Vineri,
25.09.2020
Parțial Noros
Acum
11°C

O asistentă de la Pediatrie a murit la 30 de ani. Întrebările din spatele unui deces sfâșietor

07 Octombrie 2016 15:47

O asistentă de la Pediatrie a murit la 30 de ani. Întrebările din spatele unui deces sfâșietor

Este doliu la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Asistentele își pleacă ochii în pământ, vorbesc mai rar când trec una pe lângă cealaltă, iar medicii oftează când închid ușile în urma lor. Una dintre colegele lor, în vârstă de numai 30 de ani, a murit după ce i s-a făcut rău când era de gardă.

Un deces care a lăsat în urmă un soț pietrificat de durere, un copil de 4 ani, acum orfan de mamă, dar și multe semne de întrebare asupra unui sistem medical indiferent nu numai față de pacienți, dar și față de cei care îl construiesc.

A dus boala pe picioare Monica M. era asistentă la Pediatrie și lucra în ture, după un grafic care se stabilește lunar.

monica-mihai

foto Facebook

În ultimele săptămâni, s-a simțit din ce în ce mai slăbită și a început să respire tot mai greu. S-a tratat pentru o afecțiune respiratorie, dar situația nu s-a îmbunătățit. "Luni a fost în tură, colegele au văzut că nu se simte bine, iar marți și miercuri a avut liber. Joi s-a întors la muncă, dar nici atunci nu se simțea bine. I s-a spus să nu mai vină vineri, dar a intrat în turele de noapte sâmbătă și duminică. Sâmbătă nu s-a simțit bine, dar a insistat să își facă și tura de duminică, pentru că, de luni, ar fi intrat în concediu", spune directorul Spitalului de Pediatrie, Stelian Banciu. Acesta precizează că asistentei i s-a spus în repetate rânduri să își ia liber, ca să își verifice starea de sănătate, dar Monica Mihai a refuzat, motivând că mai are doar câteva zile până la concediu.

Ultima noapte de gardă a fost și ultima din viața sa. I s-a făcut rău în timpul serviciului. Episodul este relatat de una dintre mamele internate cu copilul în secția unde asistenta făcea de gardă. "Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simțea bine și abia se ținea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb, dacă se simte atât de rău, de ce nu stă măcar o zi, două acasă. Mi-a răspuns că nu poate, căci nu există personal de rezervă... Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele, a deschis ușa salonului și ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră. Cum piticul nu avea somn, am luat cutia de Raffaello adusă de soț și i-am dus-o, cu gândul să îi mai îndulcesc noaptea. Nu a vrut să o primească, spunând că ea își face meseria cu drag... până la urmă a acceptat. Duminică seara a apărut din nou la muncă și lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simțea mai rău. Luni dimineața a ieșit din tură și a plecat cu soțul, care a venit să o aștepte, către casă... nu a mai ajuns. A făcut stop cardio-respirator pe mașină și, cu toate eforturile celor de la urgențe, nu s-a mai putut face nimic", povestește Mihaela Simona Ceplinschi, pe pagina de facebook "Stop internării copiilor în spital fără părinți".

În urma autopsiei, s-a stabilit că asistenta suferise un edem pulmonar, care i-a scurtat, în cele din urmă, viața.

Decesul unui om și lipsa de personal Moartea asistentei a iscat o dezbatere intensă asupra lipsei de personal din sistem. Monica Mihai declarase că nu vrea să își ia liber, pentru că ar "da peste cap" graficul pentru întreaga lună. Cu o asistentă la 20 de copii, lipsa unei angajate din tura programată ar fi însemnat, automat, o problemă și pentru ceilalți angajați de la Pediatrie, dar și pentru pacienți, care ar fi beneficiat automat de mai puțină grijă.

Prima reacție fermă a venit de la șefa secției de Neonatologie din Spitalul Clinic Județean, dr. Livia Ognean. ""Afară", o asistentă de terapie intensivă îngrijeşte doar un singur copil. Cel mult doi pe aici-pe acolo, prin ţările mai sărace. Nu 5-7 ca la noi. O asistentă în secţia de nou-născuţi îngrijeşte 5-7 copii, nu 15-20 ca la noi. După atâţia ani şi atâtea eforturi pot spune că fac parte dintr-o echipă de eroi", spune medicul.

Aceasta atrage atenția că cele mai solicitante secții dintr-un spital sunt tocmai cele în care pacienții sunt copii. "Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru 2, 3 sau chiar mai mulţi. Iar epuizarea duce la boală. Şi boala lasă în urmă copii orfani. Precum în cazul Monicăi. Pe care nu o cunosc, dar am cunoscut-o ieri şi azi din cuvintele frumoase ale mamelor care au întâlnit-o, cărora le-a îngrijit copiii şi au scris despre ea. Pe care o recunosc ca din echipa noastră, pentru că aşa e şi la noi: nici un concediu, nici o zi liberă nu sunt sigure dacă una din colege se îmbolnăveşte aşa de rău că trebuie să îşi ia concediu (de obicei doar când nu mai pot sta în picioare) - nici o astfel de zi de odihnă nu e sigură. Suntem prea puţini şi ne pierdem OAMENII. Aceia puţini care au ales să rămână în ţară şi care îşi doresc să ofere copiilor voştri, copiilor lor o viaţă ca afară. Îngrijiri ca afară. Şi aici visul a început să devină coşmar. Un copil de 4 ani plăteşte pierzându-şi mama plecată să facă bine alţi copii. Nu cred că e un preţ corect", notează dr. Livia Ognean, pe pagina sa de facebook.

Managerul Spitalului de Pediatrie spune că a deschis o anchetă internă în acest caz. Acesta nu neagă lipsa de personal cu care se confruntă, dar spune că asistentei nu i s-a impus niciodată să nu își ia liber sau concediu medical.

Comentarii

34 comentarii

Nimeni

Acum 3 ani

Eu cred ca pe Monica a ucis-o bunul simt caracteristic cu ghilimelele de rigoare. Era o persoana deosebita, care nu voia sa supere pe nimeni mai mult decat atat ajuta dezinteresat, lucru foarte rar in societatea de astazi. In Romania bunul simt se pare ca ucide. Singurul lucru pe care nu-l inteleg este cum au putut colegii ei sa o vada zi de zi suferind si sa nu faca nimic care sa o poata ajuta . Vorbim totusi de cadre medicale si mai mult decat atat ii ERAU COLEGI. Seful/Sefa ei nu a vazut-o ca suferea ? Daca de Monica, colega lor, nu s-au ingrijit atunci nici nu vreau sa ma gandesc cum se ocupa de restul pacientilor. Eu daca as vedea un coleg in starea ei m-as duce personal cu el la medic. Pacat de fetita ei care o sa creasca fara mama. Sunt sigur ca acum toti cred ca se puteau face multe dar din pacate este PREA TARZIU. Dumnezeu sa o odihneasca in pace si poate ca "jerfa ei pe altarul bunului simt" o sa fie o lectie pentru viitor.
Raspunde

mitica

Acum 3 ani

Sibiul nimanui, indiferenta si indolenta totala, pe principiul, mie sa-mi mearga bine, de restul nu ma intereseaza! Cum sa nu iei masuri sa-ti protejezi angajatul ?
Raspunde

Costi

Acum 3 ani

A murit intr-un "asa zis" CENTRU DE CERCETARE MEDICALA!!! Cu zile... Va dati seama ce DOCTORI COMPETENTI or fi acolo? Cu doctorate dar fara competenta. Au vazut-o si... nimic... Era COLEGA LOR!!! De ce n-au diagnosticat-o ei? Jalnici! In tara asta INCOMPETENTA ucide! INCOMPETENTA se ascunde deseori sub TITLUL DE PROF. UNIV. DR.!! Mergeti fratilor la CLUJ sau la VIENA ca astia nu stiu carte. Astia fac simpozioane, stau la prezidii, zic ca-s CERCETATORI si UNIVERSITARI dar carte... carte nema!
Raspunde

Carmen

Acum 3 ani

Exact asta ma intrebam si eu, daca sunt medici acolo de ce nu i-au facut ei niste investigatii? In plus nu se gandeau ca poate fiind bolnava poate fi purtatoarea unor virusi, viroze etc si pun in pericol si copiii din sectie???
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

HAOS,INCOMPETENTA,DOAR TITLURI SI DIPLOME
Raspunde

ioana

Acum 3 ani

Bunul simt ne omoara in ziua de astazi! AcesTi medici sunt de copii nu de adulti si cu forta nu poti trimite pe nimeni acasa .Pacat de lipsa de personal din Romania..Eu am intalnit oameni minunati la Pediatrie in Sibiu care mi-au trata copii cu tot devotamentul din lume si asistente foarte calde asa cum a fost si aceasta fata care din pacate numai este! E uor sa aruncam cu noroi in medici ....in loc sa ne uitam dincolo de aparente. Eu nu cred ca seful vostru va duce cu forta acasa daca nu va simtiti bine..!!Cel putin al meu nu o face, mi-as dori sa fie asa!
Raspunde

hopa

Acum 3 ani

multumiti lui boc si alti cretini care au facut reforma statului. principalul e sa indopam bani in magistratii nesatui si nesimtiti
Raspunde

Cosmin

Acum 3 ani

Din pacate un prilej de publicitate pentru o doamna doctor a carei actiuni sunt cel putin indoielnice... Un enorm regret pentru familie!
Raspunde

ioana

Acum 3 ani

Si persoanelor care i-au votat atat pe ei cat si pe restul care au venit sau sunt la putere
Raspunde

Enoiu

Acum 3 ani

Revoltator.
Raspunde

Nina Daogaru

Acum 3 ani

Nu sunt cadru medical.Dar vreau sa multumesc cadrelor medicale care isi fac datoria cu cinste si onoare. Este adevarat ca in ultimii cinci ani am fost obligata sa merg mai des la controale medicale. Am avut si eu parte cand am fost in spital sa dau peste asistente care nu isi faceau datoria asa cum trebuie.Pentru cateva uscaturi nu trebuie sa se dea cu pietre si bolovani in cadrele medicale care isi fac datoria . Eu transmit coondoleante familiei pentru disparitia MONICAI. Dupa sifletul ei bun si privirea calda DUMNEZEU sa o odihneasca in pace si sa-i ocroteasca fetita.
Raspunde

pintilie ana

Acum 3 ani

asta se intampla peste tot insa toți sunt indiferenți degeaba spun acum ca le pare rau .lucrez in sistem de la manager la medici toti te vad doar daca au nevoie de tine in rest dacă crapi nu-i problema vine alta.Nu-i adevarat ca te trimit acasa din punctul lor de vedere tu nu faci garda ci servici.Doar ei au voie sa spună ca sunt obosiți si epuizate.Na-i vezi ca te trimit ei acasa ca tie ti-este rau.Nu mai continui ca ar trebui sa scriu vreo doua zile si s-au putea sa nu termin nici atunci.D-zeu sa o odihnească si sa o ocrotească pe fetita ei.
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Asa este. Si eu lucrez in system si stiu cum sunt tratate asistentele, infirmierele si alt personal TESA, ca pe niste gunoaie. Am asistat la discutia unui doctor la serviciul RUNOS. " Ce putem face cu astea care au facut un pic de scoala" ( era vorba de cele care au facut UMF-ul), oricum nu stiu nimic". Atat am prins din discutie. Pai bine mai loaza, nu tu predai la UMF , la asistente? Stiu si ee ce stii si tu. Vin in garda , fac vizita la ora 18 dupa care: " sa nu ma deranjezi. Ma odihnesc. Si doarme pana dimineata. Daca se intampla ceva: asistenta este vinovata. nu a informat medical. DAr medical unde era. Nu trebuie sa faca rondul de noapte prin saloane, sa verifice daca asistenta si-a facut treaba? sa intrebe,atunci cand sunt monitorizati bolnavii daca sunt schimbate valorile? Despre ce vorbim. Au trimis-o acasa. Mare scofala. Medici pentru copii si nu pentru adulti. DAr primul ajutor suntem invatati toti sa il acordam Medici sau nu. Nu s-a facut pe stadion un curs cu cei de la SMURD? Esti medic, o trimiti la spital de adulti daca nu te pricepi. Nu ai cu cine. Se cred dumnezei pe pamant. Rusine. Dar pentru asta iti trebuie obraz. Iar la ei lipseste cu desavarsire. Dumnezeu sa o ierte.
Raspunde

alzara medic

Acum 3 ani

Ne îngrijim prea puţin de sproapele nostru
Raspunde

Alina

Acum 3 ani

Din pacate pe medici nu-i intereseaza decat propriul buzunar,nu de asistenti,daca poti sa muncesti pana la epuizare si sa ,,fi facut ieri ce normal trebuie sa faci azi sau maine".
Raspunde

delia

Acum 3 ani

Intai mai au de papacit cei de la ministerul sanatatii ca nu s-a terminat sacul si apoi cand v-om ramane fara oameni in institutiile medicale atunci se v-or ocupa de normare in sistem v-or umbla putin si la lefuri sa le interpreteze si cei care momentan se chinuie sa interpreteze un fluturas de salarii dupa legi concepute de cei care mai au mana in sac si etc etc ;se duc oameni buni colegi ne pleaca oameni buni .......
Raspunde

Nico

Acum 3 ani

Un medic de acolo nu putea vorbi cu un coleg de LA adulti??atata e bun omul cat lucreaza!
Raspunde

ion dorel

Acum 3 ani

In alte părți lucrează 12/24 din cauza lipsei de personal.Când intrebi de ce nu angajează sefii dau din umeri.Pt.că nu îi interesează,decât de ei.
Raspunde

gina untescu

Acum 3 ani

buna ziua, indraznesc sa.l intreb pe dl. ministru : cate asistente, infirmiere ar trebui sa moara pt. a se lua atitudine? as fi curioasa daca aceasta colega era singura pe tura de noapte si s.ar fi intamplat in timpul programului, erau acei copii lipsiti de asistenta medicala? se putea intampla orice cu oricare dintre ei? cine ar fi fost raspunzator? tot colega decedata? adresez aceste intrebari pt ca ma confrut cu situatia de a fi singura pe tura de noapte si de zi la aprox. 50 de pac..este legal dl.ministru?
Raspunde

ministru

Acum 3 ani

Nu cred ca aveti de ce sa-l intrebati pe actualul ministru care e de putin timp si ptr. putin timp pe functie. Puteti sa-i intrebati insa pe toti colegii si prietenii dvs. care voteaza si au votat cu hotii ce au pus la pamant sistemul de sanatate daca au habar despre importanta stampilei de vot. Daca nu aveti astfel de persoane in jur, mai e o speranta de mai bine inclusiv ptr. sistem.
Raspunde

Nimeni

Acum 3 ani

Păcat că trebuie să moară oameni buni pentru ordinarii din conduceri.Dumnezeu să o odihnească în pace și să ocrotească copila rămasă fără cea mai scumpă ființă.Toate fosilele din guvern ar trebui să-și dea demisia și lase loc unor oameni care ar face ceva în favoarea tuturor,nu doar să fure tot după ce vând .La fel și toți managerii și directorii de instituții care când văd un angajat îl văd doar că pe o sursă de bani.
Raspunde

Gina

Acum 3 ani

Dumnezeu să o odihnească în pace și rusine colegilor medici care nu au ignorat starea ei. Dacă ar fi fost m-ai cu suflet ca să nu spun dezintresati, azi acel copil nu ar mai fi plâns după mama lui. Poate că ar trebui schimbată mentalitatea și lipsa de respect dintre medic și asistente, deși sunt in acea și barca, nu pot fi uni fără alți. Diferenta mare de salariu nu dă dreptul nimanui sa-l tratezi pe celălalt un gunoi. Acum vorbele sunt de prisos și nu o mai pot aduce înapoi.
Raspunde

angela

Acum 3 ani

condoleante familiei !..poate va fi un semn de intrbare pe viitor ptr sanatate
Raspunde

maria

Acum 3 ani

oare doar lipsa de personal , nu si ceva intrigi locale ??? a obligat-o sa lucreze peste masura de mult . Stiim ca spitalele c-am sunt pline de asa ceva . Multe orgolii , intrigi ... sa nu punem vina numai pe sistem . Oare care este adevarul ???
Raspunde

mada

Acum 3 ani

Medicii unde lucreaza ea si pe peste tot sunt competenti!!insa pacientii sunt asa de multi si cadre medicale putine, incat daca s ar mai ocupa cineva si de angajati, daca angajatul devine pacient, e covarsitor pt medic si atunci se prefera sa nu "aglomereze" ....Condoleante,mult respect pt ceea ce ai facut si pentru ceea ce se va face de acum datorita tie....
Raspunde

Suvaiala

Acum 3 ani

Zambesti desi te diare inima!Te gandesti ca poate maine norii vor pleca de pe cer si va fi mai bine!Dar din pacate norii se tot aduna!Cine are ochi si urechi sa inteleaga?
Raspunde

alex

Acum 3 ani

Dar spitalul ala de Pediatrie in tot centrul ala de cercetare de 10 milioane de euro nu are un amarat de oximetru (se gasesc chiar si la Lidl cu 100 lei) care indica imediat daca o persoana are probleme serioase cu plamanii, din cele citite biata fata abia mai sufla. Atata pregatire medicala sa fi avut colegii ei de acolo sa nu isi dea seama ca situatia e grava? Daca vin copii cu simptomele asistentei saracii nu au nici o scapare o sa se stinga in bratele parintilor. Incompetenta in starea ei cea mai pura dar foarte adevarat ca si inconstienta maxima din partea tinerilor duce la situatii tragice (dator vandut lucri pana cazi lat). Trist dar din pacate vezi acceasi situatie peste tot, oameni, tineri in general carora le este frica sa isi ia concediu medical si trag de ei pana se lasa cortina. Condoleante familiei si odihna vesnica tinerei asistente.
Raspunde

Înger

Acum 3 ani

Mafia spitalelor de stat! Acolo unde granița între viață și moarte este măsurată în bani si funcții,.......din păcate. Speram ca blaturilor politice să se termine.
Raspunde

mihai

Acum 3 ani

Ghinion. Asta ar spune neamtul. Nu-i nimic, facebook-ul inca ii iubeste, si pe neamt si pe technocrat. Unul e preocupat de urmatoarea casa, altul de urmatoarea poza la vreo coada. Conduc ei Romania ?
Raspunde

grecu

Acum 3 ani

condoleanta familiei.dupa cum se vede situatia in sanatate nu se schimba .daca personalul medical vorbim de asistente ca toata munca lor le revine ca daca se interneaza medicul face fisa adica sc tratamentul iar in continuare asistenta se ocupa .cand auzi ca tot sp la televizor accetuand lipsa medicilor si mai putin al asistentelor va inselati ele muncesc mai mult.am fost internata pe ginecologie sa va sp cine face consultul medicul rezident iar pe bilet este si medicul specialist.acel medic rezident munceste toata noaptea iar medicul specialist cu atata nesimtire doarme toata noaptea.munca este pe medic rezident si asistenta.dar salariile mari ii iau medicii care dorm toata noaptea asta este adevarul.duceti-va acolo si am sa imi dati dreptate.este revoltator ca asistentele accepta aceasta situatie.plecati si nu mai acceptati si munca si lipsa bunului simt din partea .medicilor.si pe toate sectiile se fac.
Raspunde

TIMOFTE AURELIA

Acum 3 ani

VORBIM de-aiurea si nu punem pct. pe I . Ne-am aliniat cu toate conform cerintelor UE , numai salariile si cantitatea muncii nu s-a schimbat . Dimpotriva cantit. muncii s-a marit , muncim ptr. 2-3 oameni in plus. S-a vazut ca se poate . Ce conteaza ca nu apucam sa bem o gura de apa in timpul programului , ce conteaza ca ne imbolnavim , ca murim din cauza solicitarii fizice si psihice !!! In toate spitalele din Romania , nu numai in Pediatrie exista o penurie de pesonal . Asistentele au in grija aprox. 10-15 pacienti [ in chirurgie ,etc.] numai in tura de dimineata care este si tura cea mai solicitanta ,nr. pac. cresc la tura 2 ,iar ia tura 3 ai in grija jumatate din nr. pac. internati. NIMENI NU VEDE , NIMENI NU AUDE ! SE MIRA PACIENTII CUM DE REZISTAM ! IAR CAND GRESIM DATORITA OBOSELII ,PTR. CA SUNTEM SI NOI OAMENI , SE ARUNCA CU PIETRE . CINE ESTE CU ADEVARAT VINOVAT ? NOI SAU SISTEMUL ,GUVERNANTII ,CEI CARE NE CONDUC SI HOTARASC CE ESTE MAI IMPORTANT : BANII SAU INGRIJIREA ACORDATA OAMENILOR !? OAMENII BUNI , ANGAJATI PERSONL MEDICAL , NU ESTA NORMAL CA UN SINGUR ASISTENT SA AIBA IN GRIJA ATAT DE MULTI BOLNAVI ,NU MAI PUTEM GANDI SI INGRIJI CORESPUNZATOR PACIENTII .VA BATETI JOC DE NOI ,DAR IN PRIMUL RAND DE PACIENTI .AM ajuns niste roboti ,care pe langa tratamentele propiu-zise, mai avem si o gramada de atributiuni ce tin mai mult de scriptologie[secretariat] decat de domeniul medical .NU MAI AVEM TIMP DE O VORBA BUNA ,DE INCURAJARI PTR. CEI CARE SUFERA IN SPITALE
Raspunde

Asistenta

Acum 3 ani

Trist dar asta e realitatea zilelor noastre.Bine ca altii isi primesc moca pensiile speciale si altii muncesc non. stop. Condoleante familiei.
Raspunde

Laura

Acum 3 ani

Condoleante familiei !!! Nici nu vreau sa imi imaginez prin ce suferinte trece familia !!! Suntem condusi de un stat de incompetenti ( numai pe criterii politice, pile , frauda, bani). Oare CAT VA MAI DURA IN ROMANIA INDIFERENTA !!!!! CAND VA APAREA GENERATIA CORECTA, EDUCATA, CU BUN SIMT, CU SIMT CIVIC ???? OARE CAND VA DISPAREA PT TOTDEAUNA CLASA ASTA POLITICA NENOROCITA CARE NUMAI FURA SI NOI SA NU MAI FIM INDIFERENTI UNII CU ALTII !!!
Raspunde

Magda

Acum 3 ani

Ce zici Johannis ? iar unor cetateni evlaviosi : Pentru inaltarea de biserici aveti bani, nu pentru spitale, camine de virstnici sau scoli. In loc sa mergem inainte,mergem inapoi spre decadenta !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus