Avem munți, dar cine să-i respecte? Într-o țară în care președintele se declară un împătimit montaniard, traseele montane sunt distruse cu bună știință, de exploatațiile forestiere. Este o realitate pe care turiștii care fac plimbări pe creste o observă cu regularitate. Puțini, însă, au curajul și forța necesare să lupte cu toți cei implicați, astfel încât să schimbe ceva. Un sibian de 30 de ani, îngrozit de dezastrul de pe Valea Moașei, a înțeles că schimbarea stă în fiecare dintre noi. Și a început să lupte pentru traseul pe care îl bate cu pasul, de când era un țânc.
Viorel Savu merge des în drumeții montane, iar traseul spre Suru este unul dintre favoritele sale. Îl leagă de această zonă și copilăria petrecută la bunici, în Sebeșul de Sus. "Anul trecut, când am făcut din nou traseul, așa cum fac în fiecare an, aici era același paradis pe care mi-l aminteam dintotdeauna. Anul acesta am avut un șoc. Poteca marcată este distrusă în cea mai mare parte, au intrat cu TAF-urile, cu camioanele și au făcut pur și simplu un drum prin munte. Buștenii sunt aruncați în albia Văii Moașei și pe acolo îi târăsc, pur și simplu, la vale. Vă dați seama că în acest râu nu se mai poate vorbi de faună, niciun pește nu poate supraviețui aici. Să nu mai vorbim de poluarea de la carburanți, de la lubrifianți. E o crimă, pur și simplu o crimă", spune Viorel Savu.
Tânărul a făcut sesizări către toate instituțiile implicate, inclusiv Garda de Mediu și DNA. Aceste din urmă instituții au deschis și anchete.
În bătaie de joc pentru natură
Exploatația forestieră din zona Văii Moașei este gestionată de o firmă privată, Jodema, din Arpașu de Sus. Înființată în 2012, firma a raportat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproape 143.000 de euro, dar un profit de doar 12.000 de euro tot anul, adică o marjă de aproximativ 8%. În registre are doar 5 angajați.
Firma a câștigat licitația de exploatare a zonei, care este în administrarea Ocolului Silvic Avrig. Lucrările au început în luna iunie, adică în plin sezon turistic. Vârful Suru este al treilea cel mai înalt vârf din țară, așa că și traseul spre cabană și spre creastă este foarte frecventat. Mai ales că este unul de dificultate ușoară, însă foarte pitoresc. Sau, mai bine spus, era.
Recomandarea autorităților: nu mai treceți pe acolo
Turiștii care au încercat să ajungă în această vară aici au fost nu numai dezolați, dar chiar puși în pericol. Poteca este ruptă de utilaje, mai mulți pomi cu marcajul turistic au fost tăiați de exploatatori, care au lăsat în urmă cioturi și bușteni care la orice pală de vânt pot să îi doboare pe trecători. "Turiștii sunt rugați de o angajată a firmei să evite traseul turistic, iar în cazul în care aceștia nu doresc, anunță lucrătorii din parchet că sunt turiști pe potecă, pentru a evita accidentele. Cabanierul de la Suru le spune, de asemenea, să evite coborârea pe acest traseu", se arată într-un răspuns al Direcției Silvice Sibiu.
Iubitorii muntelui au atras atenția și că animalele și păsările din zonă au dispărut, în urma exploatației forestiere. Răspunsul Direcției Silvice este halucinant: "În privința faunei dispărute, din cunoștințele noastre, în luna septembrie rar se mai aud cântecele păsărilor în pădure. Toate parchetele de exploatare sunt, de asemenea, evitate de fauna sălbatică și repopulate după terminarea lucrărilor".
Garda de Mediu, în schimb, a luat măsuri ferme, având în vedere că firma Jodema este la a doua abatere, în ultimii ani, fapt care este considerat recidivă de inspectori. "Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 68.000 de lei, fiind dispusă totodată și măsura de sistare a activității. Societății i-au fost impuse patru măsuri de remediere urgentă, incluzând aici interzicerea de scoatere a lemnului din cursul de apă, curățarea albiei Văii Moașa Sebeșului de resturile de exploatare și măsuri legate de gestionarea lubrifianților, carburanților și deșeurilor", explică inspectorul-șef Ciprian Simulescu.
Primăria Racovița susține că va anunța, de asemenea, firma să refacă traseul montan sau se va îndrepta împotriva acesteia pentru recuperarea fondurilor necesare reabilitării zonei.
Imagini înainte...
Și după...
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ocolului Silvic Avrig , Ciprian Simulescu , Răspunsul Direcției Silvice , Viorel Savu , Vârful Suru , Văii Moașa Sebeșului , Văii Moașei , Valea Moașei , Direcției Silvice Sibiu , Primăria Racoviţa
Vizualizari: 33315
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Ron
Acum 1 oră
Mișu Mare
Acum 1 oră
Newman
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Xxx