Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

GALERIE FOTO Ce se află în spatele brandului? Cum arată carmangeria ”Bătrânului Sas”

GALERIE FOTO Ce se află în spatele brandului? Cum arată carmangeria ”Bătrânului Sas”

De la o mică afacere pornită de doi prieteni din copilărie, Bătrânul Sas a ajuns unul din brandurile cunoscute ale Sibiului. Aproximativ 30.000 de sibieni cumpără lunar dintr-unul din cele cinci magazine din oraș.

Săptămâna trecută am vizitat carmangeria, de pe strada Alba Iulia, aflată în zona Incubatorului de Afaceri de lângă Aeroport. Nu am găsit un laborator hi-tech și nici linii de producție întinse pe zeci de metri. Doar o mână de oameni care prelucrează carnea aproape cum ar face-o oricine la el acasă. Și câteva utilaje simple pentru tocat, amestecat sau afumat cu fum natural. Variante industriale ale unor simplii roboți de bucătărie.

”Primul magazin l-am deschis în 2012, la Piața Cibin, și reacțiile au fost bune, dar a fost o perioadă foarte grea. Am lucrat și eu în magazin atunci, am intrat în contact cu o mulțime de oameni, majoritatea clienți pe care-i întâlnesc și astăzi”, spune Andrei Drăgan Răduleț, unul dintre cei doi tineri care au pus pe picioare afacerea.
andrei-dragan-si-adrian-munteanu-batranul-sas-copy

Alături de Adrian Munteanu, cu care a și fost coleg de clasă la Colegiul Național Brukenthal, Andrei a preluat acum patru ani o ramură a unei firme mai mari cu activitate în acest domeniu. Firma a dispărut, însă Bătrânul Sas a crescut. Adrian a studiat arta culinară și managementul culinar la New York, iar Andrei are experiența organizării Târgurilor de Crăciun din Piața Mare și CibinFEST.

”Noi nu suntem nici sași, nici bătrâni. Am ajuns la numele acesta stând la masă cu un grafician și discutând despre cum am vrea să arate brandul nostru. Ne-am gândit la măcelari vechi și am dat, din întâmplare, peste o sculptură a unui sas măcelar. Atunci ne-am gândit că despre sași se spune că sunt serioși și fac o treabă bună, iar faptul că e bătrân denotă experiență”, povestește Adrian.
”Ce ne place nouă”

Carmangeria de pe Alba-Iulia numără câteva încăperi, fiecare destinată unor produse specifice. Într-un loc se coace leberkäse, într-altul se ține carnea la macerat pentru specialități, într-altul se pregătesc crenvurștii.

carne-produse-batranul-sas-12-copy

”Produsele sunt în general după cum ne plac nouă, ce ne doream noi și nu găseam pe aici sau ce am văzut prin străinătate. Au mai fost și experimente, din curiozitate am vrut să vedem ce iese. Unele au avut succes și încă se găsesc în magazine. Speck-ul a fost unul dintre primele experimente, apoi pastrama săsească care e tipică și îmbrăcată în condimente. Ne-am mai gândit și la produsele de sezon, cum sunt fripturile gata pregătite, trebuie doar să le bagi la cuptor. Pentru leberkäse cred că am lucrat vreo trei ani, peste o sută de încercări au fost. Clienții noștri fideli au acceptat multe astfel de propuneri, dar nu întotdeauna. Publicul sibian este destul de conservator și vrea produse clasice”, explică Andrei.
carne-produse-batranul-sas-2-copy

Mai scumpi

Produsele au prețuri peste medie, dar cei doi antreprenori spun că merită.

”Mergi în orice magazin și vezi crenvurști care se vând cu 12 lei pe kg, iar lângă ei o bucată de carne se vinde cu 16-18 lei pe kg. Gândește că pentru a prepara crenvurștii este nevoie de un proces tehnologic, folosești ingrediente, condimente, e nevoie de timp și oameni care să facă asta. Atunci, dacă ar fi numai carne în ei, cum pot să coste mai puțin decât carnea macră? Crenvurștii noștri sunt puțin mai scumpi tocmai pentru că au în ei ce trebuie. Crenvurștii au, în general, o reputație proastă și pe bună dreptate. La noi este cu totul altceva, e sută la sută carne”, spune Adrian.
crenvusti-carne-produse-batranul-sas-16-copy

”Noi nu avem echipamente super tehnologizate, folosim echipamente de bază, cu care putem face lucruri simple. Dar le facem așa cum trebuie”, continuă Andrei. 

Controale dese

Investiția în afacere a depășit 50.000 de euro și nu se referă numai produse, ci și la imagine și desfacere. Magazinele sunt dotate cu sisteme de expunere și prezentare moderne, iar întreg business-ul este monitorizat constant prin sisteme electronice.

carne-produse-batranul-sas-5-copy

”Investim foarte mult în prezentare și vânzare. Totul este atent gândit, de la amenajare până la lumina care cade peste produse în vitrină. Avem și foarte multe controale, de la diverse instituții, putem spune că sunt la ordine zilei, dar nimeni nu are niciun stres. În majoritatea cazurilor noi nici nu mergem să vorbim cu cei care vin în control, angajații noștri oferă toate informații și documentele necesare”, spune Andrei. Bătrânul Sas numără în prezent 21 de angajați.
carne-produse-batranul-sas-11-copy

Carne de la Racovița

Carmangeria prelucrează în jur de 12 tone de carne pe lună, iar majoritatea vine de la o fermă din zona comunei Racovița. Legea nu permite să achiziționeze carne de la gospodării personale dacă animalul nu a fost sacrificat într-un abator autorizat și sub supravegherea unui medic veterinar.

andrei-dragan-si-adrian-munteanu-batranul-sas-2-copy

”În zona Sibiului, în momentul de față nu prea mai sunt abatoare autorizate. Noi luăm carnea de la producători locali, din județul nostru, dar care lucrează cu abatoare. Deși căutăm constant carne de calitate, legea nu ne permite să cumpărăm un porc dintr-o curte”, spune Adrian.
Planuri de viitor

Cei doi antreprenori spun sincer că în momentul față și-au depășit planul inițial și propriile așteptări. Deocamdată planurile de dezvoltare rămân modeste, accentul căzând pe produse de calitate vândute în cele cinci magazine proprii și online. Deși au primit numeroase oferte nu vor nici să-și comercializeze produsele în alte magazine și nici să se extindă în alte orașe mari din România.

carne-produse-batranul-sas-13-copy

”Când am început am făcut un plan pe cinci ani pe care l-am atins în vreo doi ani. Acum vrem să păstrăm linia de a vinde în magazinele proprii pentru că așa păstrăm controlul asupra calității. Putem spune că avem planuri de extindere la nivel regional, dar important este să păstrăm lanțul foarte scurt. Crenvurștii produși dimineața ajung în câteva ore la vânzare în Piața Mică, spre exemplu. Dacă ar fi deschidem în Timișoara, ca să dau alt exemplu, ar trebui să schimbăm rețetele pentru a crește termenul de valabilitate al produselor, să umblăm la ingrediente. Ori nu ar fi greu, dar noi nu asta vrem”, concluzionează cei doi antreprenori.
foto Silvana Armat

crenvusti-carne-produse-batranul-sas-17-copy carne-produse-batranul-sas-3-copy carne-produse-batranul-sas-9-copy carne-produse-batranul-sas-15-copy carne-produse-batranul-sas-7-copy carne-produse-batranul-sas-2-copy carne-produse-batranul-sas-8-copy

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

25 comentarii

Ups

Acum 6 ani

Felicitari!!! Continuați sa faceti lucrul bun pe care l-ati început. Nu faceti rabat de la calitate, pentru ca de produse de slaba calitate e plin in comerț.
Raspunde

Kati

Acum 6 ani

Acest Adrian Munteanu duce povara lu' tat-su: MUVI. Mizeria și lipsa de caracter nu pot fi șterse doar schimbând numele firmei din Muvi în Bătrânul Sas...
Raspunde

Daniela

Acum 6 ani

Uite de asta nu merge bine tara,vorbim sa ne aflam in treaba, dar de, daca prostia nu doare avem timp de treburile altora.
Raspunde

mariana

Acum 6 ani

ioiiii ...curcubeu pe cerul guriiii ...deliciii culinare !
Raspunde

Fost angajat

Acum 6 ani

Ce se află în spatele brandului "Bătrânul Sas"? Escrocul Munteanu! Cel care a tot schimbat numele firmelor pentru a se sustrage plăților către stat. Juniorul este exact caracterul lui tatcă-su: JEG.
Raspunde

mishu

Acum 6 ani

Cand furau salam ascuns in haine era Muntanu tot escroc? sau era fraier! Ar trebui sa spui multumesc pentru ca ai avut ocazia in anii 2000 (in era Nastase) sa lucrezi cu "papa" si te-ai mai lins si pe degete. Rusine sa-ti fie.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Mereti ma, iute, si luati calu de pe Avram Inacu.
Raspunde

VL-69-BMW

Acum 6 ani

sibiencele prefere crenvurstii oltenesti, doar cand au nevoie de bani prefera si batranul sas.
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Bine zis cremvusti oltenesti,oltencele vin la Sibiu pentru salamul de Sibiu,gros si satios,l-ai incercat o data,vrei toata viata.
Raspunde

