Marţi,
18.05.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Afterschool-ul, blocat în școlile din Sibiu. Părinții se revoltă

Afterschool-ul, blocat în școlile din Sibiu. Părinții se revoltă

Profesorii nu mai au voie să încaseze bani pentru programul Şcoală după Şcoală prin PFA, iar şcolile nu mai au voie să încaseze chirie pentru sălile de clasă, dacă acolo se desfăşoară programul afterschool. Sunt cele două specificaţii clare venite din partea ANAF şi care au dat peste cap întregul sistem SDS (Şcoală după Şcoală) din Sibiu. Mai multe şcoli au înaintat cereri de renunţare la program, iar părinţii sunt hotărâţi să protesteze.

Care este problema

Până anul acesta, învăţătorii şi profesorii care desfăşurau programe Şcoala după şcoală erau plătiţi de părinţi, fie pe PFA-urile proprii, fie prin intermediul unor asociaţii înfiinţate de părinţi şi care îşi asumau acest lucru. În luna septembrie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis o adresă prin care a atras atenţia că acest lucru este ilegal. Potrivit ANAF, profesorii nu pot fi plătiţi suplimentar pentru orele pentru care oricum sunt remuneraţi, prin contractul de muncă. Această activitate este considerată ca făcând parte din fişa postului, iar dascălii trebuie cel mult plătiţi pe principiul orelor suplimentare, pe statul de plată derulat de unitatea de învăţământ la care sunt încadraţi. Acest lucru înseamnă, însă, mai puţini bani pentru profesori, care nu pot încasa decât cuantumul prevăzut de lege pentru orele suplimentare, mai mic decât cel pe care l-ar fi putut lua independent. Mai înseamnă şi bătaie de cap în plus pentru şcoli, care trebuie să se angajeze la o contabilitate suplimentară, fără un câştig efectiv pentru unitatea de învăţământ.

Efectul

Mai multe școli din Sibiu au înaintat deja cereri, către Inspectoratul Şcolar, de renunțare la programul Școală după Școală. Dintre cele 24 de unităţi de învăţământ care depuseseră proiecte la ISJ, trei şi le retrăseseră, până săptămâna trecută: Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Şcoala “Ioan Slavici” şi Liceul Gustav Gundisch din Cisnădie. “Ar fi trebuit să plătim acel cadru didactic care desfăşura programul SDS, peste cele 8 ore care sunt deja plătite. Ceea ce era o ilegalitate. Noi nu vrem să intrăm în ilegalitate, drept pentru care a trebuit să renunțăm”, explică directorul liceului din Cisnădie, Maria Dietrich.

Nici în celelalte şcoli nu s-a organizat, însă, SDS. Managerii au avut termen, până în data de 30 septembrie, să decidă cum şi dacă vor mai organiza afterschool, după noile clarificări venite de la Fisc.

Sunt peste 300 de școli în Sibiu și nu mai puțin de 101 dintre acestea au clase primare.

Părinţii se revoltă

Mii de părinți își doresc să își lase copiii în școală și după terminarea orelor, însă, anul acesta, au întâmpinat un refuz din partea unităților de învățământ. Soluțiile nu sunt tot timpul la îndemână: bunici pentru cei mai norocoşi, bonă pentru cei cu dare de mână sau varianta riscantă, copilul încuiat singur în casă, pentru cei care nu au nicio altă variantă. O soluție pentru părinții disperaţi sunt programele private de afterschool.

„Noi niciodată nu am fost într-o competiție cu statul, noi tot timpul oferim o alternativă mai complexă și mai în detaliu față de ce oferă în școli. Avem o învăţătoare cu 35 de ani experienţă, care se dedică exclusiv copiilor din programul nostru. Săptămânal, facem activităţi sportive, ieşim la aer, facem excursii. Copiii noştri au loc de joacă, loc de relaxare şi ajung acasă cu temele făcute. În plus, îl preluăm pe fiacer în parte, de la şcoala unde învaţă”, spune Cristian crăciun, proprietarul unui astfel de afterschool.
Programul costă, însă, peste 600 de lei lunar, în timp ce, la stat, părinții plăteau între 150 și 250 de lei.

Părinții disperaţi au inițiat și o petiție pe internet, care a fost semnată, până la sfârşitul săptămânii trecute, de aproape 900 de persoane.

„Am inițiat petiția ca să se vadă că suntem mulți care avem nevoie de acest program și am vrea să rezolvăm cumva, legal, problema. Școala după școală, proiect care ajută în prezent o mulțime de familii care nu vor să își lase copiii cu cheia de gât, dar nu au nici bani pentru un afterschool privat, nu își găsește cadrul legal potrivit pentru derulare. Majoritatatea părinților cu care am vorbit nu au fondurile necesare alegerii unui afterschool privat și nu au alternative, dacă acest sistem încetează. Unele școli caută spații private pentru închiriere, pentru a rezolva cât mai repede problema. Este, totuși, vorba despre o lege incompletă, care a avut la bază o intenție bună. Mi-ar plăcea să cred că putem deschide un dialog cu autoritățile, dialog care să ducă la niște shimbări, nu la evadarea din sistem spre privat sau chiar evadarea în ilegalitate”, spune Paula Hodiș, mama care a iniţiat această petiţie.
Părinţii de la Şcoala “Regina Maria” sunt şi mai categorici. Aceştia au anunţat că vor protesta luni, 3 octombrie, de la ora 14, în curtea instituţiei de învăţământ.

Şcoală după Şcoală este o măsură care, deşi apare în legea educaţiei din 2011, până acum nu a fost finanţată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei.

Comentarii

24 comentarii

Secretara inspectorului

Acum 4 ani

Nu e prima data cand se intampla ceva bun..apare un 'sus-pus' cu interese directe si face in asa fel incat strica tot. Tipic romanesc,bine ca stim sa stricam tot ce mai e bun in tara asta..Sa-ti fie rusine bre inspectore general!! Stii tu de ce!
Raspunde

hai la discutii

Acum 4 ani

Tipic romanesc este sa vorbim si sa nu citim. Avem ca si sursa principala de cultura mass-media. Nu stim legile, iar cand ne convine le putem incalca sau sa avem o interpretare personala care ne convine. Ce e bun pentru noi, poate sa fie ilegal, imoral si chiar ne poate ingrasa ... totul e ok.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Sa dea madam fodor bani pentru acest program, nu sa ateasca festivaluri cu bete in centru!!!
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

Anaf are oameni din comunism. Cum sa fie ilegal ca o asociatie sa plateasca un pfa???? Platim pfa pt ca vrem! Si statul nu are voie sa comenteze. Nu are legatura cu norma didactica.
Raspunde

Vio

Acum 4 ani

Dar statul iti ofera spatiul, nu? Atunci joci dupa regulile impuse de el, daca nu iti cauti spatiu si platesti cate pfa-uri vrei.
Raspunde

.....

Acum 4 ani

primarie, scoli, inspectorat, anaf = DOBITOCI
Raspunde

costy

Acum 4 ani

de ce? Scoala este pt scoala nu pt after school! Statul roman nu si-a asumat ca poate sa va tina plozii si la after school. Atata poate statul roman, atata putem noi cei care contribuim ca fraierii la bugetul acestui stat! De unde sa va tot dam? I-ati facut, asigurati-va ca nu le lipseste nimic. Oricum, atatia copii nesupravegheati nu am vazut nicarieri, doar in SB! Bravo sb!
Raspunde

Corigentul

Acum 4 ani

150 de lei pentru after school? Cred ca visati! V-am mai spus ca preturile ajung la 28 de lei pe zi. 20 de lei pentru invatator (2 ore) si 8 lei pentru mancare. Verificati daca nu credeti..
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Vorbesti prostii. Sunt 1-2 scoli in Sibiu care au tarife de 15-16 lei/ copil iar restul au tarife intre 7-10 lei. Cap priveste masa aceasta nu este obligatorie si intradevar este de 8 lei in general. Tarifele de 20-28 de lei sunt luate de profesorii care fac activitatea in afara scolii.
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Probabil, pseudonimul ales se potriveste cu calitatea pe care o aveai in scoala. Deci, de la tine nu putem avea pretentii, pentru ca nu intelegi ...
Raspunde

premiantul

Acum 4 ani

Corigentule, vorbești prostii ca de obicei. Nu cred că ai copii. Ești doar un troll ordinar.
Raspunde

costy

Acum 4 ani

Ce sa caute copiii la scoala dupa scoala ? Ocupati-va de ei, nu stati ca trantorii linistiti la multinationale ! Fraieri ce sunteti!
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Daca tu esti un biet somer, care are timp sa stea cu copiii de la ora 12, nu inseamna ca restul nu trebuie sa muncesca (inclusiv ca sa iti plateasca tie amaratul de ajutor de somaj, pe care il bei in crasma). Hai dispari de aici, pentru ca nu ai habar despre ce vorbesti !!!
Raspunde

Darth Vax

Acum 4 ani

Si cu afte school-urile clandestine ale cadrelor didactice, cum ramane? Cine le verifica? Cine le sanctioneaza?
Raspunde

Bani

Acum 4 ani

Pai,cred ca cel mai mult mălai pierde unde se organizează proteste....sau
Raspunde

Corigentul

Acum 4 ani

Pentru "un cititor": nu stii sa folosesti virgula. Se pare ca m-am descurcat mai bine decat tine la scoala. Si, daca verificati, veti vedea ca exista o scoala la care intr-adevar pretul este de 28 de lei pe zi (2h).
Raspunde

klaus

Acum 4 ani

O scoala cu 28 lei pe zi (2h) si generalizam....
Raspunde

.....

Acum 4 ani

Tu stii ce este virgula? Nu cred ...
Raspunde

Ana Bratu

Acum 4 ani

Nu înțeleg dece sunteți atât de revoltați, este adevărat ca unii părinți nu au alte variante iar programul Școală după școală este cel mai la îndemână, dar totuși un cadru didactic este plătit 8 ore pe zi chiar dacă fizic nu este 8:ore la școală se presupune ca are alte atribuții după cele 4 ore de curs: teste de corectat, pregătirea pentru a doua zi etc. Așa că dragi părinți legal nu se pot incasa bani de două ori în același interval orar și pentru că nu o să mai câștige cel puțin încă un salar dascălii renunță.
Raspunde

.....

Acum 4 ani

Suntem revoltati pentru ca, sute de parinti aveau cu cine sa lase copiii 4 ore. In plus, era rezolvata si problema lectiilor. Faptul ca, niste incompetenti elaboreaza acte normative indoielnice, sau niste comentatori, care habar nu au ce inseamna sa cresti un copil, debiteaza ineptii, nu ne incalzeste cu nimic!
Raspunde

premiantul

Acum 4 ani

Și ai venit tu să faci ordine!! În momentul în care am pus mână de la mână și am dotat sala de clasă de la ZERO, unde ai fost să ne explici despre gratuitatea învățământului, bani, plăți duble, dascăli etc. Toți sunteți deștepți și vedeți doar bucățele din întreg. De comentarii sfertodocte m-am cam săturat!
Raspunde

Mariana

Acum 4 ani

Profesorii care fac after-shcool si isi desfasoara activitatea suplimentara prin PFA, oricum platesc la Buget, acestia fiind inregistrati pe norma de venit. Legea nu interzice obtinerea acestor venituri suplimentare, atat timp cat constituirea profesorilor in PFA este aprobata si legala. Mai mult, cei care desfasoara activitate la un after-school privat sau la centre de limbi straine, majoritatea colaboreaza tot prin PFA. Eu spun ca daca exista bunavointa, se gasesc si solutii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus