”Ia să văd potăile făcând o demonstrație”. Astfel au făcut cunoștință cu Viorel-Salvador Caragea, fostul șef al IPJ Gorj, o parte din instructorii Centrului chinologic de la Sibiu. Între timp, comisarul Caragea a devenit director ”plin” al Centrului sibian, unic în țară. Noul stil de conducere a creat nemulțumiri în rândul unei părți din angajați, care au redactat memorii în care reclamă măsurile noului șef: de la legarea câinilor în lanțuri prinse de cabluri, până la eliminarea explozibililor sau stupefiantelor din antrenamente și înlocuirea acestora cu ”obiecte purtătoare de miros”, fapt care ar afecta calitatea instruirii. Iar Vaga-Bond, fostul maidanez preluat pentru a fi instruit, a devenit subiect de plângere penală, în care se reclamă recuperarea banilor cheltuiți pe hrana acestuia.
Comisarul Viorel-Salvador Caragea este cel care până în februarie anul trecut a fost șef al Inspectoratului de Poliție al județului Gorj – județul care l-a dat țării și pe deputatul Victor Viorel Ponta. Anul trecut, pe când Ponta era premier, a luat pe mulți prin surprindere detașarea lui Caragea în fruntea Centrului chinologic de la Sibiu. Mai apoi, Caragea a devenit director plin al Centrului, iar stilul său a creat ample nemulțumiri.
”Majoritatea suntem nemulțumiți. Dar mai nimeni nu poate vorbi, din teamă”, arată pentru Turnul Sfatului o parte din angajații Centrului. Unii au plecat, la cerere. ”Noi nu ne opunem fericirii nimănui, dacă se simte fericit în altă parte”, dă Caragea replica.
foto gorjnews.ro
”Atentat la siguranța națională”Centrul de la Sibiu este singurul care furnizează câini instruiți tuturor structurilor Ministerului Afacerilor și Interne, dar și ale Ministerului Apărării. Prin urmare, angajații Centrului consideră un ”atentat la siguranța națională” faptul că în antrenamente nu se mai folosesc substanțe reale.
”Modificarea procedurilor de folosire și antrenare a câinilor de serviciu pe specialități în situații operative, pe care le dictează managerul împreună cu conducerea actuală, poate fi considerată un grav atentat la siguranța națională. Spre exemplu, în categoria de specializare exploziv/stupefiante și biodetecție antrenarea nu se mai face în mod real pe substanțele de bază, ci doar pe obiecte purtătoare de miros, ceea ce în realitate înseamnă condiționarea nedorită de detecție și semnalarea ireală”, se arată într-unul din memoriile redactate de angajați ai Centrului.Într-un răspuns solicitat de Turnul Sfatului, comisarul Caragea spune că procedurile nu s-au modificat, dar schimbări au fost aduse la inițiativa sa.
”Metodologia în domeniu a fost aprobată de conducerea IGPR începând cu anul 2016, la inițiativa conducerii Centrului chinologic și în urma colaborării cu specialiștii de la eșaloanele superioare și Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani. Pentru formarea câinilor de detectare se folosesc mai multe tipuri de mirosuri – ale substanțelor reale, de simulanți și copiate de pe materialele de bază pe suporturi sterile în prealabil, ambalate în recipiente de sticlă”, răspunde, în scris, Caragea.Metoda acestuia este deficitară, explică specialiști în domeniu. ”Să îmi spună cum se poate «copia» un miros? Ar fi o premieră mondială. Ceea ce se face acum la Centru este transferul mirosului de pe substanța-țintă pe tifoane. Ceea ce nu garantează că un câine astfel instruit selectează mirosul-țintă pe care ei cred că l-au transferat. Din contră, este doar un buchet format din mirosul substanțelor volatile ale substanței-țintă, mirosul tifonului, contaminarea umană, punga de plastic sau mirosul mănușilor sterile”, arată un specialist în domeniu pentru Turnul Sfatului.
Caragea spune despre cei care reclamă aceste lucruri că habar nu au despre ceea ce vorbesc.
”Cu mirosurile, e total în afara problemei, nu știu nici cei care vin să pârască despre ce e vorba. Israelienii și americanii produc niște truse unde mirosurile se schimbă anual. În loc de dinamită ai un baton care are miros. Și care e certificat de o agenție internațională a substanțelor explozive. O trusă din aceea costă multe mii de euro. Noi românii suntem și inventivi. Ne-am pus întrebarea de ce noi dăm 10 – 15.000 de euro pe o trusă și nu suntem în stare să prelucrăm. Am chemat toată conducerea INSEMEX Petroșani aici, am mers și noi la ei și ne-am pus de acord cum putem să facem și noi o trusă, nu de acel nivel, dar din punctul nostru de vedere nu ne vom face de râs nici în fața evreilor, nici a americanilor”, a completat, telefonic, Caragea.Opinia celor care se opun acestuia face referire la competențe. ”Au ales acești înlocuitori pentru că nu sunt în stare să vină cu un cadru legal cu privire la folosirea acestor substanțe. Este incredibil cum un manager, alături de ofițeri incompetenți, pot distruge această unitate. În loc să se găsească soluții de îmbunătățire a activității, mai ales ca amenințările teroriste sunt reale și tot mai dese”.
