Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Spitalul European Polisano reîncepe programul gratuit de coronarografie și stentare

Spitalul European Polisano reîncepe programul gratuit de coronarografie și stentare

Spitalul European Polisano din Sibiu a anunţat, astăzi, reluarea programului gratuit de coronarografie și stentare gratuită. Pacienții cu afecțiuni cardiace sau care au suspiciunea unui astfel de diagnostic pot beneficia, gratuit, de aceste proceduri, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

În cadrul Polisano, coronarografia şi implantarea de stent sunt gratuite, fiind decontate prin programul național finanțat de Casa de Asigurări de Sănătate. În ultimii 3 ani, peste 3.000 de pacienți au beneficiat de coronarografie, în cadrul Spitalului European Polisano, din care peste 40% au necesitat angioplastie coronariană cu implantare de stent.

 “Vin la Sibiu pacienți din toată țara, pentru că am reușit să creăm acest centru de excelență multidisciplinar, în jurul Echipei Inimii, ce poate trata orice afecțiune din sfera cardiovasculară. Atunci când stentarea nu este o opțiune, pacienții noștri pot beneficia de serviciile Centrului de Chirurgie Cardiovasculară, al cărui statistici arată că în spitalul nostru rata de mortalitate și rata de infecție este de 0% în cazul intervențiilor de bypass”, a declarat dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și directorul medical al spitalului.

Spitalul din Sibiu dispune de o linie de gardă permanentă pentru urgențele din sfera cardiovasculară, iar Echipa Inimii — Heart Team, ce reunește echipa Centrului de Cardiologie Intervențională, precum și echipa Centrului de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, poate efectua toate tipurile de intervenții, de la implantarea unui stent de ultimă generație, bypass, protezare sau plastie valvulară, implantare de endoproteză aortică, stimulator cardiac, ablație de aritmii complexe și până la terapie valvulară minim invazivă sau cu valve transcateter.

Dr. Nicolae Florescu și dr. Alexandru Voican, medici cardiologi intervenționiști primari, cu o vastă experiență în domeniu, sunt cei care realizează coronarografiile și montările de stent, în cadrul acestui program național. Pacienții cu afecțiuni cardiace sau cei care suferă un infarct miocardic și ajung la Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean Sibiu, pot beneficia de stentare gratuită, la Spitalul European Polisano, dacă cer să fie transferați aici sau dacă sunt îndrumați de către medicul de familie sau cardiolog.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, în fiecare an fiind înregistrate peste 17 milioane de decese din această cauză. și în România, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. De altfel, țara noastră se află pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, după numărul de decese cauzate de afecțiunile cardiovasculare

Ce este coronarografia?

Coronarografia este o metodă invazivă ce permite vizualizarea directă a arterelor care hrănesc mușchiul inimii (numite și artere coronare). Prin coronarografie, medicul cardiolog intervenționist identifică într-o manieră precisă existența îngustărilor arterelor coronare, extensia și severitatea acestora. Aceste îngustări ale arterelor inimii pun pacientul în pericol de infarct. În urma diagnosticului, medicul alege metoda optimă de tratament, care poate fi medicamentos, intervențional — respectiv dilatarea arterelor inimii cu balonaș și/sau stent sau chirurgical, de bypass aorto-coronarian.

Când este indicată  procedura?

Coronarografia este recomandată atunci când pacienții prezintă factori de risc cardiovascular — fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, colesterol crescut sau celor care au suferit un infarct miocardic sau un 'pre-infarct' (angină instabilă).

Simptomele cele mai frecvente sunt durerile toracice anterioare persistente la efort, frig sau în repaus (angină pectorală), leșinul sau pierderea cunoștinței la efort, amețeli, senzație de sufocare sau modificările care apar la evaluările non-invazive (electrocardiogramă de repaus sau la efort anormale).

Programul național de coronarografie și stentare

În cadrul Spitalului European Polisano, coronarografia și implantarea de stent sunt gratuite, pacientul urmând să achite doar consultația cardiologică și serviciile de spitalizare. Cei care doresc mai multe informații pot apela numărul de call center 021.9383 sau pot cere medicului de familie sau cardiolog să fie trimiși la Spitalul Polisano.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus