Duminică,
09.05.2021
Parțial Noros
Acum
5°C

Școala după școală, prima confruntare părinți – administrație: de ce nu se mai poate ”ca până acum”

Școala după școală, prima confruntare părinți – administrație: de ce nu se mai poate ”ca până acum”

Programul ”Școală după școală” se poate derula în continuare, dar ”nu ca până acum”, ci ”cu respectarea strictă” a regulilor în vigoare: nu mai mult de 12 elevi într-o grupă și nu prin achitarea serviciilor prestate de către cadrele didactice pe bază de facturi emise în calitate de persoane fizice autorizate. Deocamdată, nu se poate ști care sunt sumele necesar a fi plătite de către părinți și nici modul în care vor fi selectați cei care să completeze grupa de maxim 12 elevi dintr-o clasă cu – de exemplu – 20 de copii care vor să frecventeze acest program.

Clarificările aduse modalității de derulare a programului ”Școală după școală” (after school, termenul mai larg răspândit) au determinat ca prima ”confruntare” între părinți și administrație să aibă loc la Școala ”Regina Maria” din Sibiu. Întâlnirea a fost solicitată de către părinți, nemulțumiți de faptul că zilele trecute li s-a comunicat faptul că programul ȘDȘ va fi oprit. Alături de Camelia Radu, directoarea Școlii ”Regina Maria”, la discuțiile cu cei aproximativ 50 de părinți ai unor elevi care frecventează școala în discuție au mai fost reprezentanți ai Primăriei Sibiu și ai Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Reguli vechi, dar aplicate de acum

”Programul «Școală după școală» se poate derula în continuare. Însă este la latitudinea fiecărui cadru didactic dacă mai dorește sau nu să continue acest program. Pentru fiecare învățătoare, orele prestate în cadrul ȘDȘ se plătesc ca ore suplimentare, iar cuantumul acestor sume este diferit, în funcție de vechime, încadrare și așa mai departe. Vom putea ști ce sumă trebuie plătită de către părinți doar după ce vom avea o nouă evidență cu elevii care doresc să continue acest program și cu învățătoarele care vor să mai rămână. Deocamdată, trei cadre didactice au anunțat că se retrag”, a comunicat Camelia Radu părinților veniți la discuții. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că, din acest an școlar, autoritățile au decis să aplice toate regulile din normativele în vigoare de mai bine de cinci ani. ”Până acum de ce s-a putut să plătim profesorii care ne emiteau, în calitate de PFA, facturi și își plăteau dările la stat? De ce se putea ca într-o grupă să fie mai mult de 12 elevi?”, au fost întrebările ridicate până acum.

Orientativ: între 350 și 400 de lei

Un calcul aproximativ al conducerii Școlii unde a avut loc prima întâlnire publică pe tema ”noilor vechi” reguli ale programului ȘDȘ indica faptul că, lunar, fiecare părinte va trebui să achite o sumă cuprinsă între 350 și 400 de lei, bani care nu includ și masa dată fiecărui elev. Aceleași calcule aproximative și neasumate oficial arată că, de cealaltă parte, profesorii vor primi între 600 și 1.000 de lei lunar pentru prestarea serviciilor în cadrul ȘDȘ (față de 2.000 de lei, de exemplu, cât încasau lunar unele cadre didactice organizate sub formă de PFA). Potrivit conducerii Școlii ”Regina Maria” sumele concrete care vor trebui achitate de fiecare părinte vor putea fi calculate doar după refacerea situațiilor cu elevii și cadrele didactice care doresc să continue acest program. După stabilirea numărului de elevi și – implicit – a numărului de grupe (cu cel mult 12 elevi fiecare), va urma alegerea cadrelor didactice și calcularea sumelor necesare pentru plata orelor suplimentare prestate de aceștia (sume care vor fi achitate de către părinți către bugetul școlii). Cum fiecare cadru didactic are un nivel diferit de salarizare și sumele pe care le va încasa fiecare pentru serviciile prestate în cadrul ȘDȘ vor fi diferite.

Cum sunt aleși elevii pe grupe?

”Nici legea actuală nu permite ca într-o clasă să funcționeze cu 30 de elevi, dar sunt astfel de clase. De ce nu se poate, atunci, ca și grupele ȘDȘ să aibă mai mult de 12 elevi?”, a fost una din întrebările ridicate de părinți. Răspunsul primit a invocat faptul că învățământul este obligatoriu, iar legile în vigoare permit în aceste condiții ca numărul de elevi dintr-o clasă să îl depășească pe cel stabilit prin norme. În aceste condiții, părinții au ridicat o altă nemulțumire. ”Dacă din clasa copilului meu vor să meargă 20 la after-school, cum îi alegeți pe cei 12 care să rămână în grupă cu învățătoarea lor și pe cei opt rămași care să meargă într-o altă sală pentru a fi supravegheați de – să zicem – profesorul de sport?”. Această întrebare nu a primit, însă, răspuns, metodologia aplicată urmând a fi stabilită de consiliul de administrație al fiecărei școli în parte.

De ce ”pică” și varianta închirierii claselor?

Varianta ca asociațiile de părinți să închirieze clasa sub motivul desfășurării unor alte activități decât cele specifice ȘDȘ și să plătească – la fel ca până acum – învățătorii pe baza unor facturi emise de PFA este, iarăși, neconformă legilor: cadrelor didactice care predau într-o școală le este interzis să desfășoare alte activități remunerate separat în respectiva școală. Cu alte cuvinte, pentru această variantă propusă de părinți, cadrele didactice ar trebui să provină de la alte unități de învățământ. Sau copiii să fie supravegheați de cu totul altcineva.

De unde a pornit situația?

Până anul acesta, învăţătorii şi profesorii care desfăşurau programe Şcoala după şcoală erau plătiţi de părinţi, fie pe PFA-urile proprii, fie prin intermediul unor asociaţii înfiinţate de părinţi şi care îşi asumau acest lucru. În urma unor controale ale Camerei de conturi (controale care s-au desfășurat în mai bine de 20 de județe din țară pe această temă), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis o adresă prin care a atras atenţia că modul de lucru abordat până anul trecut inclusiv este ilegal. Potrivit ANAF, profesorii nu pot fi plătiţi suplimentar pentru orele pentru care oricum sunt remuneraţi prin contractul de muncă. Această activitate este considerată ca făcând parte din fişa postului, iar dascălii trebuie cel mult plătiţi pe principiul orelor suplimentare, pe statul de plată derulat de unitatea de învăţământ la care sunt încadraţi. Acest lucru înseamnă, însă, mai puţini bani pentru profesori, care nu pot încasa decât cuantumul prevăzut de lege pentru orele suplimentare, mai mic decât cel pe care l-ar fi putut lua independent. Mai înseamnă şi bătaie de cap în plus pentru şcoli, care trebuie să se angajeze la o contabilitate suplimentară, fără un câştig efectiv pentru unitatea de învăţământ.

Dintre cele 24 de unităţi de învăţământ din județ care aveau depuse proiecte ȘDȘ la Inspectoratul Școlar, după apariția adresei ANAF, trei școli au retras aceste proiecte, până săptămâna trecută: Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Şcoala “Ioan Slavici” şi Liceul Gustav Gundisch din Cisnădie.

Citește mai mult despre probleme ”Școlii după școală”

http://www.turnulsfatului.ro/2016/10/02/afterschool-ul-blocat-scolile-din-sibiu-parintii-se-revolta/

http://www.turnulsfatului.ro/2016/09/30/ce-se-intampla-cu-school-urile-din-sibiu-pozitia-primariei-si-inspectorului-scolar-general/

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

42 comentarii

Jurist

Acum 4 ani

In monitorul of. de azi a aparut ordinul privind modalitatea legala de derulare. Succes
Raspunde

Me

Acum 4 ani

A aparut modalitatea de desfasurare a programului "Scoala altfel" nu "Scoala dupa scoala"...
Raspunde

Curios

Acum 4 ani

Se poate un numar de act normativ?
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

bine ca 5 ani a fost ilegal in toata Romania si nimeni nu a stiut. Poate o demisie la ANAF si Curtea de Conturi? Dar raman intrebari: -de ce nu pot Asociatiile de parinti sa inchirieze salile si alte asociatii pot? De ce este interzis unui cadru didactic care lucreaza 8 ore in scoala sa mai lucreze alte 2-4 pe PFA in aceeasi scoala in afara orelor de program? - cladirile scolii nu sunt ale primariei ci ale statului roman si statul roman este al cetatenilor. Noi sibienii platitori de taxe si impozite NU AVEM DREPTUL sa ne ducem copiii la scoala pe banii nostri la after school - programul Scoala dupa Scoala a aparut la nivel de minister in 2011 inspirat de un program aparut in Sibiu prima oara in Romania la Scoala 4 in 1998. - Programul Scoala dupa Scoala prin Ordin MEN din 2011 e program guvernamentul deci GRATUIT. De ce acum vin si ne cer bani parintilor??! Sa il faca gratuit ca asa este prevazut////dar stati nu exista norme metodologice clare de selectare a elevilor, de aplicare si buget.... din nou o treaba romanesca. - ar fi multe de spus DAR poate este timpul sa luam de LUNI 11 octombrie toti copiii care ii lasam la scoala la after school la ora 12 si sa ii ducem la ISJ, ANAF si Primarie si sa le dam acurele, markere, creta si sa ii lasam acolo vreo 4 ore zi de zi.... sa aiba grija institutiile de ei cat noi suntem la munca. Si copiii sa aiba grija de institutii. Dorim un sistem capitalist in care munca este valorizata, dar statul gandeste comunist prin oamenii sai si ne obligam sa stam acasa sa devenim asistati sociali??? O mentalitate care o regasim inca abunden la angajatii de la stat.....
Raspunde

marius

Acum 4 ani

1. Pai se scrie in articol ca se pot inchiria doar ca scolarii trebuie supravegheati de oricine altcineva, nu de o persoana care preda in scoala respectiva. Si intr-un fel mi se pare si normal. Multi stiu, dar nimeni nu o spune. Prin afterschol-ul asta, la fel ca si la meditatiile cu acelasi profesor cu care faci si orelele s-a creat o metoda foarte eleganta a profesorilor de a lua MITA. Pentru ca nu se face sa ii dai o nota mica elevului care te plateste suplimentar, nu? 2. Cladirile alea trebuie si intretinute. Ai dreptul sa iti duci copilul la scoala pe banii tai, DACA E SUPRAVEGHEAT DE O PERSOANA CARE NU LUCREAZA IN ACEEA INSTITUTIE. 3. De ce sa fie gratuit? Educatia e gratuita pana in clasa a 10-a. Dar after schol-ul de ce sa fie gratuit? Ca sunt parinti asa de ocupati ca nu pot avea grija de propriul copil? Adica e frumos asa.. Duci copilul la scoala dimineata, il iei seara cu lectile facute il pui la somn si dimineata o iei de la capat. Practic il cresti doar in weekend.. pe banii contribuabilor. :))
Raspunde

...

Acum 4 ani

Căline, ai și tu copii?
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

da
Raspunde

ISU

Acum 4 ani

Comentarii la programul SDS azi 04.10.2016 In actul de reglementare emis prin ordinului ministrului se precizeaza ca unitatile de invatamant trebuie sa-si elaboreze propriul regulament de organizare si desfasurare a programului SDS. In acest regulament trebuie sa se regaseasca raspunsul la toate intrebarile parintilor. La elaborarea acestui program trebuie cuprinsi pe langa cadrele didactice si reprezentanti ai parintilor. O parte din raspunsul la intrebarile parintilor trebuie sa se regaseasca in contractul care trebuie incheiat intre scoala si parinte. Modelul de contract este atasat la actul de reglementare, dar acesta trebuie detaliat in functie de specificul fiecarei grupe de elevi sau scoala. Modul concret de aplicare a fost tinut de prevederile OU 63/2010 de modificare a Legii nr. 273/2006-finantele publice locale, prin care s-a plafonat numarul si nivelul cheltuielilor de personal la nivelul Unitatii Administrativ Teritoriale. Aceasta prevedere a fost inlaturata astfel ca pot fi respectate actele normative principale si cele subsecvente privnd finantarea unor activitati organizate de unitatile de invatamant din fonduri proprii.
Raspunde

Cred

Acum 4 ani

Nu cred că mai poartă spaga,cred ca ...micile servicii....
Raspunde

un tata

Acum 4 ani

..."idiot incurabil, troglodit, idiot retardat, tembel ipocrit, prost, bolovan, nu stii cu cine vorbesti!!''...si alte cate si mai cate flegme dinspre un parinte care ar trebui sa-i fie primul dascal copilului sau...trist pentru ce va sa fie ! Insa, iubite si stimate "premiant", sa fii-n gradina mea, te-as castra, sa nu pot avea nicicand nepoti dupa tine ! Si-apoi m-oi spovedi. Cu respect pentru oameni!
Raspunde

premiantul

Acum 4 ani

Să mori tu???? Mai ușor cu teoriile puritaniste. Ipocriților!!! Ai putea să te castrezi pe tine, să nu mai lași urmași după tine... N-am nevoie de sfaturile tale... Atâta timp cât te bagi în vorbă fără să fi întrebat, n-am ce discuta fu tine. Atâta timp cât idiotul incurabil și trogloditul bolovan agramat avansează mesaje de un tembelism demn de un retardat incurabil, nu pot să abordez un limbaj academic. Nu voi fi înțeles de specimene aflate pe trepte inferioare ale lanțului trofic.
Raspunde

premiantul

Acum 4 ani

Spovedania te ajută??? Dacă bagi texte "cre(ș)tine" în cvasieducația pe care cică o dai progeniturilor tale, ești mai bun ca mine ??? Penibil.
Raspunde

un curios

Acum 4 ani

Marsh in Oltenia prostule!
Raspunde

Alina

Acum 4 ani

Am citit cu ingrijorare comentariile postate aici. Nu inteleg un lucru: e ok sa ducem de ex copilul la tenis cu 80 lei/ora(Pamira de exp) si sa nu primesti chitanta/factura, dar pe invatatorii care pun creionul in mana copiilor nostri nu e ok sa-i platim cum se cuvine? Cum ramene cu cei care ne invata copiii o lumba straina de care se va folosi pt tot restul vietii? Da, exista o gramada de after school-uri in Sb unde invata copii in grupe mixte. Chiar crede cineva ca un inv care are copii de diverse varste si din diverse clase, eventual si vreo 20 la numar sau mai mult - face altceva decat sa-i supravegheze? Acel inv merita 800 pe luna de copil, dar inv care lucreaza concret materia cu o clasa omogena nu merita 250 lei/luna? ISJ-ul si Primaria ar merita sa fie boicotati de parintii care au fost multumiti de programul desfasurat in scoli. Cum a spus cineva mai sus, ar tb sa se duca lumea cu copiii acolo si sa-i lase sa vada angajatii respectivi ce inseamna munca cu copiii. Si daca li se pare usoara, sa o faca ei benevol. Ne meritam tara in care traim. Plecam capul la orice tampenie de la guvern citire si ii lasam sa ne fure in continuare. Insa daca vine vorba sa platim un invatator pentru ceea ce munceste concret cu copiii nostri, atunci ne atacam unii pe altii si ne ridicam impotriva celor care ne pun copiii pe drum. Halal natie!
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, sa-nțeleg ca sunr "agreate"doar acele after Scholl-uri unde sunt prezenți învățătorii de la clasa, celelalte care sunt private neavând șanse... Sa fie cumva, o intenție a parinților de-a capta "bunăvoința" dascălilor in cauza?....Pe de alta parte numai de onestitate nu poate fi vorba cand te milogești sa-ti fie luat copilul la tenis, si apoi împrăștii tot felul de minciuni...Chiar ar trebui sa ne fie rusine!
Raspunde

Alina

Acum 4 ani

Scuze de greseli, le-am observat doar dupa ce a aparut comentariul.
Raspunde

un tata

Acum 4 ani

Din pacate sunt foarte putini parinti care se gandesc si la ce inseamna sa fii la catedra, adica de cealalta parte a "baricadei" create de un sistem care se vrea al educatiei nationale. Nu este! Este insa imperios necesar sa investim in copiii nostri, cat putem, cum putem fiecare, in masura putinului timp ramas spre a fi cotidian impreuna. Stim cu totii cata nevoie au copiii de comunicarea cu noi, de feedback, de "am incredere in tine", de ''cum ti-a fost azi?", samd. Daca nu ma "ascund" in spatele after scooll-ului, sau al meditatiilor, sau al antrenamentelor, sau al timpului petrecut la servici sau al timpului in general si-mi dau seama ca am si obligatii (si nu doar financiare!!!), nu numai drepturi fata de dragi mei Kinderi, atunci sunt pe drumul cel bun. Nu cred ca trebuie sa astept de la Frau mai mult decat ce e omeneste posibil intro clasa de 30 de licurici ghidusi, de la profa- mai mult decat poate suporta intro clasa de 30 de infocati adolescenti, samd, sau de la un sistem educational inca in stadiu de morula... "Cei 7 ani de acasa" ii avem cu totii, mai mult sau mai putin,... dar, de acasa, dinspre parinti, apoi, vine scoala...
Raspunde

info

Acum 4 ani

Act constitutiv (statut) sau Rezoluţia Directorului Oficiului Registrului Comerţului de înregistrare în Registrul Comerţului a Persoanei Fizice Autorizate, Întreprinderii Familiale sau Intreprinderii Individuale emisă în baza O.U.G nr. 44/2008 - copie; Certificat de înregistrare – copie; Certificat constatator – copie; Autorizaţie de la Direcția de Sănătate Publică sau negaţie - copie; Autorizație de la Direcţia Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor sau negaţie - copie; Autorizatie de prevenire şi stingere a incendiilor sau negaţie (PSI) - copie; Autorizaţie de mediu sau negaţie - copie; Contract de salubritate - copie; Schița cu dimensiunile structurii - copie; Titlul cu care deţine spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea (proprietate, închiriere, comodat, etc.) şi extras CF de dată recentă (nu mai vechi de 6 luni) - copie. Un after school "acreditat" reprezinta un mediu sigur si sanatos pentru un copil .
Raspunde

premiantul

Acum 4 ani

Uite că nu va ieșit socoteala... Programul școală după școală continuă în cadrul majorității școlilor din Sibiu!! Doar învățătoarele money oriented s-au retras din program. O altă categorie o reprezintă fițele de genul "securitate" și creiere spălate care au ales să închirieze bucătării de bloc și să ducă acolo copii!!!! Locația s-a schimbat doar pe banii mulți ai părinților. Învățătoarele sunt aceleași cu PFA-urile lor... Deci, anul ăsta nu s-au dus banii acolo unde au vrut mârlanii. Cinste tuturor celor care s-au opus!!
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

de ce dezinformati? Programul s-a stopat in toate scolile din Sibiu.
Raspunde

Deschideti ochii, nefericitilor!

Acum 3 ani

Multi idioti a fatat Romania asta. Ca mi-e greata de cei din neamu meu, e putin spus... Putini is oameni, restu is cetateni. In primul rand ca programul SDS este destinal copiilor din categoriile dezavantajate, de aceea a aparut aceasta lege. (cu precadere pentru categoriile dezavantajate: handicapati, saraci, din categoria asta). Nu e nici o rusine. Handicapul e o boala, saracia e saracie. Nu este interzis nici pentru restul plozilor acest program, asa cum reiese din lege. Asta nu inseamna ca SDS este conceput pentru a tine loc de babysitter. Asta face de fapt. Cum credeti idiotilor care sustineti acest program ca acest program da nastere la ceva calitativ? Copilul cu greu invata si cand ii dai meditatii in particular, ce sa mai zic de o clasa cu 20 de elevi (maximum e 12 prevazut de lege, dar va dati seama ca nu se respecta...sa iasa banu') in care copiaza lectiile facute pe tabla de invatatoare sau de la unu la altu. E ca pe vremea lui Ceausescu cand ne copiam temele de la aia mai dastepti in spatele salii de sport. Doar ca acum scoateti din buzunar 500 pe luna sau mai mult. Bagati-va mintile in cap dracului si nu va mai bateti joc de copiii vostri. I-ati facut niste handicapati, ca nu sunt in stare sa isi faca temele singuri, nu au in sange aceast obicei, trebuie mereu ajutati si impinsi de la spate. Am vazut cazuri cand copii de clasa a patra, cand au aflat ca nu mai fac aftershool din clasa a cincea, s-au schimbat la fatza, le dadeau lacrimile. Ei nu concep sa isi faca lectiile singuri, cum faceam noi, trebuie mura in gura. Va mai mirati ca de abia trec BAC-ul. Asa profesori buni sunt in ziua de azi. Stati sa vedeti daca mai continua anomalia asta cati vor trece BAC-ul cand le va veni vremea... Tot interpretati textul de lege pentru SDS da atata nu aveti in cap sa cititi cum trebuie legea aia. Cititi cum prea pla voatra, sa aveti o justificare ca cineva e obligat sa va tina plodul pana ajugeti voi acasa de la cafele sau de la curve. Documentati-va ceea ce trebuie sa cuprinda acest program asa cuma fost el gandit initial. Trebuie sa fie de fata un psiholog, alte cadre didactice din diferite domenii, un prof de sport si alti specialisti.Nu doar invatatoarea care baga niste bani in buzunar si nici nu face nimic cu ei. Programul asta e facut pentru cei mai putin dotati intelectual sau pt parintii care nu isi permit sa dea meditatii in particular. V-ati agatat de un text de lege , " este destinat toti copiilor" care apare doar ca o completare la grupul tinta pt. care a fost conceput, si anume pentru"categoriile deazvantajate" . Au ajuns profesorii un fel de zei. Detin adevarul absolut, ei stiu mai bine decat toti. Dupa ce ca au 62 zile de CO anual, in care sunt platiti 100%, mai baga si in buzunar banii dupa care eu am fost impozitat. Isi fac PFA si gata treaba. Ce frumos. Dar copilu e mai imbecil decat daca ar sta in spatele blocului si s-ar juca cu prastia. Ar mai fi multe de zis, dar imi dau seama ca asa e tara asta. Legile au lacune, dar sunt multi idioti care speculeaza treaba asta; ar trebui un program SDS pentru parinti, sa va invete ce conteaza pentru copil. Respectati-va munca si copii, in pzda mamii voastre. P.S Am si eu copil , vorbesc in cunostinta de cauza.
Raspunde

Deschideti ochii, nefericitilor!

Acum 3 ani

Erata: "...destinat tuturor copiilor" "Respectati-va munca si copiii" ...in caz ca vreun tembel va zice ca nu stiu scrie corect tiganeste dar vociferez pe aici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus