Joi,
28.10.2021
Partial Noros
Acum
-4°C

Cioloș: Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională

Cioloș: Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională

Premierul Dacian Cioloș afirmă că tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională, pentru rezolvarea căreia trebuie acționat "pe mai multe fronturi", el invitându-i și pe cetățeni să se implice în procesul de protejare și recuperare a pădurilor, scrie Agerpres.

"Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională. De aceea, acționăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravențiilor — în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat — și am introdus peste 100 de noi sancțiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilități suplimentare angajaților ocoalelor silvice, Poliției și Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecție", a scris premierul Cioloș, vineri seara, pe Facebook.

Cioloș precizează că aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, la care lucrează Guvernul.

"Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidențe clare a proprietarilor și administratorilor de pădure, transparentizarea și verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătățirea programului SUMAL", afirmă Cioloș.

Totodată, premierul invită cetățenii să continue să se implice în procesul de protejare și recuperare a pădurilor. "Puteți sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicația 'Inspectorul Pădurilor'", mai spune Cioloș.

Ordonanța de urgență privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, adoptată în ședința de Guvern de miercuri, introduce peste 100 de noi sancțiuni, iar în cazul celor existente, la marea majoritate a acestora, cuantumul amenzilor a fost cel puțin dublat, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, joi, într-o conferință de presă.

"În ședința de Guvern de ieri (miercuri, 31 august n.r.) au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, toate acestea reprezentând o îmbunătățire vitală pentru domeniul forestier", a spus Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a precizat că este vorba despre ordonanța de urgență privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, ordonanța de urgență privind perdelele forestiere de protecție și hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/19/aplicatie-mobila-inspectorul-padurii-pentru-detectarea-transporturilor-ilegale-de-lemn/

Comentarii

5 comentarii

raspopitul

Acum 5 ani

Asa zice si iohanusul mereu, ca „trebe” una-alta, da' nu face nimic, doar urmareste „cu atentie si ingrijorare”.
Raspunde

hop

Acum 5 ani

sa nu-i speriem pe investitorii,asta-i motto-ul,Presedintelui, mostenit de la basescu,si cine o mai fi fost, pe acolo la numarat banii,taie austriacul toate padurile tarii,sa va petrece acelasi lucru ca la soseaua,neterminata de america ni,vom plati ca sa-l oprim ! daaa dormiti linistiti Presedinte,Guvern,Patrioti,Iresponsabili
Raspunde

Zorro

Acum 5 ani

Principalii si cei mai mari hoti de paduri sunt politicienii, prin restituirile ilegale de paduri, prin contractele facute cu fel de fel de firme. Stiti foarte bine cine sunt acestia, de ce nu-i inchideti si le confiscati averile? In 90% din satele din RO lumea inca se incalzeste cu lemne. Nu exista nici un program sau vreo lege care reglementeaza alimentarea acestor oameni cu lemn de foc. De ce oare? Fiindca si aici se fura, se da spaga, cistiga multi. Daca este prins vreun parinte ca a luat citeva lemne din padure sa se incalzeasca ( consider ca nu-i OK), acest om va face puscarie mai grea si ani mai multi decit un hot de parlamentar sau hot de padure politician.
Raspunde

Gruia

Acum 5 ani

As se citi asa: taierile ilegale de padure sunt o problema de siguranta nationala; drept urmare premierul Ciolos le va face legale.
Raspunde

mda

Acum 5 ani

daca ne uitam in istorie inainte de Marea Unire erau educati 10% din populatie ... ce este drept neamul nostru era sclav (Transilvania la austrieci,germani,unguri 100% , Tara Romaneasca cand sclava cand platea tribut la turci si Moldova la fel cand la turci , rusi si polonezi) ca si acuma dar fara acte .... pana la asasinatul din 1989 Ceausesu prin intelectualii vremii reusise sa alfabetizeze 95% din populatia actualei tari , dupa venirea la putere a tiganilor gen Iliescu si Petre Roman , evreilor gen Brucan , Basescu , Constantinescu (doar au preluat numele romanesti) , germanilor Iohanis samd gradul de alfabetizare scade drastic sub 40% la fel ca toate celelalte : resursele , industria , sanatatea samd . Asta sa si vrut dupa 1989 o populatie semianalfabeta , saracita si neunita , pentru a fura ei austriecii ,ungurii,rusii, americanii,francezii , italienii samd padurile noastre si nu numai. Oare nu noi suntem de vina ? Facem oare ceva pentru copii nostrii ? Poate nu toti dar cei care sunt in sistem ar putea sa se uneasca impotriva celor care submineaza economia nationala daca mai cred in viitorul copiilor lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus