Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Românii vor putea circula fără viză în Canada, de la 1 decembrie 2017

Românii vor putea circula fără viză în Canada, de la 1 decembrie 2017

Guvernul României salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, ce se regăsește în declarația Summitului UE-Canada, transmite Agerpres.

"În urma discuțiilor intense din ultimele luni între cei doi Prim-miniștri, Dacian Cioloș și Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017", se arată într-un comunicat de presă al Executivului remis duminică AGERPRES.

"Este un moment important pentru România nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunități importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Îi mulțumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personală în negocierea acestui obiectiv al României și pentru deschiderea arătată în discuțiile pe care le-am purtat în acest an pe tema liberalizării regimului de vize", a declarat premierul Dacian Cioloș, potrivit sursei citate.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parțială a vizelor pentru cetățenii români eligibili care călătoresc în această țară. Astfel, la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în următoarele luni, oficialii români vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziție de succes la regimul de călătorie fără vize și pentru a dezvolta aranjamentele în cadrul cărora cele două țări să colaboreze mai bine în gestionarea oricăror tendințe negative în domeniul migrației, dacă acestea ar apărea. Asigurarea unei sustenabilități pe termen lung pentru ridicarea deplină a vizelor reprezintă un obiectiv care este în interesul ambelor țări.

Conform comunicatului, obiectivul eliminării vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada a fost atins după un exercițiu diplomatic intens din partea Guvernului României, cu sprijinul europarlamentarului Sorin Moisa, în coordonare cu Comisia Europeană. De asemenea, un rol important pentru atingerea obiectivului eliminării vizelor l-a avut implicarea cu resurse consistente la nivel tehnic a Ministrului de Interne, Dragoș Tudorache și a Ministrului canadian al Imigrației, John McCallum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 5 ani

Ciolos se inseala, sau nu se exprima chiar punct-la-punct: [..]“Este un moment important pentru România nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei. [...] " CETA n-as fost semnat, si cum se vede, nu are sanse sa fie semnat. Wallonii s-au opus, atentie, nu Belgia intreaga, ci WALLONII... Ma gandesc la ardeleni, ce-ar fi daca ar avea asa un cuvant la Bruxelles.. Sau, si mai clar, la SIBIU, daca ar fi reprezentat EXTRA la Bruxelles. Acordul in sine ar deschide o usita din spate petru USA. Si nu am nevoie la mine in Europa sa inghit TOATE produsele pe baza de soia genetic modificata. (ciocolata, tofu, carne sintetica, cosmetice, margarina) Si in principiu, orice acord de felul acesta cu USA ajuta sa-ti fie dominata Economia de catre Rechinul American.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus