Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Expoziția fotografică Fred Nuss

O expoziție de fotografie nu este doar o ilustrare a tehnicii, aparatelor, luminii și norocului instantaneu... Ea se constituie într-o mărturie a sufletului unui artist – simțirea, filtrele culturale și inspirația unui om care se deschide spiritual către semenii săi!

Este foarte binevenită orice expoziție de artă fotografică în acești ani, când democratizarea tehnologiei a făcut posibilă transformarea oricărui purtător de telefon într-un producător de instantanee... Drept care mediul virtual (și familial) se umple necontenit cu miliarde de „poze” – o lume paralelă, gata să dispară la orice clic ori la vreo pană de energie! La vernisajul de la Centrul cultural Teutsch, lucrările celebrului nostru concetățean Fred Nuss au fost prezentate de către gazdele expoziției, care au subliniat faptul că artistul sas este autor al unor fotografii ce au influențat zeci de generații de sibieni, el activând de peste 50 de ani la ziarul Tribuna (de Sibiu) și la majoritatea publicațiilor de limbă germană care au apărut în toți acești ani în România. S-a vorbit despre faptul că fotografia este un document (păstrând memoria realității), dar și un fapt artistic, ce se adresează spiritului privitorului.

Invadați de explozia contemporană de imagini, nu încetăm totuși să receptăm din orice fotografie un mesaj – iar dacă el este intenționat pregătit, devine o adevărată metaforă existențială; astfel, fiecare privitor se transformă într-un consumator de artă, trecând prin această experiență de cunoaștere unică!

Cum bine s-a subliniat, asemenea fotografii nu au nevoie de texte explicative. Dar fiind totuși vernisaj, a luat cuvântul și domnul Fred Nuss, cu binecunoscuta-i vioiciune de spirit. La început ne-a spus că este o mare bucurie să-și vadă imaginile expuse unui public larg ! De fapt, așa începe un nou dialog al artistului cu aceia dintre sibieni care, pe lângă atașamentul pentru locul în care trăiesc, caută confirmări ale coerenței comunitare, firești într-o societate bine așezată !

Fred Nuss a remarcat că toamna, subiectul principal al acestei expoziții, este chiar favorita fotografilor în culori. „N-avem cifre să descriem nuanțele oferite de vegetație la vremea toamnei !” Se referea la acea aritmetică a subtilului, a spiritualului, pe care numai sufletul omenesc o poate sesiza...

„Avem aici un simbol al melancoliei, legat și de toamna vieții omului...” Artistul fotograf ne-a vorbit despre dificultatea de a ilustra melancolia printr-un instantaneu – deci a coordona subiectul surprins, compoziția vizuală și lumina („a scrie cu lumină”!), adică a aștepta indefinit momentul propice apăsării pe butonul aparatului.

Pornind de la acest moment tehnic inerent, domnul Nuss ne-a făcut o fermecătoare expunere despre unul dintre mentorii săi sibieni, fotograful Peppy Fischer, fratele celebrului pionier Emil Fischer. Am aflat despre escapadele în natură, - peisajele montane fiind preferatele lui P. Fischer – și deci despre echipa de tineri ce trebuia să însoțească fotograful cărând genți cu sticle, pe vremea când imaginile se fixau direct pe plăcile din sticlă tratată chimic ! Când talentul și îndemânarea artistului erau și mai aproape de meșteșugul primar, plecând de la așteptarea momentului corect pentru ca peisajul să fie luminat sau umbrit de nori, și până la tehnicile manuale de tratare a suportului de sticlă...

Vorbind și despre fabuloasa știință a dozajului și echilibrării culorii pe aceeași planșă, Fred Nuss a încheiat spunând: „V-aș putea povesti până mâine despre fotografie!” Iar noi mai putem adăuga – când vorbim despre imagini fotografice, trebuie să semnalăm capcana ce se poate ivi unui vizitator obișnuit, spre deosebire de situația unei expoziții de artă plastică: imaginea-oglindă a realității poate părea doar o simplă „copie” sau „descriere” a lumii vizibile. Pe când o planșă foto realizată de către un artist ce-și gândește mediul în care trăiește ( urban și uman deopotrivă), își cunoaște cultural comunitatea și-și iubește identitatea locului – această planșă este totodată un eseu și un flash, o suprapunere imaterială de GÂND ȘI PEISAJ CULTURAL – deci un act spiritual! Iată o poartă prin care suntem chemați să trecem spre partea mai curată a lumii noastre!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

camarad

Acum 5 ani

@autor: foarte binevenit nu este pleonasm ? M-a trisnit de la inceput si n-am mai citit restul materialului. Daca fiecare ar face ce stie (recte proiecte (sic !)...
Raspunde

camarad

Acum 5 ani

trisnit, adica trosnit...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus