Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Micile afaceri. A renunțat la o carieră în contabilitate pentru a croșeta păpuși

Micile afaceri. A renunțat la o carieră în contabilitate pentru a croșeta păpuși

Sătulă de aglomerația și agitația Bucureștiului, Elena Moglan, o mămică de 40 de ani, s-a mutat la Sibiu, alături de familia sa, și s-a apucat de croșetat. Pentru că i se părea monoton să facă pulovere și mănuși, s-a apucat de croșetat păpuși, animăluțe și alte figurine personalizate.

Elena s-a născut la Târgu Jiu și din dorința de a-și face o carieră, s-a mutat la București, unde a fost timp de 15 ani contabil șef. În 2010, firma la care ea lucra a intrat în insolvență și însărcinată fiind a luat decizia să se mute la bunicii soțului.

mici-afaceri-croseta-magica-4

În copilărie nu i-a plăcut să croșeteze

Fără serviciu avea mai mult timp liber și așa a început să împletească coșulețe, însă avea nevoie de accesorii. Căutând pe Internet, a descoperit tehnica japoneză de croșetat ,,amigurumi” pe care o folosește astăzi la realizarea figurinelor. ,,Mă apucasem inițial să fac împletituri din pănușă și îmi lipseau câteva informații și am căutat pe internet. Căutând modele de flori pentru a-mi accesoriza coșulețele, îmi tot îmi apărea tehnica amigurumi. Mi se părea foarte complicat, treceam peste. Dar odată, din curiozitate, am vrut să văd despre ce e vorba și mi s-a părut interesant. E o tehnică japoneză de croșetat miniaturi”, spune femeia.

Elena și-a petrecut o parte din copilărie la țară, iar bunica sa a învățat-o, încă de pe atunci, să croșeteze, însă nu-i plăcea, petrecându-și o bună parte a timpului în atelier, printre unelte. ,,Dintre toate meșteșugurile, croșetatatul a fost prea puțin interesant pentru mine. Făceam tot ce se putea face la bunica, la țară, dar de croșetat fugeam. De mică, oricum eram mai băiețoasă, mai mult prin atelier pe la tata eram.”, spune aceasta.

mici-afaceri-croseta-magica-9

A învățat singură

La început, i s-a părut greu, dar după ce a văzut câteva tutoriale a deprins pașii de bază, după care, ușor, ușor a început să-și pună amprenta proprie pe fiecare lucru pe care îl croșeta. Ea spune că înclinația ei spre matematică a ajutat-o, deoarece dacă vei realiza o minge, vei putea face orice altă formă. ,,E pur și simplu matematică pentru că dacă reușești să creezi o minge, atunci pricepi cum se crează orice formă. Lucrez cu cel mai simplu picior din croșetat și creez formele într-o spirală continuă care nu se închide. Prin numărul de piciorușe pe care îl fac pe un rând, cresc sau scad și obțin toate formele. Totul e matematică, să calculezi să-ți iasă forma. M-a ajutat poate și stilul meu, formarea mea spre real”, povestește Elena.

mici-afaceri-croseta-magica-8

Anul acesta, figurinele ei vor ajunge la New York

Din 2012, Elena a început să meargă la târguri și să-și prezinte produsele pe care le face cu atâta pasiune și a reușit să se instaleze și în Piața Mică, la standul cu suveniruri. Și-a creat și o pagină pe Facebook, sub numele ,,Croșeta Magică”, lăsându-se pradă inspirației de moment în alegerea denumirii. Anul trecut a ajuns pentru prima dată cu produsele ei la un târg internațional din Germania, iar anul acesta, figurinele ei vor trece oceanul și vor ajunge pe continentul american, într-un târg internațional organizat la New York.

Femeia muncește aproximativ o jumătate de oră pentru o figurină simplă, iar la cele mai complexe are nevoie de câteva zile. Prețurile pleacă de la 3 lei pentru un magnet de frigider și ajung până la 200 de lei pentru figurinele de dimensiuni mari.

mici-afaceri-croseta-magica-4

De la păpuși, la botoșei accesorizați

Elena croșetează de la păpuși de un centimetru, până la figurine ce ajung la un metru. Acestea sunt umplute cu un material special care le permite spălarea, deoarece, spune ea,  figurinele pe care le realizează nu sunt numai de pus în vitrină. Pe lângă magneții de lipit pe frigider și brelocuri, aceasta vorbește cu drag despre păpușile de pus pe deget, așa numitele ,,fingers puppets”. ,, Îmi place foarte mult să le fac. Până acum, am făcut personajele din patru povești: Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Capra cu trei iezi și Piocchio. Sunt păpuși în miniatură pe care copilul le poate folosi pur și simplu să se joace cu ele, iar în același timp am lăsat interiorul liber să le poată pune pe deget.”, spune femeia. Figurinele de dimensiuni mici reprezintă o adevărată provocare pentru Elena, dar cu toate acestea sunt printre preferatele ei. În funcție de sezon, croșetează botoșei și căciulițe, însă întotdeuana accesorizate.

mici-afaceri-croseta-magica-10

Folosește lână naturală

Când vine vorba de materialele pe care le folosește, Elena le preferă pe cele naturale. Firele de lână le procură de la o familie din Brașov, care din tată în fiu se ocupă cu prelucratul lânii. ,,Dintotdeauna am fost adepta firelor naturale. Sunt destule sintetice și plușuri. Materialul meu preferat e lâna românească, însă mai folosesc și combinații de lână cu acril. Am o categorie de produse pentru copii pe care le fac cu fir de bumbac. La un moment dat am găsit mai mulți saci de lână la cineva, cât era tunsă de pe oi și spălată. Am împărțit-o eu cât am putut, am făcut un sac alb și un sac maro. Ce nu am reușit să separ a rămas gri și așa am avut trei nunațe nevopsite din start”, zice femeia.

mici-afaceri-croseta-magica-1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

hai-hui

Acum 7 ani

Super articolele astea, felicitari! Trebuie sa incurajam micile afaceri locale iar articolele acestea sunt foarte interesante si ii promoveaza si pe ei!
Raspunde

sas

Acum 7 ani

conita, ce exprimare ai: "Femeia muncește", "zice femeia", vai steaua ta de "ziarista"
Raspunde

Ana

Acum 7 ani

Dar este avantajos? Vă descurcați cu cât câștigați? Prezentarea la expoziții costă bani.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! "Nenea" nu se știe daca se "descurca" dar mai important este ca a devenit un "cuget liber" ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus