Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Curțile școlilor deschise pentru toți sibienii. Șeful Poliției: Primăria să asigure și paza

Curțile școlilor deschise pentru toți sibienii. Șeful Poliției: Primăria să asigure și paza

Primăria Sibiu a anunțat la finalul lunii august, prin Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ, că pregătește un proiect menit să ofere copiilor și tinerilor noi terenuri de joacă și activități sportive în cartierele în care locuiesc, prin deschiderea curților și terenurilor de sport ale unităților de învățământ după orele de curs, în weekend și pe timpul vacanțelor școlare. Săptămâna trecută, adică o lună mai târziu, nici conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu și nici cea a Inspectoratului Școlar nu știa nimic despre un asemenea proiect.

Proiectul primăriei are ca scop creșterea numărului de terenuri de sport și locuri de joacă din cartiere, mai ales în acele zone în care nu există astfel de terenuri și nici nu mai există spațiu pentru amenajarea lor. Ideea sună bine, însă nu toate școlile sibiene au pază asigurată sau camere de filmat.

O analiză realizată la cererea prefecturii Sibiu arată că ”la nivelul județului, în anul școlar trecut, 49 de unități au avut pază umană, dintre care 35 cu pază proprie, 11 cu societăți specializate de pază și 3 cu pază mixtă”. În ceea ce privește modul de asigurare cu sistem TV cu circuit închis, au fost identificate 201 unități de învățământ preuniversitar dotate cu sisteme de supraveghere video, ”din care 24 aveau în interior, 23 în exterior și 154 atât în interior cât și în exterior”.

curti-scoala-2

La sfârșitul anului școlar 2015-2016, s-a constatat o creștere a numărului unităților de învățământ asigurate cu sisteme de supraveghere video, de la 188 la 201. Comisarul șef de Poliție, Tiberiu Ivancea, a recunoscut sincer săptămâna trecută că nimeni din primărie nu i-a informat că ar dori să deschidă curțile școlilor pentru publicul larg. ”Eu chiar nu știu cum se va putea derula acest program. Probabil că primăria va lua măsurile necesare și va asigura și paza, altfel e posibil să apară distrugeri”, a declarat Ivancea.

Coincidență sau nu, nici șeful Inspectoratului Școlar Județean nu fusese informat de planurile municipalității. ”Eu am aflat din presă de proiect. În esență cred că orice astfel de inițiativă este binevenită, dar cum se va desfășura și cât de în siguranță vor fi copiii primăria trebuie să spună, ei sunt proprietarii terenului”, a declarat Ștefan Firu.

În anul școlar 2015 – 2016 în școlile sibiene au avut loc 38 de infracțiuni în incinta sau în zona din imediata vecinătate a unităților școlare. În anul școlar anterior fuseseră identificate 54 de astfel de fapte. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, declara în luna august că ideea deschiderii curților școlilor aparține, de fapt, tot sibienilor. Și că primăria nu mai găsește spații libere în oraș pentru a înființa noi terenuri de sport sau locuri de joacă.

“Unele cartiere ale orașului sunt foarte aglomerate și nu mai există spațiu disponibil în care să amenajăm terenuri pentru activități recreative și sportive. Prin urmare mi s-a părut foarte bună această soluție propusă chiar de sibieni în cadrul întâlnirilor din cartiere organizate cu scopul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Sibiului pentru următorii ani. Chiar dacă realizarea acestui proiect înseamnă cheltuieli administrative mai mari pentru unitățile de învățământ respective, vom aloca aceste fonduri din bugetul local, fiind vorba despre un beneficiu important pentru copiii și tinerii sibieni. Am rugat serviciul de resort să pregătească un proiect de hotărâre a Consiliului Local în acest sens,” spunea Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Prin proiectul de hotărâre aflat în pregătire se va avea în vedere și securitatea și siguranța copiilor și tinerilor care vor utiliza terenurile de sport. Paza obiectivelor va fi suplimentată pentru a acoperi și perioada din afara orelor de curs când copiii și tinerii din cartier vor putea utiliza aceste spații în scop recreativ.
”Cu cât cei mici stau mai mult pe un teren de sport, cu atât stau mai puțin cu ochii în calculator sau în telefon”, prefectul județului, Cristian Roman

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

...

Acum 7 ani

O să fie o brambureală! Copiii vor vrea să se joace, iar alții își vor găsi adăpost ca să bea și fumeze! Chiar nu gândește nimeni?!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu e tot un fel de "școala dupa școala"?... Sa nu mai punem ca-i si gratis!
Raspunde

1nicu2

Acum 7 ani

Numarul de spatii de joaca si terenuri de sport le cresti construind unele noi, nu distrugand bazele sportive ale scolilor si asa vai si amar de ele. da na ce sai faci cand esti condus de o blonda iti asumi consecintele. se alege prafu de tara asta trebuie sa plecam sau sa ne implicam.....
Raspunde

Calin

Acum 7 ani

Ma bucur nespus de aceasta idee! Curtile scolilor TREBUIE deschise sa aiba copiii unde se juca/socializa! Da, vor fi pagube dar castigul va fi muuuult mai mare!!! Sincere felicitari!
Raspunde

Adrian

Acum 7 ani

Cand eram eu in scoala curtile scolilor erau deschise si puteam face orice. Jucam fotbal pana seara tarziu, mai spargeam si cate un geam (ca nu toata lumea dadea bine la poarta), acolo s-au legat noi prietenii, tot acolo am fumat si am baut si pentru aia scoala inca este acolo nu a distrus-o nimeni. E normal sa fie deschisa curtea scolii! Nici nu stiam ca nu mai am voie sa intru :))
Raspunde

Bratu

Acum 7 ani

Natie de imbecili cu sibienii in frunte. Cum puteti mai sa comentati la o intiativa de acest fel. Injurati pe toata lumea, la orice schimbare. Este normal sa si zeci de terenuri de sport in curtile scolilor si sa fie tinute sub cheie in tip ce copii nu au unde sa se joace? Se strica ce? Asfaltul pe care bat ei mingea? 2 bucati de fier din care este facuta poarta de fotbal? Fumeaza acolo? Aveti impredia ca daca se inchide poarta copilul o za zica"nasol, ma las de fumat pentru ca nu este deschis in curtea scolii". Incredibil!
Raspunde

Web

Acum 7 ani

Felicitări pt inițiativa. Ffff buna si trebuie. Sprijin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus