Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Somațiile Fiscului, pe e-mail

Somațiile Fiscului, pe e-mail

În curând, Fiscul i-ar putea înştiinţa pe contribuabili prin e-mail despre sumele pe care le au de plată sau despre popririle care urmează să le fie puse pe conturi. Un proiect lansat în dezbatere publică prevede că încă 35 de documente vor putea fi transmise de Fisc pe cale electronică. Ar ajunge astfel mai repede decât prin poştă.  ANAF deja a decis ca de la anul să nu mai primească pe hârtie declaraţii care pot fi depuse online. 

Cele mai noi propuneri pentru informatizarea relaţiei dintre Fisc şi contribuabili vin din partea Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, notează Digi24.ro. Un proiect de ordin lansat în dezbatere publică prevede 35 de acte să poată fi transmise de Fisc pe adresa de mail sau numărul de fax al contribuabilului. Astfel ar putea fi comunicate mult mai rapid, pe căi electronice, titluri executorii, înştiinţări de poprire, decizii referitoare la obligaţiile de plată şi alte documente şi somaţii. Pe termen lung Fiscul vrea să apeleze chiar şi mai mult la tehnologie.

„Gândim în viitor, prin intermediul adreselor de mail crearea unei reţele şi să comunicăm chiar şi video”, afirmă Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din ANAF.

Însă, până la videoconferinţele dintre contribuabili şi funcţionarii fiscului, mai sunt multe probleme de rezolvat. La un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României oamenii de afaceri au propus ca Ministerul Finanţelor şi Fiscul să-şi modernizeze şi site-urile. Patronii spun că pierd ore întregi din cauza unui cod de verificare pe care bazele de date ale Finanţelor îl cer de fiecare dată când afişează situaţia unei firme.

De anul viitor, funcţionarii ANAF de la ghişee nu vor mai primi pe hârtie declaraţiile care pot fi depuse online. Fiscul a testat ideea prima oară în Capitală. A avut parte de rezultate mixte.

„Am făcut un experiment la Bucureşti şi nu le-am mai primit în iulie pe hârtie. Ştiţi care a fost rezultatul? Că nu s-au mai depus. E vorba de un tradiţionalism, de o inerţie, pe care trebuie să o învingem”, declară Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus