,,O altă cronică a Sibiului - Hermannstadt. 1930-2010” se va prezenta publicului sibian în cadrul programului ,,O Noapte Albă la Biblioteca Astra”. Evenimentul în care se va descrie lucrarea valoroasă pentru istoria contemporană a orașului, realizată printr-un efort susținut de domnul Ion Mariș, va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 17, în sala Festivă a Bibliotecii (corp A), alături de conf. univ. dr. Mihai Racovițan și drd. Răzvan Pop, în calitate de istoric și de viceprimar al Sibiului.
În anul 1930, etnologul şi colecţionarul sibian Emil Sigerus a publicat lucrarea „Cronica oraşului Sibiu” 1100-1929, care îndeplinea, spune Ion Mariș, doar parțial, cerinţele unei lucrări de specialitate, adică „o cronică în adevăratul sens al cuvântului, era mai degrabă o culegere de informaţii diverse, sistematizate cronologic, selectate din documente istorice şi publicaţii de specialitate, vizând principalele evenimente petrecute în oraşul de pe Cibin, cu caracter istoric, economic, social-cultural şi administrativ, pe parcursul a aproape opt sute de ani” , spune Ion Mariș.
În spiritul acestei lucrări, la ideea Centrului Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Sibiu, încă din 2004 s-au demarat investigaţiile pentru a continua cronica, pe perioada 1930 – 1990. ,,Acest demers a fost benefic și pentru efervescenţa cu care s-au desfășurat proiectele în cadrul <<Capitalei culturale Europene – 2007>>, când a fost realizat şi imprimat CD-ul <<Sibiu – Hermannstadt – un trecut pentru viitor>>, care printre altele cuprindea şi date istorice despre meleagurile sibiene. Folosindu-se de surse istorice pertinente, din Arhivele Statului Sibiu, periodice sibiene sau străine, anuare statistice, calendare, monografii, ghiduri turistice, ş.a., autorul prezentei lucrări a urmărit timp de peste zece ani să evidențieze, cronologic, an de an, transformările social-politice şi economico-administrative ale orașului şi mai apoi ale municipiului, a concitadinilor, reliefându-se evenimentele semnificative, care au marcat, în timp, dezvoltarea Sibiului, în context național și internațional.”, mai spune Ion Mariș.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Razvan Pop , Biblioteca ASTRA , Emil Sigerus , Formare Continuă , Arhivele Statului Sibiu , Centrului Regional , Ion Mariș , Noapte Albă , Mihai Racoviţan , Administraţia Publică Locală S
Vizualizari: 882
Ultimele comentarii
Acum 9 minute
Lepșa Andreea
Acum 24 minute
Emil
Acum 25 minute
Un sibian
Acum 32 minute
Mișu Mare
Acum 42 minute
DB