Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

”Am putea organiza Campionatul Mondial din 2019 la Sibiu. De ce nu?”

”Am putea organiza Campionatul Mondial din 2019 la Sibiu. De ce nu?”

Cei mai mulți dintre sibieni au impresia că darts-ul este distracția aceea din unele baruri sportive, când arunci cu săgeți la țintă. În Europa de Vest și SUA darts-ul este văzut ca un sport adevărat, cu zeci de mii de sportivi, cluburi și competiții naționale și internaționale. În România darts-ul cunoaște în prezent o dezvoltare foarte mare, Bucureștiul și alte orașe mari ale țării având deja cluburi afiliate federației. Zilele trecute echipa națională de darts a României s-a întors din Olanda, de la Campionatul Mondial, cu rezultate foarte bune. Despre cum arată viitorul acestui sport în România și cum poate crește el la Sibiu, am stat de vorbă cu Vlad Popa, vicepreședintele Federației Române de Darts.

Reporter: Acum câțiva ani puțini români auziseră de snooker. Astăzi Bucureștiul găzduiește un Masters European la care participă marii jucători ai lumii. Putem întrevedea un parcurs similar în dezvoltarea darts-ului ca sport în România?

Vlad Popa: Darts-ul este un sport din ce în ce mai popular în România, putem spune că după organizarea Campionatului European de Darts la București, în 2014, competiție ce a adunat la start 32 de națiuni, însumând aproximativ 350 de jucători și jucătoare din toata Europa, numărul oamenilor interesați de darts a crescut considerabil. Ne dorim ca până în 2019, atunci când Federația Română de Darts va organiza în România Campionatul Mondial de Darts să reușim organizarea și a câtorva meciuri demonstrative cu cei mai buni jucători din lume, dorința noastră fiind de a-l aduce pe Phil Taylor, cel mai mare jucător de darts din toate timpurile, câștigător a 16 titluri de Campion Mondial. Am început deja discuțiile cu Taylor și pot spune că își dorește să vină, mai ales datorită reclamei pozitive pe care prietenul său, Ronnie O'Sullivan, i-a făcut-o despre România și despre ospitalitatea poporului român în principal.

darts

Rep.: Cu aproximație, cam câți jucători de darts există în România și cum se face diferența între cei care joacă de distracție și cei profesioniști.

V. P.: În toată ţara estimăm un număr de peste 5000 de practicanţi ai acestui sport, iar ca jucători legitimaţi la unul din cele 14 cluburi afiliate Federaţiei Române de Darts un număr de aproximativ 300 de jucători. Ţin să menţionez că există atât competiţie masculină cât şi feminină. Și că, în curând, o să dezvoltăm şi un campionat naţional pentru juniori.

Rep.: Care e aria de răspândire a darts-ului în România? Mă gândesc la faptul că Bucureștiul are cei mai mulți pasionați, dar care e situația în țară?

V. P.: Iniţial Bucureştiul a reprezentat peste 50% din numărul de jucători, însă în prezent lucrurile s-au echilibrat, există nuclee importante de jucători la Tg. Mureş, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Piatra Neamţ, Mioveni, Oradea şi Satu Mare, dar şi oraşe la început de drum ca organizare, cum ar fi Constanţa, Bacău, Galaţi şi chiar Sibiu.

darts-vlad-popa

Rep.: Cum promovează Federația acest sport? Aveți filiale în toate orașele mari? La Sibiu când ajungeți?

V. P.: Cluburile Sportive afiliate organizează în oraşele enumerate mai sus pe plan local multe competiţii pentru începători şi în parteneriat cu FRD cupe naţionale. Într-un sezon, sub egida FRD se desfăşoară peste 40 de concursuri în toată ţară. Majoritatea cupelor naţionale beneficiază de livestreaming pe site-ul şi Facebook-ul oficial al FRD. În ceea ce priveşte oraşul Sibiu, ne dorim să organizăm în viitor cel puţin o cupa naţională în fiecare sezon şi, de ce nu, poate chiar Campionatul Mondial din 2019.

Rep.: Dintre cei care nu știu prea multe despre darts vor fi și care vor spune că este mai mult o distracție în bar, nu un sport. Care sunt beneficiile lui, cât de solicitant este, câte antrenamente săptămânale face un jucător profesionist?

V. P.: Până nu încerci nu vei realiza cât este de greu, mari sportivi din alte sporturi au recunoscut că ai nevoie de un psihic extraordinar pentru a face performanţă în darts. Jocul se desfăşoară atât de repede, este foarte solicitant psihic, îţi dezvoltă foarte mult gândirea şi ai nevoie de o aritmetică excelentă pentru a face diferenţa. Poate că nu vă vine să credeţi dar este destul de solicitant şi fizic, concursurile se desfăşoară pe durata unei zile întregi iar poziţia de aruncare trebuie păstrată perfect pentru a avea rezultate. În general veţi observa că majoritatea jucătorilor buni sunt trecuţi bine de 35-40 de ani, asta pentru că ai nevoie de mare experienţă pentru a-ţi stăpâni gândurile în timpul unui meci de darts. În ceea ce priveşte antrenamentul, jucătorii mari se antrenează între 3 și 8 ore pe zi. Însă cu una sau doua ore pe zi poţi ajunge la un nivel foarte bun pentru a participa în circuitul naţional. La întrebarea în câte luni o să ajungi să joci bine darts, aş spune de la 3 luni la niciodată, atât este de greu!

darts-popa

Rep.: Poți trăi din acest sport în România zilelor noastre?

V. P.: Momentan nu, însă îți poți acoperi o parte din costurile cu deplasările din premii și sponsori.

Rep.: Ce poate face un sibian, clujean sau ieșean pasionat de darts pentru a intra în atenția echipei naționale?

V. P.: În primul rând trebuie să se califice la Finala Campionatului Naţional, să facă parte din cei mai buni 48 de jucători şi 16 jucătoare ce îşi dispută titlul de campion naţional, precum şi locurile din lotul naţional. Cei mai bine clasaţi patru jucători şi cele mai bine clasate patru jucătoare alcătuiesc echipa naţională a României pentru sezonul următor.

Rep.: Zilele trecute v-ați întors de la Campionatul European cu rezultate mai bune decât naționala de fotbal, am putea spune. Care este nivelul la o asemenea competiție și cum ne situăm noi, românii?

V. P.: Am reuşit să surprindem plăcut pe toată lumea, băieţii s-au calificat din grupă învingând Italia şi mai ales Cehia, două ţări cu o tradiţie mult mai mare în darts, fiind învinşi de Anglia, echipa care a şi câştigat competiţia. Fetele au trecut şi ele de faza grupelor, învingând Lituania, fiind apoi eliminate de echipa Ţării Galilor, ocupanta locului trei.

Rep.: Cât de conectată e România la ce se întâmplă în Europa în acest sport?

V. P.: România reprezintă un nume din punct de vedere al organizării în Europa şi chiar în lume. Nu ştiu în ce sport o federaţie înfiinţată în 2008 a organizat un campionat european de darts după doar șase ani şi un mondial după 11. De asemenea Romanian Internaţional Darts Open, concurs internaţional ajuns la a 8-a ediţie adună în fiecare an peste 350 de jucători, dintre care peste 200 din Europa. Am creat un brand internaţional foarte respectat şi de acest lucru suntem foarte mândri mai ales că totul a fost şi este făcut cu forţe proprii şi cu foarte mult voluntariat.

Rep.: În încheiere sunt curios să aflu cum vedeți viitorul acestui sport în România, în următorii 5-10 ani?

V.P.: Avem ca obiectiv creșterea numărului de jucători afiliați la peste 1000 până în 2021 și creșterea numărului de cluburi afiliate la peste 30.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, astea sunt doar "ipoteze". Iubi "al meu" care chiar daca este "da VL" odata stabilit aici se considera sighian, mi-a destainuit "in exclusivitate" ca "noi" vom organiza Campionatul Mondial de Bambilici ,chiar acuma nii...I-adevarat ca e un "sport" la inceput de drum, dar asta nu stirbeste cu nimic meritele "noastre", ba din contra, am curajul sa afirm cu tarie!..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus