculată acum. Zilele trecute, tot municipalitatea a anunțat că va construi un loc de joacă aici. La câteva zeci de metri de blocurile descrise mai sus.
Foto: Silvana Armat
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: lazaret , Primăria Sibiu , cartiere , Silvana Armat , Volkswagen Transporter , viata in sibiu , Otelarilor , Pentru Sibiu
Vizualizari: 21072
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Sapgari
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 4 ore
Ilie