Eu. sibianca

Acum 6 ani

Deci du-te tu acasa la VL si fa 69 cu BMW -ul tau. Sibiencele nu au nevoie de mitocani.
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Du-te în Vâlcea nă-tii măi, ordinarule!!!
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Mars in oltenia voastra rupta de foame,jeg cu ochi!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 6 ani

Mai vl-69-BMW, sa-ti prezint o istorioara: plec eu spre Bucuresti, inevitabil trec prin judetul vALCEA si constat ca ma simt aproape ca in SIBIU, in sensul ca numai aici sunt atatea masini de vL... alta: zice o d-na din rM vALCEA ca ea si familia au ramas acolo ptr. ca au un magazin, dar ceilalti pleaca la SIBIU ptr. ca mor de foame in judetul vostru...
Raspunde

Daniela

Acum 6 ani

KATI si FOST ANGAJAT chiar asa de idioti sunteti, imi pare rau deja ca imi pierd timpul cu voi, dar nu pot sa tac cand vad atata prostie in jurul meu. Cu ce mancati "c****l", cu lingura sau polonicul? Stiu, cu polonicul ca inghititi mai mult!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Daniela draga, s-ar putea sa greșesc, dar cred ca faci o obsesie....Cerbicia ta in atacurile îndreptate împotriva celor ce susțin o idee ,care cu certitudine nu-ti convine, da de gândit. Si totuși, daca cei in cauza au dreptate?...
Raspunde

Unu care ti o udat floarea

Acum 6 ani

Fostele carmangerii muvi. Ce dracu ca toata lumea stie. Mezeluri de tot rahatu imbibate cu apa. Normal ca nu desfac decat la ei. Saracilor! Credeau ca daca pun nume cu rezonanta fac cremwurstii infarct
Raspunde

Andrei Dragan Radulet

Acum 6 ani

"Fostele carmangerii Muvi" inca exista acolo unde au fost tot timpul, doar ca ne despart cativa kilometri buni de ele. Daca doriti, faceti o programare la 0269227761 sa vizionati carmangeria Batranu Sas si sa ne spuneti parerea daca are vreo legatura cu Muvi. Multa lume tot sustine aceasta idee pur si simplu falsa. Si in piata Cibin exista magazine Muvi langa cele Batranu Sas, puteti intreba si acolo cate legaturi exista intre cele doua firme. Apreciem comentariile si criticile, dar chiar nu stim ce sa facem cu astfel de pareri.
Raspunde

@carcotasii penibili

Acum 6 ani

Ca si calitate la mezeluri pot spune ca Batranu' Sas eNO ONE pe Sibiu! comparati cu tiganiile de la aldi etc si trageti singuri concluzia,desteptilor!!!!
Raspunde

Fost anggajat

Acum 6 ani

Daca aveti ocazia sa discutati vreodata cu un angajat de acolo, va rog sa ii intrebati si sa raspunda sinceri: Cate substante expertarom baga in toate semipreparatele? Spor la mancat EEEEEE-uri
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

"Danielo" toate kkt-urile din "alimentație" sunt denumite generic "mezeluri" ....Însăși prețurile de comercializare al acestora este un indicator al Conținutului de carne al produselor. In luările de pozitie era vorba de caracterul "întreprinzătorului / întreprinzătorilor " in cauza, n-o mai da pe "dupa coteț"....
Raspunde

alte sachsen

Acum 6 ani

ca termen de comparatie incercati carmangeriile mitea si ion anghel din lupeni gusterita. alea vand mezeluri fara E uri si alte mizerii. restu s povesti batranu chior si altii
Raspunde

cititor 13

Acum 6 ani

ce il mai promovati pe Andrei Dragan Radulet !!!! oare stie lumea a cui copil este ???? de ce nu spuneti adevarul......
Raspunde

cititor 13

Acum 6 ani

si spuneti cine e mama lui ! si cum a plecat cu banii din administratie .....fonduri europene....cu proces penal.......
Raspunde

cipi

Acum 6 ani

mancati mortaciuni si umpleti farmaciile...
Raspunde

laydidina

Acum 6 ani

Dragi sibieni, Nu inteleg nici acum de ce va legati de trecut , de ce sinteti invidiosi pe relalizarile (evidente ) alle altora. Oare inainte de a critica de ce nu incercati sa realizati si voi asa ceva !.Produsele sint bune( si la standardele internatiomnale ca doar pe vremea impuscatului ati mincat fara E.. ) , de calitate. Daca nu va place produsele lor , nu cumparati dar tipic romaneste voi sariti sa criticati.Daca ati fi umblat mai mult prin strainatate poate ca ati fi putut sa apreciati mai bine munca si relizarile lor. Sice are trecutul cu realizarile actuale? Poate un pic de intelegere nu strica! Tot respectul si stima mea ptr. produsele lor.!Eu voi continua sa cumpar de la ei in continuare !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus