Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, s-a arătat încrezător că termenul inițial pentru ridicarea restricțiilor de circulație pe Valea Oltului va fi respectat. Și că cel mai târziu în ziua de vineri, 9 august 2024, se va relua circulația pe DN7 și pe timp de zi, sub monitorizare zilnică și sub protecția unor sisteme amplasate peste rigolele de la baza versanților.
„Suntem la jumătate din perioada în care au fost instituite restricții, iar lucrările au un avans de 52%. Termenul limită de finalizare este 9 august și eu cred că se vor înscrie în acest termen. Am avut noroc și de vreme bună, ceea ce a permis să se lucreze timp de 14 ore pe zi, la foc maxim. Noi am luat această decizie de a introduce restricțiile după ce ne-am consultat cu foartă multă lume, cu specialiști, și a fost aleasă soluția care să nu pună în pericol viața celor care au drum în această zonă”, a spus Grindeanu, care a susținut din nou că statul ar fi fost pus să plătească daune de 80 de milioane de euro, deoarece nu asigură front de lucru constructorului, dacă ar mai fi fost amânate defrișările pentru care au fost instituite restricțiile.
Pentru perioada de după redeschiderea circulației, Grindeanu a spus că a fost constituită o echipă de „monitorizare zilnică” a zonelor defrișate în prezent. „Vor fi verificate de la roci, la copaci și orice altceva poate pune în pericol siguranța circulației. În urma acestor lucrări s-a destabilizat solul și trebuie să fim siguri că se poate circula pe toate tronsoanele în siguranță”.
Cristian Pistol, directorul CNAIR, alături de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, și constructorii turci
Mai ușor decât s-ar fi așteptat
Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a mai arătat că, până în prezent, au fost finalizate 95% din drumurile de acces către zonele în care vor fi făcute studii geotehnice. „Am identificat mai multe tipuri de subsol, iar constructorii ne-au spus că au soluții tehnice pentru continuarea lucrărilor”.
Reprezentanții constructorilor spun că lucrările se desfășoară mai ușor decât s-au așteptat. „A fost mult mai ușor, am avut parte de vreme bună, a plouat în doar două zile. Chiar acum suntem cu lucrările în cel mai dificil moment. Am găsit în unele locuri un sol mai dur decât ne așteptam, dar am reușit în 15 zile să terminăm toate drumurile tehnilogice”, au arătat reprezentanții asocierii turce Mapa-Cenghiz, angajată să proiecteze și execute lucrările tronsonului 2 al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești.
Sisteme de protecție
Pentru asigurarea siguranței circulației în cazul unor căderi de pietre sau alte elemente destabilizate, pe sectoarele de drum deasupra cărora au fost realizate defrișări și săpate drumuri tehnologice, constructorii au montat sisteme de siguranță la marginea drumurilor: este vorba de „T-uri” din beton, înalte de aproximativ 2,5 metri, amplasate peste rigole. Între aceste sisteme a fost sau urmează să fie amplasată și plasă de sârmă.
Opt excavatoare, patru încărcătoare, zece camioane, un greder și 80 de muncitori – printre care și zece alpiniști utilitari - lucrează, în prezent, pe șantierul care a dus la restricționarea circulației pe Valea Oltului.
Pe perioada acestor lucrări de defrișări necesare amenajării locurilor în care să fie efectuare studiile geotehnice pentru proiectarea autostrăzii, circulația este restricționată pe DN7 între Boița și Lazaret în fiecare zi, între orele 06:00 - 20:00.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ministrul transporturilor reve , valea oltulu , cand se redeschide circulatia , redeschide valea oltului , autostrada Sibiu pitesti , Ministrul Transporturilor
Vizualizari: 1881
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Rob
Acum 5 ore
Barosanu
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Nobody
Acum 5 ore
D.M.