Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Actorii sibieni, primii români participanți la un Festival Internațional de Teatru din China

Actorii sibieni, primii români participanți la un Festival Internațional de Teatru din China

Actorii sibieni se pregătesc de prima participarea românească la ,,Festivalul de Teatru de la Wuzhen”, unul dintre cele mai mari festivaluri de arte ale spectacolului din Asia. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” va prezenta spectacolul ,,Fortuna”, în regia Alinei Hiristea, joi, 20 octombrie și vineri, 21 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30 la Sun Moon Plaza din orașul chinez Wuz.

Realizat în coproducție cu Festivalul Internațional de Teatru „Shakespeare” din Craiova, spectacolul de la Sibiu marchează prima montare cu marionete după Shakespeare pe scenă în aer liber din România.

,,Un teatru de păpuși însuflețite”

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu pornește de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de păpuși însuflețite” și recreează parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animație. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, își creează insula pentru a-și pune în scenă „răzbunarea”. Artistul își dramatizează propria experiență: conflictul nerezolvat cu fratele său, Antonio. Marionetele sunt plăsmuiri ale minții și sufletului lui Prospero, inefabile și fragile. Rostul lor este să exprime stările lui Prospero, furtuna din sufletul lui, să evidențieze etapele transformării de sine, stingerea conflictului cu fratele său și schimbarea răzbunării în iertare.

Aspectul esențial este dat de faptul că mesajul shakespearian, îndemnul la iertare, la recunoașterea greșelilor și asumarea vinei este încă extrem de actual. Publicul este martor și judecător al poveștii, însă este chemat și să își facă propria explorare de sine. „Și ce ar fi de făcut? Shakespeare nu trasează soluții, nici spectacolul nu o va face. Însă avansarea în dezbatere publică a relațiilor tensionate dintre semeni reușește să ne strecoare în suflet principiul iertării”, a declarat Alina Hiristea în timpul repetițiilor de la Sibiu.

foto-furtuna-repetitie-silvana-armat-39

Spectacolul va fi reluat în Piața Mică, în vara lui 2017

Spectacolul ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, surprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul păpușilor și al proiecțiilor video, dar și prin construcția scenei. Structura metalică cu o deschidere de 6 metri, o adâncime de 4 metri și o înălțime de 6 metri este formată din 300 de bare din fier și 2 platforme construite din 44 de metri pătrați de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco-friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD și un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W. Spectacolul are o durată de 1h15min și este recomandat tinerilor peste 12 ani, iar în vara anului 2017, se va prezenta în Piața Mică din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus