De la un simplu producător care vindea în piața Transilvaniei, Vasile Lepindea, un tânăr de 31 de ani, și-a deschis un magazin cu produse tradiționale din porc, acum o lună pe strada 9 Mai, din Sibiu. Sarea, piperul și usturoiul sunt singurele condimente care dau gust preparatelor sale.
După trei ani în care a muncit în Germania ca ospătar, tânărul din Gura Râului s-a reîntors acasă și cu banii pe care i-a adunat acolo a pus pe picioare o mică carmangerie, în sat la el. ,,Trei ani am fost plecat în străinătate, apoi m-am întors și împreună cu tatăl meu care este măcelar, am început să construim o carmangerie, la Gura Râului. El este cel care a venit cu ideea și tot ce am făcut, am făcut din bani proprii”, spune Vasile.
Din Piața Transilvania, pe 9 Mai
Tânărul mărturisește că dacă tatăl său nu insista, nu se întorcea din străinătate, iar gândul de a deveni măcelar era departe de el. ,,Tata a insistat să facem asta împreună. Am făcut și eu un curs de măcelar și stând pe lângă el am învățat tot ce trebuie pentru a mă descurca. Nu este ușor, dar nici greu”, povestește tânărul.
La Gura Râului, spune acesta, nu avea piață de desfacere, deoarece toți oamenii din localitate creșteau animale. Așa a ajuns ca de doi ani să aducă spre vânzare preparatele din porc în fiecare sâmbătă, la Sibiu, la Piața Transilvania. ,,Acasă nu avem cui să vindem pentru că toți oamenii au animale. Aveam desfacere la piață, la Transilvania. La început, ne-a fost greu cu clienții. Acum avem clienți fideli, care fac comenzi și le aducem special anumite produse.”
Pe strada 9 Mai din Sibiu, luna trecută, Vasile și-a deschis un magazin cu produse tradiționale din carne de porc, sub numele ,,Lepindea”. Muncind împreună cu părinții lui, acesta a dorit ca magazinul să le poarte numele lor de familie. Tânărul spune că spațiul l-a găsit destul de ușor, dar a întâmpinat mai multe probleme care țin de partea administrativă. ,,Am avut nevoie de foarte multe acte. Am umblat zile bune pe drum. Nimeni nu îți dă niciun sfat bun, nimeni nu te ajută. Mi-a fost foarte greu.”
Cârnăciori, pastramă și slăninuță
Într-o încăpere destul de mică, acesta vinde carne proaspătă și afumături preparate în mod tradițional, fără coloranți și aditivi. De la cârnăciori la pastramă, până la slăninuță cu boia sau fără, toate produsele sunt făcute de Vasile și părinții lui, la Gura Râului. ,,Vedeta” carmangeriei este pieptul fiert care se lasă la clocotit într-un cazan timp de două ore la foc mic, iar după răcire se asezonează cu usturoi și boia, povestește tânărul.
Lunea este zi de sacrificat porcii pentru familia ,,Lepindea”, motiv pentru care magazinul este închis în această zi. Împreună cu tatăl tău, Vasile, taie doi sau trei porci, după care tranșează carnea și o pune la saramură. Tânărul spune că secretul frăgezimii cărnii stă în timpul pe care carnea îl petrece la un loc cu sarea. ,,Lăsăm carnea cel puțin patru zile în sare, pentru a pătrunde până în interior. Doar după aceea o dăm la fum sau facem cârnați din ea.”
Carnea proaspătă, spune tânărul, nu stă mai mult de trei zile în magazin, chiar dacă o ține la temperatură mică. ,,Fiindcă nu punem niciun colorant, carnea se înnegrește, lumea crede că nu mai este bună, de aceea noi preferăm să o schimbăm, tot a treia zi, cu carne proaspătă. În magazinele mari nu își schimbă culoarea, chiar dacă pe pungă are termen de valabilitate mai mare”.
Prețurile diferă de la un preparat la altul. De exemplu, un kilogram de cotlet proaspăt costă 19,5 lei, iar un kilogram de piept cu os 14 lei. Ceafa afumată este 24 de lei/kg, jambonul cu un leu în plus, iar un kilogram de cârnați pleacă de la 20 de lei pentru cei groși și ajunge la 24 de lei pentru cei subțiri.
,,Produsele tradiționale se fac altfel”
Vasile spune că din carnea de porc nu poți să prepari în mod tradițional foarte multe sortimente de produse, deoarece ai avea nevoie de coloranți artificiali. ,,Dacă ai porci în gospodărie pe care îi hrănești natural, asta nu însemnă că produsele pe care le vei prepara după tăierea lor sunt și tradiționale. Produsele tradiționale se fac altfel. Carnea măcinată pentru cârnați, de exemplu, se amestecă cu mâna, nicidecum cu vreo mașinărie. Singurele condimentele pe care noi le folosim sunt sarea naturală la sac, piperul și usturoiul românesc. Fumul obținut din lemn de fag, de esență tare este cel care dă cu adevărat gust cărnii. Acum, mulți nu mai afumă cu lemn, ci folosesc tot felul de pastile și coloranți.”
Clienții nu au încetat să apară, chiar dacă nu cumpără în cantități mari. ,,Unii intră și doar se uită, alții însă și cumpără. Oamenii vor să încerce, să guste și abia apoi să scoată banii din buzunar. Aici, oricum prețurile sunt mai mici decât în altă parte. E mai greu până te cunoaște lumea, până când știe cum prepari toată carnea. Cumpără în cantități mici, 5-10 lei. Omul încearcă, zice că vine și mâine. Până prinde gustul.”, spune Vasile.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Afacerilor Externe , mici afaceri , Gura Râului , Produse Tradiționale , Din Piața Transilvania , bradul de la gura raului , Piaţa Transilvania , Vasile Lepindea , Pentru Sibiu , afacere de familie , magazin de carne , Carnegie Hall
Vizualizari: 25281
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Cornel Sibianul
Acum 12 ore
Ada
Acum 13 ore
Ioan Rotar
Acum 13 ore
Rotar
Acum 14 ore
EVREU