Sâmbătă, sibienii vor putea lua parte la mai multe activități care sunt pregătite de instituțiile din Sibiu pentru Noaptea Muzeelor. Intrări gratuite la muzee, ateliere și activități pentru copii, toate ne așteaptă să ne bucurăm de ele în data de 17 mai.
Am pregătit, mai jos, o listă cu principalele evenimente care au loc la Sibiu de Noaptea Muzeelor.
Ce putem face în Muzeul Astra sâmbătă, 17 mai
În 17 mai, intrarea va fi liberă atât de Noaptea Muzeelor, cât și pe parcursul zilei. Muzeul în aer liber va fi deschis începând cu orele 08,00, activitățile specifice Nopții Muzeelor derulându-se în intervalul orar 16,00 - 24,00 (cu ultima intrare la orele 23,00).
Se vor organiza ateliere interactive de olărit (modelat și decorat), confecționat șindrilă, cioplit, tâmplărie, dogărie, prelucrarea textilelor, vâltorit straie, împletitură gard de nuiele, secvențe de lucru de arhitectură vernaculară (confecționat cuie de lemn etc.), grădinărit, conservare preventivă, scriere creativă, pictură, pescuit, gastronomie, cusut, sfârnit de porumb, tocat sfeclă, conservare preventivă, dans tradițional și multe altele. Numeroase monumente vor fi deschise spre vizitare, cu ghidaje oferite de muzeografii, conservatorii și restauratorii instituției.
Etno-Tehno Parcul pregătește, în special pentru publicul tânăr, activități interactive bazate pe "Cufărul Călător", cu o tematică legată de resurse vitale din lumea satului: lemnul, lutul, pânza (atelier de imprimare pe pânza cu ceară și plante tinctoriale), lâna (atelierul tematic "Oița năzdrăvană") și fibrele vegetale. Universul școlii de odinioară va fi adus în atenția publicului, cu evidențierea câtorva etape importante. Nu vor lipsi, desigur, jocurile copilăriei: Elasticul, jocuri cu mingea, Moara sau Alege o meserie și joacă (joc de cărți).
ASTRA Film organizează cinema în aer liber la trei amfiteatre: "La Pive", "Păstorit" și "Etno-Tehno Parc". Dumitru Budrala va fi gazdă primitoare în cadrul expoziției "Călători în lumea muntelui", unde va găti, alături de colegi, la Stâna din Puru, rețete cu specific pastoral.
Redactorii Revistei Transilvania provoacă vizitatorii la ateliere de scriere creativă în cadrul expoziției "ASTRA Poetic. Histories" de la Podul acoperit din Gura Râului, și în vecinătatea Gospodăriei de țesător din Săpânța.
Târgul de țară va fi, și de această dată, gazda atelierelor gastronomice, cu rețete tradiționale din zona Sibiului și din Oltenia. Curatoriate de managerul instituției, Ciprian Ștefan, atelierele culinare vor susține cauza restaurării celei mai vechi case din expoziția în aer liber, cea din cadrul Gospodăriei de dogar din Obârșa, pentru care vor fi strânse donații.
În Pavilionul Muzeal Multicultural veți putea descoperi, alături de curatori, câteva din secretele expozițiilor "Muzeul ASTRA. 1905-2025. Timpul colecțiilor" și "Dansul", precum și ateliere de conservare preventivă.
Ateliere de dans tradițional vor fi susținute atât în cadrul expoziției "Dansul" din Pavilionul Muzeal Multicultural, cât și în Pavilionul de joc din Jina, în cadrul expoziției de caricatură semnată de artistul Ion Barbu.
Momente de muzică tradițională și clasică pot fi savurate pe parcursul vizitei în Dumbravă, în zona Bisericii din Bezded, la Târgul de țară, precum și în alte locații.
„Centrul ASTRA pentru patrimoniu va oferi un tur ghidat al laboratoarelor de restaurare, cu accent pe restaurarea Bisericii din Surduc, județul Cluj. Colegii conservatori și restauratori vor susține și prezentări ale Bisericii din Vința, precum și numeroase ateliere în diverse locații din muzeu.
În Piața Mică, la Casa Artelor, între orele 16,00 și 23,00, vă propunem generoasa ofertă a noului Centru de Activități și Resurse Regionale care, pe lângă expoziția "Făurind Transilvania. Oameni și meșteșuguri", va găzdui, în makerspace-urile special amenajate, ateliere de tâmplărie, dulgherie, ceramică și croitorie”, arată reprezentanții Muzeului Astra.
Intrare gratuită la Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul Național Brukenthal va participa la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 17 mai, atunci când publicul poate să viziteze gratuit Muzeul de Istorie Naturală.
MNB va participa prin deschiderea gratuită a Muzeului de Istorie Naturală, conform programului special, de la 18:00 până la 24:00, ultima intrare fiind la 23:30.
Personalul muzeului a pregătit pentru public activități culturale interactive:
1. Ora 18:00 – 20:00
Treasure hunt „Pe Urmele Comorilor: 130 de Ani de Istorie Naturală”
La intrarea în expoziție, vizitatorii care doresc să participe vor primi indiciile pentru a descoperi anumite specii de animale – comorile muzeului. Vizitatorii care reușesc să le descopere le vor fotografia și vor primi validarea identificărilor la coborâre.
2. Ora 18:00 – 19:00
Prezentarea „Prietenii Muzeului de Istorie Naturală” dedicată copiilor (0-10 ani).
3. Ora 20:00 – 20:30
Prezentarea: „Paleontologia la Muzeul de Istorie Naturală” adresată publicului larg.
4. Ora 21:00-21.45
Prezentarea „Incursiune în lumea insectelor” adresată publicului larg.
Foto: Turnul Sfatului/ Arhivă
Activități la Biblioteca Județeană Astra
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va sărbători Noaptea Muzeelor 2025, sâmbătă, 17 mai, prin mai multe activități dedicate sibienilor și turiștilor.
Programul serii include:
„Comori astriste: incursiune în istorie la Palatul ASTRA”
Vizite ghidate în sediul istoric al bibliotecii (Corp A) – Muzeul Asociațiunii și Sala Festivă. În intervalul orar 17:00-22:00, cei interesați vor putea explora obiectele expuse în Muzeul Asociațiunii, un spațiu în care trecutul cultural-istoric este păstrat și valorificat. Participanții vor avea ocazia să descopere poveștile clădirii, alături de istoria și moștenirea culturală a Asociațiunii ASTRA.
„Poveștile Parcului ASTRA”
Istoria prinde viață în compania istoricului Răzvan C. Pop, care va conduce participanții prin locuri importante din centrul orașului. Tururile ghidate reprezintă un bun prilej de a descoperi și a redescoperi spațiile urbane mai mult sau mai puțin familiare dintr-o altă perspectivă. Mini-excursiile de explorare a Sibiului sunt programate la ora 18:00 și ora 20:00, având drept punct de plecare Corpul B al Bibliotecii ASTRA.
Foto: Turnul Sfatului/ Arhivă
„Povești altfel în pijamale”
La ora 20:00, bibliotecarii astriști le vor citi povești copiilor în atmosfera relaxantă din spațiul American Corner Sibiu (Corp B, et. 5). Cei mai tineri vizitatori sunt așteptați să asculte povești captivante, transformate în lecții de viață sănătoasă.
„Călător în natură” – o incursiune vizuală în peisaje și emoții, realizată de artistele Maria Matei și Elena Oros. Expoziția de artă plastică din Foaierul bibliotecii publice sibiene (Corp B, parter) poate fi vizitată între orele 17:00 și 22:00.
Noaptea Muzeelor și la Mediaș
La Mediaș, publicul va putea vizita gratuit: Muzeul Municipal Mediaș, Casa Memorială „St. L. Roth”, Turnul Pietrarilor, Casa Memorială „Hermann Oberth”, Biserica Evanghelică „Sf. Margareta” și Sinagoga Mediaș.
Prin acest demers, Mediașul își reconfirmă angajamentul față de promovarea culturii locale și facilitarea accesului publicului la valorile muzeistice, într-un cadru special, atractiv și inspirator.
Foto: Primăria Mediaș
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: noaptea muzeelor sibiu , Muzeul De Istorie Naturală , Muzeul Astra , Biblioteca ASTRA , Noaptea Muzeelor
Vizualizari: 3508
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
Vlad
Acum 8 ore
FLOD
Acum 8 ore
Constantin
Acum 8 ore
FLOD