”Potăile” puse în lanțuri
Pentru instructorii Centrului de la Sibiu, discuția despre câinii cu care lucrează este una sensibilă. Tocmai de aceea, ”ia să văd potăile făcând o demonstrație”, cuvinte rostite de Caragea la venirea la Sibiu au produs o impresie proastă. Impresie care s-a transformat în nemulțumiri în creștere, alimentate, de exemplu, și de decizia lui Caragea de a lega în lanțuri puse pe cabluri câinii care păzesc unitatea.
”Câinii sunt partenerii noștri, nu potăi, nu javre. Legarea lor în lanțuri este echivalentă umilirii acestei specii”, spun acum instructorii.Caragea arată, însă, că legea e de partea lui, căci aceasta nu precizează modul în care trebuie ținut un câine, ci spațiul care trebuie să îi fie pus la dispoziție.
”O mică parte (din câinii Centrului – n.r.) execută serviciul de pază în trei moduri: alături de conducător, liber în spații delimitate și în lesă, pe un cablu cu lungimea de aproximativ zece metri, ce-i asigură mobilitatea necesară serviciului”, răspunde în scris Caragea.
foto gazetadedimineata.ro
Vaga-Bond, subiect de dosar penalAngajații cu care a discutat Turnul Sfatului despre situația din interiorul Centrului ascuns între copacii Pădurii Dumbrava nu doresc să își facă publică identitatea, din motive evidente. În schimb, vorbește deschis Crișan Lăzureanu, cel care a condus Centrul de la Sibiu până în ianuarie 2013, când a plecat în urma unui ”scandal artificial”, după cum îl denumește acum.
”După 27 de controale ale unor diferite corpuri de control am primit o singură sancțiune și nici aceea nu a stat în picioare în instanță, unde a fost desființată”, arată Crișan Lăzureanu, pentru Turnul Sfatului.Pe numele lui, Caragea a redactat o plângere penală, care pornește de la Vaga-Bond, câinele pe care Asociația sibiană Animal Life l-a transmis Centrului pentru a fi instruit în cadrul unui proiect-pilot.
”Am urmărit să facem un proiect de cercetare științifică, să transformăm un câine dintr-un adăpost, într-un câine utilitar. Am zis ca dintr-un «vaga-bond» să facem un câine Bond. Am consultat legislația și am încercat să facem un lucru bun, am cerut punct de vedere de la biroul juridic, de la domnul director adjunct, care este specialist în domeniu. În 2012, câinele era doar cățel și urma să intre în programul de dresaj după ce împlinea un an”, amintește acum Lăzureanu.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Câinele n-a mai ajuns în niciun program de instruire, ci doar cu numele într-o plângere penală.”Acum vine domnul Caragea și observ că face plângere penală că acest câine a mâncat de 6.000 de lei din patrimoniul Ministerului de Interne. Plângerea a fost făcută doar pe numele meu și al consilierului juridic, nu și a domnului adjunct Tătărucă, cel care avea semnătura alături de a mea. Prejudiciul de 6.000 de lei a fost calculat pe anul 2012, dar și pe anii 2013, când a fost domnul Tătărucă la comandă, și pe anul 2014, dar și pe anul 2015, când Centrul era deja condus de domnul Caragea. Și asta de ce? Pentru că proiectul acela nu a fost dus mai departe. La Parchet mi-am rezervat dreptul de a nu spune nimic. Să facă ce vor, eu am acționat legal, nu sunt vinovat de nimic, dar asta se circumscrie mai multor activități ale domnului Caragea. Tot ceea ce e legat de mine, nu mai e valabil”, spune Lăzureanu.În aceste condiții, Asociația Animal Life și-a cerut înapoi câinele. Centrul condus de Caragea nu le-a dat, însă, niciun răspuns. Și nici câinele.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociaţia Animal Life , Victor Viorel Ponta , Institutul Naţional , Turnul Sfatului , Salvador Caragea , caini , Crișan Lăzureanu , Animal Life , Silvana Armat , ilegal , ancheta , Salvador Viorel Caragea , Ministerului Apărării Naţional , scandal , Pădurii Dumbrava , Ministerului Afacerilor Extern , Securitate Minieră , Pentru Sibiu , La Parchetul , Comisarul Viorel , Iar Vaga , Protecție Antiexplozivă Petroș
Vizualizari: 26337
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sanda Marin
Acum 1 oră
Mendeleev
Acum 2 ore
Inspiratie
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Mădălina