Marţi,
21.01.2025
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Primarul Astrid Fodor: da, cred că ar fi o variantă să facem aqua-parc pe Calea Poplăcii

Primarul Astrid Fodor: da, cred că ar fi o variantă să facem aqua-parc pe Calea Poplăcii

Demersurile pentru efectuarea schimbului de terenuri între municipiul Sibiu și Ministerul Apărării Naționale – schimb care vizează cele 130 de ha de teren ale poligonului garnizoanei Sibiu situat la ieșirea din municipiu către Poplaca – au toate șansele să se finalizeze cu bine, arată Astrid Fodor, primarul orașului. Iar acolo să fie amenajat inclusiv ștrandul municipal discutat de mulți ani pentru zona Pădurii Dumbrava.

”În ultima perioadă am avut discuții bune cu conducerea Garnizoanei pentru acest schimb de terenuri. Vom continua demersurile privind schimbul de terenuri de pe Calea Poplăcii cu terenul pe care îl avem în Dealul Dăii. Am întâmpinat multă deschidere. Dorim să facem acest schimb pentru obiective de utilitate publică, necesare Sibiului. Orașul nu mai are terenuri, tocmai din acest motiv nu am putut construi un nou spital județean, pentru că nu mai avem terenuri publice libere. Pentru orice achiziție de teren, în momentul în care se știe că dorești să achiziționezi, prețurile cresc spectaculos. Ceea ce nu ne putem permite, deoarece am da banii pe terenuri și nu pe ceea ce vrem să realizăm. Sunt șanse bune de a face acest schimb de terenuri”, a anunțat primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-o conferință de presă. Iar cum pentru spital a fost găsită varianta celor 20 de ha de pe Drumul Hoților, terenul de pe Calea Poplăcii va fi folosit pentru ”obiective de utilitate publică” ale municipiului Sibiu, a mai spus primarul. Varianta finalizării cu succes a schimbului de terenuri dintre municipalitate și MApN a fost confirmată public, în urmă cu câteva zile, și de către rectorul AFT, Ghiță Bârsan.

Respectivul teren a fost solicitat din 2007 de către administrația sibiană, care s-a oferit să acopere inclusiv cheltuielile de amenajare a unui nou poligon în Dealul Dăii, unde orașul poate oferi la schimb o suprafață de 130 de ha.

”Depozitul din Dumbrava este o zonă frumoasă”

Pe cele 130 de ha de teren astfel obținute la ieșirea din Sibiu ar putea fi construit chiar și ștrandul municipal despre care s-a discutat a fi construit pe terenul fostului depozit de muniție din Pădurea Dumbrava (înspre Rășinari). ”Cred că ar fi o variantă, pe care o înaintez doar așa, acum. Nu este absolut deloc analizată”, a răspuns Astrid Fodor. Întrebată dacă este de părere că o astfel de variantă ar fi mai puțin contestată, Astrid Fodor a arătat că un astfel de proiect oricând va avea și opoziție. ”Nu vă faceți griji. Dacă o piatră stă bine aici, oricum avem o contestație. Este în trend să tot comentezi, dar nu îmi fac nicio problemă. Important este ce se poate face și ce își dorește cetățeanul. Dacă cetățeanul dorește aqua-parc, trebuie să găsim o soluție. Iar dacă nu merge acolo în zona depozitului Dumbrava… Acolo este un PUZ făcut de mult timp, era normal să încercăm să îl aplicăm deoarece zona este foarte frumoasă. Nimeni nu poate nega faptul că un ștrand în natură, într-o zonă frumoasă, între pomi nu este ceva ce mulți își doresc. Ei, vom avea cu siguranță dificultăți cu mediul și așa mai departe. Prin urmare, dacă vom găsi o soluție mai simplă și mai eficientă economic, cu siguranță că o vom implementa”, a completat Fodor.

Proiectul din 2008. De multe milioane de euro

Ideea unui parc de distracții – ștrand municipal în Pădurea Dumbrava a fost reluată în 2015. ”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” este un proiect lansat de administrația sibiană în vara lui 2008. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015. Doar că nu a mai fost făcută. Primarul interimar Astrid Fodor explica – anul trecut - faptul că acest lucru s-a datorat intenției de a atrage și fonduri europene nerambursabile în acest proiect. ”Noi doream să fi început mai repede, dar așteptam să vedem dacă putem accesa, măcar pentru o parte din lucrări, fonduri europene”. Cel mult cinci milioane de euro – spune Astrid Fodor – pot fi atrași nerambursabil pentru acest proiect, iar banii ar putea fi folosiți doar ”pentru partea din aer liber”. Asta ar însemna, potrivit administrației locale, minim trei bazine de înot.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

tara arde si baba se piaptana

Acum 8 ani

D-na primar, iesiti putin din biroul dvs prin orasul ce-l pastoriti si vedeti mai intai chestiunile arzatoare cu care se confrunta sibienii - cum ar fi traficul infernal in special la anumite ore si anumite zone. OK, mai incolo va ocupati si de aqua parc dar pare ca nu va pasa sau nu vedeti ce se inampla in orasul sufocat de masini. Gasiti solutii pentru problemele sibienilor, pt asta sunteti aleasa.
Raspunde

costa

Acum 8 ani

sunt tot mai multe masini, si sa faca 10 benzi pana la urma tot se blocheaza...
Raspunde

////

Acum 8 ani

Tara arde, Astrid e la coafor! Chelului tichie de margaritar! Faceti locuri de parcare, strazi, trotuare, curatenie!
Raspunde

ovidiu

Acum 8 ani

Si io as spune ca in padurea Dumbrava un strand ar fi excelent. Dar nu in Romania unde parcurile oraselor nu sunt intretinute, sunt masacrate bucata cu bucata pentru a fi betonate, padurile dispar cu ochiul liber, etc. Asa ca zona de pe Poplacii este excelenta iar daca se doreste se pot planta pomi de pe acum pentru ca strandul sa fie in mijlocul unei mici padurici. In Romania din pacate am ajuns in situatia in care trebuie sa ne luptam pentru fiecare padurice existenta altfel vom ajunge niste bolnavi cronici internati la gramada prin spitalele de pneumologie... dar mandri ca avem mall-uri, aquapark-uri si betoane de tot felul.
Raspunde

xap

Acum 8 ani

Sa inteleg ca spitalul se va face intr-o zona relativ greu accesibila pe drumul hotilor iar aqua parcul in zona destinata initial spitalului?
Raspunde

ovidiu

Acum 8 ani

Cum adica greu accesibila? Este vreun munte acolo cu acces pe franghii sau cum?
Raspunde

sandu g.

Acum 8 ani

ai facut muci toate drumurile de cand esti primar...
Raspunde

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! "Nenea" aqua-parc sa fie, ca-i bine primit, sa sa "aiva" si loc de grătar, sa putem "frije" niște cartofi pe disc..Si musai, si-un parau in apropiere, sa "ecologizăm" limuzina...sau "gipanu" dupa caz...
Raspunde

////

Acum 8 ani

Mai du-te , tu revolutionaro! Te crezi Ioana d Arc sau Zoia Kosmodemianskaia?
Raspunde

Bobby

Acum 8 ani

Si cum vrea sa ajunga madame la Dumbrava cu traficul asta de nedescris ? Si pe unde ? Calea Dumbravii trebuie latita pe cel putin 3 benzi, mamaie !!!!!!!! Loc este destul, trotuarul este lat de 12 metri pe o parte din Calea Dumbravii. De ce nu se face nimic ?
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Bine spunea doamna primar , idei sa fie ca , carcotasi vor fi . Lac sa fie ca broaste se aduna .
Raspunde

////

Acum 8 ani

Di-te, nu vorbi! Esti cu doamna la coafor?
Raspunde

Ana

Acum 8 ani

Ce aiurita e doamna primar.
Raspunde

Ursu

Acum 8 ani

Nu mai aveti terenuri publice in oras pentru ca le-ati dat asa cum ati stiut voi.....jmenarilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus