Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Crimă ecologică pe Valea Moașei. Traseul spre Suru, distrus de defrișări

Crimă ecologică pe Valea Moașei. Traseul spre Suru, distrus de defrișări

Avem munți, dar cine să-i respecte? Într-o țară în care președintele se declară un împătimit montaniard, traseele montane sunt distruse cu bună știință, de exploatațiile forestiere. Este o realitate pe care turiștii care fac plimbări pe creste o observă cu regularitate. Puțini, însă, au curajul și forța necesare să lupte cu toți cei implicați, astfel încât să schimbe ceva. Un sibian de 30 de ani, îngrozit de dezastrul de pe Valea Moașei, a înțeles că schimbarea stă în fiecare dintre noi. Și a început să lupte pentru traseul pe care îl bate cu pasul, de când era un țânc.

valea-moasei-17-copy

Viorel Savu merge des în drumeții montane, iar traseul spre Suru este unul dintre favoritele sale. Îl leagă de această zonă și copilăria petrecută la bunici, în Sebeșul de Sus. "Anul trecut, când am făcut din nou traseul, așa cum fac în fiecare an, aici era același paradis pe care mi-l aminteam dintotdeauna. Anul acesta am avut un șoc. Poteca marcată este distrusă în cea mai mare parte, au intrat cu TAF-urile, cu camioanele și au făcut pur și simplu un drum prin munte. Buștenii sunt aruncați în albia Văii Moașei și pe acolo îi târăsc, pur și simplu, la vale. Vă dați seama că în acest râu nu se mai poate vorbi de faună, niciun pește nu poate supraviețui aici. Să nu mai vorbim de poluarea de la carburanți, de la lubrifianți. E o crimă, pur și simplu o crimă", spune Viorel Savu.

Tânărul a făcut sesizări către toate instituțiile implicate, inclusiv Garda de Mediu și DNA. Aceste din urmă instituții au deschis și anchete.

În bătaie de joc pentru natură

Exploatația forestieră din zona Văii Moașei este gestionată de o firmă privată, Jodema, din Arpașu de Sus. Înființată în 2012, firma a raportat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproape 143.000 de euro, dar un profit de doar 12.000 de euro tot anul, adică o marjă de aproximativ 8%. În registre are doar 5 angajați.

valea-moasei-2-copy

Firma a câștigat licitația de exploatare a zonei, care este în administrarea Ocolului Silvic Avrig. Lucrările au început în luna iunie, adică în plin sezon turistic. Vârful Suru este al treilea cel mai înalt vârf din țară, așa că și traseul spre cabană și spre creastă este foarte frecventat. Mai ales că este unul de dificultate ușoară, însă foarte pitoresc. Sau, mai bine spus, era.

Recomandarea autorităților: nu mai treceți pe acolo

Turiștii care au încercat să ajungă în această vară aici au fost nu numai dezolați, dar chiar puși în pericol. Poteca este ruptă de utilaje, mai mulți pomi cu marcajul turistic au fost tăiați de exploatatori, care au lăsat în urmă cioturi și bușteni care la orice pală de vânt pot să îi doboare pe trecători. "Turiștii sunt rugați de o angajată a firmei să evite traseul turistic, iar în cazul în care aceștia nu doresc, anunță lucrătorii din parchet că sunt turiști pe potecă, pentru a evita accidentele. Cabanierul de la Suru le spune, de asemenea, să evite coborârea pe acest traseu", se arată într-un răspuns al Direcției Silvice Sibiu.

img_3774-copy

Iubitorii muntelui au atras atenția și că animalele și păsările din zonă au dispărut, în urma exploatației forestiere. Răspunsul Direcției Silvice este halucinant: "În privința faunei dispărute, din cunoștințele noastre, în luna septembrie rar se mai aud cântecele păsărilor în pădure. Toate parchetele de exploatare sunt, de asemenea, evitate de fauna sălbatică și repopulate după terminarea lucrărilor".

Garda de Mediu, în schimb, a luat măsuri ferme, având în vedere că firma Jodema este la a doua abatere, în ultimii ani, fapt care este considerat recidivă de inspectori. "Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 68.000 de lei, fiind dispusă totodată și măsura de sistare a activității. Societății i-au fost impuse patru măsuri de remediere urgentă, incluzând aici interzicerea de scoatere a lemnului din cursul de apă, curățarea albiei Văii Moașa Sebeșului de resturile de exploatare și măsuri legate de gestionarea lubrifianților, carburanților și deșeurilor", explică inspectorul-șef Ciprian Simulescu.

Primăria Racovița susține că va anunța, de asemenea, firma să refacă traseul montan sau se va îndrepta împotriva acesteia pentru recuperarea fondurilor necesare reabilitării zonei.

Imagini înainte...

wp_20150607_16_04_04_pro__highres wp_20150607_16_05_29_pro__highres

valea-moasei-19-copy valea-moasei-27-copy valea-moasei-21-copy valea-moasei-23-copy valea-moasei-17-copy

Și după...

valea-moasei-11-copy valea-moasei-1-copy valea-moasei-10-copy valea-moasei-16-copy valea-moasei-3-copy valea-moasei-8-copy valea-moasei-6-copy img_3774-copy img_3764-copy valea-moasei-9-copy valea-moasei-5-copy valea-moasei-2-copy valea-moasei-7-copy

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

16 comentarii

...

Acum 6 ani

Intreba asociatia muntii fagaras ce parere au despre aceasta situatie. Ca doar fonduri europene au accesat pentru acest masiv
Raspunde

Oxigen

Acum 6 ani

CRIMINALI! Sunt consoderati aceștia în țările civilizate! Poate nu sunt români CANALIILE cu chip. Om
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

Nu avem pic de respect pt mediul inconjurator, pt flora si fauna care inca o mai avem. ... Foarte trist.
Raspunde

lex

Acum 6 ani

nu avem stat autoritar ci doar spagari... unde naiba e justitia?????????????????
Raspunde

Nemilosu

Acum 6 ani

Ce fac securistii de la partidul ecologist din sibiu?
Raspunde

Bamse

Acum 6 ani

Suru, al treilea vârf că înălțime din țară ???!!!!
Raspunde

Unu

Acum 6 ani

Da.Am fost si eu vara asta acolo,i-ti vine sa plangi pe tot traseul.Amenzile nu refac padurea! Trebuia inchisa exploatarea din prima zi.Primaria ce a facut????
Raspunde

Forest Gump

Acum 6 ani

Aceleasi imagini le puteti vedea si in vecini, la Turnu Rosu.. Tipam de 3 ani ca se distrug paduri cvasivirgine si se fac drumuri de taf ilegale, dar ITRSV Brasov spune ca e totul ok. Astia nu fac nimic decat daca ajunge subiectul in presa.. In rest nu au frica de nimic.
Raspunde

me3223

Acum 6 ani

auleo, buna dimineata! sa vedeti ce e pe valea avrigului si pe valea sadului. Dar deh, acolo nu sunt trasee turistice. Pe Sadu se taie in draci si 112-u nu functioneaza ca nu ai semnal. Si camioanele se opresc la iesirre din raul sadului pe o campie. Plus ca mai e un depozit de lemne in raul sadului si unul pe vale langa cabana celor de la apa canal.
Raspunde

XXXX

Acum 6 ani

Bravo Garda de Mediu!!! O buturuga mica in calea unui mare car....
Raspunde

Gogu

Acum 6 ani

Primarul din zona nu e capabil sa toarne piatra pe drumul din Valea moasei...după ce plătești și taxa...
Raspunde

Hai sa actionam!

Acum 6 ani

Suru nu e al treilea varf ca inaltime din tara...
Raspunde

Pom

Acum 6 ani

Si pe la Hamba e jale! Dar sunt toți legați la ochi,vin alegerile nu?
Raspunde

unul

Acum 6 ani

bravo ma si stiti tot si nimic nu se face scrum .... de la masini la depozitele care asteapta incarcare ..... lasa ca ne invata bine facebook-ul sa protestam virtual ..... nu s-ar bucura si ele ciorile de niste ochii de toporasi ..... problema incepe de la localnici care sub umbra ipocriziei azi iau bani sa taie si sa taca si maine urla ca le pica muntele in cap .....
Raspunde

cercetasii

Acum 6 ani

:( ... traseul (bulina rosie) pe vale, pe la cascada Moasei, e compromis total, au intrat cu drumul pina in buza cascadei si au distrus tot, e o portiune de poteca rupta (un versant) care pune in pericol turistul incepator, albia e plina de busteni taiati (si nu, nu sint lemne putrezite cum se justificau) ... mai multe imagini: https://www.facebook.com/cercetasii/posts/1430659793627490?pnref=story
Raspunde

Dorin

Acum 6 ani

Câinii latră ursul ... nu vă mai amăgiți nu se schimbă nimic toate vor înceta doar atunci când România iese în stradă arestează toată clasa politică confiscă toate averile celor care ne-au furat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus