Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Soarta Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu va fi decisă de la București

Soarta Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu va fi decisă de la București

Ședința Consiliului de administrație a Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu s-a încheiat fără nici un rezultat concret. Membrii CA așteaptă ca decizia în ceea ce privește închirierea sălii pe mai mulți ani să fie luată de la București.

Niciuna dintre ofertele depuse pentru închirierea Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu nu a fost considerată suficient de atractivă pentru sindicaliștii membri ai CA ai respectivei case. Reuniți în ședință săptămâna trecută, membrii CA au lăsat decizia finală pe seama Consiliului național al caselor de cultură ale sindicatelor din România. Casa din Sibiu este închisă din noiembrie anul trecut, atunci când reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență au cerut realizarea unor investiții pentru obținerea avizului de securitate la incendii. ”Nu s-a luat nicio decizie. Acum se va organiza întrunirea caselor de cultură la nivel național și acolo se va stabili. Condițiile firmei din Buzău (cea care ar fi vrut să amenajeze un cinematograf și un cazinou, detalii aici – n.r.) nu sunt acceptate de Consiliul de administrație al caselor de cultură din țară. Termenul de închiriere de 40 de ani și alte câteva chestiuni nu conveneau Consiliului național Acum să vedem ce variantă are Consiliul național. Probabil că au ei o variantă mai bună”, spune Dan Pirnoiu, membru al CA al Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu. Reuniunea la nivel național este programată pentru 21 septembrie.

Cei 100.000 de euro

Din punctul de vedere al sindicaliștilor sibieni care administrează Casa de la Sibiu (aceasta fiind în proprietatea Statului român), principala problemă este investiția de aproximativ 100.000 de euro, necesară pentru întrunirea condițiilor cerute de ISU. Varianta închirierii sălii de către Primăria Sibiu nu este viabilă din punctul de vedere al sindicaliștilor, deoarece administrația locală arată că nu are pârghii pentru a închiria o sală nefuncțională. ”Dar Primăria nu poate închiria Casa de cultură până nu este rezolvată problema avizelor ISU. E vorba de investiții de 100.000 de euro, bani pe care Casa de cultură nu îi are, este o sumă imensă. Și abia apoi ar închiria Primăria Casa de cultură a sindicatelor. Păi, mulțumesc! Dacă noi reușim să facem ca această Casă de cultură să redevină funcțională, nu mai avem nevoie nici de Primărie, nici de nimeni. Casa de cultură se descurca și înainte, din organizarea de evenimente, din chiriile pe spațiile închiriate. Dar cum și aceste spații sunt închise, activități nu se mai pot desfășura, nu sunt de unde obține bani”

”Vom vedea ce propune Bucureștiul. Să aleagă ei, căci degeaba alegem noi, dacă soluția nu este agreată de Consiliul național”, Dan Pirnoiu, membru al CA al Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu
Ultima variantă sibiană

În fața Consiliului național își vor prezenta oferta și reprezentanții Asociației Pro Balet din Sibiu. Reprezentanții acesteia susțin că au găsit o sursă de finanțare rambursabilă care să asigure lucrările necesare pentru obținerea avizului de la ISU. După efectuarea acestor lucrări, Asociația ar urma să exploateze Casa de cultură până va rambursa banii, urmând ca apoi clădirea să fie ”predată” Primăriei Sibiu spre administrare. În acest demers, Asociația Pro Balet caută să aibă de partea sa – prin semnarea unui protocol – reprezentanții tuturor operatorilor culturali locali care au nevoie pentru evenimentele lor de spațiile Casei de cultură a sindicatelor. Prin protocolul pe care îl semnează principalii operatori culturali locali se încearcă a fi demonstrat un consens local în ceea ce privește viitorul acestui imobil.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

hop

Acum 4 ani

de ce un oarecare din bucuresti hotareste ce se intimpla cu casa de cultura din Sibiu?Primaria Sibiu,stie ce ar fi mai bun ptr. Sibiu,cred eu....
Raspunde

Gribbit ! Gribbit !

Acum 4 ani

Ce-mi place ''descentralizarea'' asta ! Bucale ne iubeste (cu buldozerul) !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus